Muuttolintuja odotellessa

Torstaina 1.3.2012 lähdin Utöseen, Outi jäi nyt mantereelle. Tänään satoi silkkaa vettä matkalla saaristoon, ei ollenkaan huono kevään merkki se. Matkalla kahvittelin Nauvossa mutta kaupassa kävin jo Paraisilla – enpä ole vielä ihan kaavoihin kangistunut… Eivorille kertyi muitakin matkaajia, lintumiehiäkin Harion Martti ja Juhani Apunen – molemmat eka kertaa Utöseen. Matkalla (pääosin jo jäätöntä) nähtiin mm. 6 merikotkaa, n. 15 riskilää, 8 haahkaa, 2 allia, 2 pilkkasiipeä ja 2 mustalintua. Utön nurkilla talvehtiva muuttohaukkakin löytyi jälleen – lähti Knivskäriltä näyttävästi lentoon ja laskeutui iloksemme saaren itäpuolella olevalle linjataululle. Utöseen tultiin klo 15.45 vesisateen loputtua mutta illaksi saaren ylle kietoutui paksu sumu. Ehdittiin nähdä sentään mm. merikotka, 2 mustalintua, 2 allia, 5 haahkaa ja pari urpiaista ennen täyttä pimeyttä.

TELKKIÄ ON SAARISTOSSA LÄPI TALVEN

Perjantai 2.3.2012 alkoi yöllisen sateen jälkeen selkeänä mutta kovatuulisena. Luoteistuuli oli koko päivän 18-20 m/s eli orastava kevätmuutto tietysti hyytyi. Taivas oli aurinkoinen ja lämpöä pari astetta. Staijausta aamulla 3 tuntia luotsiaseman suojassa, muuten kiertelyä kameran kanssa. Merellä nähtiin mm. 44 merimetsoa, 12 tukkasotkaa, 2 lapasotkaa (satamalahdella), haahka, 18 allia, 4 tukkakoskeloa, 7 ruokkia ja 32 riskilää. Saari lähes tyhjä linnuista – mainita voinee 3 mustarastasta, räkätti, 3 naakkaa ja peippo, lisäksi päivällä muutti satamalahden yli pohjoiseen kevään ensimmäinen mustavaris.

TALVEHTINUT NUORI HAAHKAKOIRAS

Lauantaina 3.3.2013 kylmä pohjoisvirtaus jatkui. Taivas oli selkeä, tuulta koko päivän 9-10 m/s ja lämpötila nollassa. Staijasin luotsiasemalla aamulla yli 4 tuntia, myöhemmin isompi saarikierros. Merellä näkyi mm. 33 merimetsoa, 222 allia, 4 jp-koirashaahkaa, 25 riskilää, 4 ruokkia, 2 pilkkasiipeä, 20 tukkasotkaa, 2 lapasotkaa, 2 tukkakoskeloa ja 5 naurulokkia (talvipukuisia). Merikotkia pyöri tänään 4, kylällä näkyi 2 pikkuvarpusta, peippo, tilhi ja mustarastas ja saaren yli muutti pohjoiseen kevään ensimmäiset kiurut: 2+1 yksilöä. Aika hiljaista siis vielä mutta kun kylmä korkeapaine väistyy niin eiköhän lintua ala tulla vähän reippaamminkin. Vaikka eihän tässä mikään kiire ole… Hario ja Apunen viettivät tämän päivän Jurmossa mutta palasivat illaksi tänne Utöseen. Muuttohaukka oli jälleen istunut Knivskärin reunamerkillä.

KEVÄÄN EKA KIURU UTÖSSÄ

Sunnuntaina 4.3.2012 oli edessä taas lähtö töihin mantereelle. Korkeapaine voimistui eli koillistuuli heikkeni 6-7 m/s ja pakkanen kiristyi yöllä jo 3 asteeseen. Mantereella varmaan kymmenen astetta kylmempää… Staijattiin aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja nähtiin mm. 2 naurulokkia, 9 tukkakoskeloa, 3 jp-koirashaahkaa, lapasotka, 14 riskilää, ruokki, 31 allia ja 25 merimetsoa. Saaressa mm. peippo ja pikkuvarpunen. Paluumatkalla laivalta nähtiin mm. 2 haahkaa, 3 riskilää, 35 allia Aspössä, 6 pilkkasiipeä ja ainakin 4 merikotkaa. Päivitän tätä taas täältä laivalta Nötön pohjoispuolelta, jossa kolistellaan vielä jäissä.

MERIMETSOJA UTÖN SATAMALAHDELLA

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...