Myrskyä ja mukavia haviksiakin

Torstaina 16.10.2014 oli vähän ”välipäiväfiilistä” – muutto oli melko heikkoa eikä saaressakaan ollut kovin runsaasti lintuja. Itätuuli oli navakkaa, 10-12 m/s, taivas puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 8 astetta. Nähtiin mm. 4 kuikkaa, 250 valkoposkihanhea, 3 sepelhanhea (edelleen paikallisina), lapasotka, sinisuohaukka, 10 piekanaa, 16 varpushaukkaa, tuulihaukka, ampuhaukka, suopöllö, lehtokurppa ja pikkutikka.

PEUKALOISTEN MUUTTO JATKUU
PEUKALOISTEN MUUTTO JATKUU

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. haarapääsky, 20 peukaloista, 2 mustapääkerttua, 5 tiltalttia, 25 puukiipijää, 6 pyrstötiaista ja nokkavarpunen. Iltalaivalla saapui kymmenkunta lintuharrastajaa lisää, mm. Lindroosin Tomppa ja Kaija, Mika Teivonen, Arttu Valonen, Kari Vuorinen, Reijo Kumpulainen, Paavo Harri, Isto Virtanen sekä Esa ja Ulla Åke.

MUUTAMA PIKKUTIKKA ON PIKAISESTI KÄYNYT SAARELLA
MUUTAMA PIKKUTIKKA ON PIKAISESTI KÄYNYT SAARELLA

Perjantaina 17.10.2014 jatkui kylmä koillisvirtaus, tosin tuuli oli heikentynyt aika lailla. Puolipilvistä ja lämpöä oli enimmillään 7 astetta. Staijia ja komppausta mutta muutto oli vaatimatonta ja saaressakin oli suhteellisen vähän lintuja. Mainittavia olivat mm. 8 kuikkaa, 2 kaakkuria, 28 metsähanhea (+ parvessa 1 pienempi harmaahanhilaji), sepelhanhi, valkoposkihanhi, 2 harmaahaikaraa ja petolintuja 22 varpushaukkaa, ampuhaukka, ad-muuttohaukka, 2 piekanaa ja 2 sinisuohaukkaa.  Kahlaajia havaittiin jänkäkurppa, 2 taivaanvuohta ja 4 merisirrin parvi muuttavana Patteriniemen edestä.

PIEKANOITA ON LIIKKEELLÄ
PIEKANOITA ON LIIKKEELLÄ

Muista mainittakoon isolepinkäinen, käpytikka, 2 pikkutikkaa, 30 peukaloista, 6 mustapääkerttua, 13 tiltalttia, 3 kangaskiurua, 33 pyrstötiaista, 30 puukiipijää, 50 punarintaa, 4 tilheä (syksyn ekat), 6 kulorastasta ja 2 nokkavarpusta. Aamulaivalla lähtivät mantereelle ainakin Tittonen, Pitkäniemi, Tahvanainen ja Järvinen ja iltalaivalla saapuivat mm. Pekka Topp sekä Lageroosin Jari ja Kari Kekki.

NAAKOILLEKIN KELPAAVAT PIHLAJANMARJAT
NAAKOILLEKIN KELPAAVAT PIHLAJANMARJAT

Lauantaina 18.10.2014 oli hyvä retkeilysää – pilvipoutaa, heikko itätuuli, joka illalla kääntyi etelään ja voimistui, lämpöä oli 8 astetta. Staijia ja komppausta ja jotakin nähtiinkin vaikka saaressa olikin entistä vähemmän pikkulintuja. Muuttavana/merellä havaittiin mm. 47 kuikkaa, 40 Gaviaa, 2 härkälintua, 49 valkoposkihanhea, 81 A/B, harmaahaikara, 11 pilkkasiipeä, lapasotka ja Utössä harvinainen punasotka. Petolintuja nähtiin mm. 9 varpushaukkaa, piekana, ampuhaukka ja admuuttohaukka, joka yritti saalistaa naakkaa. Naakkoja muuttikin tänään 1264, pikkuvarpusiakin 29. Saaressa nähtiin mm. 3 taivaanvuohta, 20 peukaloista, 60 punarintaa, 3 mustapääkerttua, 6 tiltalttia, pyrstötiainen, 14 kuusitiaista, 20 puukiipijää, tundraurpiainen, pulmunen ja 2 isolepinkäistä. Illalla saareen saapui Outi ja lintumiehiä Metsärannan Rami, Petri Ahti, Erkki Jokinen ja Järvisen Mikko.

VANHA MUUTTOHAUKKA PYÖRÄHTI PARI KERTAA SAARELLA
VANHA MUUTTOHAUKKA PYÖRÄHTI PARI KERTAA SAARELLA

Sunnuntaina 19.10.2014 yöllinen sade loppui noin klo 11 ja kova etelätuuli (18-22 m/s) alkoi nopeasti heiketä ja kääntyä lounaaseen. Iltapäivällä oli pilvipoutaa ja kelpo retkisää kunnes illansuussa levisi tiheä sumu. Niukasti meristaijia mutta saari kyllä kierrettiin kunnolla. Havaintoja olivat mm. 2 pikkulokkia, töyhtöhyyppä, 3 taivaanvuohta, piekana, sarvipöllö, kanahaukka ja 5 varpushaukkaa. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 5 tiltalttia, 2 mustapääkerttua, nokkavarpunen, 15 peukaloista, tundraurpiainen, 30 mustarastasta, pulmunen ja iltapäivällä matalalla vierestämme kappelin luona äännellen lentänyt tunturikiuru, joka katosi eteläniemeä pitkin lounaaseen. Meni niin läheltä, että pään kuviotkin näkyivät – Ville-Veikko plokkasi eren hienosti jo äänestä. Reippaasti yli 8 vuoden odotus palkittiin itselleni (vihdoin..) saaripinnaksi (no 263). Iltapäivällä itärannalta löytyi myös myöhäinen nuori kuovisirri ruokailemasta, sirrin vasen jalka oli ikävästi vioittunut lähes poikki. Mantereelle lähti tänään paljon lintuväkeä mutta jäi meitä saareenkin vielä kymmenkunta, joista seitsemän ehti nähdä tunturikiurun.

NUORI KUOVISIRRI ILMESTYI ITÄRANNALLE
NUORI KUOVISIRRI ILMESTYI ITÄRANNALLE

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...