Lintumatkalla Pohjois- ja Luoteis-Espanjassa

Maanantaina 29.8.2022 lähdin puolen päivän jälkeen ajelemaan kohti Helsingin lentoasemaa, edessä on lintureissu Luoteis-Espanjaan, Galiciaan. Saavuin lentoaseman hotelli Glo’hun klo 15 aikoihin, kävin syömässä sekä juomassa perinteisen kuohuviinin matkan aluksi. Aikaisin nukkumaan, koska herätys oli tiistaina 30.8. jo klo 03.45. Heti neljän jälkeen tavattiin koko retkiporukka lähtöhallissa. Matkaan lähtivät Kari Korhonen, Mikko Kataja, Johanna Klemettinen-Kataja, Jouni Rautanen, Jarmo Lehtinen, Kari Aromäki, Ilkka Iivonen, Jari Markkula, Jyrki Erikäinen, Ilpo Hauta-aho, Timo Mäkinen, Eero Peltonen ja Kirsti Krogerus. Lufthansan lentomme lähti vähän myöhässä klo 06.35, vaihto Münchenissä oli tiukka ja jatkettiin Lufthansalla edelleen Bilbaoon. Perillä kaksi vuokrapakua alle ja menoksi. Ajettiin länteen pitkin Biskajanlahden rantaa ja pidettiin pidempi ruoka- ja lintujen tarkkailutauko La Arenillassa, Santonassa, ja pistäydyttiin vielä Montehanon kaivoksella ennen nousua ylös vuorille. Matkaa yöpaikkaan Camalenoon, lähelle Picos de Europaa, kertyi tänään n. 230 km. Yövyttiin hotelli El Caseriassa ja illallinen käytiin syömässä läheisessä toisessa hotellissa. Sää oli tänään puolipilvinen, vähän hetkittäin tihkusadettakin, ja lämpöä oli 25 astetta.

OSA RETKIPORUKASTAMME - MUUTAMASSA PAIKASSA (MM. LUFTHANSAN LENNOILLA) OLI EDELLEEN MASKIPAKKO
PÄÄOSA RETKIPORUKASTAMME – MUUTAMASSA PAIKASSA (MM. LUFTHANSAN LENNOILLA) OLI EDELLEEN MASKIPAKKO

Mainittavimmat tiistain matkapäivän havainnot olivat mm. vp koiras haahka Santonassa (heti uusi Espanjanlaji minulle), 30 kapustahaikaraa, n. 70 hanhikorppikotkaa, ruskosuohaukka, 30 hiirihaukkaa, 5 tuulihaukkaa, muuttohaukka, lehtopöllö, n. 100 pikkukuovia, 2 isokuovia, 2 punakuiria, 30 riuttatiiraa, räyskä, 8 mustanmerenlokkia, 2 kuningaskalastajaa, 2 närheä, 3 pyrstötiaista, 50 kalliopääskyä, koskikara, 4 mustaleppälintua ja 2 virtavästäräkkiä.

ISOHAARAHAUKKA OLI RETKEN YLEISIMPIÄ PETOLINTUJA
ISOHAARAHAUKKA OLI RETKEN YLEISIMPIÄ PETOLINTUJA

Keskiviikkona 31.8.2022 oli puolipilvistä, heikkoa tuulta ja 25 astetta lämmintä. Aamiaisen jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Picos de Europan vuorenhuippuja, Manner-Espanjan korkeimpia vuoria. Vuorille noustiin kabiineilla pilvikerroksen läpi, onneksi ylhäällä paistoi kauniisti aurinko ja ilmakin tuntui yllättävän lämpimältä 2,4 km korkeudessa. Viihdyttiin ylhäällä n. 4 tuntia, välillä toki kahviteltiin.

PICOS DE EUROPAN KOMEITA MAISEMIA
PICOS DE EUROPAN KOMEITA MAISEMIA

Nähtiin Picosilla mm. n. 40 hanhikorppikotkaa, 3 partakorppikotkaa (joista 1 ad), 2 hiirihaukkaa ja 2 tuulihaukkaa sekä 3 kivikkorastasta, 2 alppirautiaista, 3 vuorikirvistä, 5 mustaleppälintua, 30 alppinaakkaa ja 50 alppivarista. Ala-aseman ympäristössä nähtiin mm. pyrstötiainen, viitatiainen, puukiipijä, etelänpuukiipijä ja palokärki.

