Linturetkellä Itä-Turkissa

Sunnuntaina 2.6.2024 lähdin iltapäivällä ajelemaan Turusta kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Mukaan tuli Järvisen Mikko, jonka poimin kasseineen Turun linja-autoasemalle saapuneelta Rauman bussilta. Lentoasemalla joukkoomme liittyy huomenaamulla vielä Timo Leppänen, edessä on yhteinen lintumatka Itä-Turkkiin.  Ajo Hesaan sujui mukavasti ja lentoasemalle tultiin klo 18.15. Majoituttiin tuttuun Glo-hotelliin, käytiin syömässä ja nautin perinteisen matkanaloituskuohuviinin. Uni maittoi.

Alkuperäinen reittisuunitelma, joka pienin variaatioin myös toteutui

Maanantaina 3.6.2024 oli matkapäivä. Tavattiin Timo lähtöaulassa klo 7 ja lentomme oli klo 9 Air Balticilla Riikan (välilasku) kautta Istanbuliin. Istanbulista jatkettiin Turkish Airlines’in lennolla Adanaan, lähelle Syyrian rajaa. Lennot ja vaihdot sujuivat ihan hyvin ja perille Adanaan saavuttiin klo 18.15. Vastassa oli 37 asteen lämpötila sekä oppaamme & kuljettajamme Soner Bekir, joka oli Mikolle ja Timolle tuttu jo aiemmalta Turkin matkalta. Matkatavaratkin tulivat perille ja siirrettiin itsemme ja laukut saman tien Sonerin autoon ja lähdettiin suoraan linturetkelle. Tehtiin iltaretki Adanan ympäristöön ja palattiin kaupunkiin vasta klo 00.30 ja majoituttiin loppuyöksi Sedef-hotelliin lentokentän lähelle. Retki tuotti mm. yöhaikaran, palmukyyhkyn, 2 mehiläissyöjää, 2 lehtopöllöä, kyläpöllösen ja kirsikkana kakun päällä kalahuuhkajan. Viimemainittu löytyi n. 3 tunnin etsimisellä, mutta kyllä kannatti – onhan kalahuuhkaja yksi WP-alueen harvinaisimmista pesimälajeista ja alueen (Turkki, Iran) koko kanta on vain n. 50 yksilöä. Tämänkään yksilön tarkasta pesäpaikasta ei ole tietoa. Tyytyväisinä hyvin alkaneeseen retkeen kellahdettiin toviksi yöunille. 

Kalahuuhkaja oli yksi ns. target-lajeista, Mikko oli sen jo aiemmin nähnyt mutta Timo ja minä emme

Tiistaina 4.6.2024 söimme hotellilla aamiaisen ja sen jälkeen kamat autoon ja menoksi. Sää oli edelleen pilvetön, lämpöä oli enimmillään 40 astetta (!) ja tuuli hyvin heikkoa. Aika rankka sää. Retkeiltiin aamupäivä Adanan lähistöllä, mm Meselikissä, ja siirryttiin päivällä Demirkatzikin alueelle, jossa retkeilyä iltaan saakka. Päivän havaintoja olivat mm. 7 vuoripyytä, 2 turturikyyhkyä, 2 alppikiitäjää, 2 merimetsoa, ad pikkukorppikotka, 5 hiirihaukkaa, arohiirihaukka, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 muuttohaukkaa, harjalintu ja syyriantikka.

