Pikkurareja lisää

Torstaina 11.10.2018 vallitsi heikko etelätuuli, lämpöä oli 11 astetta ja matalalla olevat pilvet peittivät taivaan, vähän tihuttikin välillä. Staijia runsaat kolme tuntia ja koko saaren komppaus. Lintuja oli tänään paljon liikkeellä, tuulen heikkeneminen auttoi taas asiaa. Merellä/muutolla nähtiin mm. 2 metsähanhea, 76 sepelhanhea (+2 paikallista), 143 valkoposkihanhea, 31 mustalintua, 13 pilkkasiipeä, 4200 allia ja 2 pikkulokkia. Petolintuja havaittiin 18 varpushaukkaa, kanahaukka, 2 ampuhaukkaa, piekana ja sinisuohaukka. Päivän yllätys oli saareen tupsahtanut hiiripöllö, joka viihtyi majakan ja sääaseman tuntumassa. Mikään isompi hipövaellus ei pitäisi olla käynnissä, siksi havainto oli yllättävä.

HIIRIPÖLLÖ LÖYTYI MAJAKAN LUOTA, KUVAN OTIN PIHALTAMME
HIIRIPÖLLÖ LÖYTYI MAJAKAN LUOTA, KUVAN OTIN PIHALTAMME

Muuttavana nähtiin myös 230 naakkaa, 670 sepelkyyhkyä ja kapustarinta, saaressa oli lisäksi 6 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja 12 haarapääskyä. Pikkulintumuutto oli reipasta, mm. 3600 peippolintua, 720 vihervarpusta ja 550 punatulkkua. Saaressa nähtiin huuhkaja (Kobbanilla), keltavästäräkki edelleen, pikkusieppo, 12 tiltalttia, 8 kangaskiurua, 4 mustapääkerttua, 300 punarintaa, 3 isolepinkäistä, 3 kuusitiaista, 44 tikliä, 25 peukaloista, leppälintu, 5 isokäpylintua ja 10 pikkukäpylintua (+13 sp). Jauhiaisen Jussi löysi itärannalta illalla taigauunilinnun, joka ehti kadota ennen muiden saapumista paikalle.

ISOLEPINKÄISIÄ ON RIITTÄNYT JOKA PÄIVÄLLE
ISOLEPINKÄISIÄ ON RIITTÄNYT JOKA PÄIVÄLLE

Perjantaina 12.10.2018 oli edellisiä vaisumpi lintupäivä. Eteläinen lämmin virtaus voimistui, tuuli puhalsi 7-12 m/s, ja ilma oli utuinen – näkyvyys merelle oli huonohko. Aurinkoista koko päivän ja lämpöä oli runsaat 12 astetta. Staijia runsaat pari tuntia luotsiasemalla ja koko saari tuli kierrettyä. Merellä ja muutolla näkyi mm. 2 paikallista sepelhanhea edelleen, 6 valkoposkihanhea, 3 metsähanhea, 26 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa ja sinisuohaukka. Saaressa nähtiin mm. 7 taivaanvuohta, 3 isolepinkäistä, keltavästäräkki edelleen, 5 haarapääskyä, leppälintu, 3 mustapääkerttua, 7 tiltalttia, 3 kangaskiurua, 37 tikliä, 11 peukaloista ja 2 pyrstötiaista. Mantereelle lähtivät aamulla Tittosen Jouni ja Jauhiaisen Jussi, illalla saapuivat mm.  Ossi Öhman perheineen sekä Annika Tatterbach ja Marko Järvenpää, myös muutama luonto/lintukuvaaja liikkuu saaressa.

MYÖHÄINEN KELTAVÄSTÄRÄKKI VIIHTYY MAJAKAN LUONA
MYÖHÄINEN KELTAVÄSTÄRÄKKI VIIHTYY MAJAKAN LUONA

Lauantai 13.10.2018 oli sumuisen utuinen, näkyvyys vain n. 4 km ja väreilyä. Meristaiji jäi tänään väliin ja kompattiin sen sijaan saarta. Lämpöä oli 12 astetta, kohtalaista (5-7 m/s) etelätuulta ja taivas oli pilvessä. Nähtiin mm. 2 sepelhanhea edelleen, 20 valkoposkihanhea, 110 tukkasotkaa, 8 varpushaukkaa, koiras sinisuohaukka, 2 isolepinkäistä, 3 haarapääskyä, lehtokurppa, 4 taivaanvuohta ja jänkäkurppa. Pikkulinnuista mainittakoon keltavästäräkki edelleen, 2 västäräkkiä, kuusitiainen, 3 pyrstötiaista, 3 kangaskiurua, mustapääkerttu ja 8 tiltalttia. Iltapäivällä löysin itäniityn raripuskasta syksyn toistaiseksi ainoan hippiäisuunilinnun, joka lyhyen esillä olonsa aikana näyttäytyi lisäkseni vain Annikalle. Mantereelle lähtivät tänään Kaartiset sekä Tammelinin Hannu ja Hilkka. Illalla saareen saapui muutama orni lisää, tuttuja ainakin Sintosen Antti sekä Aleksi ja Matti Sarkola.

HIPPIÄISUUNILINNUSTA SAIN ROISKAISTUA VAIN EPÄTERÄVÄN DOKUMENTTIKUVAN
HIPPIÄISUUNILINNUSTA SAIN ROISKAISTUA VAIN EPÄTERÄVÄN DOKUMENTTIKUVAN

Sunnuntaina 14.10.2018 piti 1,5 kk jakson jälkeen lähteä pistäytymään mantereella. Sää oli edelleen utuinen ja näkyvyys huono, aurinko paistoi ja tuuli puhalsi etelästä 6-8 m/s. Lämpöä oli jo 13 astetta. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. 2 paikallista sepelhanhea, 20 muuttavaa valkoposkihanhea, 3 varpushaukkaa, mustapääkerttu, kuusitiainen ja haarapääsky. Aamun paras oli kuitenkin Ossin itärannalta löytämä pikkusirkku, jonka ehdin sopivasti nähdä ennen laivan lähtöä. Dokumenttikuvankin sain, Ossi taisi saada paljon paremman. Knaapi ja Laitinen lähtivät kanssani samaa matkaa mantereelle, matkalla ei tehty merikotkaa kummempia havaintoja utuisella merellä. Turkuun saavuin klo 18.30 aikoihin.

PIKKUSIRKKU KÄHMYILI ITÄRANNALLA
PIKKUSIRKKU KÄHMYILI ITÄRANNALLA
JÄRRIPEIPPOJA ON NYT RUNSAASTI
JÄRRIPEIPPOJA ON NYT RUNSAASTI

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...