Rariovi avautui taas

Maanantaina 15.5.2017 oli taas hyvä lintupäivä. Aamu oli pilvinen ja vähän saatiin sadettakin, myöhemmin selkeni ja auringonpaistetta. Lämpöä oli heti aamulla 6 astetta ja päivällä 9 astetta. Tuuli oli aluksi hyvin heikkoa, myöhemmin luoteesta 7-9 m/s. Staijia luotsiasemalla noin 7 tuntia, saarikin kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 89 kuikkaa, 76 Gaviaa, 714 valkoposkihanhea (7a), 65 ruokkia, tuulihaukka, nuolihaukka ja muuttavia kahlaajia 45 pikkukuovia, 37 punakuiria, valkoviklo, 12 liroa, 2 suokukkoa, 186 suosirriä (8a), 3 isosirriä, 13 tylliä ja 35 määrittämätöntä keskikokoista kahlaajaa. Lisäksi itärannalla nähtiin lapinsirri ja kevään eka jänkäkurppa. Saaressa oli nytkin runsaasti pikkulintuja, joista mainittavimmat olivat 4 satakieltä, 12 sinirintaa, punavarpunen, 2 ruokokerttusta (kevään ekat), 3 törmäpääskyä, kultarinta, pikkusieppo, sirittäjä, peräti 3 peltosirkkua ja (vihdoin) kevään eka sepelsieppo, +2kv koiras iltapäivällä lammashaassa.

KEVÄÄN EKA SEPELSIEPPO ON +2kv KOIRAS
KEVÄÄN EKA SEPELSIEPPO ON +2kv KOIRAS

Päivän rari oli kuitenkin itärannalta löytynyt lyhytvarvaskiuru, joka ruokaili monien iloksi rauhallisesti matalan veden paljastamassa rannan kuivuneessa kivikossa pitkin iltapäivää ja iltaa. Lenteli useita kertoja äännellen kuivaa trrrtt-lentoääntään. Kymmenes havainto lyvakista Utössä. Saareen saapui iltapäivällä paljon lisää lintuväkeä, mm. Rami Metsäranta, Petri Ahti, Erkki Jokinen, Ilkka Laitinen, Jouni Saario, Roland Vösa, Jukka Hintikka, Kirsi ja Timo Nisula sekä isohko joukko Keski-Suomesta, jossa kuvaajia mm. Jussi Murtosaari ja Yrjö Kahila. Myös Outi saapui saareen, mantereelle lähtivät Varesvuon Markus ja Minna sekä Juha Laaksonen.

LYHYTVARVASKIURU ON ENNENKIN LÖYTYNYT ITÄRANNALTA, NIIN TÄNÄÄNKIN
LYHYTVARVASKIURU ON ENNENKIN LÖYTYNYT ITÄRANNALTA, NIIN TÄNÄÄNKIN

Tiistaina 16.5.201§7 tuuli oli kylmä ja kohtalainen itäkaakosta, 7-10 m/s. Taivas oli pilvetön ja lämpöä 7 astetta. Stajattiin luotsiasemalla noin 6 tuntia ja saarta kierrettiin isolla porukalla. Pikkulintuja oli selvästi eilistä vähemmän. Muuttavana havaittiin mm. 46 kuikkaa, 5 kaakkuria, 47 Gaviaa, 1600 allia, 23 ruokkia, 6 merikihua, 5 kurkea ja kahlaajia 5 pikkukuovia, 43 punakuiria, kapustarinta, 358 suosirriä (10a), lapinsirri ja kevään eka jänkäsirriäinen.  Petolintuja nähtiin kalasääski, ruskosuohaukka, 3 nuolihaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja varpushaukka. Saaresta löytyi mm. 2 punavarpusta, satakieli, ainakin 15 sinirintaa, sirittäjä, 2 pikkusieppoa, peltosirkku, törmäpääsky, edelleen +2kv koiras sepelsieppo lammashaan ja koulun alueella, 2 ruokokerttusta, kevään eka rytikerttunen, 2 mustaleppälintua, tilhi ja turkinkyyhky. Varmaan sama kuin toissa päivänä. Itärannalla oleskeli edelleen koko päivän ajan eilinen lyhytvarvaskiuru.

SINIRINTOJEN PÄÄMUUTTO ON JUST NYT
SINIRINTOJEN PÄÄMUUTTO ON JUST NYT

Keskiviikkona 17.5.2017 lännestä lähestyi saderintama, joka vähän tiputteli vettä pitkin päivää klo 9 jälkeen. Pilvistä ja etelätuulta 4-9 m/s, lämpöä oli enimmillään 7 astetta. Staijia aamulla neljä tuntia ennen sadetta, myöhemmin saari kompattiin. Merellä nähtiin aika mukavaa kuikkamuuttoa: 286 kuikkaa, 2 kaakkuria ja 605 määrittämätöntä Gaviaa eli yhteensä 893 Gaviaa. Muita olivat 36 valkoposkihanhea, 15 ruokkia, 6 merikihua, harmaasorsa, 121 suosirriä ja suopöllö. Saaressa mainittavimmat olivat 2 pikkusieppoa, sama sepelsieppo koiras edelleen lammashaassa, satakieli, 9 sinirintaa, nokkavarpunen, pensassirkkalintu, sirittäjä, 2 rytikerttusta, 2 ruokokerttusta, naaraspukuinen mustaleppälintu, lehtokerttu ja tilhi. Lyhytvarvaskiuru viihtyi edelleen itärannalla koko päivän, innokkaasti ruokaillen. Saaresta lähtivät päivällä mm. Savolat, Nisulat, Vösa ja Hintikka ja saareen saapuivat ”gamlingarna” eli Hannu Hilke, Rurik Baarman, Rolf Karlsson ja Timo Nurmi.

Saaressa maanantaista alkaen viihtynyt ja hyväkuntoisen näköinen sepelsieppo löytyi yllättäen illalla kuolleena läheltä Gamla Postenia. Mitään ulkoisia vammoja linnussa ei näkynyt.

RYTIKERTTUNEN VIIHTYI PIHALLAMME MUTTA OLI HANKALA KUVATTAVA
RYTIKERTTUNEN VIIHTYI PIHALLAMME MUTTA OLI HANKALA KUVATTAVA
MUSTAPÄÄKERTTU ON NÄLKÄINEN MUUTTOMATKAN RASITUKSISTA (Kuva: Outi Sarjakoski)
NAARAS MUSTAPÄÄKERTTU ON NÄLKÄINEN MUUTTOMATKAN RASITUKSISTA (Kuva: Outi Sarjakoski)

 

 

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...