Tammitripla!

Perjantaina 21.1.2011 oli aika lähteä (vihdoin?) oikealle bongausreissulle – Asikkalaan tammitikkaa hakemaan! Suomen ensimmäinen tammitikka on viihtynyt Vääksyn kanavan reunamilla jo yli 2 kk joten mahdollisuudet olivat tietysti kohtuullisen lupaavat. Kaverikseni lähti mukaan Vikmanin Reiska ilman isompaa houkuttelua. Turusta lähdin klo 06.15, Reiska tuli mukaan Paimiosta ja moottoriteitä pitkin ajelimme Hesan kautta Lahteen ja sieltä Asikkalaan. Perillä oltiin klo 10.20 kauniin postikorttimaisessa talvimaisemassa – ilma oli tyven, pilvinen ja pakkasta -7 astetta. Parkkeerattiin Melakujan varteen ja törmättiin kohtapuoliin pariin muuhun orniin Turun suunnalta sekä tuttuun hahmoon Lahdesta ison kameran kera – Selinin Mika. Mikalla olikin tammitikka jo hallinnassa, lintu kiipeili korkealla lehtikuusissa aivan kanavan reunalla – näkyi kylläkin mutta kuvaaminen korkealle ylös oli erinomaisen vaikeaa. Pian tikka levittikin siipensä ja hävisi jonnekin. Kun kiertely ei tuottanut tulosta niin päätimme parkkeerata itsemme Mikan seurassa Melakujan ruokinnan lähelle – täällähän tikka on käynyt viime aikoina kerran-pari päivässä. Ruokinnalle pyrähtikin pian tikka, joka oli – käpytikka. Ei hätää – runsaan tunnin odotuksen jälkeen tammitikka ilmestyi hiljaa jostakin, lensi nopeasti talipötkölle, keikkui siinä muutaman minuutin ja lennähti korkealle läheisiin puihin ja pian taas korkealla kohti kanavan lehtikuusia. Olimme ehtineet saada kuvamme – ruokinta ei ollut kaunein mahdollinen ympäristö mutta hyvin todenmukainen: näin Suomen eka tammitikka ehkä selviää tästä talvesta. Pinnakättelyiden jälkeen mentiin kolmisin paikalliseen leipomokahvillaan pinnakahveille – tulihan tammitikasta sekä Reiskalle että mulle elis, uusi WP-laji ja uusi WP-kuvapinna – oikea tammitripla!

tammitikka
Tammitikka on kaunis lintu – johtuukohan sen harvinaisuudesta…

Tyytyväisinä pakattiin Reiskan kanssa kamerat autoon ja rauhallisesti ajeltiin samaa reittiä takaisin Turkuun päin jonne saavuin klo 18 aikoihin mainiosti onnistuneen bongauskeikan päätteeksi.

tamitikka
Olen pari kertaa aiemmin hakenut tuloksetta tammitikkaa ulkomailla – Liettuassa ja Bulgariassa. Nyt onnistui koto-Suomessa, puun takaa se ilmestyi.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...