Kevät edistyy hiljalleen

Torstaina 7.3.2019 oli sadepäivä. Aamusta alkaen räntä- ja vesisadetta, jota riitti iltaan saakka. Eteläkaakkoinen tuuli puhkui 10-14 m/s ja lämpö kipui plussalle (2 astetta). Näkyvyys oli surkea ja siksi staiji jäi väliin, sateessa sentään käytiin itäosassa ja kyläalueella ja nähtiin mm. laulujoutsen, 3 kiurua, 4 kottaraista, 2 punarintaa, 21 räkättiä ja kevään eka töyhtöhyyppä itärannalla. Paikalla oli myös jälleen luotokirvinen. Järvisen Mikko saapui illalla Jurmosta takaisin Utöhön.

VESISADE KASTELI KOTTARAISETKIN
VESISADE KASTELI KOTTARAISETKIN

Perjantaina 8.3.2019 oli mainio alkukevään muuttopäivä. Lounaistuuli puhalsi 8-11 m/s, taivas oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli 2-3 astetta. Iltapäivällä pilvistyi ja alkoi vesisade, joka myöhemmin illalla muuttui aikamoiseksi lumimyräkäksi. Staijia n. 2,5 tuntia luotsiaseman seinustalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 2 merihanhea, 26 haahkaa, 5 allia, tukkakoskelo, uivelo, 11 riskilää, 3 ruokkia ja 3 merisirriä. Päivällä saaren yli muutti hienosti kevään eka tundrametsähanhi fabaliksen seurassa, kuvatkin ehdittiin saada. Muuttavana nähtiin myös uuttukyyhky, sepelkyyhky, 2 mustavarista ja 2 töyhtöhyyppää ja saaresta löytyi kevään ekat 6 kulorastasta, laulurastas ja lehtokurppa. Muita havaintoja olivat mm. 6 kottaraista, 26 kiurua, 2 tilheä ja luotokirvinen. Iltapäivällä nautittiin saaren korkeakulttuurista, sillä Vapenlagretilla esiintyi Lahden sinfoniaorkesterin jousitrio ja kuultiin myös Utön koululaisten hieno oma sävellys ”Jäiden lähtö”. Mainio tapahtuma!

TUNDRAMETSÄHANHI EDELLÄ, TAIGAMETSÄHANHI PERÄSSÄ
TUNDRAMETSÄHANHI EDELLÄ, TAIGAMETSÄHANHI PERÄSSÄ

Lauantaina 9.3.2019 oli lähdettävä käymään mantereella. Aamu oli aurinkoinen ja kovatuulinen (länsi 13-16 m/s), pakkasta asteen verran. Ehdin staijata Mikon kanssa vajaan tunnin ennen laivan lähtöä ja nähtiin mm. 5 ruokkia sekä joitain haahkoja, alleja ja riskilöitä. Laivamatkalla Pärnäsiin ei tehty kummempia havaintoja ja oltiin Turussa jo klo 15.

PUNARINTOJA ON SELVINNYT 2-3 YKSILÖÄ TALVESTA
PUNARINTOJA ON SELVINNYT 2-3 YKSILÖÄ TALVESTA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...