Tuulet toivat uuden lajin saarelle

Maanantaina 27.10.2014 kova lounaistuuli jatkui, 16-21 m/s, ja vasta illansuussa tuuli vähän rauhoittui. Taivas oli pilvessä ja lämpöä oli 11 astetta. Saaressa oli niukasti pikkulintuja ja niinpä tänään vaihteeksi staijailtiin pitkään merelle, nyt majakan suojassa. Liikenne kuohujen keskellä oli kuitenkin aika vaatimatonta, nähtiin sentään kuikka, n. 120 allia, 14 mustalintua, 39 pikkulokkia, määrittämätön kihu ja 2 varpushaukkaa. Saaresta löytyi harmaahaikara, 4 jänkäkurppaa, isolepinkäinen, 11 tilheä ja itärannalla edelleen 2 koiras viiksitimalia. Laine ja Nummenpää lähtivät iltapäivällä mantereelle.

MUUTAMA PIKKUVARPUNEN NÄKYY PÄIVITTÄIN
MUUTAMA PIKKUVARPUNEN NÄKYY PÄIVITTÄIN

Tiistaina 28.10.2014 kova lounaistuuli jatkui edelleen, nyt 15-19 m/s koko päivän. Puoleenpäivään asti oli pilvipoutaa, myöhemmin pääosin aurinkoista ja lämpöä 11 astetta. Staijattiin majakan suojassa suurin osa valoisasta ajasta, saaressa komppailu jäi vähemmälle. Päivän havaintoja olivat mm. kuikka, 4 Gaviaa, 4 ruokkia, 29 pikkulokkia, harmaahaikara, 2 piekanaa, muuttohaukka, ampuhaukka, 2 jänkäkurppaa ja itärannalla viihtyneet 3 sepelhanhea.

ITÄRANNAN LEVÄVALLEILLA ON TIMALIEN LISÄKSI SEPELHANHIA - HAUSKAA LAJISTOA!
ITÄRANNAN LEVÄVALLEILLA ON TIMALIEN LISÄKSI SEPELHANHIA – HAUSKAA LAJISTOA!

Ehdoton päivän laji oli 1kv aroharmaalokki, jonka löysin klo 9 Pattskärin luota lennossa, laskeutui noin 10 minuutiksi kaakkoispuolen luodolle 1kv harmaalokin seuraan ja lenteli sitten harmaa- ja kalalokkien kanssa eteläkärjen ulkopuolella klo 9.30 saakka kunnes lähti länteen. Laskeutuneesta linnusta saatiin dokumenttikuvia mutta möyryävältä mereltä lentokuvia ei irronnut, onneksi kaukoputkilla saimme koko porukka kaikessa rauhassa katsella cacen tuntomerkit. Hyväksytyksi tultuaan uusi – ja jo odotettukin – laji Utölle (no. 299) ! Pikkulinnuista voinee mainita 2 viiksitimalia edelleen itärannalla, mustapääkertun ja västäräkin.

PUNARINTOJENKIN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA
PUNARINTOJENKIN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Keskiviikkona 29.10.2014 lähes myrskyisä lounaistuuli jatkui – 16-18 m/s. Staijattiin aamu luotsiaseman pohjoispäässä mukavassa myötävalossa kunnes lännestä levisi sumu- ja saderintama klo 11 maissa. Itse lähdinkin m/s Eivorilla klo 13 pistäytymään mantereella, huomenna takaisin. Aamulla nähtiin mm. 25 pikkulokkia, kaakkuri, 2 ruokkia, määrittämätön kihu ja 1kv muuttohaukka, joka pyöri pitkään Ormskärin päällä. Saaressa oli mm. harmaahaikara, 3 sepelhanhea edelleen, viiksitimalin ääntä ruovikosta ja mustapääkerttu. Laivamatkalta ei kertynyt havaintoja, vesisadetta lähinnä. Tittosen Jouni lähti samaa matkaa mantereelle.

RUUSUNMARJAT TEKEVÄT KAUPPANSA
RUUSUNMARJAT TEKEVÄT KAUPPANSA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...