Kivikkosatakieliä nähtiin useita matkan aikana

Lisäksi nähtiin mm. valko-otsalepinkäinen, 3 pikkulepinkäistä, 10 atricapillus-alalajin närheä, 10 kalliopääskyä, yli 50 ruostepääskyä, 20 arabianbulbulia, 20 alppivarista ja 50 alppinaakkaa. Pikkulintuja nähtiin mm. balkanintiainen, 5 pyrstötiaista, 2 töyhtökiurua, 2 harmaakultarintaa, 4 oliivikultarintaa (löydettiin sattumalta pesäkin), 5 idänorfeuskerttua, 20 mustakurkkukerttua, 2 kallionakkelia, 2 kulorastasta, sinirastas, 2 koiras kivikkosatakieltä, 2 etelänsatakieltä, 5 arotaskua, naaras kirjotasku, 10 valkoselkätaskua, kalliovarpunen, 8 aasianruusutulkkua, 10 keltahemppoa, 7 kultahemppoa, 4 mustapääsirkkua, 3 peltosirkkua ja 4 vuorisirkkua. Olipa hieno lintupäivä, löytyi mm. 4 itselleni uutta lajia, joista kaikista sain jonkinmoiset kuvatkin. Yötä oltiin Safak Pensionissa, jossa illallinen nautittiin parvekkeella kesäillan lämmössä.

Aasianruusutulkkuja ei ollut erityisen vaikea löytää

Keskiviikkona 5.6.2024 jatkettiin aamiaisen jälkeen matkaa, auringonpaisteessa ja päivällä n. 30 asteen lämmössä. Tuuli oli heikkoa, ylhäällä vuorilla oli mukavasti viileämpää. Pysähdyttiin ensin Avagin kylän niityillä, josta haettiin ylänkökiurua. Niitä löytyikin kaksi ja paikalla oli myös mm. 3 lyhytvarvaskiurua, 6 kangaskiurua, nummikirvinen, 4 idänorfeuskerttua, 6 kivikkosatakieltä (syöttivät poikasia) ja aasianruusutulkku. Ylänkökiurujen kuvaus ei oikein tuottanut tulosta, hankalia. Seuraavaksi ajettiin korkealle Demirkatzikin vuorille, lähes lumirajalle, ja nähtiin mm. 30 alppinaakkaa, penicillata-alalajin tunturikiuru, 30 kalliopääskyä, kivikkorastas, kaspianrautiainen, 2 kalliovarpusta, 20 kultahemppoa ja ainakin 10 lumivarpusta. Vihdoin sain lumivarpusestakin kuvia, paljon on aiemminkin yritetty.

Kaspianrautiaiset viihtyivät myös korkealla vuoristossa

Lumivarpuset veivät poikasilleen ruokaa

Vuorilta jatkettiin matkaa Haser Bogazin rinnemetsiin, jossa kohdelajina oli valkoselkätikan harvinainen Turkissa esiintyvä lilfordi-alalaji. Löysimmekin niitä kaksi useamman tunnin etsimisellä ja joku dokumenttikuvakin kaukaa saatiin. Tätä ei tietääksemme kovinkaan moni suomalainen ole aiemmin nähnyt. Päivän muita havaintoja olivat mm. 2 käkeä, 15 arohiirihaukkaa, käärmekotka, 3 tuulihaukkaa, 2 käpytikkaa, syyriantikka, 5 närheä, 12 kuusitiaista, 5 ruostepääskyä, silkkikerttu, 15 punarintanakkelia, 2 kulorastasta, etelänsatakieli, mustapäätasku, 30 arotaskua, 5 kirjotaskua, 20 mustapääsirkkua ja 20 peltosirkkua. Lisäksi nähtiin ja kuvattiin samamisicus-alalajin leppälintu. Illallinen syötiin Yahyalin kaupungissa, jossa myös yövyttiin Aydin hotellissa.

Vaikka ei hyviä kuvia saatukaan, oli hienoa nähdä tämä harvinainen valkoselkätikan lilfordi-alalaji

Torstaina 6.6.2024 lähdettiin liikkeelle jo klo 03.30 tarkoituksena ehtiä auringonnousuun eiliselle paikalle Demirkatzikin lähes huipulle. Ehdittiinkin ajoissa, mutta harmiksemme lumikanat eivät nousseet meidän näkö- ja kuvauskenttään. Kun vajaan kolmen tunnin odotuksen jälkeen lähdettiin liikkeelle 2 kaspianlumikanaa pölähti läheltä lentoon, mutta katosivat pian jyrkänteen taakse. Pois lähtiessä samat lumikanat pelästyivät autoamme ja lensivät taas kauas poispäin. Kuvia vain etäällä poispäin lentävistä linnuista. Tämän lisäksi kuultiin aamun aikana ainakin 2 muuta kaspianlumikanaa vähän eri suunnista.

