Utön arktikaa ja sepelsieppoja lisää

Torstaina 22.5.2014 korkeapaine jatkui – pilvetöntä, heikkoa lounaistuulta (5 m/s) ja lämmintä 16 astetta. Näkyvyys oli kohtalainen ja niinpä staijattiin aamulla merelle noin 4 tuntia. Saldona oli mm. 86 kuikkaa, kaakkuri, 158 Gaviaa, 1042 sepelhanhea, 1892 valkoposkihanhea ja 2320 Anser/Brantaa eli yhteensä 5254 hanhea. Ihan näyttävää menoa tämäkin. Muita muuttajia olivat 51 punakuiria, 15 tundrakurmitsaa (+25 IK), 4 ruokkia ja ristisorsa. Saaressa oli kohtuuhyvin pikkulintuja, etenkin sieppoja, kerttuja ja fyllareita, ja mainittavimmat olivat 2 pikkusieppoa, 4 kultarintaa ja kevään jo kuudes sepelsieppo – nyt 2kv koiras, joka ensin löytyi Patteriniemen tyveltä mutta siirtyi sitten pitkiksi ajoiksi laulamaan ahkerasti meidän saunan lähelle. Pihamaina siirtyi varhain aamulla Utöstä Jurmoon. Saareen saapuivat tänään mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Sällylä ja Vienonen.

2kv KOIRAS SEPELSIEPPO LAULOI AHKERASTI SAUNAMME LÄHELLÄ
2kv KOIRAS SEPELSIEPPO LAULOI AHKERASTI SAUNAMME LÄHELLÄ

Perjantaina 23.5.2014 kaunis sää jatkui, tosin etelätuuli oli vähän voimistunut eli nyt 6-8 m/s, lämpöä oli tänään 17 astetta. Staijia vajaat 3 tuntia aamulla, muuten saarikomppausta. Muuttavana nähtiin mm. harmaahaikara, 60 valkoposkihanhea, 300 sepelhanhea (illalla), 6 kuikkaa, 50 Gaviaa, 4 ruokkia, etelänkiisla (vettä pitkin kaakkoon), ristisorsa, 2 lapasotkaa, töyhtöhyyppä, 150 punakuiria ja n. 500 isoa kahlaajaa. Saaressa vähän edellispäiviä vähemmän hysyjä mutta kultarintoja oli runsaasti – noin 15 yksilöä. Pikkusieppoja nähtiin 2, luotokirvisiä 1 ja viitakerttusia 2.

KULTARINTOJEN MUUTTO ON NYT HUIPUSSAAN
KULTARINTOJEN MUUTTO ON NYT HUIPUSSAAN

Päivän yllätys oli 3kv koiras arosuohaukka, joka ilmestyi kylälle hetkeksi iltapäivällä ja löytyi illansuussa uudelleen muutamaan otteeseen itäniityltä. Kovassa lämpöväreilyssä kuvistani ei tullut kummoisiakaan mutta jotain dokumentteja kuitenkin.

3KV AROSUOHAUKKA VIIHTYI PUOLI PÄIVÄÄ SAARELLA
3KV AROSUOHAUKKA VIIHTYI PUOLI PÄIVÄÄ SAARELLA

Lauantaina 24.5.2014 sää oli entistä lämpimämpi, nyt hetken jopa 19 astetta. Etelätuuli puhalsi 5-6 m/s ja taivas oli pilvetön. Aamun runsaan tunnin staiji tuotti mereltä vain 3 kuikkaa ja 3 ruokkia ja niinpä keskityttiin saaren pikkulintuihin. Niitä olikin runsaasti – mm. 20 kultarintaa, peräti 11 idänuunilintua, 2 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta, 2kv koiras mustaleppälintu (laulava), 4 pikkusieppoa ja kevään jo seitsemäs sepelsieppo – nyt ad-koiras telttapaikalla. Onpa hyvä sepelsieppokevät näiden lempeiden etelätuulien ansiosta! Kun kaikki sepelsiepot on valokuvattu niin on melko helppo erottaa että eri yksilöitä on tosiaan jo seitsemän.

+2KV KOIRAS SEPELSIEPPO TELTTAPAIKAN PIHLAJASSA
+2KV KOIRAS SEPELSIEPPO TELTTAPAIKAN PIHLAJASSA

Muita mainittavia lajeja olivat turkinkyyhky hotellilla, nuolihaukka, tuulihaukka, kapustarinta, 2 luotokirvistä, 2 pikkukäpylintua, nokkavarpunen ja järripeippo. Kevään toinen ruisrääkkä raksutti aamulla lammashaassa. Illansuussa saaren saapui lisää väkeä, mm. Holvitien Mikko, Salon Markku sekä Erkki Kallio isohkon retkiseurueensa kera.

HAARAPÄÄSKYT KERÄÄVÄT INNOKKAASTI PESÄMATERIAALIA
HAARAPÄÄSKYT KERÄÄVÄT INNOKKAASTI PESÄMATERIAALIA

Sunnuntaina 25.5.2014 oli puolipilvistä, tuuli nyt lounaasta 4-5 m/s ja aamupäivällä vajaan tunnin ukkoskuuro. Lämpöä oli nyt 16 astetta. Vietin aamun rannalla kallionkolossa kameran kera, pari sepelhanhiparvea (yht 76 yksilöä) meni kohtuuetäisyydeltä. Pikkulintuja oli saaressa edelleen melko hyvin, mm. 4 idänuunilintua, 3 pikkusieppoa, 10 rytikerttusta, pensassirkkalintu, 15 kultarintaa, 2 nokkavarpusta, 2 pikkukäpylintua, kevään eka kirjokerttu ja 2kv koiras mustaleppälintu (laulava hotellilla). Luotokirvispari pitää reviiriä saarella ja 2 tuulihaukkaa ja varpushaukka lenteli, tundrakurmitsa muutti. Paljon väkeä lähti tänään mantereelle, lintuporukkaa mm. Ville-Veikko perheineen sekä Erkki Kallio ja iltalaivalla saapui mm. Ilkka Laiho, Petri Ahti, Rami Metsäranta sekä Outi.

SEPELHANHIPARVIA ON OLLUT MUUTOLLA
SEPELHANHIPARVIA ON OLLUT MUUTOLLA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...