Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin lähdettiin Outin kanssa ajelemaan kohti Helsingin lentoasemaa. Edessä on viikon matka Norjan rannikolle, ns. rannikkoristeily. Ei mikään lintureissu vaan enemmänkin lomaa ja maisemien ihailua sekä yhteisen vuosipäivän viettoa, toki linnutkin katsotaan. Ihmeempiä lintuodotuksia tähän vuodenaikaan, pesimäkauden jälkeen, ei ole. Meillä oli liput Finnairin suoralle lennolle Hesasta Bergeniin, mutta automatkalla lentoasemalle saatiin Risteilykeskuksesta puhelu, että Finnair onkin perunut koko lennon ja meidät on reititetty Oslon kautta Bergeniin. Niinpä lensimme vähän myöhemmin Finnairilla Osloon, siellä pari tuntia odotusta ja sitten SAS’illa Bergeniin, jonne saavuttiin klo 20 aikoihin, pari tuntia aiottua myöhemmin. Ei ollut eka kerta kun Finnair sotki meidän matkoja.. Bergenissä oli pilvistä ja lämpöä 13 astetta. Majoituttiin yhdeksi yöksi Scandic Bergen Cityyn, hotellin uudelle puolelle, aivan lähelle laivasatamia. Taksi lentokentältä kustansi runsaat 700 NOK (lähes 70e), heti taas todettiin, että on kallis maa tämä Norja.
Lauantaina 31.8.2024 oli eilinen lentokentän pikku tihkusade loppunut ja taivas oli puolipilvinen, lämpöä oli 15 astetta ja tuuli lähes olematon. Mainion aamiaisen jälkeen lähdettiin tutustumaan Bergeniin – käytiin Bryggenillä, Fisketorgetilla, Lunnegårdsvannetin lammella ja matkattiin funikulaarilla ylös Floyenille, josta avautui hieno näkymä koko Bergenin yli. Komea kaupunki kaikkinensa! Iltapäivällä klo 15 jälkeen käveltiin hotellilta Jektevikin satamaan, josta illalla klo 22 lähti laivamme m/s Havila Pollux kohti pohjoista. Havilan uudehkot laivat (4 kpl) kulkevat pitkälti Hurtigruten reittiä, mutta ovat lähinnä matkustajia, ei niinkään rahtia kuljettavia. Kaikki Havilan laivat käyttävät vain nesteytettyä maakaasua, mutta voivat kulkea kerrallaan myös jopa 4 tuntia pelkästään sähköllä. Jäähdytysveden ja aluksien käyttämän energiajärjestelmän ylijäämälämpö otetaan talteen ja hyödynnetään mm. laivan lämmitykseen, suihkuveden kuumennukseen sekä porealtaan lämmitykseen. Ruokahävikkiä on minimoitu mm. sillä, että seisovia pöytiä ei ole vaan kaikki ruokailu tapahtuu tilauspohjalta. Laivaan mahtuu 640 matkustajaa, mutta nyt laiva ei ollut läheskään täynnä, lomasesonki jo hiipuu.
Sunnuntaina 1.9.2024 päivä valkeni kauniina ja aurinkoisena: aamu oli viileä, mutta lämpeni 17 asteeseen. Heikkoa luoteistuulta, alle 5 m/s. Aamiaisen jälkeen staijattiin Outin kanssa kannella runsaat 2 tuntia Ålesundiin asti, jonne rantauduttiin klo 10. Matkalla ohitettiin muutaman kilometrin päästä Runden kuuluisa lintusaari, jossa kävimme yhdessä vuonna 2007 (matkaraportti täällä: https://www.jtenovuo.com/ajankohtaista-linturetkilt/matka-tanskaan-ja-norjaan-11-2162007/. Nyt nähtiin laivalta mm. 12 suulaa, pari merikotkaa ja 5 harmaahaikaraa.
Ålesundissa oltiin koko loppupäivä ennakkoon ilmoitetun konehuollon takia ja matkamme jatkui vasta klo 23. Pääosa päivästä kului kaupunkiin tutustumisessa, erityisesti kierreltiin ns. jugend kaupunginosassa. Kaunis kaupunki tämäkin! Illallisella ilmeni, että olemme ilmeisesti ainoat suomalaismatkustajat laivalla ja että laivan pääkokki on suomalainen, jopa turkulainen. Niinpä kävi, että hän pistäytyi illallisella meitä tervehtimässä ja juttelimme pitkän tovin ennen kuin antauduimme jälkiruuan pariin. Yötä myöten jatkettiin taas matkaa kohti pohjoista.