Kaspianlumikanat näkyivät kamerassa vain tämän verran, onneksi kuitenkin nähtiin ja kuultiin useita kertoja

Paikalla oli myös 30 alppivarista, 50 alppinaakkaa, tunturikiuru, sinirastas, 5 alppirautiaista, 2 kalliovarpusta, 12 lumivarpusta, aasianruusutulkku ja 3 kultahemppoa. Vuorten jälkeen käytiin syömässä aamupala ja lähdettiin pitkälle ajomatkalle kohti itää. Yöksi ajettiin Gaziantepin kaupunkiin ja siellä hotelli Safiriin. Matkalla pysähdeltiin useita kertoja ja nähtiin mm. vuoripyy, viiriäinen, turturikyyhky, alppikiitäjä, 6 kattohaikaraa, 2 pikkukorppikotkaa, 2 käärmekotkaa, 15 arohiirihaukkaa, minervanpöllö, 2 harjalintua, 6 mehiläissyöjää, mustaotsalepinkäinen, 5 valko-otsalepinkäistä ja punapäälepinkäinen. Muita havaintoja olivat vielä mm. 2 arabianbulbulia, 3 idänorfeuskerttua, 3 kivikkosatakieltä, etelänsatakieli, 50 arotaskua, 4 kirjotaskua, 2 virtavästäräkkiä, 20 mustapääsirkkua, 10 peltosirkkua ja ruostekurkkusirkku. Itselleni uusia lajeja olivat tänään lumikanojen lisäksi 2 idänkallionakkelia ja 2 keltapääsirkkua, jälkimmäisestä saatiin joitain kuviakin.

Kultahemppo aamun ensi valoissa Demirkatzikin kallioilla

Perjantaina 7.6.2024 aloitettiin klo 04.30 ja ajettiin suoraan Birecikiin, jotta ehdittiin sinne aamuvaloissa. Vietettiin Eufratin rannoilla 3-4 tuntia ja nähtiin ja kuvattiin likimain kaikki ”toivelajit”. Havaittiin mm. 3 punapäänarskua, 8 ruskosotkaa, 6 mustafrankoliinia, 5 pikkukiitäjää, 8 pitkäjalkaa, 2 kynsihyyppää, 12 yöhaikaraa, 2 silkkihaikaraa, 4 rääkkähaikaraa, 25 pronssi-iibistä, 2 ruskosuohaukkaa, 9 harjalintua, 2 sininärheä, syyriantikka, 2 tuulihaukkaa, 2 punapäälepinkäistä, viiksitimali, n. 50 siropriiniaa, 6 vaaleakultarintaa, 5 harmaakultarintaa, 4 rytikerttusta, 5 rastaskerttusta, 4 ruokosirkkalintua, 3 arabianbulbulia, 4 silkkikerttua ja ”kohdelajejani” n. 30 persiantimalia, 8 kaspiankerttua, n. 30 tamariskivarpusta ja 4 tarhavarpusta. Välillä käytiin Mustafan luona juomassa tsaiteetä ja toki kylmiäkin juomia. Alueella oli kymmeniä tarhattuja töyhtöiibiksiä.

