Uusi laji Utölle!

Maanantaina 6.10.2014 puhalsi kylmä ja navakka kaakkoistuuli ja taivas oli tukevassa pilvessä. Vähän staijia ja enemmän komppaamista mutta lintuja selvästi eilistä vähemmän. Muuttavana nähtiin mm. metsähanhi, 10 tundrahanhea (joista 1 paikallisena), 25 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, harmaahaikara, 4 sinisuohaukkaa, 15 varpushaukkaa, 3 hiirihaukkaa, ampuhaukka ja 1kv muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. syksyn ensimmäinen merisirri eteläkärjen luodoilla, suosirri, 2 pikkutikkaa, haarapääsky, 4 metsäkirvistä, 22 peukaloista, 4 leppälintua, 3 mustapääkerttua, 8 tiltalttia, pajulintu, 80 hippiäistä, pikkusieppo, 7 pyrstötiaista, 2 isolepinkäistä, 2 nokkavarpusta ja lapinkirvinen. Mantereelle lähtivät iltapäivällä ainakin Jarmo Lehtinen, Arto Kaituri ja Erkki Kallio ja saareen saapuivat mm. Knaapi, Laitinen, Sandell, Vikman, Hanna Järvinen ja Tammelin.

HIPPIÄISIÄ ON "PAIKAT TÄYNNÄ"
HIPPIÄISIÄ ON ”PAIKAT TÄYNNÄ”

Tiistaina 7.10.2014 saatiin sadetta ja salamointia. Aamupäivä oli vielä pilvipoutainen mutta kaakkoistuuli oli kovaa, 14-15 m/s. Iltapäivällä sadetta mutta ilta jo sateeton. Staijia ja komppia isohkolla porukalla (orneja noin 15).  Muuttavana nähtiin mm. kuikka, Gavia sp, härkälintu, ruokki, 9 valkoposkihanhea, 7 lapasotkaa (syksyn ekat), 6 pikkulokkia ja kaikkiaan 11 kihua, joista 2 määrittyi nuoriksi leveäpyrstökihuiksi. Petolinnuista havaittiin 22 varpushaukkaa, kanahaukka, 3 hiirihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa ja 1kv muuttohaukka. Muita lajeja olivat mm. 3 paikallista sepelhanhea, harmaahaikara, 3 pikkutikkaa, suokukko, jänkäkurppa ja 5 taivaanvuohta.

TILTALTTEJA ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN
TILTALTTEJA ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN

Päivän laji oli pyrstötiainen, joita saaressa pyöri noin 300 – osa lähti päivän kuluessa muutolle merelle. Pikkulinnuista mainittakoon myös 2 kangaskiurua, haarapääsky, lapinkirvinen, 14 peukaloista, leppälintu, 3 mustapääkerttua, 12 tiltalttia, 2 isolepinkäistä ja 2 nokkavarpusta. Säätilaan nähden oli ihan kelpo lintupäivä.

PYRSTÖTIAISIA TULI KERTAHEITOLLA PALJON!
PYRSTÖTIAISIA TULI KERTAHEITOLLA PALJON!

Keskiviikko 8.10.2014 alkoi rankkasateella ja kaakkoismyrskyllä – enimmillään 21 m/s. Sade jatkui puoleen päivään ja sen jälkeen selkeni, lämpeni (13 astetta) ja tuuli heikkeni kääntyen etelään. Lintuhavainnot kertyivät siis iltapäivältä. Nähtiin mm. harmaahaikara, sepelhanhi, 2 pikkulokkia, 2 sinisuohaukkaa, 2 piekanaa, 6 varpushaukkaa, kapustarinta, tundrakurmitsa, suokukko, jänkäkurppa, lehtokurppa ja pikkutikka. Pikkulinnuista mainittavia 2 kangaskiurua, metsäkirvinen, vielä myöhäinen lapinkirvinen, 20 peukaloista, 2 leppälintua, naaraspukuinen mustaleppälintu (hotellilla), 3 mustapääkerttua, 11 tiltalttia, pajulintu, 50 pyrstötiaista ja isolepinkäinen. Päivän laji oli klo 12.40 hotellialueen hiekkakentältä Saarnion Japin löytämä isokokoinen kirvinen, joka sittemmin osoittautui nuoreksi mongoliankirviseksi. Uusi laji Utölle (298) ja luonnollisesti itsellenikin ns. saaripinna (262). ”Godari” oleskeli paikalla koko iltapäivän ja oli melko helposti nähtävillä, äänteli myös useita kertoja. Tyytyväisiä orneja oli paikalla toistakymmentä. Tänään lähtivät mantereelle ainakin Sällylä, Saarnio, Tammelin ja Meriläinen ja saareen saapuivat ”gamlingarna” eli Hilke, Rolle Karlson, Baarman ja Nurmi sekä lisäksi Tittosen Jouni, Aapo Karjalainen ja pari muuta ornia.

mongoliankirvinen_01_Korppoo-10_14

MONGOLIANKIRVINEN ILAHDUTTI JA SEPELTASKUN TAPAAN TÄMÄKIN ITÄINEN VIERAS LÖYSI SYÖTÄVÄÄ
MONGOLIANKIRVINEN ILAHDUTTI JA SEPELTASKUN TAPAAN TÄMÄKIN ITÄINEN VIERAS LÖYSI SYÖTÄVÄÄ

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...