ODOTETUSTI PICOSILTA LÖYTYI PARI ALPPIRAUTIAISTA
ODOTETUSTI PICOSILTA LÖYTYI PARI ALPPIRAUTIAISTA

Jatkettiin päivällä matkaa Taman pikkukaupungin kupeeseen Picon alueen opastuskeskuksen luo, jossa staijattiin pitkään petolintuja. Nähtiin 2 mehiläishaukkaa, n. 60 hanhikorppikotkaa, 6 pikkukorppikotkaa, 2 isohaarahaukkaa, 3 käärmekotkaa, 4 hiirihaukkaa, 10 pikkukotkaa, 2 tuulihaukkaa ja muuttohaukka. Viereisen viinitehtaan sisäpihalla ihasteltiin henkilökunnan ystävällisellä avustuksella päiväunilla torkkuvaa lehtopöllöä, hauska yllätys.

LEHTOPÖLLÖ PÄIVÄLEVOLLA
LEHTOPÖLLÖ PÄIVÄLEVOLLA

Loppuiltapäivä vietettiin El Habariossa, vuorilla olevassa pyhiinvaellusreitin välipisteessä, jossa nähtiin mm. 4 mustapäätaskua, retken ekat 2 samettipääkerttua, 5 rautiaista ja 4 keltahemppoa. Muita päivän havaintoja olivat mm. 6 närheä, tammitikka, virtavästäräkki, 90 kalliopääskyä, 3 etelänpuukiipijää ja  2 tulipäähippiästä. Illallinen nautittiin taas samassa hotelliravintolassa kuin eilenkin, toki hyvän viinin kera.

KIVIKKORASTAS OLI TOIVOTTU RETKILAJI PICOSILTA
KIVIKKORASTAS OLI TOIVOTTU RETKILAJI PICOSILTA

Torstaina 1.9.2022 oli vähän yllättäen matkapäivä. Yllättäen siksi, että meillä oli tarkoitus tehdä Galician rannikolta 1-2 meriretkeä vasta tulevana viikonloppuna, mutta kun viikon lopulle ennustetaan (liian) kovia tuulia, saimme kehotuksen saapua rannikolle jo tänään.  Näin jouduimme jättämään väliin Estaca de Baresin meristaijipaikan ja ajoimme tänään yhteensä 552 km Gijonin, Oviedon ja Santiago de Compostelan kautta illaksi Campadoksen pikkukaupunkiin Atlantin rannalle. Asetuimme seuraaviksi kolmeksi yöksi A Marina-hotelliin lähelle rantaa. Ajomatkan alkupuolella pysähdyimme kuitenkin useassa paikassa (Siejo, Villanueva, Noriega, Arroyo de Onan jne) lintuja katsomaan ja nähtiinkin tänään mm. 30 lehmähaikaraa, mehiläishaukka, vuorikotka, 2 ruskosuohaukkaa, 5 varpushaukkaa, 50 hiirihaukkaa, maakotka, pikkukotka, 7 tuulihaukkaa, 2 nuolihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Muita olivat mm. merikihu, 3 lehtopöllöä, kuningaskalastaja, iberianvihertikka, palokärki, etelänisolepinkäinen, 2 pikkulepinkäistä, 4 tulipäähippiäistä, 3 viitatiaista, 2 punatulkkua, heinäkerttu, etelänpuukiipijä, 3 sinirastasta, 3 koskikaraa, 12 mustapäätaskua ja 2 pensassirkkua. Illalla syötiin rannan läheisessä ravintolassa valtaisat ruoka-annokset, ihan hyvää oli, mutta vähän vähemmänkin olisi riittänyt… Ajon aikana saatiin sadettakin, mutta muuten päivä oli pääosin aurinkoinen ja lämmin (23 astetta).

MUUTTAVA MEHILÄISHAUKKA
MUUTTAVA MEHILÄISHAUKKA

Perjantaina 2.9.2022 oli meriretken aika. Sää oli aamulla utuinen, melkeinpä sumuinen, mutta kun kosteus hälveni niin aurinko paistoi, tuuli oli heikkoa (0-4 m/s W) ja lämpöä oli 24 astetta. Aamiaisen jälkeen lähdettiin kohti venesatamaa. josta matka jatkui m/s Chasulalla kohti avomerta, Atlanttia. Merellä oltiin kaikkiaan 8 tuntia ja merimatkaakin kertyi 86 km, leppoisassa kelissä. Chumia heitettiin mereen kaksi kertaa ja mitä ulommas rannikosta mentiin, sitä enemmän oli lintuja ja sitä mielenkiintoisemmaksi lajisto kävi. Katselun ja kuvaamisen ohessa nautittiin meheviä simpukoita, paikallista viiniä, piirakkapaistoksia ja vähän omiakin eväitä, jotta jaksettiin painaa koko päivä.