Persiantimalit olivat odotetun helppoja löytää

Birecikistä jatkettiin matkaa – nyt jo peräti 44 asteen helteessä – Halfetiin, jossa nähtiin mm. balkanintiainen, 4 idänkallionakkelia ja ensimmäiset 2 hietikkopyytä. Matka jatkui itään ja seuraava pysähdys oli Hoyuklussa, jossa ihasteltiin upeaa vihermehiläissyöjien koloniaa, n. 80 lintua. Joukossa oli 5 tavallista mehiläissyöjää. Loppupäivä vietettiin Santiurfan kaupungin eteläpuoleisilla alueilla, joissa nähtiin mm. 5 hietikkopyytä, 2 kenttähyyppää, 2 metsävikloa, käärmekotka, 2 minervanpöllöä, 2 lyhytvarvaskiurua, 2 kaspianpikkukiurua, 12 arokiurua, 3 arovarpusta ja keltapääsirkku. Päivän muita lajeja olivat mm. kymmenet pikkumerimetsot, 4 arohiirihaukkaa, 14 ruostepyrstöä, 7 kirjotaskua, 15 valkoselkätaskua, 12 peltotulkkua ja 3 mustapääsirkkua. Yövyttiin em. Santiurfan kaupungissa Kilim-hotellissa. Hieno lintupäivä taas tämäkin, toivottavasti vaan helle vähän hellittäisi.

Lauantaina 8.6.2024 oli edessä pitkä matkapäivä itään päin. Aloitettiin kuitenkin klo 05.30 uudelleen Santiurfan eteläpuolelta, kierrettiin pääosin samoja alueita kuin eilen. Lämpöä oli 34 astetta ja vaihteeksi puolipilvistä. Nähtiin mm. 9 hietikkopyytä, turturikyyhky, 6 hietakyyhkyä, 2 paksujalkaa, peräti 16 minervanpöllöä, 2 mehiläissyöjää ja tuulihaukka. Käväistiin vielä hotellimme aamiaisella ja lähdettiin sitten ajamaan n. 500 km matkaa Turkin itäosiin, Gevasiin, n. 40 km ennen Van’in kaupunkia. Hotelli Orient oli hienolla paikalla Van-järven rannalla. Matkalla, välillä pysähdellen, nähtiin mm. mustafrankoliini, vuoripyy, käki, 2 pitkäjalkaa, 4 pikkutylliä, n. 50 armenianlokkia, 10 kattohaikaraa, yöhaikara, imm keisarikotka, ruskosuohaukka, 4 punapäälepinkäistä, 2 ylänkökiurua, 40 arokiurua, idänkallionakkeli, punakottarainen, 7 ruostepyrstöä, 40 arotaskua, 30 valkoselkätaskua, 2 peltotulkkua ja 5 mustapääsirkkua. Illallinen syötiin hotellilla ja todettiin myös, että lämpötila oli laskenut 20 asteeseen ja muutama pisara vettäkin tuli.

Retkiporukkamme Demirktasikin ylängöllä – Timo, Mikko ja mä.

Sunnuntaina 9.6.2024 yöllä satoi ja salamoi, mutta lähdimme liikkeelle klo 05 ja ajoimme Van’in kaupungin eteläpuolitse Hosab Kalesin alueelle. Aluksi sade vähän haittasi, mutta melko pian taivas selkeni koko loppupäiväksi. Lämpötila oli 20-22 astetta. Alueen koluttuamme siirryimme Gûzelso Dam’ille, joka oli myös hieno paikka. Näissä näimme mm. hietakyyhkyn, 2 käkeä, mustatiiran, pikkukorppikotkan, ad maakotkan, 2 hiirihaukkaa, 6 arohiirihaukkaa, nuolihaukan, tuulihaukan, minervanpöllön, n. 30 harjalintua, 2 alppivarista, 2 kallionakkelia, mustaleppälinnun, 20 kalliovarpusta, 2 nummikirvistä, 20 mustapääsirkkua ja 3 punavarpusta. Sonerin avustuksella löytyi myös hienosti pari Itä-Turkin retkemme toivelajia eli 6 rotkotulkkua (1/1+4) ja 4 kivikkosirkkua. Elikset paukkuivat ja pinnakahvit juotiin, kuviakin saatiin molemmista lajeista. Näitä on WP:llä vaikea löytää mistään muualta.

