Pienin askelin kohti kevättä

Maanantaina 24.2.2014 lounaistuuli oli eilistäkin kovempi, 15-16 m/s, ja näkyvyys utuinen. Taivas oli pääosin pilvessä ja lämpöä 4 astetta. Staijasin vajaat pari tuntia luotsiaseman suojassa, ainoat mainittavat olivat komea jp-koirashaahka ja koirasuivelo. Koska merellä liikkui lähinnä vain kala-, harmaa- ja merilokkeja päätin käyttää tämän päivän rästissä olevien kirjoitusten ja kuvien tekemiseen. Ei huono juttu sekään. Huomenna sitten taas enemmän retkeilyä, jos tuuli vähän rauhoittuisi.

PUNARINTA ON PYSYNYT LÄPI TALVEN RUOKINNALLAMME
PUNARINTA ON PYSYNYT LÄPI TALVEN RUOKINNALLAMME

Tiistaina 25.2.2014 aamulla ja aamupäivällä tuuli ainakin yhtä lujaa kuin eilenkin, nyt etelästä ja näkyvyys merelle oli huonohko. Staijasin puolitoista tuntia mutta mitään ei liikkunut isojen aaltojen seassa. Niinpä kiersin lähes koko saaren harmaassa pilvikelissä, lämpöä 3 astetta, iltapäivällä tuuli heikkeni ollen 10 m/s. Saarikierroksella näkyi mm. 6 kiurua, kevään ekat 2 töyhtöhyyppää ja sepelkyyhky, 3 räkättiä, 4 tilheä, 2 punarintaa, peukaloinen ja 15 tukkakoskeloa. Toivottavasti huomenna olisi parempi näkyvyys merelle. Dahlmanin Marko saapui iltapäivällä saareen.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ ITÄNIITYN YLLÄ
KEVÄÄN ENSIMMÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ ITÄNIITYN YLLÄ

Keskiviikkona 26.2.2014 oli vaihteeksi hyvä näkyvyys merelle, ei väreilyä ja sopiva pilvipouta. Tuuli oli aluksi vielä rivakka 11 m/s etelästä mutta heikkeni illaksi. Lämpöä 2 astetta. Staijattiin lähes 5 tuntia plus koko saaren komppaus. Lajeja kertyi mukavasti 37 – aika hyvä luku näin helmikuulle! Merellä nähtiin mm. 7 (5/2) haahkaa, 3 lapasotkaa, 6 allia, 2 mustalintua, 4 uiveloa, 8 tukkakoskeloa, 36 merimetsoa, 2 ruokkia (tp ja jp), riskilä (vp) ja 2 naurulokkia. Eteläpuolen luodoilla ruokaili parvessa 7 merisirriä. Saaresta löytyi mm. uuttukyyhky, 11 kiurua, 4 tilheä, 4 peukaloista, punarinta, jo 11 mustarastasta (useita tullut lisää!), räkätti, närhi, 4 pikkuvarpusta ja 2 peippoa.

VAIHTOPUKUINEN RISKILÄ ETELÄKÄRJEN AALLOILLA
VAIHTOPUKUINEN RISKILÄ ETELÄKÄRJEN AALLOILLA

Torstaina 27.2.2014 paksu pilvimassa roikkui saaren ympärillä, ilma oli kolea (+ 2 astetta) ja tuuli edelleen etelässä, nyt 6-8 m/s. Näkyvyys oli vähän eilistä huonompi. Staijia pari tuntia ja komppausta muualla paitsi eteläniemessä. Merellä nähtiin mm. 4 haahkaa, 23 allia, 25 tukkakoskeloa, 2 uiveloa ja nyt jo 14 merisirriä eteläpuolen luodoilla. Saaresta löytyi mm. uuttukyyhky, 9 kiurua, 8 räkättiä, peukaloinen, punarinta, 4 tilheä ja Kobbanilla 2 huuhkajaa. Talitiaisia oli tänään 90-100, tuntuu kuin niitä olisi tullut lisää kuten mustarastaitakin (tänään ainakin 12 yksilöä). Outikin saapui iltapäivällä saareen  ja lintuja katsomaan tuli myös mm. Erkki Karhu.

SAARESSA ON NYT PALJON TALITIAISIA
SAARESSA ON NYT PALJON TALITIAISIA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...