1,5 miljoonaa käyntiä, allihaahka ja sumua

Torstaina 18.2.2021 oli pilvistä, pakkasta 5-8 astetta ja etelälounaista tuulta 5-9 m/s. Aika talvista on edelleen ja tuuli oli pakannut paljon ajojäätä etelä- ja itärannoille. Staijia n. 3 tuntia luotsiasemalla ja lähes koko saari kierrettiin, eteläniemi huonommin. Nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 15 lapasotkaa, 2kv koiras haahka, 8 allia, 26 pilkkasiipeä, 3000 telkkää, 11 tukkakoskeloa, 6 riskilää ja naurulokki. Yksinäinen merisirri pyöri Enskärin rannoilla. Saaressa nähtiin myös varpushaukka, huuhkaja, kiuru, luotokirvinen, 2 punarintaa, rautiainen ja urpiaisten seurassa 2 tundraurpiaista. Tänään laiva saapui ”vain” tunnin myöhässä.

MERISIRRI HAKI RUOKAA JÄÄTYNEILTÄ RANNOILTA
MERISIRRI HAKI RUOKAA JÄÄTYNEILTÄ RANNOILTA

Perjantaina 19.2.2021 jatkui pilvinen sää, eteläkaakkoinen tuuli oli 7-8 m/s ja pakkasta 1-2 astetta. Staijattiin pari tuntia luotsiasemalla ja taas kompattiin koko saari. Merellä näkyi mm. 169 kyhmyjoutsenta, 3 laulujoutsenta, 10 lapasotkaa, 2kv koiras haahka edelleen, 55 allia, 43 pilkkasiipeä, 2500 telkkää, koiras uivelo, 8 tukkakoskeloa ja riskilä. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, ampuhaukka, 2 kiurua, luotokirvinen, 2 peukaloista, 2 rautiaista, punarinta ja 2 tundraurpiaista. Outi lähti aamulaivalla mantereelle, samoin Hyvärisen Ismo. Iltalaiva saapui vasta klo 01 yöllä, mukana mm. Jari Lagerroos ja pari TLYläistä lintuharrastajaa.

VARPUSHAUKKA SAALISTELEE SAARESSA
VARPUSHAUKKA SAALISTELEE SAARESSA

Lauantaina 20.2.2021 lämpötila nousi pitkästä aikaa plussan puolelle, 1-2 astetta. Sää oli vähän utuinen, iltapäivällä heikkoa vesisadettakin ja sumua. Länsilounainen tuuli oli melko heikkoa, 4-8 m/s. Staijia runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja taas kierrettiin likimain koko saari, Kesnäs vähän huonommin. Nähtiin mm. laulujoutsen, 750 telkkää, 220 allia, 42 pilkkasiipeä, 2 haahkaa (2kv k ja 1n), 13 tukkakoskeloa, 7 lapasotkaa, koiras uivelo ja 3 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, kiuru, luotokirvinen, 9 peukaloista, 2 punarintaa, räkättirastas ja tilhi. Aamupäivällä oli jo keväinen fiilis, aurinkoa ja plusasteita.

KIURU ON TALVEHTINUT ITÄRANNALLA
KIURU ON TALVEHTINUT ITÄRANNALLA

Sunnuntaina 21.2.2021 oli sumuinen ja pilvinen päivä. Lämpöä oli 1 aste ja etelälounaista tuulta 4-7 m/s. Tiukka sumu roikkui saaren ympärillä iltapäivään saakka ja staijia kertyi vain vajaa tunti. Saari kompattiin. Nähtiin mm. laulujoutsen, 7 lapasotkaa, 7 pilkkasiipeä, naaras haahka, 250 telkkää, 4 koiras uiveloa, 11 tukkakoskeloa, tp naurulokki ja 2 merisirriä. Saarikierroksella Mikko löysi aamulla itärannalta sumun keskeltä naaras allihaahkan, joka oli paikalla puolisen tuntia, kunnes katosi. Toinen havis stelleristä tänä talvena, sumun seasta sain sentään jonkun huonon dokumenttikuvankin.

NAARAS ALLIHAAHKA TELKÄN SEURASSA ITÄRANNALLA
SUMUSSA OTETTU KUVA NAARAS ALLIHAAHKASTA TELKÄN SEURASSA ITÄRANNALLA

Muita havaintoja olivat luotokirvinen, 3 kiurua (joista 2 muutolta saapuneita), kevään eka uuttukyyhky, 2 peukaloista, 5 urpiaista, tundraurpiainen ja räkättirastas. Lagerroos ja TLYläiset lähtivät päivällä mantereelle. Lumet ovat suureksi osaksi sulaneet ja avovesialueet paljon laajentuneet – vesilinnut ovat vähentyneet, kun ovat hajaantuneet uusille sula-alueille.

PARI PÄIVÄÄ SITTEN MENI 1,5 MILJOONAN KÄYNNIN RAJA POIKKI VEPPISIVULLANI - ISO KIITOS KAIKILLE LUKIJOILLE!
PARI PÄIVÄÄ SITTEN MENI 1,5 MILJOONAN KÄYNNIN RAJA POIKKI VEPPISIVULLANI – ISO KIITOS KAIKILLE LUKIJOILLE!
LAULUJOUTSENIA ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN (Kuva: Outi Sarjakoski)
LAULUJOUTSENIA ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimpia kuvia löytyy isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...