Rotkotulkut ovat yksi Itä-Turkin harvinaisista erikoisuuksista
Kenttähyyppäpari piti reviiriään tien varrella

Jatkettiin seuraavaksi Ercek-järvelle, jossa myös oli hienosti lintuja. Nähtiin mm. 15 punasotkaa, 11 valkopääsorsaa, silkkiuikku, luhtakana, 6 sininärheä, 25 mehiläissyöjää, mustaotsalepinkäinen, n. 200 mustavarista, 5 viiksitimalia, 10 silkkikerttua sekä 4 osmankäämikerttusta, rytikerttunen, 2 rastaskerttusta sekä 2 kenttäkerttusta. Joitain kuviakin acroista saatiin. Seuravaksi ajettiin Van-järven koillisosaan, Celebibagi wetland alueelle, jossa nähtiin mm. pikkusirri, 2 kaitanokkalokkia, yli 5000 armenianlokkia, 3 räyskää, peräti 90 yöhaikaraa, 2 silkkihaikaraa, kapustahaikara ja n. 25 feldegg-keltavästäräkkiä. Päivän muita havaintoja olivat mm. 40 ruostesorsaa, 2 ristisorsaa, 10 pitkäjalkaa, 4 avosettiä, 3 töyhtöhyyppää, 3 kynsihyyppää, 2 rantasipiä, 2 liroa, 9 metsävikloa, pelikaani, 2 rääkkähaikaraa, 6 harmaahaikaraa, 4 pronssi-iibistä, 60 arotaskua, 4 kirjotaskua ja 15 valkoselkätaskua. Yöksi ajettiin Caldiraniin, jossa yövyttiin Tatilium Termal-hotellissa – illallisen jälkeen nautittiin vielä porukalla rentouttavista kylpylän kuumista altaista.

Minervanpöllö on saalistanut ilmeisen töyhtökiurun

Maanantaina 10.6.2024 oli puolipilvistä, päivällä 27 ja illansuussa enää 11 astetta lämpöä. Vähän sadetta illalla.  Retkeiltiin aamu Docubayazit’in alueella, siirryttiin sitten Cali-järvelle ja iltapäivällä vielä Cildir-järvelle. Yöksi ajettiin Sarikamisin kaupunkiin, jossa yövyttiin mukavassa Aras hotellissa. Illallinen nautittiin lähiravintolassa. Päivä oli taas monipuolinen kattaus – havaittiin mm. 10 ruostesorsaa, 12 punasotkaa, huuteleva viiriäinen, 2 vuoripyytä, 15 mustakaulauikkua, 3 käkeä, 6 valkosiipitiiraa, kalatiira, 2 pikkumerimetsoa, 2 yöhaikaraa, 2 silkkihaikaraa, 3 rääkkähaikaraa, 2 harmaahaikaraa ja Cildir-järvellä 2 kiharapelikaania.

Kiharapelikaani kaarteli yllämme Cildir-järvellä

Petolintuja nähtiin pikkukorppikotka, käärmekotka, 2 maakotkaa, 2 nuolihaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 9 ruskosuohaukkaa ja 25 arohiirihaukkaa. Lisäksi nähtiin 6 minervanpöllöä, n. 30 harjalintua, 5 sininärheä, 40 mehiläissyöjää, 3 kallionakkelia, 2 kivikkorastasta, ainakin 1000 mustavarista ja kolmessa parvessa yhteensä n. 250 punakottaraista. Pikkulinnuista mainittakoon retken eka pensastasku, 10 valkoselkätaskua, kirjotasku, koiras sitruunavästäräkki, aasianruusutulkku, 10 mustapääkerttua ja 4 vuorihemppoa.

