Vuodenvaihde Utössä!

Torstaina 30.12.2010 pääsimme Outin kanssa taas matkaamaan Utöseen, Uuden Vuoden viettoon. Talvi on kouraissut kovin saaristoakin, lunta ja jäätä riittää. Nauvossa totutusti kahviteltiin ja käytiin kaupassa, pakkasta oli vajaa 10 astetta. Eivorille kertyi paljon väkeä, lintuporukoita mm. Sulkon Matti, Laamasen Kari, Raivion Joni, Sipilän Erkki ja Mikko, Sippolan Hannu sekä Jyrki Joki matkalla Utöseen ja Mustakankaan Mauno menossa Jurmoon. Matkalla jäitä riitti Bokullaan asti, ensimmäinen kunnollinen mutta pienehkö sula-alue oli vasta Jurmon sataman luona. Merikotkia nähtiin ainakin 22 yksilöä, vesilinnuista mainittakoon mm. 2 laulujoutsenta, tukkakoskelo ja 7 riskilää. Matka kesti 6 tuntia ja jo Utön satamassa tavattiin saaressa olleet muut lintumiehet – Helstolan Jari, Laaksosen Juha, Järvisen Mikko ja Forssellin Sven. Päivän havaintoja olivat mm. muuttohaukka (edelleen), 2 merisirriä ja peräti 7 sarvipöllöä. Illalla tiputteli taas vähän lunta. Talolle oli erityisen mukava saapua kun Willströmit olivat käyneet tarkistamassa että kaikki on kunnossa ja olivat tehneet suururakan lumitöitä – uskomattoman hienoa!

maise
Maisemat ovat saaressa upeita vaan eivät ehkä lintujen näkökulmasta..

Perjantai 31.12.2010 oli hieno talvipäivä. Puolipilvinen sää, luoteistuuli 6-9 m/s ja pakkasta vain 1-2 astetta. Näkyvyys merellekin oli erinomainen eli hyvä retkisää. Tein tänään talvilintulaskennan, johon kertyi 34 lajia. Merelle staijattiin ja saarta kierrettiin minkä lumiesteiltä pystyttiin. Merellä havaittiin mm. 11 merimetsoa, 113 kyhmyjoutsenta (joista 69 muuttavana), 15 tukkasotkaa, 15 lapasotkaa (mm. a13 Pattskärin kärjessä), 21 allia, 27 pilkkasiipeä, 3 mustalintua, n. 550 telkkää, naaras-uivelo, 47 isokoskeloa, 6 tukkakoskeloa ja 34 riskilää. Merikotkia oli lähistöllä ainakin 12, saaressa näkyi kanahaukka sekä 2 varpushaukkaa (ja 1 muuttava). Pohjoispuolella Knivskärin merimerkeillä istuskeli taas koko iltapäivän jo pitkään paikalla viihtynyt ad-muuttohaukka. Saaressa havaittiin lisäksi mm. 4 sarvipöllöä, 12 tilheä, 3 mustarastasta, 28 räkättiä, 3 pikkuvarpusta, 5 peippoa ja 3 pulmusta. Eteläkärjen-Pattskärin alueella ruokaili koko päivän 7 merisirriä ja iltahämärissä näkyi huuhkaja hetken Ormskärillä. Sara ja Juha tulivat meille illansuussa kylään vuodenvaihdetta juhlistamaan, laiva oli täpötäysi sillä saaren kaikki majoitukset on loppuunmyyty. Juuri ennen puoltayötä alkoi sankka lumipyry ja etelätuuli puhalsi puuskissa 17 m/s eli majakalla oli aika eksoottinen tunnelma rakettien paukkeessa.

kakoskelo
Tukkakoskeloita viivyttelee vielä lähivesillä

Lauantai, uudenvuodenpäivä 1.1.2011, alkoi puuskaisella 14 m/s itätuulella ja lumituiskulla, näkyvyys surkea. Aamupäivällä sade kuitenkin loppui ja merellekin alkoi näkyä, tuuli kääntyi koilliseen ja voimistui yhä. Kinostunut lumi hankaloitti kulkemista mutta jotain sentään tänäänkin nähtiin. Mainittavimmat havainnot olivat mm. 7 muuttavaa laulujoutsenta (+2 paikallista), 12 lapasotkaa, 12 tukkasotkaa, mustalintu, pilkkasiipi, uivelo, naurulokki, 3 merikotkaa, varpushaukka, 16 räkättiä, 2 mustarastasta, 2 pikkuvarpusta, 4 peippoa ja jälleen 2 sarvipöllöä. Merisirrejäkin taas löydettiin, ainakin 7 yksilöä, joista yksi aivan luotsiaseman alapuolella lähimmällä luodolla. Nyt alkoi taas saaren vuodenpinnojen laskenta ja samalla alkoi osallistumiseni TLY:n pihavuodarikisaan (eka päivän saldo 19 lajia).

savip
Sarvipöllöjä on ilmestynyt saarelle – talvehtivia vai vielä muuttomatkalla pois Suomesta?

Sunnuntai 2.1.2011 oli vaihteeksi taas kaunis talvipäivä – heikko pohjoistuuli, puolipilvistä, pakkasta aamulla -9, päivällä vähemmän. Yöllinen pakkanen ja tyyni meri lisäsivät taas jonkin verran jääpeitettä. Staijattiin ja kompattiin ja osa lintuporukoista poistui mantereelle mutta saareen jäivät lisäkseni Juha ja Mikko. Päivän havainnoista mainittakoon mm. merimetso 10, kyhmyjoutsen 102 muuttavaa (+25 paikallista), laulujoutsen, 4 tukkasotkaa, 9 lapasotkaa, 4 allia, 8 pilkkasiipeä, mustalintu, 2 tukkakoskeloa, 2 varpushaukkaa, 10 merikotkaa ja 25 riskilää. Saaressa nähtiin mm. kaikkiaan 6 sarvipöllöä, illalla huuhkaja Ormskärin tj-tornin päällä, 2 mustarastasta, 8 räkättiä, pikkuvarpunen ja 2 pulmusta. Lisäksi tänään nähtiin 3 merisirriä, taas aivan luotsiaseman tuntumassa luodoilla.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...