MERIRETKEN TYYTYVÄISTÄ VÄKEÄ
MERIRETKEN TYYTYVÄISTÄ VÄKEÄ

Lintuja nähtiin tosi hienosti, mm. 150 karimetsoa, mustalintu, myrskylintu, ainakin 30 isoliitäjää (itselleni elis), 5 baleaarienliitäjää, 10 makaronesianliitäjää, peräti n. 70 merikeijua (suurin parvi n. 25), n. 40 suulaa, 4 merikihua, ad tunturikihu, 2 leveäpyrstökihua (ad ja 2-3 kv), 2 isokihua, 3 tiiralokkia, 15 riuttatiiraa, 2 vp mustatiiraa ja n. 30 mustanmerenlokkia. Lisäksi nähtiin pari valasta ja muutama delfiini. Upea kokemus kaikkineen tämä meriretki! Illallinen nautittiin hotellilla.

tiiralokki_02_Espanja_09_22

isoliitäjä_02_Espanja_09_22

TIIRALOKKI, ISOLIITÄJÄ JA LEVEÄPYRSTÖKIHU MERIRETKELTÄ
TIIRALOKKI, ISOLIITÄJÄ JA LEVEÄPYRSTÖKIHU MERIRETKELTÄ

Lauantaina 3.9.2022 oli edelleen aurinkoista, lämpöä 22 astetta ja tuuli heikkoa. Tänään jakauduttiin kahteen porukkaan, osa lähti vasta tänään ekalle meriretkelle ja osa uudelleen toiselle meriretkelle ja puolet meistä jäi retkeilemään mantereelle Campadoksen ja O’Groven alueille. Itse jäin nyt mantereen porukkaan. Aamiaisen jälkeen tehtiin kävelykierros hotellin läheisyydessä, kaupungin reunoilla, ja käytiin myös saattamassa merelle lähtijät matkaan. Meidän porukan retkeläisten lisäksi venekyytiin menivät tänään myös Kapasen Matti ja Liisa sekä Pajusen Matti vaimonsa kera, jotka olivat omatoimiretkellä Galiciassa. Mantereen kierroksella (56 km) näimme mm. 70 harmaasorsaa, jouhisorsan, n. 70 kapustahaikaraa, pronssi-ibiksen (retken ainoa), 5 pikku-uikkua, ruskosuohaukan, varpushaukan, 5 hiirihaukkaa, ampuhaukan, muuttohaukan, 350 meriharakkaa, 64 mustapyrstökuiria, punakuirin, 3 kuovisirriä, 70 suosirriä, 3 pikkusirriä, 12 riuttatiiraa, turturikyyhkyn, kuningaskalastajan, 3 ruostepääskyä, heinäkertun ja 6 mustapäätaskua. Päivän paras oli aamulla marjapuutarhan reunapensaista löytämäni taiturikultarinta, jonka kaikki muutkin pääsivät näkemään ja josta saatiin paljon kuvia. Itselleni jo toinen uusi laji tällä reissulla.

TAITURIKULTARINTA CAMPADOKSESTA
TAITURIKULTARINTA CAMPADOKSESTA

Merikierroksella oli tänäänkin näkynyt hienosti lintuja, mm. 253 isoliitäjää, 8 baleaarienliitäjää, peräti 53 nokiliitäjää, 40 makaronesianliitäjää, 6 merikeijua, etelänkeiju, 4 isokihua ja 5 tiiralokkia. Tyytyväisiä ja auringossa paahtuneita naamoja näkyi taas illallisella.