Vihermehiläissyöjiä ihasteltiin isossa koloniassa

Tiistaina 11.6.2024 syötiin rauhassa aamiainen klo 6 ja lähdettiin lähiseudulle retkille, eka pysähdyspaikka Erzurumissa. Puron varren alueella nähtiin mm. vihertikka, kuhankeittäjä, silkkikerttu, 2kv koiras kirjokerttu ja innokkaasti laulava vuoritiltaltti, josta irtosi muutama kuvakin. Yksi retken kohdelajeista. Seuraavat tunnit iltaan saakka vietettiin Ispirin lähivuorilla, joilta löytyikin monenmoista mielenkiintoista. Mainittakoon mm. 2 ruostesorsaa, viiriäinen, 2 yöhaikaraa, alppikiitäjä, 7 harjalintua, 5 mehiläissyöjää, närhi, 2 alppivarista sekä 2 luhtakerttusta, päivän toinen vuoritiltaltti, peukaloinen, laulava sepelrastas, koiras kivikkorastas, mustaleppälintu, 2 kirjotaskua, nummikirvinen, 2 vuorikirvistä, 6 mustapääsirkkua ja peltosirkku.

Vuoritiltaltti oli yksi retken kohdelajeista

Paljon panostettiin petostaijiin eikä turhaan – nähtiin haarahaukka, vanha partakorppikotka (läheltä ohi), 3 pikkukorppikotkaa, munkkikorppikotka, käärmekotka, 3 pikkukotkaa, maakotka, 3 hiirihaukkaa, 12 arohiirihaukkaa, 15 tuulihaukkaa, varpushaukka, nuolihaukka ja ”starana” 3 aavikkohaukkaa, joita katselimme pitkään kaukoputkella kun istuskelivat pesänsä reunalla. Päivän retket päättyivät hienosti kun löysimme vuorilta alppiruusujen seasta 2 koiras kaukasianteertä – sekin yksi toivelajeistamme. Kovin etäällä olivat kuvaamista ajatellen, mutta joku dokumentti yritettiin saada. Hieno lintupäivä taas! Yöksi majoituttiin Hotel Cakir Palaceen, tyylikäs paikka. Illallinen ja uni taas maittoivat.

Kaukasianteeret olivat etäällä alppiruusukasvustojen keskellä, lajin mielibiotooppia

Keskiviikkona 12.6.2024 oli puolipilvistä, lämmintä (22 astetta) ja heikkoa tuulta. Aamiaisen (klo 7) jälkeen lähdettiin Ispirin lähiseuduille, eka pidempi pysähdyspaikka oli Ikizderessä, jossa haettiin hienojen vanhojen rinnesekametsien lintuja, mm. kaukasianuunilintuja. Siirryttiin päivällä yli 2600 m korkeuteen Ovitdagiin, jossa viihdyttiin pitkään. Sieltä ajettiin vielä eiliselle aavikkohaukkapaikalle ennen paluuta hotelliin. Pistäydyttiin vielä läheisessä puistossa illansuussa. Ikizderessä havaittiin mm. palokärki, 10 kuusitiaista, 3 hippiäistä, puukiipijä, 4 peukaloista, 2 punarintaa, rautiainen, 2 pikkukäpylintua ja punatulkku – aika suomalaista lajistoa. Ei-kotimaista olivat kuitenkin paikalla olleet 6 kaukasianuunilintua! Nitidukset lauloivat harvakseltaan ja kuvaaminen oli työlästä, mutta jotain dokumenttia saatiin. Kaikille meille, Soneria lukuun ottamatta, uusi laji.

