Ensimmäinen taigauunilintu saapui

Torstaina 14.9.2017 aamulla ja aamupäivälläkin saatiin reippaita sadekuuroja mutta loppupäivä oli puolipilvistä keliä. Tuuli oli aluksi idästä 10 m/s, myöhemmin heikkoa pohjoistuulta. Lämpöä oli enimmillään 16 astetta. Aamupäivällä lyhyt staiji mutta pääosa ajasta kului kylää ja itäosaa kompatessa ja kameraa käyttämällä. Mainittavia havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 9 tuulihaukkaa, 18 varpushaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, mehiläishaukka, hiirihaukka, suopöllö, 2 käpytikkaa, luotokirvinen, puukiipijä, rantasipi ja 3 valkovikloa.

METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ PÄIVITTÄIN
METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ PÄIVITTÄIN

Pikkulintuja oli tullut sateen mukana runsaasti lisää – etenkin fyllareita, harmaasieppoja, hernekerttuja ja leppälintuja mutta joukosta löytyi mm. mustapääkerttu, lehtokerttu, myöhäinen kultarinta ja saunallamme aamulla käväissyt syksyn eka taigauunilintu. Saareen oli eilen iltapäivällä saapunut lisää lintuväkeä, mm. Pauli Eriksson kolmen kaverinsa kanssa ja illalla rantautui Skaftung Naturen 12 hengen retkiporukka, jossa oppaina Korhosen Kari ja Katajan Mikko. Monia tuttuja näkyi olevan joukossa mukana.

SYKSYN EKA TAIGAUUNILINTU, DOKUMENTTIKUVA MEIDÄN SAUNAN TERASSILTA
SYKSYN EKA TAIGAUUNILINTU, DOKUMENTTIKUVA MEIDÄN SAUNAN TERASSILTA

Perjantaina 15.9.2017 säätyyppi muuttui: pohjoistuuli oli voimistunut 7-8 m/s ja myöhemmin tuuli kääntyi luoteeseen. Ilma viilentyi 14-15 asteeseen ja taivas oli puolipilvinen. Sään viileneminen ja pohjoinen virtaus veivät saaresta pikkulinnut aika tehokkaasti, toki jotain jäi jäljellekin. Staijia luotsiasemalla runsaat 2 tuntia aamulla – nähtiin mm. 3 kuikkaa, 95 mustalintua, 31 pilkkasiipeä, 25 allia, 3 harmaahaikaraa, 32 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa ja 3-4 sinisuohaukkaa. Saaressa havaittiin mm. 2 suokukkoa, 2 kapustarintaa, 3 valkovikloa, tylli, rantasipi ja pikkulinnuista mainittavia 2 luotokirvistä, 2 lehtokerttua ja taigauunilintu iltapäivällä Gamla Postenin luona – ehkä sama yksilö kuin eilen. Myöhään iltapäivällä itäniitty-kompostori alueella nähtiin useaan otteeseen koiras suohaukka, joka myöhemmin kuvista varmistui 2kv koiras arosuohaukaksi. Itse en lintua nähnyt, eivät myöskään Skaftungin retkeläiset. Illalla saareen saapui lintuja kuvaamaan mm. Jouni Mäkelä.

NUORIA SINISUOHAUKKOJA ON MUUTOLLA
NUORIA SINISUOHAUKKOJA ON MUUTOLLA
ITÄOSASSA ILLANSUUSSA NÄHTY 2kv KOIRAS AROSUOHAUKKA (Kuva: Mika Grönroos)
ITÄOSASSA ILLANSUUSSA NÄHTY 2kv KOIRAS AROSUOHAUKKA (Kuva: Mika Grönroos)

Lauantaina 16.9.2017 länsituuli oli melko reipasta, 10-12 m/s, taivas puolipilvinen ja lämpöä oli 14 astetta. Staijia aamulla runsas tunti majakalla, lisäksi eteläniemen ja itäosan kierros ja vähän kyläaluettakin. Lintuja oli tänään(kin) niukasti vuodenaikaan nähden, mainittavia vain 6 allia, 2 harmaahaikaraa, 11 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 2 valkovikloa, 10 urpiaista, lapinkirvinen, 2 luotokirvistä ja 3 pikkusieppoa. Skaftungin porukka vietti tämän päivän Jurmossa (saapuivat illalla takaisin Utöhön) ja Pauli Eriksson kavereineen lähti aamupäivällä mantereelle.

KAIKKI LEHTOKERTUT EIVÄT OLE VIELÄ MENNEET
KAIKKI LEHTOKERTUT EIVÄT OLE VIELÄ MENNEET

Sunnuntaina 17.9.2017 oli kesäisen kaunista – aurinkoa, lämpöä 15 astetta ja lempeä itätuuli, 3-6 m/s. Staijattiin aamulla vajaa 2 tuntia ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Yöllä oli jonkin verran tullut uusia pikkulintuja (lähinnä hippiäisiä ja fyllareita) mutta kokonaiskuva on edelleen vaisun hiljainen. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, kuikka, 10 allia, 2 mustalintua, 4 tuulihaukkaa, 3 varpushaukkaa, valkoviklo ja uusia syysmuuttajia kangaskiuru, 2 järripeippoa ja ekat laulurastaat. Puolen päivän jälkeen mantereelle lähti paljon väkeä, mm. kaikki lintu- ja kuvaajaporukat (Skaftungin retkeläiset, Grönroos, Fowlie, Mäkelä ym). Myös Outi lähti mantereelle asioita toimittamaan.

JOSKUS HARMAAHAIKARA VOI LENTÄÄ KAULA SUORANAKIN
JOSKUS HARMAAHAIKARA VOI LENTÄÄ KAULA SUORANAKIN

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...