Vastatuuli hillitsi syysmuuttoa

Torstaina 1.10.2015 oli lintujen suhteen aikamoinen välipäivä. Navakka 11 m/s länsituuli pysäytti muuton ja saarikin oli aika tehokkaasti tyhjentynyt pikkulinnuista. Meristaiji tuotti vain 2 metsähanhea, 2 sepelhanhea, 69 haapanaa, 201 allia, 5 kuikkaa ja 2 Gaviaa. Petolintuja oli niukasti: 3 sinisuohaukkaa, 3 varpushaukkaa, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa ja muuttohaukka. Saaressa nähtiin isolla porukalla mm. jänkäkurppa, suopöllö, 11 haarapääskyä, 2 keltavästäräkkiä, leppälintu, pikkusieppo, 3 isolepinkäistä ja pikkukäpylintu. Saareen saapui lisää useita orneja, mm. Hyvärisen Ismo ja Laaksosen Juha.

HIPPIÄISTEN PÄÄMUUTTO ON NYT KÄSILLÄ
HIPPIÄISTEN PÄÄMUUTTO ON NYT KÄSILLÄ

Perjantaina 2.10.2015 puhalsi koko päivän kova länsituuli, joka pohjoisempana yltyi Valio-myrskyksi. Utössä tuuli oli enimmillään illansuussa, n. 17 m/s. Päivä oli pääosin aurinkoinen ja melko lämminkin (15 astetta). Staijia ja komppausta, tuuli oli puhaltanut melkein loputkin pikkulinnut saaresta. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 13 sepelhanhea, 39 haapanaa, 1550 allia, 8 mustalintua, 74 kuikkaa, 3 kaakkuria, 12 Gaviaa ja 2 ruokkia. Petolintuja oli iltapäivällä yllättävästi, mm. ruskosuohaukka, sinisuohaukka, kanahaukka, 4 varpushaukkaa, peräti 26 piekanaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja 2 muuttohaukkaa (ad, 1kv).

KAUKAA OTETTU KUVA MUUTTOHAUKASTA ORMSKÄRIN YLLÄ
KAUKAA OTETTU KUVA MUUTTOHAUKASTA ORMSKÄRIN YLLÄ

Muuten saaressa nähtiin mm. tylli, 5 peukaloista, mustapääkerttu, 3 isolepinkäistä ja Koistinen havaitsi hotellialueella isokokoisen kirvisen, jota ei porukalla löydetty uudelleen tarkempaa määritystä varten. Illalla saareen saapui Outi sekä lintuporukkaa mm. Jauhiaisen Jussi, Antti Sintonen, Christer Casagrande, Jaakko Hynninen ja Istvan Kecskeméti ym, aamulla lähti mantereelle ainakin Tittonen, Lindeman ja Vuorinen.

LINTUVÄKEÄ ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI
LINTUVÄKEÄ ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI

Lauantaina 3.10.2015 länsituuli heikkeni hiljalleen 5 m/s, taivas oli pilvetön ja ilma lämmin. Muutto vieläkin vaisua eikä yöllisen kovan tuulen (15 m/s) myötä saareen tullut juurikaan uusia lintuja. Muuttavana nähtiin mm. 5 metsähanhea, 2 sepelhanhea, 1609 haahkaa, 217 allia, 37 mustalintua, 28 kuikkaa, 3 kaakkuria, 49 Gaviaa, harmaahaikara, 81 kurkea ja ruokki. Petolintuja havaittiin 5 sinisuohaukkaa, 2 kanahaukkaa, 77 varpushaukkaa, 4 piekanaa, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka ja 2 muuttohaukkaa (ad ja 1kv). Muista linnuista mainittakoon 4 haarapääskyä, myöhäinen keltavästäräkki, 15 peukaloista, 10 tiltalttia, tristis-tyyppinen tiltaltti hotellilla (ei saatu kuvia eikä äänitettä), pajulintu, 3 isolepinkäistä, lapinsirkku ja 2 tikliä.

MUUTAMA ISOLEPINKÄINEN ON VIIHTYNYT SAARESSA
MUUTAMA ISOLEPINKÄINEN ON VIIHTYNYT SAARESSA

Sunnuntaina 4.10.2015 taivas oli mennyt pilveen ja länsituuli oli vain 5 m/s, lämpöäkin 14 astetta. Muutto aika rauhallista mutta pikkulintuja oli yöllä tullut iso annos lisää, erityisesti hippiäisiä, fyllareita ja pikkusieppoja. Muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, 11 metsähanhea, 3 sepelhanhea, 321 haahkaa, 547 allia, 15 mustalintua, 7 pilkkasiipeä, 2 kuikkaa, 3 Gaviaa, ruokki ja Asio sp. Petolintuja oli tänään niukemmin mutta kuitenkin sinisuohaukka, piekana, tuulihaukka ja peräti 4 muuttohaukkaa (1ad, 3juv). Saaressa havaittiin mm. luhtakana, 2 isolepinkäistä, kaikkiaan 5 pikkusieppoa, pajulintu, 12 tiltalttia, 2 mustapääkerttua, leppälintu, luotokirvinen, lapinsirkku ja myöhäinen lapinkirvinen. Mantereelle lähti tänään paljon lintuväkeä, saareen jäivät lisäksemme ainakin Kuusisto, Laaksonen, Saarnio, Casagrande, Hynninen, Kecskeméti ja Jauhiainen.

TÄNÄÄN OLI VIELÄ 5 PIKKUSIEPPOA SAARESSA
TÄNÄÄN OLI VIELÄ 5 PIKKUSIEPPOA SAARESSA
NIITTYKIRVISEN MUUTTOPIIKKI OSUU KUUNVAUHTEESEEN
NIITTYKIRVISEN MUUTTOPIIKKI OSUU KUUNVAIHTEESEEN

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...