Kaukasianuunilintuja löytyi muutama vahoista rinnemetsistä, hyvin idulimaista biotooppia ja aika samankaltaista lauluakin

Ovitdagissa nähtiin mm. ad partakorppikotka, munkkikorppikotka, 5 alppivarista, 6 tunturikiurua, 2 mustaleppälintua, 2 virtavästäräkkiä, 5 vuorikirvistä ja 6 vuorihemppoa. Päivän muita havaintoja olivat mm. 2 viiriäistä, käki, 3 alppikiitäjää, pikkukorppikotka, 8 arohiirihaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 3 nuorta aavikkohaukkaa eilisellä pesimäalueella, 20 mehiläissyöjää, käpytikka, 2 syyriantikkaa, vihertikka, 2 kuhankeittäjää, 4 närheä, 4 silkkikerttua, etelänsatakieli, mustapäätasku, 12 mustapääsirkkua ja 5 peltosirkkua. Hyvä lintupäivä oli taas tämäkin.

Brevirostris-alalajin vuorihempot ovat varsin erinäköisiä kuin meikäläiset vuorihempot

Torstaina 13.6.2024 oli reissumme viimeinen retkipäivä ja jatkoimme aamiaisen jälkeen matkaamme kohti Mustanmeren rannikkoa. Ensin käytiin uudelleen eilisillä kaukasianuunilintupaikoilla, sieltä jatkettiin Ovitdagin ylängölle liki kolmeksi tunniksi ja sen jälkeen suunnattiin Mustanmeren rannikolle Rizeen ja rannikkoa pitkin länteen Trabzoniin. Yöksi jäätiin hotelli Fengoon. Päivä oli taas aurinkoinen ja vuoristossa oli sopiva lämpötila, mutta Mustanmeren rannalla lämpöä yli 30 astetta ja hyvin kostea ilma. Uunilintupaikoilla havaittiin mm. käki, 2kv maakotka, palokärki, 5 närheä, 4 kaukasianuunilintua, silkkikerttu, 5 peukaloista, koskikara ja mustapääsirkku. Nitiduskuvat eivät parantuneet yrityksistä huolimatta. Ylängöllä 2600 m korkeudessa nähtiin mm. metsäviklo, partakorppikotka, nuolihaukka, 2 tuulihaukkaa, 10 alppivarista, 8 tunturikiurua,  6 kalliopääskyä, 3 ochruros-alalajin mustaleppälintua, kivikkorastas, kaspianrautiainen, 12 virtavästäräkkiä, 8 vuorikirvistä, lumivarpunen, 14 brevirostris-alalajin vuorihemppoa ja kultahemppo. Rannikolla ei nähty kummempaa, etelänharmaalokkeja ja merimetsoja. Käytiin iltapäiväteellä Sonerin lintukaverin hulppeassa merenrantatoimistossa lähellä Trabzonia ja illallinen syötiin yhdessä hotellilla.

Mustapääsirkkuja nähtiin ”joka puolella”

Perjantaina 14.6.2024 oli matkapäivä Suomeen. Herätys oli klo 03.30, jotta ehdimme taksilla Trabzonin lentokentälle. Pegasus-lentoyhtiön lento Istanbuliin lähti tunnin myöhässä klo 06.40 kohti Istanbulia, jossa vaihdettiin Pegasuksen lentoon Helsinki-Vantaalle. Suomeen saavuttiin aikataulun mukaisesti klo 14.10, matkatavarat löytyivät ja Timo lähti kotiin Vantaalle, Mikko ja minä meidän autolla kohti Turkua, jonne saavuttiin klo 17.15 ja Mikko jatkoi vielä bussilla Raumalle.

Hietikkopyitä näimme useassa paikassa

Epilogi.

Turkki on tunnettu lintumaa, mutta itselleni se on jäänyt ns. valkoiseksi alueeksi, vaikka olen muuten aika kattavasti päässyt tutustumaan WP (Western Palearctic)-alueen linnustoon. Mielenkiintoisia lintualueita maassa on paljon, mutta erityisesti Itä-Turkki on kiehtonut myös lukuisia suomalaisia lintuharrastajia lajeilla, joita ei juurikaan muualta WP-alueelta löydy. Itä-Turkki rajoittuu Syyriaan, Irakiin, Iraniin, Armeniaan ja Georgiaan ja siksi näidenkin maiden linnuston vaikutus näkyy jossain määrin Turkin itäosassa. Itä-Turkki poikkeaa maisemallisesti, kulttuurisesti (ns. Mesopotamian alue) ja myös linnustollisesti maan länsiosista. 

