Lintuvuosi 2018 pyörähti käyntiin Utössä

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2018 oli pilvistä, kohtalaista (8-10 m/s) eteläkaakkoista tuulta ja lämpöä 4 astetta. Staijia runsas tunti luotsiasemalla ja lähes koko saaren kierros, jotka tuottivat 38 lajia. Mainittavia olivat mm. 4 laulujoutsenta, 5 lapasotkaa, 42 mustalintua, tukkakoskelo, naurulokki ja yhteensä 44 merisirriä. Saaresta löytyi mm. 2 niittykirvistä, luotokirvinen, 8 tilheä, 9 peukaloista, 4 punarintaa, 42 räkättiä, laulurastas, punakylkirastas, tikli, tundraurpiainen ja jälleen vuorihemppo, nyt urpiaisten seurassa koulun pihalla. Hyvärisen Ismo ja Heidi Tammero lähtivät iltapäivällä mantereelle.

YKSINÄINEN MERISIRRI VIIHTYI EIVORIN UUDEN AALLONMURTAJAN VIERELLÄ
YKSINÄINEN MERISIRRI VIIHTYI EIVORIN UUDEN AALLONMURTAJAN VIERELLÄ

Tiistaina 2.1.2018 oli edelleen pilvistä ja melko lämmintä (5 astetta), tuuli puhalsi länsilounaasta 9-11 m/s ja iltapäivällä satoi vähän vettä. Staijia vain lyhyesti, mutta Kesnäsiä lukuun ottamatta kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 5 lapasotkaa edelleen, taivaanvuohi, niittykirvinen, luotokirvinen, 2 peukaloista, 2 punarintaa, 2 tundraurpiaista ja uutena ruokinnallemme ilmestynyt rautiainen. Vuorihemppo näkyi myös tänään, jälleen koulun pihalla.

RAUTIAINEN ILMAANTUI SAUNALLEMME, EHKÄ OLLUT KOKO AJAN SAARESSA
RAUTIAINEN ILMAANTUI SAUNALLEMME, EHKÄ ON OLLUT KOKO AJAN SAARESSA

Keskiviikkona 3.1.2018 aurinko pilkahti aamupäivällä, muuten oli pilvistä ja muutama sadekuurokin saatiin. Lämpöä oli 5 astetta ja lounaistuuli vaihteeksi maltillisesti 5-7 m/s. Staijia runsas tunti luotsiasemalla mutta merellä oli edelleen erittäin hiljaista, lisäksi kierrettiin lähes koko saari. Mainittavimmat havainnot tänään olivat kaakkuri, 5 lapasotkaa ja niittykirvinen – keskityttiin enemmän ulkoiluun ja kuvaamiseen. Lumiaron Riku ja Päivi lähtivät tänään mantereelle. Iltapäivällä kuultiin, että hotelli on (vihdoin) myyty ja uusi omistajapariskuntakin saapui jo tänään saareen.

KYHMYJOUTSENET OVAT VÄLILLÄ ISOJENKIN ITÄMEREN AALTOJEN ARMOILLA
KYHMYJOUTSENET OVAT VÄLILLÄ ISOJENKIN ITÄMEREN AALTOJEN ARMOILLA

Osallistuin päättyneenä vuonna 2017 ”Kotipiirikisaan”, jossa oli mukana yli 600 kotipiiriä (koti + alue 400 m säteellä kodin ympärillä). Kävi niin, että kotipiirini täällä Utössä sijoittui 217 lajilla ”kisan” ykköseksi. Mikään varsinainen kisahan tämä ei kuulemma ollut, mutta oli silti havaittavissa, että jonkinlaiseksi kisaamiseksi homma useilla meni (lintuharrastajiahan tässä ollaan!). Panostettiin havainnointiin kodin ympäristössä, joka oli tietysti kisan päätavoitekin. Asun ympärivuotisesti erinomaisella lintupaikalla ja tällä pienellä saarella, Utössä, nähtiin vuoden aikana paljon lajeja, monia hienoja harvinaisuuksiakin. Helpoimmat puutteet, joita ei täällä nähty vuonna 2017 olivat mm. pyrstötiainen, pikkutikka, närhi, ruisrääkkä ja maakotka.  ”Kisan” tulokset kokonaisuutena löytyvät täältä ja kymmenen kärjessä tästä alta.

kotipiirikärki

PUNARINTOJA ON VIELÄ MUUTAMIA
PUNARINTOJA ON VIELÄ MUUTAMIA

Lisää kirjoituksia

Isomilvuksen seikkailut ja mantereella käynti

Torstaina 18 4 2024 sää kylmeni edelleen nyt enimmillään enää 4 astetta Itätuulta...

Pohjoisvirtaus hiljentää muuttoa

Maanantaina 15 4 2024 oli vaihteeksi aurinkoista mutta viileää Päivän maksimi oli 4...

Sateita ja sumuja, lintujakin

Torstaina 11 4 2024 puhalsi reipas lounaistuuli 10 13 m s ja taivas...

Avosettejä Utössä

Maanantaina 8 4 2024 oli pääosin aurinkoista reipasta lounaistuulta 10 12 m s...