Mantereen juttuja

Maanantaista 20.11.2023 alkaen piti olla mantereella monesta syystä, mm. kaupunkiasunnon putkirempan loppuvaiheet, yhdet hautajaiset Helsingissä ja tavaroiden kuljetusta Nummelta Hesaan yms. Oltiin muutama yö Lauttasaaressa ja siellä ollessamme tuli 25.11. Lintutiedotukseen ilmoitus Larun Myllykallion ruokinnalla käyvästä pikkusirkusta. Käväistiin Outin kanssa päiväkävelyllä paikalla, lintuporukkaa oli muutamia kymmeniä (paljon tuttuja) ja pikkusirkku oli hyvin nähtävillä. Kun meillä oli vain kiikarit mukana, kamerat Utössä, sain onneksi paikalla olleelta Koistisen Jarmolta hienon kuvan tähän blogiini. Kiitos siitä!

LAUTTASAAREN PIKKUSIRKKU. KUVASTA KIITOS JARMO T KOISTISELLE!

LAUTTASAAREN PIKKUSIRKKU. KUVASTA KIITOS JARMO T KOISTISELLE!

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Syysmuutto hiipuu

Torstaina 16.11.2023 oli edelleen pilvistä, aamupäivällä räntätihkuakin, ja aamun +1 astetta vaihtui loppupäiväksi -1 asteeseen – eka pakkanen täällä tänä syksynä. Koillistuuli puhalsi tänään 5-6 m/s. Staijia aamulla runsas tunti ja kompattiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. 66 laulujoutsenta (4a), 40 kanadanhanhea (2a), 11 allia, tukkakoskelo, naaras uivelo ja 2 tavia.

SAARESSA ON USEANA PÄIVÄNÄ OLLUT VIELÄ 2-3 TAVIA

SAARESSA ON USEANA PÄIVÄNÄ OLLUT VIELÄ 2-3 TAVIA

Saaressa nähtiin mm. kylän yli muuttanut nuori maakotka, jänkäkurppa, 4 lehtokurppaa, 4 tilheä, kulorastas, 13 räkättirastasta, laulurastas ja 2 punakylkirastasta. Pikkulintuja nähtiin mm. 4 peukaloista, 2 punarintaa, niittykirvinen, 2 luotokirvistä, 3 tikliä, tundraurpiainen ja pikkuvarpunen.

MANTEREEN PAKKASET LÄHETTIVÄT JO MUUTAMAN PARVEN LAULUJOUTSENIA

MANTEREEN PAKKASET LÄHETTIVÄT JO MUUTAMAN PARVEN LAULUJOUTSENIA

Perjantaina 17.11.2023 jatkui täyspilvinen keli, lämpöä oli 1 aste (yöllä oli tosin tullut ohuesti lunta maahan) ja kaakkoistuulta 4-6 m/s. Lyhyt staiji aamulla plus kierros Kesnäs-itäosat-kylä. Niukasti lintuja, mainittavia olivat 270 allia, tukkakoskelo, tavi ja muuttava piekana. Lisäksi näkyi mm. räkättirastas 11, punakylkirastas 3, kottarainen 2, tilhi, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, 2 peukaloista ja tundraurpiainen. Satsasin tänään taas vähän enemmän kotona kirjoitus- ja kuvahommiin. Nisulat lähtivät aamulaivalla mantereelle.

niittykirvinen_11_Korppoo_11_23

ITÄRANNALLA SINNITTELEE VIELÄ MUUTAMA NIITTYKIRVINEN JA PARI LUOTOKIRVISTÄ

ITÄRANNALLA SINNITTELEE VIELÄ MUUTAMA NIITTYKIRVINEN (KUVASSA 2 YKS) JA PARI LUOTOKIRVISTÄ

Lauantaina 18.11.2023 oli edelleen pilvistä ja iltapäivällä heikkoa räntäsadetta. Lämpöä oli 1-2 astetta ja etelälounainen tuuli puhalsi 6-8 m/s. Jätin aamustaijin väliin, mutta kiersin Kesnäsin, itäosat ja vähän kyläaluettakin – lintuja on nyt niukasti. Mainittavimmat havainnot olivat 37 laulujoutsenta (2a), 2 tavia, lehtokurppa, 5 räkättirastasta, 2 kottaraista, 2 kuusitiaista ja tundraurpiainen. Jatkoin taas enemmän sisähommia kun eilen jo pääsin vähän vauhtiin..

