Syyskauden avausviikko Utössä

Torstaina 31.7.2008 palasimme parin kuukauden tauon jälkeen Utöseen – aloittamaan syys-, talvi- ja kevätkautta. Turusta lähdettiin kauppojen kautta Nauvoon ja Pärnäisiin, jossa m/s Eivor käynnisti koneensa klo 13.30 kohti Utötä. Sää oli aurinkoinen ja lämmin pitkän korkeapaineen ansiosta, tuuli lounaassa. Matkaan tulivat myös Peltolan Helmiina ja Aksu, jotka jatkavat Utöstä Peltolan purjeveneellä kohti Kustavia. Lintuja kesäisellä laivamatkalla pari merikotkaa, kymmeniä merimetsoja ja Jurmon satamassa n. 30 valkoposkihanhea. Utöseen saavuttiin klo 18 maissa ja ilta kului tavaroita purkaen ja Peltolan perheen kanssa iltaa istuen. Lintuja ei vielä kummemmin tarkkailtu – liroja, valkoviklo ja karikukko nähtiin, lisäksi pihan reunalla lymyili Acro, ilmeisesti nuori rytikerttunen.

kirjoloxia

Perjantaina 1.8.2008 oli osittainen auringonpimennys mutta eipä sitä täällä ainakaan helposti huomannut, niin kovin aurinko porotti. Lämmin (23 astetta) ja kostea ilma, tuuli voimistui luoteesta. Kiertelyä saarella ja lomanviettoa, satama kohtalaisen täynnä veneitä. Heti aamukierroksella löytyi tänä kesänä vaelluksella olevia kirjosiipikäpylintuja: 1 naaras Öhmanin talon luona tööttäilemässä + 7 yksilön parvi n. minuutin ajan Gamla Postenin männyissä (naaraita ja nuoria) + 2 yksilöä (naaras + nuori) pitkät ajat syömässä pihlajanmarjoja saunalahden perukassa. Päästivät n. kolmeen metriin eli kamera kävi. Löytyisipä tulevina päivinä vielä koiraskin kameran eteen… Muuten näkyi mm. n 55 merimetsoa, merikotka, nuolihaukka, merikihu, 2 käkeä (jo muutolla), tervapääsky, 3 käpytikkaa, törmäpääsky, 2 räkättirastasta, rytikerttunen (ruokaa suussa), mustapääkerttu, nuori sinitiainen, 2 pikkulepinkäistä, 2 punavarpusta ja n. 120 kottaraista. Satamalahden rannalla hätäili satakieli, jolla myös ruokaa suussa. Kahlaajia varsin niukasti, mainittakoon kapustarinta, pesivä töyhtöhyyppä (+lentopoikanen), 2 suokukkoa, suosirri, 3 taivaanvuohta, 3 pikkukuovia, 4 valkovikloa ja n. 35 liroa.

taivaan

Lauantaina 2.8.2008 reipas tuuli oli koillisessa, ilma vähän viilentynyt ja pitkin päivää kevyttä sadetta. Illalla lounaasta saapui matalan rintama, sade voimistui ja tuuli kääntyi kaakkoon. Eilen illalla saareen saapuivat Tittosen Jouni ja Marita Kari sekä pari hesalaista lintumiestä. Kierreltiin ahkerasti saarta ja etsittiin kirjosiipikäpylintuja – pitkään turhaan, kunnes iltapäivällä koulun pihalle tupsahti 15 yksilön parvi. Levoton ja tööttäilevä parvi kierteli vartin verran kyläalueella mutta ei juurikaan pysynyt paikallaan ja hävisi pian Ormskärin länsiosan suuntaan. Parvessa oli ainakin kolme-neljä koirasta, jotka vielä jäivät digikuvaamatta… Muuten näkyi mm. harmaasorsa, härkälintu, tuulihaukka, nuolihaukka, 4 merikihua, 6 ruokkia, 4 käkeä (1 punaruskea), käenpiika, 3 käpytikkaa, rytikerttunen, mustapääkerttu ja iltapäivällä löysin itäniityn luoteiskulmasta 3 nuorta kirjokerttua, joista saatiin pääkaupungin lintumiehille elis. Saaressa havaittiin tänään myös 2 naaras-teertä, n. 15 pikkukuovia, kapustarinta, suokukko, rantasipi, 2 valkovikloa ja n. 30 liroa. Saunalahdella uiskenteli mustakurkku-uikku kahden poikasensa kera. Peltolat lähtivät iltapäivällä veneellään kohti Kustavia, Linni jäi seuraamme vielä huomiseen.

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...