Itä-Turkin luonto on upean kaunista lumipeitteisine vuorineen, laajoine ylätasankoineen, hienoine jokilaaksoineen, järvineen (erityisesti laaja Van-järvi) ja vanhoine rinnemetsineen. Tiestö on pääosin hyväkuntoista, liikenne vähäistä ja isot miljoonakaupungit (Turkissa on n. 85 miljoonaa asukasta) sijaitsevat lännempänä. Jotta laajalla alueella ns. kohdelajien löytäminen olisi helpompaa, matkassamme oli aivan erinomainen turkkilainen lintuopas Soner Bekir (sonerbekir@yahoo.com). Soner tuntee alueen lukuisista retkistään ja ilman paikallistuntemusta monet tilanteet olisivat jääneet kokematta. Väestöstä valtaosa ei puhu lainkaan englantia ja jopa hotelleissa ja ravintoloissa asioiminen on hankalaa ilman turkinkielen taitajaa – Itä-Turkki ei ole turistialuetta lukuun ottamatta Mustanmeren rantakaistaletta.

Soner oli paitsi erinomainen opas myös mukavaa seuraa

Näimme 11 päivän aikana yhteensä 211 lintulajia. Muuttoaikana lajimäärä olisi toki suurempikin, mutta ajankohdan valinnalla halusimme varmistaa, että myös Turkissa pesivät linnut ovat kaikki saapuneet kevätmuutolta ja löysimmekin likimain kaikki ns. kohdelajit. Näin 17 itselleni kokonaan uutta lajia ja onnistuin kuvaamaan 20 uutta WP-alueen lajia. Kova helle (jopa 44 astetta..) alussa vähän haittasi retkeilyä ja kuvaamistakin, mutta vuoristossa lämpötila oli mukava ja linnut aktiivisia. Matkaa Itä-Turkissa meille kertyi n. 3700 km. Turkissa jo aiemmin retkeilleet matkakaverini Timo ja Mikko näkivät myös useita uusia lajeja ja heidänkin aikaisempi kokemus Turkista oli isoksi avuksi retken onnistumisessa. Kiitos Sonerille, Timolle ja Mikolle aivan erinomaisesta linturetkestä ja seurasta!

Retken lintukuvia on jonkin aikaa näkyvillä Uusimmat-kansiossa, myöhemmin lajikansioissa. Tässä kuitenkin nyt: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Arohiirihaukka oli retken yleisin petolintu

Lisää kirjoituksia

Leutoa Utön talvea

Torstaina 16.1.2025 oli vaihteeksi aurinkoista, vain aamulla vähän pilviä. Föhn-tuuli puhalsi lännestä 9-11...

Takaisin talvilintujen pariin Utöhön

Maanantaina 13.1.2025 oli aika palata takaisin Utöhön, Outi on vielä Hesassa käymässä. Ajelin...

Yhteenveto Utön kesä- ja syyskaudesta 2024

Kesän säät olivat varsin tavanomaiset: paljon aurinkoa ja maltillisia tuulia, mutta sadettakin aika...

Samoja lintuja ja käynti mantereella

Loppiaisena 6.1.2025 oli aluksi melko aurinkoista ja heikkoa (3-5 m/s) etelätuulta, mutta päivän...

Monipuolista talvilinnustoa

Torstaina 2.1.2025 oli pääosin aurinkoista, länsiluoteista tuulta 8-10 m/s ja lämpötila vaihteli -1...

Joulu Nummella, uusi vuosi Utössä

23.-26.12.2024 vietimme joulua vanhan tavan mukaan Outin kotitalolla Nummella, useiden sukulaisten kera. Säät...