ITÄRANNALLA ON JO MUUTAMAN VIIKON RUOKAILLUT OSIN FLAVISTINEN MUSTARASTAS

ITÄRANNALLA ON JO MUUTAMAN VIIKON RUOKAILLUT OSIN FLAVISTINEN MUSTARASTAS

Sunnuntaina 19.11.2023 aurinko pilkahti muutaman minuutin, muuten oli edelleen pilvisen hämärää. Lounaistuuli puhalsi 3-6 m/s ja lämpöä oli jo 3 astetta. Lyhyt staiji aamulla ja kiersin Kesnäsin sekä saaren itäosat. Mainittavimmat havainnot olivat jänkäkurppa, 5 punakylkirastasta, 3 räkättirastasta, 2 kottaraista, 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 3 peukaloista ja 2 rautiaista, joista toinen itärannalla ja toinen oli ilmestynyt meidän ruokinnalle.
Tänään sulkeutui Utön hotelli koko talvikaudeksi ja aukeaa näillä näkymin keväällä vasta 4. huhtikuuta. Fågellin majoitus loppunee kokonaan, ei ilmeisesti avata enää lainkaan ensi keväänä.

ITÄRANNAN KUMMAJAISIIN KUULUU MYÖS TÄMÄ OUDON NÄKÖINEN RAUTIAINEN, TOINEN PUOLI PÄÄTÄ ON NORMAALIN NÄKÖINEN

ITÄRANNAN KUMMAJAISIIN KUULUU MYÖS TÄMÄ OUDON NÄKÖINEN RAUTIAINEN, TOINEN PUOLI PÄÄTÄ ON KUITENKIN  NORMAALIN NÄKÖINEN

Maanantaina 20.11.2023 oli taas pitkästä aikaa lähdettävä joksikin aikaa Turkuun hoitamaan ”mantereen asioita”. Sää oli pilvipoutainen,  heikko etelätuuli ja lämpöä oli 1-2 astetta. Ennen laivan lähtöä puuhailin vain kotinurkissa, ei lintuilua ja laivamatkakin kului etupäässä sisätiloissa. Niukasti väkeä laivalla.

KÄPYTIKKOJA ON SAAREEN JÄÄNYT 2 KPL

KÄPYTIKKOJA ON SAAREEN JÄÄNYT 2 KPL

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syysmuutto hiipuu

Botte ja pientä hanhimuuttoa

Maanantaina 13.11.2023 aamulla satoi taas vettä, mutta sade loppui klo 10 aikoihin. Tuuli oli nyt pohjoisesta 5-7 m/s ja lämpö oli laskenut 3 asteeseen. Merellä oli ikävää väreilyä ja aamupäivän staiji kestikin vain puolisen tuntia. Saari kierrettiin. Mainittavia olivat mm. 2 haapanaa, 2 tavia, pilkkasiipi, haahka, 25 allia, 4 lehtokurppaa, sepelkyyhky, 30 räkättirastasta, 2 laulurastasta, 3 punakylkirastasta ja 22 tilheä. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat rautiainen, punarinta, 3 peukaloista, 4 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 5 kuusitiaista ja ruskourpiainen. Pohjoistuuli oli selvästi ”putsannut” saarta (pikku)linnuista…

KOIRASHAAHKA, ILMEISEN VÄSYNYT, MAKOILI ITÄRANNALLA, MUTTA OLI KUITENKIN TUNNIN KULUTTUA JO UINUT TAKAISIN ULAPALLE

KOIRASHAAHKA, ILMEISEN VÄSYNYT, MAKOILI ITÄRANNALLA, MUTTA OLI KUITENKIN TUNNIN KULUTTUA JO UINUT TAKAISIN ULAPALLE

haahka_02_Korppoo_11_23

Tiistaina 14.11.2023 oli pilvistä, heikkoa (2-4 m/s) koillistuulta ja lämpöä 1-2 astetta. Kun on matalapaine niin on pilvistä, mutta näköjään myös korkeapaineella on täyspilvistä – tällaista on myöhäissyksy… Staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Merellä ja muutolla nähtiin mm. 4 kanadanhanhea, 142 valkoposkihanhea (2a), pilkkasiipi, mustalintu, 37 allia, 3 lapasotkaa ja 3 tavia. Lisäksi nähtiin 3 piekanaa, sepelkyyhky, 7 lehtokurppaa, 47 räkättirastasta ja 28 tilheä.

VALKOPOSKIHANHIA LÄHTI MANTEREELTA PAKKASTA PAKOON

VALKOPOSKIHANHIA LÄHTI MANTEREELTA PAKKASTA PAKOON

Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kangaskiurua, rautiainen, 12 peukaloista, 2 punarintaa, 4 kuusitiaista, 6 niittykirvistä, luotokirvinen, 9 pikkukäpylintua, 14 punatulkkua ja meidän pihalla nokkavarpunen. Kappelin lähellä oli edelleen 3 vuorihemppoa, varmaan samat kuin toissapäivänä.

