Rauhallinen (lintu)vappu Utössä

Vapunaatto 30.4.2012 oli lähes kokonaan tyven ja aurinkoinen päivä – turistikeli. Vasta illalla levisi hieman pilveä ja lämpöä oli tänään runsas 8 astetta. Aamulla staijattiin hyvin hiljaista merta ja saaressakin oli niukasti lintuja. Korkeapaineen huono vaikutus näkyy. Merellä/muuttavana havaittiin mm. 2 kaakkuria, 20 kuikkaa, 4 Gaviaa, 2 härkälintua, laulujoutsen, 2 harmaahaikaraa, valkoposkihanhi, pikkulokki, 6 merikihua, 4 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 4 piekanaa, nuolihaukka, 5 ruokkia ja kahlaajista mm. 30 pikkukuovia (4a), 6 punakuiria (hetken itärannalla ruokailemassa), pikkutylli, 6 valkovikloa, 3 liroa, metsäviklo ja 3 rantasipiä. Suopöllö muutti pohjoiseen ja räystäspääskyjä nähtiin 5, haarapääskyjä 1. Saaressa oleskeli 2 teertä (k,n), 3 harmaasorsaa ja pikkulintuja nähtiin mm. aikainen pensaskerttu, 3 hernekerttua, tilhi, luotokirvinen, tikli, 2 urpiaista ja 3 mustaleppälintua (2 n-pukuista, 1 ad k). Sepelrastaita havaittiin tänään saaressa 3 ja huuhkaja istuskeli koko päivän Kobbanin vakiopaikallaan.  Illalla muutti vielä 23 kurkea. Vappuaattoilta oli tyven ja valaistus huikean hieno. Mainittakoon vielä, että huhtikuun loppuun mennessä Utössä on tänä vuonna havaittu 147 lajia.

VAPUNAATTONA ILTATAIVAS JA TYVEN MERI OLIVAT UPEAT

Vapunpäivänä 1.5.2012 vallitsi kolea 8-9 m/s pohjoistuuli ja lintumaailma oli sen myötä kovin hiljaista. Taivas oli kirkas ja lämpöä oli tänään 7 astetta. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 5 kuikkaa, 2 merikihua, 22 ruokkia, 8 punakuiria, 2 pikkukuovia, 6 valkovikloa, 2 suokukkoa, liro ja piekana. Saaressa havaittiin mm. 3 sepelrastasta (1k ja 2 n-pukuista, runsas esiintyminen jatkuu..), 2 kulorastasta, 7 tilheä, huuhkaja, kevään ekat 2 karikukkoa ja lapinsirkku. Mantereelle lähti tänään 35-40 lintuharrastajaa, saareen jäivät lisäkseni mm. Metsärannan Rami, Petri Ahti, Kuusiston Kimmo, Laaksosen Juha, Kim Söderling, Holvitien Mikko, Knaapin Jorma ja Leena Laitinen.

MUSTAKURKKU-UIKKUJA ON SAAREN VESILLÄ KOLME PARIA

Keskiviikko 2.5.2012 oli jälleen pilvetön korkeapainekeli – yöllä kylmää ja päivällä 7-8 m/s lounaistuuli, joka illalla hyytyi. Lämpöä oli tänään enimmillään 7 astetta. Lintuja oli edelleen aika niukasti, varsinkaan merellä ei tapahtunut paljoakaan. Nähtiin mm. 8 kuikkaa, 2 kaakkuria, 11 Gaviaa, 3 valkoposkihanhea, 20 ruokkia, laulujoutsen, 6 merikihua, piekana, tuulihaukka, varpushaukka, 4 pikkukuovia (+25 IK), 5 valkovikloa ja 2 liroa. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaasorsaa, lehtokurppa, 2 tilheä, naaraspukuinen sepelrastas, kulorastas, nokkavarpunen ja kevään sieppo-osasto sai täydennystä kahdesta harmaasieposta ja kauniista ad-koiras pikkusieposta (Gamla Postenin takana). Hysyistä mainittakoon vielä 6 mustapääkerttua, 2 hernekerttua, 10 leppälintua, 10 pensastaskua ja n. 10 tiltalttia, joista 1 hily-ääninen. Huuhkaja otti jälleen aurinkoa Kobbanin laella. Eilen oli saapunut saareen taas pari lintujen katsojaa ja kuvaajaa lisää, mm. Arto Leppänen.

KEVÄÄN EKA PIKKUSIEPPO OLI KOMEA VANHA KOIRAS
HUUHKAJAN PROFIILI KOBBANILLA ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT TUTTU NÄKY

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...