Kovia tuulia

Torstaina 28.2.2019 puhalsi taas kova tuuli – pohjoisluoteesta enimmillään 16-22 m/s, aamulla vähän vähemmän. Sää oli puolipilvinen, aamulla 4 astetta lämpöä, mutta illalla meni pakkaselle. Staijia n. 3 tuntia ja koko saaren kierros. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 24 laulujoutsenta, merihanhi, 4 haahkaa, 17 allia, 2 tukkakoskeloa, 6 riskilää, 2 ruokkia ja yksinäinen merisirri. Muita olivat mm. varpushaukka, 2 uuttukyyhkyä, sepelkyyhky ja 3 naakkaa. Saaressa oli niukasti lintuja, mainittavia mm. 2 kiurua, tilhi ja 16 räkättiä.

LAULUJOUTSENTEN MUUTTO ALKOI TÄNÄ KEVÄÄNÄ AIKAISIN
LAULUJOUTSENTEN MUUTTO ALKOI TÄNÄ KEVÄÄNÄ AIKAISIN

Perjantaina 1.3.2019 jatkui navakka pohjoistuuli, 10-12 m/s, kunnes iltapäivällä heikkeni. Pääosin aurinkoista ja kylmää: pakkasta aamulla -5, illalla -2 astetta. Staijia taas n. 3 tuntia ja saaressa kiertelyä. Kylmä pohjoisvirtaus jarruttaa alkanutta kevätmuuttoa. Merellä/muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, 7 haahkaa, 9 allia, 4 tukkakoskeloa, 2 riskilää, varpushaukka, ampuhaukka ja 14 merikotkaa, joista 7 muuttavia. Saaressa nähtiin mm. sarvipöllö, huuhkaja (illalla Ormskärillä), 2 uuttukyyhkyä, sepelkyyhky, 4 kottaraista ja 3 kiurua. Saareen saapui illalla lintureissulle Marko Virkki.

VIHERPEIPPOJA ON SAARESSA RUNSAASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)
VIHERPEIPPOJA ON SAARESSA RUNSAASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 2.3.2019 tuuli jälleen lujaa – nyt länsilounaasta 13-16 m/s. Tällaisiako nämä nykytalvet ovat – kovia tuulia päivästä toiseen? Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 2 astetta. Staijia runsaat 2 tuntia ja kylän, Enskärin ja itäosan kierros tehtiin. Merellä nähtiin mm. Gavia sp, 11 laulujoutsenta, 9 haahkaa, 74 allia, 2 riskilää ja ruokki. Saaressa havaittiin varpushaukka, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), kottarainen, 3 kiurua, 2 tilheä ja monen päivän tauon jälkeen jälleen luotokirvinen itärannalla. Mantereelle lähtivät aamulla mm. Vuorio, Rintamäki ja Räsänen ja saareen saapui illalla Haatajan Kari.

VIIME PÄIVINÄ ON MUUTTANUT USEITA MERIKOTKIA
VIIME PÄIVINÄ ON MUUTTANUT USEITA MERIKOTKIA

Sunnuntaina 3.3.2019 tuuli vaihteeksi itäkoillisesta, aamulla 8 ja myöhemmin 12-14 m/s. Pilvistä ja iltapäivästä alkaen lumisadetta. Pakkasta oli koko päivän 2-4 astetta. Talvi pitää otettaan. Staijia luotsiaseman suojassa n. 2,5 tuntia ja koko saaren komppaus tuottivat tuttua lajistoa. Merellä nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 11 haahkaa, 6 allia, riskilän, 7 tukkakoskeloa ja n. 60 merisirriä Bådanilla. Muuttolintuja nähtiin ampuhaukka, uuttukyyhky, 3 kiurua ja 12 muuttavaa merikotkaa. Saarikierroksella näkyi myös uivelo, peukaloinen, punarinta ja itärannalla luotokirvinen. Huuhkaja päivysti aamulla Ormskärillä. Manterelle lähtivät mm. Tammero ja Virkki.

HARVAT HAAHKAT OVAT VIELÄ KAUKANA RANNOISTA
HARVAT HAAHKAT OVAT VIELÄ KAUKANA RANNOISTA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...