Vielä annos sepelhanhia

Torstaina 4.6.2020 itäkoillinen tuuli jatkui heikkona (4-7 m/s) ja taivas oli puolipilvinen. Lämpö käväisi 16 asteessa. Staijia taas n. 5 tuntia ja koko saari kompattiin. Lintuja oli selvästi aiempaa vähemmän sekä merellä että maalla. Kevätmuutto hiipuu, tosin acroja ainakin saapuu edelleen lisää. Nähtiin mm. 88 sepelhanhea (2a), 5 kuikkaa, 7 kaakkuria, 2 Gaviaa, 135 mustalintua, 54 ruokkia, 3 vaaleaa merikihua ja isokuovi. Saaressa havaittiin mm. 8 viitakerttusta, 7 luhtakerttusta, 5 rytikerttusta, ruokokerttunen, pikkusieppo, punatulkku, nokkavarpunen ja edelleen kirjosiipikäpylintu. Iltapäivällä tuli leikattua pihanurmikko, sillä huomiseksi povattiin vähän sadettakin. Saareen saapui lintuja kuvaamaan Kari Norha.

HAARA- JA RÄYSTÄSPÄÄSKYT RAKENTAVAT INNOKKAASTI PESIÄÄN
HAARA- JA RÄYSTÄSPÄÄSKYT RAKENTAVAT INNOKKAASTI PESIÄÄN

Perjantaina 5.6.2020 oli pitkään lähes tyventä ja puolipilvistä, myöhemmin itätuulta 6 m/s. Lämpöä oli päivällä 17 astetta. Illalla etelästä lähestyi sadealue, pitkästä aikaa. Staijia n. 5 tuntia luotsiasemalla ja taas koko saari kompattiin. Lintumaailma hiljenee edelleen kesää kohti. Tänään nähtiin merellä/muutolla mm. 9 valkoposkihanhea, 76 mustalintua, 60 telkkää, 8 kuikkaa, kaakkuri, 31 Gaviaa, 1 lajilleen määrittämätön jäägavia (länteen klo 10.25), 54 ruokkia, etelänkiisla ja nuolihaukka. Eteläpuolen vesialueelle on kerääntynyt koirashaahkojen sulkasatoparvia ja tyyneltä mereltä, hyvässä näkyvyydessä, laskettiin aamulla yhteensä n. 24300 yksilöä! Saaressa havaittiin mm. 5 viitakerttusta, 3 luhtakerttusta, 20 harmaasieppoa, 2 pensastaskua ja punatulkku.

HARMAASIEPPOJA MUUTTAA VIELÄ LUKUISASTI
HARMAASIEPPOJA MUUTTAA VIELÄ LUKUISASTI

Lauantaina 6.6.2020 oli reipasta etelätuulta – aamulla 9-10 m/s ja iltapäivällä ja illalla enimmillään lähes myrskyisästi 19 m/s (puuskat 24). Taivas oli puolipilvinen, mutta sadetta saatiin aamulla klo 8 saakka ja iltapäivälläkin pari tuntia. Lämpöä oli vain 13 astetta. Staijia pitkin päivää ja koko saari kierrettiin.

SATEEN LOMASSA PILKOTTI AURINKO SUORAAN PUNAVARPUSEEN
SATEEN LOMASSA PILKOTTI AURINKO SUORAAN PUNAVARPUSEEN

Etelätuuli painoi kevään viimeisiä hanhiparvia tänne Utöhön ja siksi katsottavaa riitti vielä merellä. Nähtiin mm. 17 valkoposkihanhea, 802 sepelhanhea (8a), 52 mustalintua, 9 kuikkaa, kaakkuri, 14 Gaviaa, 46 ruokkia ja 2 etelänkiislaa. Saari ei tuottanut juuri mitään mainittavaa, 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa ja 7 tervapääskyä. Huuhkaja on taas useana aamuna näyttäytynyt Kobbanilla. Iltapäivällä kuvasin pitkään saunallamme punavarpusia ja satakieltä. Outi lähti aamulaivalla mantereelle käymään ja saareen saapuivat illansuussa mm. Varesvuon Markus ja Minna, Jouni Tittonen, Marita Kari ja lintureissulle myös Tiina Virtanen ja Heli Perttula. Yhteysaluksena toimii nyt m/s Kökarin tilalla m/s Isosaari (ent Aspö), mutta lähiaikoina liikenteeseen pitäisi palata m/s Baldur (ent Eivor). Kyllä ainakin laivoja riittää…

SATAKIELET LAULAVAT INNOKKAASTI PÄIVÄLLÄKIN
SATAKIELET LAULAVAT INNOKKAASTI PÄIVÄLLÄKIN

Sunnuntaina 7.6.2020 tuuli edelleen etelästä, aamulla 12-14 m/s ja illansuussa 7 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 14 astetta. Näkyvyys oli hyvä. Staijia taas yli 5 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 32 sepelhanhea, 37 mustalintua, 6 kuikkaa, 3 kaakkuria, 6 Gaviaa, 183 ruokkia ja peräti 7 etelänkiislaa (mm. a3), tervapääskyjä muutti 13. Länsipuolella haahkaporukassa nähtiin 3kv koiras kyhmyhaahka, joka oli vaikeasti paikannettavissa isohkossa aallokossa. Saaressa nähtiin mm. 2 räyskää, käki, 2 satakieltä, 2 kultarintaa, 5 luhtakerttusta, 3 viitakerttusta, 2 rytikerttusta, idänuunilintu, vielä 2 pensastaskua ja urpiainen. Kari Norha ja Hyvärisen Ismo lähtivät päivällä mantereelle.

LUHTAKERTTUSIA JÄÄ YLEENSÄ PARI PARIA PESIMÄÄNKIN
LUHTAKERTTUSIA JÄÄ YLEENSÄ PARI PARIA PESIMÄÄNKIN UTÖHÖN

Maanantaina 8.6.2020 oli minunkin lähdettävä parin kuukauden yhtäjaksoisen saarijakson jälkeen käväisemään mantereella. Aamu oli heikkotuulinen, pilvinen, utuisen kostea ja melko lämmin. Staijia runsas tunti luotsiasemalla ja kierrettiin vähän saartakin ennen laivan lähtöä. Mainittavia havaintoja olivat mm. 3 valkoposkihanhea, 21 ruokkia, etelänkiisla, valkoviklo, isokuovi, tp suosirri ja idänuunilintu sääaseman lähellä. Mantereelle lähtivät lisäkseni myös Tittonen, Kari, Virtanen ja Perttula. Laivamatkalla vähän sadetta, ei mainittavia havaintoja. Pärnäisissä oltiin klo 18 aikoihin, Turussa klo 19.30.

LAPINTIIRA ON UTÖN RUNSASLUKUISIN PESIMÄLAJI, LÄHES 200 PARIA
LAPINTIIRA ON UTÖN RUNSASLUKUISIN PESIMÄLAJI, LÄHES 200 PARIA

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...