Kesäistä Utötä

Keskiviikkona 16.6.2010 pääsin taas pitkästä aikaa lähtemään Utöseen, työjutut ovat ”ahdistelleet” monta päivää… Nyt oli aurinkoinen keli, +12 astetta, navakka luoteistuuli. Kauppa ja kahvi ohjelmassa tavan mukaan Nauvossa ja m/s Eivorille saapui myös Varesvuon Markus, hyvää kuvausseuraa Utöseen. Laivamatkalla ei nähty kummempia, 4 merikotkaa ja 2 kalasääskeä olivat mainittavimmat. Utöseen saavuttiin klo 16 ja ilta vietettiin kuvauspuuhissa itäosassa saarta. Mainittavimmat havainnot olivat 2 mustavikloa, 21 (!) suokukkoa, juhlapukuinen pikkusirri itärannan lietteillä (menossa pohjoiseen vai etelään?), 2 ristisorsaa, 3 merikotkaa, rytikerttunen, luhtakerttunen laulavana itärannan ruovikossa, käenpiika, 2 hemppoa, laulava tiltaltti ja itäniityllä raksutteleva ruisrääkkä. Hieno ilta!

hempo
Saaressa oleskelee hemppopari, ilmeisesti pesivät

Torstai 17.6.2010 oli aurinkoinen joskin viileä kesäpäivä. Länsituuli oli aamulla heikko, myöhemmin 7 m/s. Aamulla staijasin tunnin luotsiasemalla hiljaista merta, myöhemmin kevyttä komppausta ja kuvaamista. Merellä näkyi aamulla mm. 8 ruokkia, valkoposkihanhi, 2 mustalintua, räyskä ja 2 muuttavaa isokuovia. Eteläpuolelta laskin aamulla n. 5800 koirashaahkaa, lisäksi saaren rannoilla oli n. 450 naaras-haahkaa, joilla yhteensä vaivaiset 2 poikasta!! Poikaset saalistaneet merikotkat ja -merilokitkin olivat jo lähes poissa, edellisiä näkyi vain yksi ja jälkimmäisiä 6-7 yksilöä. Mainittakoon, että hylkeitä näkyi aamulla lähiluodoilla köllimässä yhteensä peräti n. 110 kappaletta! Jotenkin tuntuu että tässä (paikallisessa) ekosysteemissä ei nyt kaikki ole ihan kohdallaan… Saaressa nähtiin mm. 2 laulavaa luhtakerttusta (kylällä), satakieli, 4 mustapääkerttua, 3 harmaasieppoa, tiltaltti ja ainakin 3 laulavaa kirjokerttua. Itärannalla tänään muuttokahlaajia 8 suokukkoa, liro ja edelleen eilinen pikkusirri. Ruisrääkkäkin huuteli edelleen itäniityllä. Illalla olin vielä hotellilla pitämässä kuvaesityksen linnuista naantalilaisille riparilaisille. Saareen saapui illansuussa kuvaajia eli Pölläsen Seppo sekä Jari Kostet perheensa kanssa.

kirjoke
Kirjokertut pitävät kolmea reviiriä – naaraista ei tietoa..

Perjantaina 18.6.2010 vallitsi navakka etelätuuli, enimmillään 14 m/s. Taivas meni pilveen ja vähän ripotteli hetken vettäkin, lämpöä vain 12 astetta. Lintuja niukasti mutta mainittakoon saaresta mm. seuraavat: luhtakerttunen 3 laulavaa, rytikerttunen 2, kirjokerttu, tiltaltti, suokukkoja vain 2, ad-pikkulokki itärannalla, ensimmäinen lapasorsapoikue ja 2 merikotkaa. Päivän mukavin oli illansuussa koulun luota löytämäni turturikyyhky, joka saapui paikalle lentäen Patteriniemestä. Arka ’streppuli’ ei antautunut (ainakaan vielä) kuvattavaksi. Vuoden 2. turturi Utössä. Illalla satoi vettä.

kivi
Keskityin pari tuntia kuvaamaan lentokuvia kivitaskusta

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...