Maanantaina 2.9.2024 oli edelleen pääosin aurinkoista, lämpöä oli 16 astetta ja melko reipasta (8-10 m/s) itäkaakkoista tuulta. Aamupäivällä saavuttiin Trondheimiin, mutta sitä ennen oltiin Outin kanssa vajaa pari tuntia kiikaroimassa kannella. Trondheimissa viivyttiin 3 tuntia ja sinä aikana käytiin kävellen tutustumassa Nidaroksen katedraaliin, Vanhankaupungin siltaan (Gamle Bybro), kanavanvarren hienoihin ja värikkäisiin puutaloihin sekä keskustan torimiljööhön. Ihan mukava kaupunki, mutta ei mielestämme ihan Bergenin veroinen näin äkkiä nähtynä.
Loppupäivä kuljettiin rannikkoa pohjoiseen ja oltiin taas Outin kanssa ulkona lähes koko aika illalliseen saakka. Lintuja nähtiin varsin maltillisesti, mainita voi suulan, useita merikotkia ja merihanhia sekä 10 isosirriä. Lyhyt pysähdys tehtiin iltapimeään aikaan Rorvikissa, kunnes merimatka taas jatkui kohti pohjoista.
Tiistaina 3.9.2024 oli edelleen puolipilvinen ja kaunis päivä, lämpöä 17 astetta. Kaakkoistuuli oli ajoittain reipasta, puuskissa yli 10 m/s. Matkattiin rannikkoa pohjoiseen, ylitettiin napapiiri kannella pidettyjen pikku juhlallisuuksien myötä ja rantauduttiin runsaaksi 2 tunniksi Bodöhön. Outin kanssa kierreltiin kaupungissa, jossa olemme käyneet 18 vuotta sitten kun kesällä 2006 teimme hienon retken Röstin legendaariselle lintusaarelle Lofoottien uloimpaan kärkeen. Reissun matkakertomus löytyy täältä: https://www.jtenovuo.com/ajankohtaista-linturetkilt/retki-tarunhohtoiselle-rostin-saarelle/. Bodöstä jatkoimme iltapäivällä kohti Lofootteja, Stamsundetiin ja Svolvaeriin, joissa tehtiin illalla lyhyet pysähdykset kunnes matka jatkui yötä myöten pohjoisemmaksi. Vietettiin tänäänkin paljon aikaa kannella, mutta lintumaailma oli edelleen kovin hiljainen: mm. merikotkia, meri- ja karimetsoja, kymmenkunta nuorta pikkukajavaa ja merikihu havaittiin.
Keskiviikkona 4.9.2024 oli edelleen puolipilvistä ja mukavaa ulkoiluilmaa, lämpöä oli 19 astetta ja kaakkoistuulta, joka vaihteli 5-12 m/s. Aamulla heräiltiin Lofoottien Harstadin satamassa, myöhemmin käytiin Finnsnesissä ja sitten n. 4 tunnin pysähdys Tromssassa. Pääosa päivästä oltiin taas kannella Outin kanssa ja Tromssassa tehtiin parin tunnin tutustumiskävely kaupunkiin. Molemmille tämä oli uusi paikka eikä viehättävyydessä oikein pärjännyt aiemmille kaupungeille, mutta eläväistähän täällä oli. Opiskelijakaupunki.
Lintuja nähtiin nytkin melko niukasti, mm. n. 40 pikkukajavaa (muutama vielä pesäpaikoillakin Tromssan kävelykadun varrella), harmaahaikara, lähes 10 merikotkaa, ainakin 8 merikihua ja nuori tunturikihu.
Torstaina 5.9.2024 käväistiin varhain aamulla Hammerfestin satamassa, mutta varsinainen kohde oli Honningsvåg, jossa oltiin vajaa 4 tuntia. Teimme sieltä bussiretken Nordkappiin, jossa emme olleet koskaan ennen käyneet. Hieno paikka, jonka dramatiikkaa lisäksi sää: pilvistä, +10 astetta ja kova länsituuli, joka puuskissa puhalsi jopa 26 m/s!
Iltapäivällä matka jatkui mm. Mehamnin jälkeen Slettnesin majakan ohi Berlevågiin. Slettnes onkin meille ennestään tuttu kahden kevään staiji- ja kuvausreissuilta vuosina 2013 ja 2014 (https://www.jtenovuo.com/ajankohtaista-linturetkilt/arktista-arktikaa-norjan-pohjoiskarjessa/ ja https://www.jtenovuo.com/ajankohtaista-linturetkilt/onnistunut-kuvausreissu-jaameren-rantaan/). Tänään staijattiin paljon taas kannella ja nähtiin ja kuvattiin merilintujakin, mm. 5 suulaa, yli 30 myrskylintua, n. 60 pikkukajavaa, etelänkiisla, merikihu ja isokihu.
