Kevätmuuton ensi askeleita Utössä

Torstaina 20.2.2014 pääsin taas takaisin kotiin Utöhön, Outi jäi kaupunkiin töihin. Ajelin aamulla Nauvoon, kahvit huoltiksella ja m/s Eivorille saapui melko niukasti väkeä – lintuporukkaa Airikkala, Lukin, Ropponen, Tunturi ja Salonoja Utöhön. Taivas oli pilvessä ja vähän räntääkin satoi mutta meri oli lähes tyven, lämpötila nollassa. Jäätä ei matkalla ollut. Nähtiin laivalta mm. ruokki, 8+2 lapasotkaa, 18 riskilää ja 14 merikotkaa. Utöhön saavuttiin klo 15.45 ja loppu valoisasta ajasta meni aika lailla kotihommissa. Illansuussa nähtiin kuitenkin mm. ampuhaukka, muuttohaukka, ruokki, rautiainen ja huuhkaja eli ihan mukavia lajeja. Täytin ruokinnat ja paikalle ehti rautiaisen lisäksi mm. 4 pikkuvarpusta – ensimmäinen talvi kun Utössä talvehtii pikkuvarpusia. Saaressa oli lintuharrastajia Ville ja Leo Wallinmaa sekä Järvisen Mikko.

TALVEHTINEET TELKÄT OVAT SELVÄSTI VÄHENTYNEET, LÄHTENEET POHJOISEEN?
TALVEHTINEET TELKÄT OVAT SELVÄSTI VÄHENTYNEET, LÄHTENEET POHJOISEEN?

Perjantaina 21.2.2014 puhalsi kova (12-16 m/s) kaakkoistuuli ja puolen päivän aikoihin alkoi lumisade, joka muuttui vetiseksi iltaa kohden. Lämpötila oli nollassa, illemmalla 1 lämpöaste. Staijia luotsiasemalla runsaat pari tuntia ja keveää komppausta, iltapäivä meni vähän jääkiekon tuijottelussa. Mainittavia havaintoja olivat mm. 120 allia, 2 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 4 tukkakoskeloa, 9 lapasotkaa, 4 (2/2) uiveloa, 4 tilheä, 3 pikkukäpylintua ja punarinta. Myös muuttohaukka näyttäytyi jälleen ja huuhkaja istuskeli aamulla naapurisaarella. Wallinmaat lähtivät aamulla mantereelle.

JOKUNEN LAPASOTKA VIIHTYY VIELÄ UTÖSSÄ
JOKUNEN LAPASOTKA VIIHTYY VIELÄ UTÖSSÄ

Lauantaita 22.2.2014 vasten yöllä satoi vettä ja aamullakin saatiin vielä heikkoa sadetta. Myöhemmin kirkastui ja päivä oli keväinen, +3 astetta ja lounaistuulta 5-8 m/s. Staijia ja koko saaren komppaus tuottivat mm. kuikan (tp uimassa Patteriniemen edustalla), merihanhen (muutti itään), 26 tukkakoskeloa, 7 lapasotkaa, naakan ja admuuttohaukan hotellin yllä. Pikkulinnuista mainittakoon jo yhteensä 6 kiurua, 2 punarintaa, rautiainen, 7 räkättiä ja 4 tilheä. Järvisen Mikko lähti aamulaivalla mantereelle.

TILHET LÖYSIVÄT NOPEASTI MARJARUOKINTANI
TILHET LÖYSIVÄT NOPEASTI MARJARUOKINTANI

Sunnuntaina 23.2.2014 oli puolipilvistä mutta kova (13-15 m/s) lounaistuuli jonkin verran häiritsi havainnointia. Lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Staijia majakan suojassa noin 3 tuntia, muuten itäosan ja kylän komppausta ja iltapäivällä lätkäfinaalin tuijotusta. Merellä näkyi mm. ruokki, 72 allia, 2 pilkkasiipeä, 8 lapasotkaa ja koilliseen korkealla muuttanut ad-laulujoutsen (saapui Gotlannin suunnasta). Saaressa havaittiin mm. 2 kiurua, 2 uuttukyyhkyä, 2 räkättiä, punarinta, 4 tilheä ja 2 naakkaa. Hiljalleen kevät edistyy vaikka ollaan vielä reilusti helmikuulla. Muut lintuharrastajat lähtivät päivällä mantereelle.

USEITA KIURUJA ON JO NÄKYNYT UTÖSSÄ
USEITA KIURUJA ON JO NÄKYNYT UTÖSSÄ

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...