Rariovi paukkuu edelleen

Torstaina 26.5.2016 oli vaihteeksi pääosin pilvinen päivä ja melko viileää (13 astetta). Tuuli oli aluksi lännestä 8 m/s, myöhemmin heikompaa lounaasta. Staijattiin muutama tunti plus saari kierrettiin mutta lintuja oli paikallisena melko niukasti. Merellä nähtiin mm. 21 kuikkaa, 3 kaakkuria, 120 Gaviaa, 155 sepelhanhea (2a), 2 lapasotkaa, 6 kurkea ja valkoviklo. Saaresta löytyi mainittavia 2+1 jouhisorsaa, töyhtöhyyppä, ruisrääkkä edelleen saunalahdella, kesykyyhky edelleen, nokkavarpunen, viitakerttunen, luhtakerttunen, rytikerttunen, törmäpääsky ja 2 pikkusieppoa. Vienon Ilkka saapui illalla saareen perheineen, lisäksi mm. Kalevi Kärpijoki ja Sintosen Antti sekä Kangasalan kameraseuralaiset.

ITÄRANNALLE ILMESTYI YLLÄTTÄEN JOUHISORSAPARI
ITÄRANNALLE ILMESTYI YLLÄTTÄEN JOUHISORSAPARI

Perjantaina 27.5.2016 oli puolipilvistä, eteläkaakkoista tuulta 5-6 m/s ja lämpöä enimmillään 14 astetta – siis ihan ok lintukeli. Staijia aamulla ja iltapäivällä ja muuttavana laskettiin mm. 220 kuikkaa, 2 kaakkuria, 479 Gaviaa, 10 valkoposkihanhea, 730 (4a) sepelhanhea ja 100 (1a) isosirriä. Vähän on siis liikettäkin vielä merellä. Saaressa havaittiin mm. nuolihaukka, 2 huutelevaa ruisrääkkää itäniityllä, kesykyyhky, suosirri, viitakerttunen, luhtakerttunen ja Ilkka ja Kimmo näkivät aamulla lyhyesti koiras rusorintakertun jalkapallokentän reunalla. Lintu katosi saman tien eikä löytynyt porukalla enää uudelleen. Jo kevään toinen ja Utön neljäs! Mantereelle lähtivät Lagerroos, Kekki ja Tittonen ja illalla saareen saapui paljon lisää porukkaa, lintuväkeä mm. Järvisen Mikko sekä Varesvuon Markus ja Minna.

KIRJOSIEPPO VENYTTELEE
KIRJOSIEPPO VENYTTELEE

Lauantaina 28.5.2016 tuntui olevan aika hiljainen lintupäivä – paitsi illan yllätys! Päivä oli aurinkoinen ja itätuuli aika napakka, 8-10 m/s. Lämpöä oli enimmillään 15 astetta. Merellä oli hiljaista mutta mainittavaa 13 kuikkaa, 4 kaakkuria, 47 Gaviaa ja 275 sepelhanhea (2a). Saaressa oli aika niukasti muita kuin fyllareita, mainita voi 3 luhtakerttusta, viitakerttusen ja myöhäisen hippiäisen, ruskosuohaukan, kesykyyhkykin oli edelleen. Illansuussa Sintosen Antti löysi itäniityn päältä pääskyparvesta ruostepääskyn, jonka kaikki pääsivät hyvin näkemään ja jokunen kuvakin saatiin. Mukava havainto, vasta Utön toinen tästä lajista. Samalla tuli monelle, myös minulle, saaripinna (no. 268) – harvinaista herkkua sekin. Ruostepääsky pyöri paikallisena koko illan, myöhemmin mm. talomme edustalla sataman venevajojen yllä. Päiväohjelmaani kuului myös lintu- ja luontokuvaesityksen pitäminen aamupäivällä hotellilla noin 30 hengen mukavalle joukolle.

RUOSTEPÄÄSKY PYÖRI ITÄNIITYLLÄ JA KYLÄLLÄ - ALALAJIA RUFULA
RUOSTEPÄÄSKY PYÖRI ITÄNIITYLLÄ JA KYLÄLLÄ – ALALAJIA RUFULA

Sunnuntaina 29.5.2016 lähdin pitkästä aikaa hetkeksi mantereelle. Aamu oli puolipilvinen ja tuuli oli idästä 4-6 m/s. Staijaus luotsiasemalla tuotti jonkin verran tulosta, mm. 16 kuikkaa, 3 kaakkuria, 45 Gaviaa, 670 sepelhanhea (4a) ja kahlaajia seuraavasti: isosirri 510 (7a), punakuiri 276 (4a), tundrakurmitsa 52, lapinsirri, 8 töyhtöhyyppää (etelään) ja 1000 määrittämätöntä kahlaajaa (8a). Saaressa nähtiin mm. ruisrääkkä edelleen, 2 suosirriä, kesykyyhky edelleen, 2 laulavaa idänuunilintua, 2 luhtakerttusta ja 2 kirjokerttua. Pääsin Peter Johanssonin komealla Targalla päivällä noin 3 tunniksi Jurmoon, josta jatkoimme kauniissa kelissä vauhdilla Nauvoon. Sieltä sitten autolla illaksi Turkuun. Jurmossa näin mm. kirjokertun ja pikkutiiran. Saareen jäivät vielä mm. Kuusisto, Vieno, Varesvuo ja Järvinen.

Utön lajimäärä tänä vuonna toukokuun lopussa oli 193.

SAARESSA VIIHTYY PIKKUVARPUSPARI, ILMEISESTI PESIVÄT
SAARESSA VIIHTYY PIKKUVARPUSPARI, ILMEISESTI PESIVÄT
HAAHKANPOIKASIA ON KUORIUTUNUT VASTA NOIN 60 - AIKA HUONOLTA NÄYTTÄÄ
HAAHKANPOIKASIA ON KUORIUTUNUT VASTA NOIN 60 – AIKA HUONOLTA NÄYTTÄÄ
VAUHDIKASTA MENOA MANTEREELLE
VAUHDIKASTA MENOA MANTEREELLE

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...