merikeiju_03_Espanja_09_22

MERIKEIJUJA OLI AVOMERELLÄ PALJON, JOPA PARVISSA
MERIKEIJUJA OLI AVOMERELLÄ PALJON, JOPA PARVISSA

Sunnuntaina 4.9.2022 matkamme jatkui rannikolta takaisin sisämaahan. Sää oli aluksi pilvinen, tuulinen ja jopa kolea, mutta myöhemmin saatiin taas aurinkoa ja lämpöä 26 astetta. Aamiaisen jälkeen hypättiin autoihin ja ajettiin Galiciasta Castilla y Leon’in maakuntaan ja siellä Benaventen kaupunkiin, jossa majoituimme Hotelli Santiagoon. Ajoa kertyi tänään 426 km. Matkalla pysähdyttiin Dornaan katsomaan ruskokerttuja. Tavarat huoneisiin ja saman tien maastoon – loppupäivä vietettiin Villafafilan aroalueella. Nähtiin mm. 3 punapyytä, 3 haarahaukkaa, 11 isohaarahaukkaa, 30 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, 4 pikkukotkaa, 2 maakotkaa, 3 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, koiras niittysuohaukka, 3 varpushaukkaa, 15 tuulihaukkaa ja muuttohaukka. Muita olivat mm. peräti 180 (!) isotrappia, iberianvihertikka, etelänisolepinkäinen, 20 töyhtökiurua, törmäpääsky, 2 ruskokerttua, 3 heinäkerttua, jälleen taiturikultarinta sekä 20 kulorastasta. Mukava päivä jälleen ja yhteinen illallinen naapuriravintolassa oli maukas ja runsas, viiniä unohtamatta.

ISOTRAPPIEN RUNSAUS OLI HÄMMENTÄVÄÄ
ISOTRAPPIEN RUNSAUS OLI HÄMMENTÄVÄÄ

Maanantaina 5.9.2022 oli aurinkoista, vasta illansuussa alkoi pilvistyä, ja lämpöä oli 26 astetta. Tuuli oli heikkoa/kohtalaista. Kierreltiin koko päivä samoja aroalueita kuin eilenkin, välillä myös metsäkävelyä Villa Nuevassa ja petostaijia Villafafilassa. Kilometrejä kertyi tänään 97. Mainittavimpia havaintoja olivat 90 merihanhea, 70 harmaasorsaa, 12 punapyytä, 3 kapustahaikaraa, kattohaikara, 18 pikku-uikkua ja petolintuja mm. 10 isohaarahaukkaa, 40 hanhikorppikotkaa, munkkikorppikotka, 5 käärmekotkaa, 20 ruskosuohaukkaa, 2 kanahaukkaa, 20 hiirihaukkaa, 5 pikkukotkaa, kaikkiaan 4 iberiankeisarikotkaa, pikkutuulihaukka, 15 tuulihaukkaa sekä muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 9 liejukanaa, 100 isotrappia, 7 mustapyrstökuiria, 2 minervanpöllöä, 2 harjalintua, mehiläissyöjä, kuningaskalastaja, 3 iberianvihertikkaa, 2 etelänisolepinkäistä, nuori punapäälepinkäinen, 6 kangaskiurua, 25 töyhtökiurua, 10 silkkikerttua, ruostepääsky, pyrstötiainen, 3 iberiantiltalttia (vielä laulavia), 2 rytikerttusta, 2 vihervarpusta, 2 keltahemppoa ja n. 450 harmaasirkkua. Taas oli komea lintupäivä, joka päätettiin maukkaalla illallisella eilisessä ravintolassa.

MINERVANPÖLLÖJÄ LÖYTYI ODOTETUSTI PARI KAPPALETTA
MINERVANPÖLLÖJÄ LÖYTYI ODOTETUSTI PARI KAPPALETTA
ESIAIKUINEN IBERIANKEISARIKOTKA
ESIAIKUINEN IBERIANKEISARIKOTKA 

Tiistaina 6.9.2022 Pohjois-Espanjan kierroksemme jatkui, lähdettiin heti aamiaisen jälkeen pitkälle (530 km) ajomatkalle kohti itää ja saavuttiin iltapäivällä jo tämän vuoden keväältä tuttuun Hotelli Ekaihin, Navarraan (ks. kevätretki tästä). Navarrassa vietetäänkin loppuaika matkastamme. Sää oli tänään aluksi sateista, mutta Navarrassa paistoi aurinko ja hellettä oli hulppeasti 28 astetta. Tavarat huoneisiin, pieni päiväpala ja heti vaan maastoon, kohteena Lumbierin rotkolaakso. Havaintoja kertyi mm. 25 punasotkaa, 3 pikku-uikkua, 3 haarahaukkaa, 20 isohaarahaukkaa, 8 pikkukorppikotkaa, 100 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, 15 ruskosuohaukkaa, 10 hiirihaukkaa ja 5 pikkukotkaa. Lisäksi havaittiin mm. iberianvihertikka, 2 alppivarista, ruostepääsky, silkkikerttu, iberiantiltaltti ja 2 sinirastasta. Iltapäivän ”stara” oli kuitenkin nuori sininärhi,  joka blokattiin langalta Tabarissa, saatiin kuvia ja oli kaikille uusi Espanjan laji ja joillekin eliskin. Sininärheä ei olisi löydetty, jollei olisi tielle kaadettujen puiden takia jouduttu ottamaan kiertotietä Lumbieriin – olipa hyvää onnea! Makoisa illallinen nautittiin hotellilla.

