Pikkukivaa

Maanantai 23.5.2016 oli utuinen mutta aurinkoinen päivä. Tuuli oli kaakosta 5-7 m/s ja lämpötila kipusi jopa 16 asteeseen. Staijattiin pari tuntia mutta oikein mitään ei tapahtunut. Mainittavia olivat 8 kuikkaa, 2 Gaviaa, 16 pikkulokkia ja muutama ruokki, koirashaahkoja oli kerääntynyt jo isoiksi parviksi – laskettiin n. 3000 yksilöä. Lisäksi nähtiin 2 mehiläishaukkaa, kesykyyhky edelleen ja 650 (2a) isoa kahlaajaa. Saaressa lauloi ainakin 3 idänuunilintua, luhtakerttunen ja viitakerttunen, kultarintoja oli toistakymmentä, pikkusieppo, naaraspukuinen mustaleppälintu ja itärannalla ruokaili lapinsirri ja 3 suosirriä. Mantereelle lähtivät mm. Saariot, Murtosaari ja Kahila ja saareen saapuivat Jari Lagerroos, Kari Kekki, Nurmen Tarmo ja Tittosen Jouni.

MEHILÄISHAUKAT MUUTTAVAT
MEHILÄISHAUKAT MUUTTAVAT

Tiistaina 24.5.2016 oli Utössäkin ”helteinen” päivä – jopa 19 astetta! Kaakkoistuuli oli heikkoa, taivas oli pilvetön ja näkyvyys kohtuullinen, tosin väreilyä. Muuttavana/merellä havaittiin mm. 13 kuikkaa, 6 kaakkuria, 67 Gaviaa, 3 laulujoutsenta, 28 valkoposkihanhea, 32 kurkea, 8 pikkulokkia, harmaahaikara, lapinsirri, valkoviklo, liro, 31 tervapääskyä, 2 lapasotkaa ja Seppo näki etelänkiislan. Petolintujakin oli hiukan liikkeellä: kalasääski, 2 ruskosuohaukkaa, mehiläishaukka, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka ja 2 varpushaukkaa.

UTÖSSÄ PESII KAKSI PARIA LUOTOKIRVISIÄ
UTÖSSÄ PESII KAKSI PARIA LUOTOKIRVISIÄ

Mieleenpainuvin muuttohavis oli lentävän kehrääjän saapuminen auringonpaisteessa avomereltä Gotlannin suunnasta, väsynyt lintu ”tippui” heti ensimmäiselle lounaiskärjen luodolle lepäämään. Saaressa nähtiin mm. turturikyyhky (saunalahden ja Patteriniemen välillä), kevään ekat 2 kirjokerttua, kevään ekat 2 ruisrääkkää, 2 viitakerttusta, nokkavarpunen ja kesykyyhky edelleen. Outin kanssa kävimme iltapäivällä veneretkellä Gropskärillä – ruokkeja oli noin 70 (vain!) eikä nyt etelänkiislaa.

GROPSKÄRIN RUOKKEJA
GROPSKÄRIN RUOKKEJA

Keskiviikkona 25.5.2016 tuuli oli kääntynyt yöllä pohjoiseen ja voimistui pitkin päivää, illalla oli jo 12-14 m/s. Taivas oli pääosin selkeä, lämpöä enimmillään 12 astetta. Staijia useita tunteja ja saarikin kierrettiin aika tarkkaan. Merellä ja muuttavana nähtiin mm. 20 kuikkaa, 2 kaakkuria, 18 Gaviaa, 3 laulujoutsenta, 2 valkoposkihanhea, räyskä (vasta nyt vuoden eka!), Asio sp, harmaahaikara ja kahlaajia 80 tundrakurmitsaa (1a), pikkukuovi, 2 lapinsirriä, 3 töyhtöhyyppää, valkoviklo ja määrittämättömiä isoja kahlaajia 120. Staijin ”paras” oli klo 06.20 etelästä saapunut 2kv pikkukajava, joka laskeutui Pattskärin pohjoispään luodolle noin 10 minuutiksi ennen kuin jatkoi matkaansa koilliseen. Vuoden toinen rissa Utössä.

KIVITASKU ON RUNSAS PESIMÄLAJI
KIVITASKU ON RUNSAS PESIMÄLAJI

Saaressa havaittiin mm. lehtokurppa, kapustarinta, ruisrääkkä edelleen saunalahden perukassa, kesykyyhky edelleen, turturikyyhky varhain aamulla Patteriniemen tyvellä (ilmeisesti sama kuin eilen), 2 viitakerttusta, 2 luhtakerttusta, pikkusieppo, idänuunilintu ja laulava kirjokerttu itäniityllä. Mantereelle lähtivät päivällä mm. Outi ja Nurmen Tarppi sekä pari muuta ornia.

ITÄRANNALLA LEPÄILI KAPUSTARINTA
ITÄRANNALLA LEPÄILI KAPUSTARINTA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...