Koskikara ja muuta mukavaa

Perjantaina 16.10.2009 oli taas (vihdoin!) aika palata Utöseen. Menneen viikon kylmässä pohjoisvirtauksessa lintuja oli ollut niukahkosti mutta tänään kuulemma taas runsaasti. Viikolla saaressa nähtiin (Juha Laaksonen ym) mm. varpuspöllö, muuttohaukka ja muutama helmipöllö sekä tänään muuttohaukka, mustaleppälintu (syksyn ensimmäinen), koskikara (vasta 7. Utössä kautta aikojen) sekä myöhäinen punajalkaviklo. Saaressa on eilisestä alkaen lintuporukoita liki yhtä paljon kuin lintulajeja – kaikkiaan lähes 60 henkeä! Sekä Pirkanmaan että Lohjan lintuyhdistykset tekevät samanaikaisesti syysretkiään… Toivottavasti tämän pienen ulkosaaren (2×2 km!) muutamat pensaat ja puut tarjoavat linnuille edes jonkun suojaisan levähdyspaikan… Nyt iltalaivalla tuli Outin ja minun lisäksi saareen vielä Tittosen Jouni ja Marita Kari, Sällylän Seppo ja V-V Salonen sekä Erkki Lehtovirta, Christer Casagrande ja Jaakko Hynninen. Perillä Utössä oltiin klo 23 aikaan, taivas oli pilvessä ja muutama vesipisara tippui. Laivan valoissa näkyi yömuutolla lenteleviä lintuja…

jar
Pihlajissa ruokaili järrejä, punatulkkuja ja rastaita

Lauantai 17.10.2009 alkoi kevyellä vesisateella, tuuli oli heikko kunnes voimistui päivällä 10 m/s koillisesta. Sade loppui aamulla ja päivä oli kauniin kirpeä (6 astetta). Isolla joukolla komppaamista, niukasti staijausta ja kuvaamista. Merellä mainittavaa vain 31 muuttavaa pikkulokkia, petoja nähtiin 3 merikotkaa, 8 varpushaukkaa ja kanahaukka ja kahlaajia jänkäkurppa, 3 taivaanvuohta, 5 lehtokurppaa ja punakuiri. Pöllöjä nähtiin sarvipöllö, helmipöllö ja illansuussa peräti 5 suopöllöä lounaaseen, ilmeisesti kaikki nousivat pelotettuina Ormskäriltä. Käpytikkoja oli ainakin 9, pikkutikkoja 2 ja eilinen koskikara löytyi heti aamulla hienosti Enskärin rannasta – itselleni 230. Utön laji. Aivan mainio juttu! Lisäksi nähtiin mm. haarapääsky, 5 kangaskiurua, 7 tilheä, n. 50 peukaloista, 12 rautiaista, n. 110 punarintaa, 6 kulorastasta, 8 mustapääkerttua, 9 tiltalttia, tikli, 45 punatulkkua ja 2 lapinsirkkua. Aamulla löysin luotsiaseman läheltä mustaleppälinnun – vanha koiras eli eri lintu kuin eilen. Muleli nähtiin myöhemmin vielä Gamla Postenin lähellä. Ison harrastajamäärän takia yhteistä iltahuutoa ei voitu järjestää joten kaikkia haviksia en toki tiedä. Mukavaa porukkaa ja monta tuttua tässä joukossa.

punak
Punakylkirastas on nyt laulurastasta selvästi lukuisampi

Sunnuntaina 18.10.2009 oli taas aika palata mantereelle, saareen jäi Laaksosen Juhan lisäksi Lehtovirran Ekin porukka ja illalla saareen tulevat Lagerroosin Jari ja Kekin Kari. Aamulla ennen laivan lähtöä ehdittiin havaita mm. 6 pulmusta, 8 kangaskiurua, 27 pikkulokkia, 3 taivaanvuohta, punakuiri ja mukavana yllätyksenä 2 vuorihemppoa hotellin rivitalojen luona. Paluumatkalla kevyessä tihkusateessa havaittiin mm. 20 Anseria (ilm. tundrahanhia), 8 merikotkaa, harmaahaikara ja teeri. Turussa oltiin vasta klo 19 maissa pitkien lauttajonojen takia. Juha ym näkivät saaressa päivällä vielä 2 vuorihemppoa lisää, mustaleppälinnun, pikkutikan ja myöhäisen lapinkirvisen.

vuorih
Vuorihemppoja ilmestyi yllättäen saareen, pimeä ilma vaan vähän vaikeutti kuvaamista

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...