Pihamaina!

Maanantaina 19.5.2014 aamu oli pilvetön ja heikkotuulinen (E 4 m/s) mutta puoliltapäivin saapui voimakas ukkonen sateineen Viron sunnalta. Ukkosen jälkeen taas lämmintä (16 astetta) ja tuuli kääntyi etelään. Staijia niukasti mutta saari komppailtiin aika tarkasti. Merellä nähtiin mm. 9 kuikkaa, 32 Gaviaa, 4 ruokkia ja laulujoutsen. Saaressa oli paljon pikkulintuja – etenkin kerttuja, fyllareita ja sieppoja. Mainittavimmat olivat luhtakerttunen, 3 viitakerttusta, pensassirkkalintu, 4 sinirintaa, pikkusieppo, jo 4 idänuunilintua ja lammashaasta aamulla löytynyt 2kv koiras sepelsieppo – ulkonäön perusteella eri yksilö kuin toissapäivänä. Koululla näkyi 2 nokkavarpusta ja kehrääjä, turkinkyyhkykin oli edelleen saaressa. Itärannalla oli kahlaajia 9 liroa, suokukko, lapinsirri, taivaanvuohi ja edelleen eiliset 2 lampivikloa koko päivän. Tuulihaukka pyöri saarella.

KEVÄÄN NELJÄS SEPELSIEPPO, 2kv KOIRAS
KEVÄÄN NELJÄS SEPELSIEPPO, 2kv KOIRAS

Tiistaina 20.5.2014 oli utuista ja puolipilvistä, heikkoa etelätuulta ja lämmintä enimmillään 15 astetta. Pikkulintuja oli edellispäiviä vähemmän mutta päivä sujui hanhimuuton merkeissä. Staijattiin luotsiasemalla klo 06.30-11 ja muuttavana nähtiin mm. 2226 valkoposkihanhea (17a) ja 3215 Anser/Brantaa (14a), nekin varmaan lähes kaikki valkkareita. Hanhia oli siis yhteensä 5441, joka on täällä näin lännessä ihan kohtuumäärä. Gavioita nähtiin 115, kuikkia 20, ruokkeja 3, lapinsirrejä 3, ruskosuohaukka ja pikkulokki. Saaressa mainittavimpia olivat 3 pikkusieppoa, 2 rytikerttusta, viitakerttunen, kultarinta, lapinkirvinen, naaraspukuinen mustaleppälintu ja 2 peltosirkkua. Nisula, Perttula ja jyväskyläläiset lähtivät mantereelle, tilalle tulivat mm. Tittonen, Rurik Baarman, Rolle Karlsson, Hannu Hilke ja Ismo Lahtonen, lisäksi Tuukkasen Martti ja muutama muu.

KAKSI LAMPIVIKLOA VIIHTYI ITÄRANNALLA PARI PÄIVÄÄ
KAKSI LAMPIVIKLOA VIIHTYI ITÄRANNALLA PARI PÄIVÄÄ
JOKUNEN VIITAKERTTUNEN ON JO SAAPUNUT
JOKUNEN VIITAKERTTUNEN ON JO SAAPUNUT

Keskiviikkona 21.5.2014 oli lämmin, puolipilvinen ja utuinen päivä – aamulla oli tyventä ja myöhemmin heikkoa (4 m/s) lounaistuulta. Staijattiin kolmisen tuntia mutta merellä hiljaista, mainittavaa mm. 23 kuikkaa, kaakkuri, 24 Gaviaa, 12 valkoposkihanhea, 4 ruokkia, pikkukuovi, 3 suosirriä ja lapinsirri. Saaressa kohtuullisesti hysyjä, mm. 2 pikkusieppoa, 2 idänuunilintua, sinirinta, 4 satakieltä ja jälleen sepelsieppo, nyt ad-koiras. Taas lammashaan – Gamla Postenin alueella, kevään jo viides sepelsieppo. Lisäksi nähtiin kehrääjä, 2 luotokirvistä, 2 nokkavarpusta ja yllättäen 2 närheä.

TÄMÄ LUSCINIA LAULOI HYVIN ETELÄNSATAKIELIMÄISESTI, LIENEE KUITENKIN TAVALLINEN SATAKIELI
TÄMÄ LUSCINIA LAULOI HYVIN ETELÄNSATAKIELIMÄISESTI, ON KUITENKIN TAVALLINEN SATAKIELI

Vielä suurempi yllätys oli Hilkkeen Hannun aamupäivällä kappelin luota löytämä eksoottinen pihamaina, joka oleskeli saaressa koko loppupäivän. Uusi lintulaji Suomelle joskin luokiteltaneen karkulaiskategoriaan, koska lajia pidetään melko yleisesti myös häkkilintuna. Toisaalta pihamaina on viime vuosina nopeasti levittäytynyt Aasiasta Euroopan kaakkoisosiin ja voi myös teoretisoida, että viime päivien erittäin lämmin kaakkoisvirtaus on tuonut linnun tänne kaukaa uusilta pesimäalueiltaan (lähimmät kai jo lähellä Moskovaa). Ainakin se on omin siivin tänne lentänyt. Todellinen superyllätys, joka sai puhelimet soimaan koko loppupäiväksi..

pihamaina_02_Korppoo_05_14

pihamaina_01_Korppoo_05_14

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...