Jo toinen isomilkkarihavis Utöstä!

Torstaina 7.3.2013 oli aika palata kotikulmille Utöhön. Outi jäi vielä töihin Turkuun. Eilen (6.3.) kävimme Hämeenlinnassa katsomassa Pyry Lumijärven lintukuvanäyttelyä kaupunginkirjastossa, johon Pyry oli tullut meille esittelemään mainioita kuviaan. Lähdimme sieltä vielä Lumijärville kyläilemään Hauholle kunnes ajoimme iltamyöhällä Turkuun. Menomatkalla näimme Liedossa tien penkalla töyhtöhyypän – Tiiran mukaan Suomen eka tänä keväänä (Raaseporissa myös eilen yksi hyyppä). Tänään ajelin aamupakkasessa Nauvoon, jossa tutut kahvi- ja kauppakuviot ja m/s Eivorille kertyi aikalailla väkeä – lintuporukkaa mm. tringalaisia Jurmoon ja Kumpulaisen Reijo, Ari Seppä, Timo Böhme, Petri Ripatti, Mikko Pöyhönen, Veikko Huhtala ym Utöhön, ainakin 7 henkeä. Utössä oli paikalla Saunamäki, Lonka ja Koistinen. Illansuussa nähtiin kettusirkku taas kaupan takana, muuten hiljaista kovan ja kylmän luoteistuulen pyyhkiessä maisemaa.

MERIMETSOJA VIIHTYY UTÖN SATAMAN LINJATAULULLA
MERIMETSOJA VIIHTYY UTÖN SATAMAN LINJATAULULLA

Perjantaina 8.3.2013 oli kaunis aurinkoinen päivä, ilma kuitenkin pikkupakkasella ja tuuli lounaasta, myöhemmin luoteesta 4-8 m/s. Illansuussa saatiin jokunen lumikuuro ja yöksi voimistui kylmä pohjoistuuli. Staijattiin aamulla luotsiasemalla, myöhemmin tehtiin saarikierros. Merellä nähtiin mm. tp-kaakkuri, 38 merimetsoa, 22 haahkaa, 263 allia, pilkkasiipi, ruokki, 7 riskilää, 23 tukkakoskeloa, 2 uiveloa ja 5 merikotkaa. Saaresta löytyi mm. 5 pulmusta, 2 tilheä, kottarainen, sepelkyyhky, luotokirvinen, peukaloinen, punarinta, 3 peippoa, pikkuvarpunen, 2 naakkaa, urpiainen ja edelleen kettusirkku – otin taas muutaman lisäkuvankin. Iltalaivalla saapui mm. Tittosen Jouni.

VAIHTEEKSI LÄHIPOTRETTI KETTUSIRKUSTA
VAIHTEEKSI LÄHIPOTRETTI KETTUSIRKUSTA

Lauantaina 9.3.2013 ilma kylmeni edelleen – tuuli oli pohjoiskoillisesta 5-6 m/s ja pakkasta 6-7 astetta, aurinkoista. Staijattiin ja komppailtiinkin jonkin verran. Kylmän virtauksen takia muutto lähes olematonta mutta merellä nähtiin sentään 42 haahkaa, 8 tukkakoskeloa, 6 riskilää, 35 allia, 17 merimetsoa ja saaressa mm. 2 tilheä, kottarainen, uuttukyyhky, 3 peippoa, pulmunen ja kettusirkku. Päivän laji oli kuitenkin tämän vuoden jo toinen havainto isohaarahaukasta Utössä! Lintu löytyi (Böhme, Ripatti, Pöyhönen) klo 11.10 koillisesta Kobbanin päältä ja satuin sopivasti majakalle katsomaan tuplamilkkarin ohilentoa Pattskärin yli lounaaseen – muutaman kaartelun jälkeen lintu hävisi horisonttiin kohti Gotlantia klo 11.28. Lienee sama yksilö, joka eilen ja toissapäivänä pyöri Turun-Naantalin alueella. Myös Koistinen-Kumpulainen ehtivät nähdä linnun Kattrumpanilta mutta Saunamäki ja Tittonen lähtivät aamulaivalla mantereelle. Mainio alkukevään lintupäivä.

TELKÄT PITÄVÄT JO SOIDINTA
TELKÄT PITÄVÄT JO SOIDINTA

 

Sunnuntai 10.3.2013 oli Utössä talven kylmin päivä, yöllä pakkanen hipoi 10 astetta ja meren jäätyminen edistyi. Avovettä toki paljon mutta mm. satama- ja saunalahti kauttaaltaan jäässä. Tuuli heikkoa, koillisesta, ja taivas pilvetön. Pari tuntia staijausta mutta muutto odotetusti ihan seis, tänään ei näkynyt edes haahkaa. Mainittavaa mm. 250 allia, 11 tukkakoskeloa, 3 uiveloa, 3 riskilää, kottarainen, uuttukyyhky ja kettusirkku edelleen. Viimemainittua olivat eilen illalla tulleet hakemaan Seppälä ja Kuokkanen sekä Seppo Neuvonen. Lintu löytyi sopivasti ennen laivan lähtöä. Itse lähden yhden lintuesitykseni takia varhain huomenaamulla mantereelle eli siksi blogipäivitys tulee nyt.

MUUTOLTA SAAPUNUT KOTTARAINEN VIIHTYY SAUNAMME NURKILLA
MUUTOLTA SAAPUNUT KOTTARAINEN VIIHTYY SAUNAMME NURKILLA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...