Närhet yllättivät!

Torstaina 28.4.2011 jatkui korkeapaineinen sää ja pohjoistuuli (7 m/s), ilma oli viileä. Merellä/muuttavana havaittiin mm. 13 kuikkaa, 1 Gavia, 2 silkkiuikkua, 630 mustalintua, 4 merikihua, tuulihaukka, nuolihaukka, kurki (etelään), 2+5 punakuiria, isokuovi, 2 liroa, metsäviklo, 22 valkovikloa ja 13 ruokkia. Saaressa nähtiin mm. 4 ristisorsaa, koiras-harmaasorsa, taivaanvuohi, haara- ja räystäspääsky, 45 tilheä, 5 leppälintua, 2 pensastaskua, 3 kirjosieppoa, 2 peukaloista, kulorastas, hippiäinen, tikli ja 2 punatulkkua. Illalla itäniityllä lenteli suopöllö mutta päivän ehdottomasti ”kovin” havainto oli klo 13 aikaan saareen ilmestynyt 11 närhen parvi! Närhi on Utössä harvinaisuus ja tämä on kautta aikain ensimmäinen keväinen närhihavis Utöstä. Parvi pyöri saarella vajaan tunnin kunnes lähti korkealla kohti pohjoista. Iltapäivällä saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Kim Söderling ja Osmo Lamminen puolisoineen ja kuvaajia mm. Ilpo Aalto perheineen.

narh
Närhiparvi on Utössä yllättävä näky

Perjantaina 29.4.2011 sää jatkui samanlaisena puuduttavan kauniina ja kirkkaana, tuuli N-NW 10 m/s ja viileää. Lintuja entistä niukemmin saaressa, mainittavia mm. taivaanvuohi, 4 ristisorsaa, käenpiika, 30 tilheä, 2 peukaloista, 4 rautiaista, 4 leppälintua, kulorastas, edelleen 1 närhi (eilisiä), tikli, 4 tiltalttia ja 2 pajulintua. Muuttavana laskettiin mm. 23 kuikkaa, 38 Gaviaa, ristisorsa, 3 isokuovia, punakuiri, 11 valkovikloa, 3 liroa, 6 merikihua, 21 ruokkia, n. 120 tiiraa (määritetyt lapintiiroja), haara- ja räystäspääsky ja mereltä muutolta saapunut suopöllö.

kura
Kulorastas on oleskellut pitkään saaressa

Vapunaattona 30.4.2011 saatiin iltapäivällä pari pientä sadekuuroa, muuten oli pilvetöntä ja tuuli pohjoisluoteessa 5-6 m/s. Ilma kovin viileä. Muuttavana nähtiin mm. 2 kaakkuria, 18 kuikkaa, 16 Gaviaa, 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 2 punasotkaa, varpushaukka, suosirri, 28 pikkukuovia (2a), 5 valkovikloa, liro, uuttukyyhky ja 9 ruokkia. Saaressa oli edelleen niukasti lintuja, mainittavimmat olivat käenpiika, käpytikka, 2 teertä, 15 tilheä, peukaloinen, 6 rautiaista, kulorastas, 4 leppälintua, 3 kirjosieppoa, tikli ja edelleen närhi. Hotellialueella havaittiin aamulla naaraspukuinen mustaleppälintu ja kevään ensimmäinen sinirinta. Utön saaren vuodenpinnamäärä nyt huhtikuun lopussa on 145 lajia.

punat
Punatulkku syömässä keväisiä pajun kukintoja

Vapunpäivänä 1.5.2011 lähdimme Outin kanssa välillä mantereelle, työt kutsuvat. Aamu oli jälleen pilvetön ja kylmä 8 m/s tuuli puhalsi pohjoiskoillisesta. Muutto aika seis, vajaa 4 tuntia luotsiasemalla tuotti mainittavaa vain 8 kuikkaa, 3 pikkulokkia, 2 valkovikloa ja 8 paikallista ristisorsaa. Laiva lähti klo 11.15 ja sitä ennen nähtiin vielä mm. nokkavarpunen mutta saari tuntui kovin hiljaiselta pikkulinnuista. Laivamatkalla havaittiin mm. nuolihaukka Jurmossa. Päivitys tulee taas täältä laivalta…

rist
Ristisorsat pesinevät lähisaarilla

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.