Kesäretki Kylmäpihlajan majakalle

Keskiviikkona 12.7.2006 lähdimme, Outi ja minä, aamulla klo 08.00 Turusta kohti Raumaa tarkoituksena tehdä jokavuotinen vierailu Kylmäpihlajan majakkasaarelle. Yöllinen saderintama oli juuri väistynyt mutta Laitilassa totesimme tuulen olevan liki myrskylukemissa. Ajoimme Syvärauman lahden vesibussisatamaan kuullaksemme saman tien kipparilta että vesibussi ei missään nimessä lähde aikataulun mukaan klo 10 Kylmäpihlajalle saakka tässä n. 15 m/s länsituulessa. No, päätimme odottaa tuulen asettumista josko vaikka jokin myöhempi vuoro ajettaisiin ja itse suuntasimme pariksi tunniksi Vanhaan Raumaan katselemaan idyllistä puukaupunkimiljöötä. Kaupasta tarttui villatakkikin matkaan ja kahvit olivat mainiot.

kylma

Palasimme klo 12 Syväraumaan kuullaksemme, että vesibussi oli lähtenyt Kuuskajaskariin mutta oli matkalla saanut konevian ja vesibussi oli nyt liikuntakyvytön! Mietimme jo kuinka koko retken käy mutta soitto Kylmäpihlajalle selvitti, että klo 14 meripelastusalus Hoppe lähtee kalasatamasta hakemaan Kylmäpihlajan yöpyjiä pois ja samalla kyydillä pääsee saareenkin. Siis sinne! Matka sujui mukavasti vaikka vähän keinuttikin mutta perillä odotti ensin maittava lohisoppa ja sitten kauniin aurinkoinen loppupäivä! Tuulikin asettui hiljalleen jättäen vain isot mainingit. Näin heinäkuussa saari oli tietysti linnuista varsin hiljainen mutta jotakin sentään nähtiin – mm. 15 suosirriä rannoilla, suokukko, valkoviklo, pikkukuovi, 14 merihanhea, n. 50 merimetsoa, n. 30 muuttavaa haapanaa ja tietysti saarella pesiviä tyllejä, karikukkoja, törmäpääskyjä, luotokirvinen, pari pilkkasiipeä, riskilä jne. Päivän hauskimpia olivat 2-3 pientä isokoskelon poikasta, jotka jostain syystä ilman emoa kalastelivat hyvällä menestyksellä pikkukaloja länsirannan matalissa lätäköissä, jonne isot mainingit ne välillä rajunnäköisesti viskoivat. Iltapalan jälkeen katselimme kuohuviinin kera yhtä kesän hienoimmista auringonlaskuista kunnes uni hiipi ajatuksiin.

poikanen

Torstai valkeni taas kovatuulisena, nyt SW n. 13 m/s, mutta aurinkoisena. Saarta kierrettiin pariin otteeseen, nautittiin lohikeitosta ja klo 15 palattiin mantereelle, nyt majakan ylläpitäjän Sune Karlssonin kyydissä. Vesibussi ei tänäänkään kulkenut Kylmäpihlajalle saakka, nyt kuulemma liian kovan tuulen takia! Lintuja oli maltillisesti, mainittavia mm. n. 20 paikallista suosirriä, suokukko, 3 ruokkia, n. 15 merihanhea, n. 60 merimetsoa, 10 valkoposkihanhea (pesivät lähisaarilla), luotokirvinen, 2 merikihua jne plus saaren oma lajisto.

karikukko

Illaksi ajelimme Turkuun pitkin ruuhkaista 8-tietä mutta tyytyväisinä hauskaan reissuun ja sen ihan kelpo kuvasatoonkin.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...