Merikotkat aterioivat Utössä

Torstaina 3.6.2010 lähdimme Outin kanssa jälleen kohti Utötä, nyt hinaten trailerilla Outin puista ’Göteborgin eka’ – merkkistä puista pikkupurjevenettä, s/y ”Taivaanvuohea”. Saavuttiin hyvissä ajoin Nauvoon, käytiin kaupassa ja kahvilla aurikoisessa kesäsäässä kunnes pakattiin tavarat m/s Eivoriin. Taivaanvuohi nostettiin matkan ajaksi takakannelle. Väkeä oli laivalla niukasti, Rainion Kalle matkalla Miia Koivulan kanssa Jurmoon. Utöseen saavuttiin klo 18 ja ilta kului veneen kuljetuksessa ja vesillelaskussa, ei lintuhavaintoja tuulihaukkaa lukuunottamatta. Merikotkia nähtiin tänään sentään ainakin 9 yksilöä.

paatti
Outin kaunis puuvene matkalla Utöseen m/s Eivorin takakannella

Perjantaina 4.6.2010 vallitsi kylmä ja kova luoteinen ilmavirtaus – NW-tuuli 13-15 m/s, pilvetöntä, lämpöä +10 astetta. Saari oli lähes tyhjä muuttolinnuista eikä navakassa tuulessa merelläkään paljon tapahtunut. Nähtiin mm. 5 kuikkaa, 16 ruokkia, 21 merihanhea, tuulihaukka, pikkukuovi, 2 töyhtöhyyppää, naakka, 2 kultarintaa, rytikerttunen, 2 hemppoa ja satakieli. Aamulla seurasin luotsiasemalta haahkanpoikasten syöntijuhlaa, jota ylläpitivät merikotkat (12-13 yksilöä) ja merilokit (n. 30 yksilöä). Noin 40 minuutin aikana hävisi 22 poikasta, joista n. 1/3 merikotkien kynsiin ja 2/3 merilokkien kitaan. Eipä taida tänä keväänäkään täältä montaa haahkanpoikasta kasvaa lentokykyisiksi – tuntuu, että ainakaan täällä Utön vesillä saalistajien ja saaliiden tasapaino ei ole kohdallaan… Merikotkat ovat tulleet vuosi vuodelta paitsi runsaammiksi niin myös rohkeammiksi, nyt saalistavat jo satamalahdellakin. Kuuselan Arska ja Sintosen Antti lähtivät aamulaivalla mantereelle, paikalla meidän lisäksi vielä Kuusiston Kimmo sekä Saarnion Japi ja Tarja.

merko
Merikotkat saalistavat ryhmätyönä Utön haahkanpoikasia

Lauantaina 5.6.2010 vallitsi edelleen luoteisvirtaus, tuuli nyt n. 10 m/s ja aurinkoa mutta lämpötila vain 9 astetta. Aamun vietin eteläniemessä kallionkolossa kamera sylissä mutta merikotkat ja -lokit nauttivat tänään haahkanpoikasateriaansa Enskärin reunalla, hotellin edustalla, ja myöhemmin Saunalahdella. Gavioita muutti aamulla n. 40, kylällä oli 2 pikkusieppoa, satakieli, keltavästäräkki, 2 hemppoa ja tuulihaukka. Saarnion Japi oli kuulemma aamumuutolla havainnut jääkuikan. Japi, Tarja ja Kuusiston Kimmo lähtivät mantereelle aamupäivän laivavuorolla. Päivä kului aika lailla pihahommissa.

isoelo
Isokoskelopoikue viihtyy sataman rantavajojen suojissa

merha
Merihanhet ovat alkaneet liikehtiä

Sunnuntaina 6.6.2010 oli palattava mantereelle, lähdettiin tällä kertaa m/s Aspöllä klo 13. Päivä puolipilvinen ja viileä vaikka tuuli oli vaihtunut kaakkoon 8-9 m/s. Aamulla vähän kiertelyä, nyt ei näkynyt merikotkien ruokajuhlia (haahkanpoikasia enää hyvin vähän). Näkyi mm. satakieli, 2 rytikerttusta, kultarinta, 12 merihanhea, tuulihaukka ja kirjokerttu saunalahden perukassa. Outoa olla saaressa ensi kertaa maaliskuun alun jälkeen niin ettei paikalla ole muita lintuharrastajia! Pärnäisiin saavuttiin klo 15.30 ja Turkuun klo 17.15 maissa. Matkalla näkyi Fagerholman luona 3 sepelhanhea. Nyt odotellaan jo syysmuuton reippaampaa käynnistymistä…

tulihauk
Tuulihaukka viihtyy saarella, erityisesti majakkatornin lähistöllä

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...