Utössä, vesisateessa

Karkauspäivänä 29.2.2008 lähdimme Outin kanssa räntäsateessa kohti Nauvon Pärnäisiä – m/s Eivor taas odotti meitä Utön reissulle. Nauvossa kauppaan ja kahville, tavan mukaan, ja laivallekin saavuttiin ajoissa. Nauvossa ei ollut lainkaan lunta. Laivamatka kului lehtiä lukien, lintuharrastajia ei tällä vuorolla tullut muita Utöseen mutta saaressa on jo Metsärannan Rami, Ahdin Petri ja kaks raumlaist, Järvisen Mikko ja Vienon Ilkka sekä Martti Raekunnas ja Hannu Hellsten. Tänään oli saaressa ollut jo n. 80 haahkaa, kuikka, pari ruokkia, 6 merihanhea, 10 laulujoutsenta, 3 mustavarista, hiirihaukka, kiuruja ym helmikuun lopun muuttolintulajistoa! Utön vuodenpinnaluku helmikuun loppuessa oli 61 lajia. Utöseen saavuimme klo 23, tavarat torpalle tähtien loisteessa mutta taitaa taas huomenna tuuli nousta ja vettä sataa ennusteen mukaan.

saaa

Maaliskuun ensimmäinen 2008 olikin surkea sadepäivä – koko päivän vihmoi vettä, ei tosin erityisen rankasti. Tuuli kääntyi etelän kautta itään ja oli voimaltaan 14-15 m/s, lämpöasteita 2. Optiikka huurussa tarkkailtiin merelle ja kompattiin saarta ilman mullistavia tuloksia. Haahkoja näkyi tänään vain n. 25, riskilöitä 5, alleja 5, merimetsoja n. 15 ja tukkakoskelo. Hiirihaukka hyöri edelleen Ormskärin päällä, lisäksi nähtiin mm. varpushaukka, naakka, 3 kiurua ja 3 niittykirvistä itäniityllä, 2 kangaskiurua vakiopaikalla saunalahden perukassa, laulava peukaloinen aamulla itäpään ruovikossa, mustarastas ja 2 kottaraista. Utön kevään ensimmäiset 2 töyhtöhyyppää pyörähtivät itäniityn yllä iltapäivällä ja naapurin Janne kertoi nähneensä huuhkajan pesäsaarellaan Ormskärin itäpuolella. Brita kävi meillä iltakahvilla ja käytiin yhdessä läpi talven aikana päivittämääni Utön lajilistaa. Tuuli vinkui ja sade piiskasi koko illan ja yön.

tintti

Sunnuntaina 2.3.2008 tuuli oli kylmällä puolella, koillisessa, ja n. 10 m/s – räntäsade pyyhki maisemaa laivan lähtöön saakka. Matalapaine oli kuitenkin tuonut joitakin uusia lintuja, mainittavimmat saaressa oleskellut kulorastas joka löytyi aamulla jalkapallokentältä, aamulla lisäksi räkättirastas kappelilla ja laulurastas koululla. Kiuruja oli 3, töyhtöhyyppä lensi takaisin etelään, niittykirvisiä 2, kangaskiuruja 2 ja peukaloinen lauloi saunalahden rannalla. Eteläkärjen luodolla oleskeli merisirri, 3 merikotkaa nähtiin, hiirihaukka edelleen Ormskärin yllä, varpushaukka saalisteli ruokinnalla ja riskilä lensi etelärannalla.
Paluumatkalla nähtiin Utö-Jurmo välillä 2 ruokkia ja 4 riskilää, myöhemmin vielä pari merikotkaa ja Berghamnissa Raekunnas ja Hellsten näkivät 3 pyrstötiaista laivasta. Nauvossa oli jo lumista ja matka Turkuun sujui nollakelissä, kaupunkiin saavuttiin klo 19 maissa.

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...