SININÄRHI OLI MUKAVA YLLÄTYS
SININÄRHI OLI MUKAVA YLLÄTYS

Keskiviikkona 7.9.2022 oli puolipilvistä, aamu (mukavan) viileä ja iltapäivällä 24 astetta, tuuli oli kohtalaista. Aamu aloitettiin vajaan. 2 tunnin kävelykierroksella hotellin ympäristössä ja aamiaisen jälkeen lähdettiin kohti Larra-Belaguen aluetta Pyrenneillä, lähellä Ranskan rajaa. Pysähdeltiin sopivin paikoin ja ylhäällä kierreltiin vähän pidempäänkin, paluumatkalla staijia Foz de Arabaiun’in rotkolaakson näköalapaikalla. Nähtiin tänään mm. 9 kyhmyjoutsenta, 5 muuttavaa mustahaikaraa, mehiläishaukka, 30 isohaarahaukkaa, partakorppikotka, pikkukorppikotka, 150 hanhikorppikotkaa, 2 käärmekotkaa, 10 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, 10 hiirihaukkaa, 4 maakotkaa, 2 pikkukotkaa, 15 tuulihaukkaa ja kalasääski. Muita päivän havaintoja olivat mm. alppikiitäjä, jälleen nuori sininärhi (eri kuin eilen), 3 iberianvihertikkaa, 3 kuhankeittäjää, 250 alppinaakkaa, 100 alppivarista, 2 töyhtötiaista, 5 silkkikerttua, 8 pyrstötiaista, etelänpuukiipijä, 15 vuorikirvistä, 12 pikkukäpylintua, 2 pensassirkkua, 2 vuorisirkkua, 10 keltahemppoa ja 7 kalliovarpusta. Päivän ”paras” oli vuoriston korkeimmalta kohdalta löytyneet 5 sitruunahemppoa, vanhoja ja nuoria yksilöitä. Monille oli yksi retken toivelajeista. Mainittakoon vielä vuorilla näkemämme 3 alppimurmelia, erikoisen näköisiä isoja nisäkkäitä. Hieno retkipäivä taas ja illalla nautittiin mainio yhteinen illallinen hotellilla.

SITRUUNAHEMPPO OLI MONEN TOIVELISTALLA
SITRUUNAHEMPPO OLI MONEN TOIVELISTALLA

Torstaina 8.9.2022 oli puolipilvistä ja lämmintä, enimmillään 28 astetta. Tänään matkattiin etelään päin ns. aroalueille, mutta toki käytiin muuallakin. Ajoa kertyi taas aika lailla, yhteensä 304 km. Pysähdykset tehtiin Sangüesassa, Gallipienzossa ja Laguna de Pitillaksessa, iltapäivällä oltiin vähän pidempään Ablitaksen aroilla, jotka kyllä jäivät turhan vähälle. Päivän havaintoja olivat mm. 30 punapyytä, 50 kattohaikaraa, 80 pikku-uikkua, mehiläishaukka, 20 isohaarahaukkaa, 350 hanhikorppikotkaa, 2 käärmekotkaa, 20 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, 45 hiirihaukkaa, maakotka, 6 pikkukotkaa, 10 tuulihaukkaa ja kahlaajia mm. paksujalka, avosetti ja 14 pitkäjalkaa. Muita olivat mm. harjalintu, 8 mehiläissyöjää, 2 iberianisolepinkäistä, 3 punapäälepinkäistä, 6 viiksitimalia, 22 lyhytvarvaskiurua, 40 arokiurua ja kaitanokkakiuru.

