Vuoden ensibongaus

Lauantaina 21.1.2006, hyytävän kylmänä ja viimaisena pakkaspäivänä (-18 astetta), päätin käydä tutustumassa Närpiön Lindvägenillä jo viikon verran oleskelleeseen mäntysirkkuun (Emberiza leucocephalus) – mikäli lintu suosiollisesti olisi edelleen paikalla. Matkakaverikseni sain Lampisen Markuksen ja lähdimme Turusta klo 6.15 kuivassa pakkaskelissä ajalemaan kohti Etelä-Pohjanmaata. Yhden kahvitauon jälkeen saavuimme perille, pienen harhailun jälkeen, klo 9.40 ja totesimme paikalla olevan jo 70-80 bongaria eli puolilta Suomea. Väkeä oli mm. Oulusta (William Velmala ym), Kotkasta (Piipponen & Rokkanen), Helsingistä (Ohtonen, Helin ym), Hangosta (Hotulainen) ja Turun seudulta (Nummiset, KÃ¥rlund ym).

Lintu kävi tunnin aikana neljästi ison ja levottoman keltasirkkuparven mukana pellolla olevalla ruokinnalla, mallikkaasti kaikille paikallaolijoille poseeraten. Tapahtuma sinällään oli mainio: kymmeniä kaukoputkia omakotitalon pihaterassilla rivissä – omistajan luvalla toki – ja väkeä tuli ja meni: kylmässä viimassa ei tuntikausia mäntysirkulla kuitenkaan herkuteltu. Sen verran kaukana terassista ruokintapaikka oli (50-60 m) että digiskouppaaminenkin tuntui aika hankalalta; varsinkin kun lintu liikkui levottomasti jatkuvasti. Kylmä oli ehkä mäntysirkullakin vaikka onkin Siperiasta harhautunut…

Närpiön jälkeen suuntasimme takaisin etelään päin – ensin Lapväärtin hanhipelloille hakemaan hiiripöllöä, joita siellä on alkutalvesta näkynyt useita. Nyt ei löytynyt, yksi Buteo lähti edestä tien yli mutta vastavalon takia laji jäi määrittämättä. Päätimmekin pian jatkaa matkaa Poriin, Kaanaan asuntoalueelle, jossa on joulukuusta saakka ollut talvehtiva sepelrastas Juhanintie 10:n ruokinnalla. Lintu löytyikin heti ja näyttäytyi runsaan kahden tunnin aikana mallikkaasti useita kertoja. Tosin yllättävän arka se edelleen oli – pienikin liike pihalla pelotti sepelrastaan heti lähimetsään. Mustarastaat se ajoi ruokinnalta pois jos samaan aikaan osuivat paikalle. Kamerakin temppuili vähän kylmässä viimassa, jokin kontaktihäiriö akkuvirran jakelussa mutta silti sain mielestäni ihan kelvollisia kuvia sepelrastaasta. Täälläkin kävi aikamoinen lintuharrastajatrafiikki – n. 5 henkilöä per 15 min tahtia, mm. Loivarannan pariskunta Turusta.

sepelrastas Porissa

Porista matka jatkuikin sitten takaisin Turkuun, lyhyt talvipäivä ei sallinut muita pysähdyksiä. Tyytyväisiä oltiin Markuksen kanssa molemmat ja pinnakahvit juotiin Laitilassa ennen loppukiriä Turkuun.

Lisää kirjoituksia

Isomilvuksen seikkailut ja mantereella käynti

Torstaina 18 4 2024 sää kylmeni edelleen nyt enimmillään enää 4 astetta Itätuulta...

Pohjoisvirtaus hiljentää muuttoa

Maanantaina 15 4 2024 oli vaihteeksi aurinkoista mutta viileää Päivän maksimi oli 4...

Sateita ja sumuja, lintujakin

Torstaina 11 4 2024 puhalsi reipas lounaistuuli 10 13 m s ja taivas...

Avosettejä Utössä

Maanantaina 8 4 2024 oli pääosin aurinkoista reipasta lounaistuulta 10 12 m s...