Perjantaina 6.9.2024 käytiin aamuyöllä Vardössä ja aamulla Vadsössä kunnes klo 9 rantauduttiin Kirkenesiin, laivamatkamme päätesatamaan. Aamulla näkyi vielä toistasataa pikkukajavaa ja pari merikotkaa. Päivä oli puolipilvinen ja lämminkin, tuulet olivat heikentyneet eilisestä. Tsekattiin itsemme aamulla ulos laivasta ja aamupäivällä kierreltiin Kirkenesissä pari tuntia kunnes puolen päivän jälkeen siirryttiin taksilla (450 NOK) lentoasemalle. Lentomme Kirkenesistä Tromssan kautta Helsinkiin sujuivat hyvin ja laskeuduttiin Hesan kentälle klo 20.45, jopa etuajassa. Matkatavarat löytyivät ja ajettiin autolla kotiin Turkuun, jonne saavuttiin klo 23 hienon Norjan matkan päätteeksi.
Epilogi
Norjan rannikko on varmaan maailman hienoimpia ja vajaan viikon laivamatka on maukas sekoitus upeita maisemia, idyllisiä vanhoja kaupunkeja ja tunnelmallista yhteisoloa. Tämä matkamme oli meille ns. vuosijuhlamatka ja täytti kyllä kaikki odotukset – meillä jopa sää oli näin syyskuun alkuun Norjan rannikolla käsittämättömän hyvä: ei pisaraakaan sadetta ja kovaa tuultakin vain yhtenä päivänä! Satamapysähdyksillä tutustuimme omatoimisesti kaupunkeihin, järjestettyyn retkeen osallistuimme vain Nordkapissa. Laivamme, Havila Pollux, oli erittäin viihtyisä ja toimiva, sopivan kokoinen ja energiaystävällinen. Kansitilat olivat todella hyvät lintujenkin tarkkailuun – tämä vuodenaika vaan ei suosi merilintujen näkemistä ja lokkien, merimetsojen ja merikotkien lisäksi lajisto oli varsin niukkaa. Emme mm. viikon aikana nähneet yhtään haahkaa eikä yhtään lunnia tai ruokkia. Merilintuja toki löytyi jonkin verran ja sitä enemmän mitä pohjoisemmaksi mentiin. Norjassa riehunut lintuinfluenssa lienee osaltaan vaikuttanut lintujen vähyyteen. Voimme kuitenkin kuvitella kuinka mahtavaa tästä laivalta olisi vaikkapa muuttoaikana toukokuussa katsella ja kuvata itään päin matkaavia merilintuja – jääkuikkia, leveäpyrstökihuja, kiisloja, kyhmy- ja allihaahkoja jne. Jos hyppäisi Havilan laivaan vaikkapa Tromssassa ja olisi mukana Vadsöhön saakka niin meno merellä olisi varmaan aika huikeaa!
Reitti (ns. Hurtigrutenreitti) oli vallan oivallinen vaikka pari asiaa jäi kovin niukaksi: kesäajan päättymisen takia Geirangervuono ei ollut enää ohjelmassa ja laivan huoltotyön takia hieno Hjørundfjordenin vuonokin jäi pois. Lofootit ohitettiin harmiksemme lähes kokonaan yöllä, mutta toki pari kohdetta ehdittiin hyvin nähdä. Kaikkea ei tietenkään yhdellä matkalla näe vaikka upeita kohteita riittikin joka päivälle. Laivalla kaikki toimi hienosti – ei jonottamisia, erinomaista ruokaa (jonkun mielestä annokset saattoivat olla ”pieniä”, meistä ne olivat varsin sopivia), hyvää palvelua ja rento, leppoisa ilmapiiri (ei pukeutumiskoodeja tms). Laivalla ei myöskään ole esiintyjiä, musiikkia tms – bilelaivat ovat asia erikseen. Kansallisuuksia oli joka puolelta maailmaa, meille mm. nuoret australialaiset Mel ja Andrew tulivat erinomaisiksi tutuiksi ja oltiinkin paljon yhdessä.
Kaiken kaikkiaan onnistunut, säiden suosima hieno lomamatka!
Matkan kuvia isompina täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/