PUNAPYITÄ NÄHTIIN MUUTAMASSA PAIKASSA
PUNAPYITÄ NÄHTIIN MUUTAMASSA PAIKASSA

Lisäksi nähtiin 5 silkkikerttua, 4 pyrstötiaista, 5 pikkupensaskerttua, ruskokerttu, 2 lännenrusokerttua, 2 etelänsatakieltä, 3 kalliovarpusta, vuorikirvinen ja 2 nummikirvistä. Monipuolinen lintupäivä tämäkin, vaikka Ablitaksessa olisi mielellään ollut pidempäänkin ja pari eka retkipaikkaa olisi voinut jättää pois turhan tiukan aikataulun takia. Kaitanokkakiurusta en vieläkään saanut kuvaa, olin vuorollani pakun takapenkillä ja kun auto oli täynnä väkeä niin kuvaaminen ei mitenkään onnistunut muiden takaa, nopeassa tilanteessa. Onneksi ainakin Ilkka sai hyvän kuvan tästä vaikeasti kuvattavasta lajista. Illallinen nautittiin totutusti hotellilla, viimeisenä retkipäivänä juhlavasti kuohujuoman kera.

NUMMIKIRVINEN ON ESPANJASSAKIN VÄHÄLUKUINEN
NUMMIKIRVINEN ON ESPANJASSAKIN VÄHÄLUKUINEN

Perjantaina 9.9.2022 alkoi paluumatkamme Suomeen. Aamiaisen jälkeen pakattiin tavarat autoihin ja lähdettiin ajamaan kohti Bilbaota (214 km). Matkalla pysähdyttiin Senorio de Bertiz’in puistoalueella, josta ei nytkään (kuten ei keväälläkään) löydetty (C-kat) tulirintatimaleita. Paikalla nähtiin mm. kauluskaija, punatulkku ja 4 etelänpuukiipijää. Sadekuurojen lomassa jatkettiin matkaa Bilbaon lentokentälle, josta lensimme Lufthansan reippaasti myöhässä lähteneellä koneella Frankfurtiin. Aromäen Kari jäi Bilbaoon ja jatkaa Espanjan lintukierrosta vielä vajaa pari viikkoa, seuraavaksi maan eteläosissa. Frankfurtissa oli useiden tuntien odotus Lufthansan jatkolennolle Suomeen ja kaiken lisäksi kone lähti lähes 2 tuntia myöhässä, Hesan kentälle saavuttiinkin vasta klo 02 lauantaina 10.9. Ajoin loppuyöksi Lauttasaareen ja sieltä ajeltiin yhdessä Outin kanssa Turkuun lauantai-iltapäivällä.

KALLIOVARPUSIA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA
KALLIOVARPUSIA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA 

Epilogi.

Olen nyt kuluvan vuoden aikana ollut kahdesti Pohjois-Espanjassa ja alueen linnusto on nähty varsin kattavasti. Tällä syysretkellä lajimäärä oli 193 ja Espanjassa kautta aikain havaitsemieni lintulajien määrä kipusi lukuun 288. Maastot pohjoisosassa ovat monipuolisia kuivista aroista korkeaan vuoristoon, rehevistä metsistä vaihteleviin merenrantoihin ja niinpä lajistokin on mukavan moninaista. Meriretket luoteisrannikolta kruunasivat kokonaisuuden, valtamerilintuja Atlantin retkillä oli varsin komeita määriä lajirunsauden lisäksi. Miinuspuolelle kallistuvat pitkät etäisyydet – ajamista tulee väkisinkin paljon, jos mielii nähdä lajiston ja biotoopit kattavasti. Autossa istumista riitti nytkin yli 2500 km verran, mutta toisaalta tiet sekä kuskit, Kari ja Mikko, olivat tosi hyviä. Kaikkea ei voi koskaan nähdä, mutta plussapuolella olivat erityisesti hienot petolintumäärät, isot trappiparvet, meriretki kaikkineen ja itselleni kokonaan uudet lajit isoliitäjä ja taiturikultarinta. Toisaalta vieläkään en onnistunut saamaan jo vuosia yrittämiäni kuvia iberianvihertikasta enkä kaitanokkakiurusta, täytynee muuttaa strategiaa jotenkin toiseksi ainakin näiden lajien kohdalla. Vaikka lintujen kuvaamisen kannalta selvästi pienempi retkiporukka olisi oletettavasti toimivampi, tämä retkiporukkamme kaikkineen oli todella mukavaa ja pätevää väkeä – kiitos kaikille hienosta seurasta ja erityiskiitos Karille/Skaftung Naturelle kaikista järjestelyistä!

LEVEÄPYRSTÖKIHUSTA SAIN EKA KERTAA MUUTA KUIN LENTOKUVAN
LEVEÄPYRSTÖKIHUSTA SAIN EKA KERTAA MUUTA KUIN LENTOKUVAN

Retken lintukuvia löytyy isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/
Klikkaa kuvat auki isommiksi.

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...