Pyhäinpäivän herkkuja Utöstä

Perjantaina 30.10.2009 lähdimme Outin kanssa taas viikonlopuksi Utöseen. Nyt ajoimme kiireen vilkkaa suoraan Pärnäisiin, jossa ehdimme vaihteeksi m/s Aspöhön, joka tuli kalakisan takia viikonlopuksi Utöseen. Järjestelystä johtuen olimme perillä saaressa jo klo 17.30, lähes tunti ennen kuin Eivor edes lähti Pärnäisistä. Laivamatka tehtiin pilvikelissä, tuuli oli heikko luoteinen ja lämpöä vain 4 astetta. Matkan kohokohta oli edellämme kohti Floridaa matkannut ja juuri Turussa valmistunut m/s Oasis of the Seas – maailman suurin risteilyalus! Iltavalossa tätä valtavaa laivaa tuli kuvattua paljon. Illalla saunottiin. Saaressa olivat Laaksosen Juha, Nurmen Tarppi, Järvisen Mikko ja Öhmanin Ossi ja tänään olikin näkynyt mm. varpuspöllö, tunturikiuru, vuorihemppo, merisirri ja itäniityn reunalla outo 1kv isolepinkäislaji, josta Ossilla oli muutama kuvakin. Lajia vielä tutkitaan… Aiemmin viikolla saaressa nähtiin mm. humei/ino sekä jälleen palokärki! Lisäksi varmistui, että viime sunnuntaina Totti, Tomi ja Markus olivat nähneet tundrahanhiparvessa muuttavan lyhytnokkahanhen. Huomiseksi taitaa olla (taas) tulossa mukava retkeilykeli…

ship
Maailman suurin risteilyalus ohitti Utön iltahämärissä ja luotsikutteri kävi hakemassa luotsin saareen

Pyhäinmiestenpäivänä 31.10.2009 taivas oli puolipilvinen, tuuli heikko (2-4 m/s) idästä ja lämpöä 3 astetta – erinomainen ulkoilusää. Eilen iltalaivalla saareen saapuivat vielä Jukka Brunell, Ilkka Reittilä, Ilpo Hall, Jukka Sirviö ja Kimmo Vesa sekä Hakalan Jokke ja Pirkko, myös Tobiassonin Jukka ilmestyi saareen ja Joutsamon Eskokin oli paikalla. Tänään oli Utön vuotuinen kalakisapäivä, joten porukkaa oli saaressa muutenkin lukuisasti. Lintuja löydettiin 65 lajia – mereltä mm. 2 kaakkuria, 3 kuikkaa, 14 Gaviaa, härkälintu, 2 sepelhanhea (luodoilla Pattskärin takana), 14 haapanaa, 80 haahkaa, n. 2400 allia, 17 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 12 pikkulokkia, 3 ruokkia ja 17 riskilää. Petolintuja oli 6 merikotkaa, kanahaukka, varpushaukka, Buteo sp sekä pöllörintamalla huuhkaja, suopöllö, 2 helmipöllöä ja edelleen saaressa viihtyvä varpuspöllö. Käpytikkoja nähtiin 6, sepelkyyhkyjä 6, taivaanvuohia 2 ja lounaispuolen luodoilla näkyi illansuussa ainakin n. 120 merisirrin parvi, jo aiemmin päivällä nähtiin n. 20 ”rantarottaa” samalla suunnalla. Pikkulintuja jo melko niukasti – mm. 2 kangaskiurua, 4 kiurua, 12 niittykirvistä, n. 30 tilheä, 10 peukaloista, 2 rautiaista, 5 punarintaa, 2 mustapääkerttua, 10 hippiäistä, 5 kottaraista, pikkukäpylintu (+13 Loxiaa), n. 40 punatulkkua, 2 pulmusta ja pajusirkku.

vapo
Varpuspöllö poseerasi tänäkin viikonloppuna, nyt pihlajanmarjojen seassa

Päivän mielenkiintoisin laji oli eittämättä eilinen outo isolepinkäinen, joka oleskeli edelleen saarella – ruskea yleisväritys, ruskea poikkijuovitus koko alapuolella, tummanruskea pieni naamari, vaalea ohjas, vaalea nokan tyvi, lyhyt projektio, valkoinen ulottui vähän kyynärsiivellekin jne kertovat jo että lintu oli tosi oudon näköinen! Työmäärityksenä on sibiricus-alalajin isolepinkäinen, yksilö muistuttaa suuresti Turussa alkuvuonna 2000 pitkään oleskellutta L.e.sibiricusta. Juha sai linnusta onneksi varmaan vielä parempia kuvia kuin minä joten eiköhän tuo lopullinen määrityskin joskus saada aikaan. Sibiricus-alalajista taitaa olla vain 3-4 havista koko Euroopasta. Sille ei liene suomenkielistä nimeä mutta ’siperianisolepinkäinen’ kuulostaisi aika sopivalta.

siperianlepinkainen
Saaressa viikonlopun viihtynyt ruskea isolepinkäinen, ehkä itäistä sibiricus-alalajia

Marraskuun 1. päivä valkeni pääosin pilvisenä, tuuli oli nyt etelässä 5 m/s ja lämpöä 5 astetta. Aamun aikana ennen lähtöä klo 12 havaittiin mm. 2 paikallista sepelhanhea, 25 mustalintua, lapasotka, 2 merikotkaa, varpuspöllö, suopöllö, 2 kangaskiurua, n. 20 tilheä, rautiainen, 5 peukaloista, 2 mustapääkerttua ja saaren itäosassa näkyi edelleen ’siperianisolepinkäisemme’. Edelleen yhtä häkellyttävän näköinen. Palasimme Outin kanssa Pärnäisiin m/s Aspöllä ja olimme Turussa jo klo 16 maissa. Saareen jäivät vielä Laaksosen Juha, Nurmen Tarppi, Öhmanin Ossi ja Järvisen Mikko. Hieno oli taas Pyhäinpäiväviikonloppu!

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...