TUULI PÖLLYTTI NOKKAVARPUSEN HÖYHENIÄ

TUULI PÖLLYTTI NOKKAVARPUSEN HÖYHENIÄ

Keskiviikkona 15.11.2023 jatkui pilvinen keli, lämpöä oli 1-2 plusastetta ja maltillista (5-7 m/s) koillistuulta. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla, taas kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 167 kanadanhanhea (4a), 2 pilkkasiipeä, tukkakoskelo, 22 allia, 3 ruokkia ja 3 tavia. Pakkasyö mantereella oli laittanut hanhia liikkeelle, laulujoutsenet vaan viipyvät edelleen. Saaressa nähtiin mm. kanahaukka, varpushaukka, sepelkyyhky, uuttukyyhky, 11 räkättirastasta ja 5 tilheä. Päivän laji oli itärannalta kirjaimellisesti ”puskan takaa” lentoon ponnahtanut kaulushaikara, joka teki laajan lentorundin kompostorin, tykkihallin ja majakan kautta saaren pohjoisosiin, jonne katosi. Ei löydetty enää uudelleen, ehkä jatkoi Ormskäriin saakka.

KAULUSHAIKARA MENOSSA KOHTI KYLÄALUETTA

KAULUSHAIKARA MENOSSA KOHTI KYLÄALUETTA

Pikkulintuja nähtiin mm. 2 kangaskiurua, 5 niittykirvistä, rautiainen, 4 peukaloista, 4 punarintaa, pajusirkku ja kappelin lähellä edelleen 3 vuorihemppoa. Varesvuon Markus lähti iltapäivällä mantereelle ja Nisulan Timo ja Kirsi saapuivat saareen.

PARI KANGASKIURUA VIIPYILEE KESNÄSISSÄ

PARI KANGASKIURUA VIIPYILEE KESNÄSISSÄ

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Botte ja pientä hanhimuuttoa

Syysmuutto edelleen vauhdissa

Torstaina 9.11.2023 oli taas pilvipoutaa ja heikkoa tuulta (2-4 m/s) aluksi koillisesta, myöhemmin kaakosta. Lämpöä oli 6 astetta. Illalla lounaasta alkaen vesisadetta. Staijia vajaa pari tuntia, muuten koko saaren komppaus. Merellä nähtiin mm. 3 haapanaa, 3 tavia, lapasotka, haahka, 800 allia, 20 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa ja 10 ruokkia. Saaresta löytyi mm. suopöllö, 2 sarvipöllöä, peräti 7 lehtokurppaa, 18 tilheä, 28 mustarastasta, 6 kulorastasta, 8 laulurastasta ja 12 punakylkirastasta.

SUOPÖLLÖJÄ ON OLLUT MUKAVASTI

SUOPÖLLÖJÄ ON OLLUT MUKAVASTI

Pikkulinnuista mainittavia olivat kiuru, 7 niittykirvistä, 3 luotokirvistä, 12 peukaloista, 2 rautiaista, 13 punarintaa, mustapääkerttu, 2 tiltalttia, 2 kuusitiaista, nokkavarpunen, pulmunen ja majakalla n-pukuinen mustaleppälintu. Syysmuutto on siis edelleen kohtalaisessa vauhdissa.

PULMUSIA NÄKEE UTÖSSÄ HARVOIN LASKEUTUNEENA

PULMUSIA NÄKEE UTÖSSÄ HARVOIN LASKEUTUNEENA

Perjantaina 10.11.2023 oli sadepäivä. Yöllä alkanut vesisade jatkui klo 15 saakka, lämpöä oli 9 astetta. Etelälounainen tuuli puhalsi 7 m/s. Iltapäivällä hetki staijia, muuten vähän kompattiin. Nähtiin mm. 5 tavia, haahka, 60 allia, 8 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, ruokki, 5 lehtokurppaa, 4 kulorastasta, 10 laulurastasta ja 38 punakylkirastasta. Gamla Postenin männyissä torkkui helmipöllö. Pikkulinnuista mainittavia olivat kiuru, 4 niittykirvistä, 4 luotokirvistä, 16 peukaloista, 3 rautiaista, 15 punarintaa, mustaleppälintu edelleen, tiltaltti, 2 kuusitiaista ja 2 tundraurpiaista. Jälleen löytyi tulipäähippiäisiä, yksi raripuskan luona ja yksi lammashaan kulmassa. Tammerot saapuivat illalla saareen.

HIPPIÄISIÄ MUUTTAA EDELLEEN

HIPPIÄISIÄ MUUTTAA EDELLEEN 

Lauantaina 11.11.2023 satoi vettä klo 10 saakka, sen jälkeen oli pilvipoutaa, heikkoa (alle 4 m/s) itäkaakkoista tuulta ja lämpöä 8 astetta. Lyhyt staiji aamupäivällä ja koko saaren komppaus. Merellä näkyi mm. 2 haapanaa, 3 tavia, haahka, mustalintu, 220 allia, tukkakoskelo ja 3 ruokkia. Alunskär-Svartbådan alueella oli kolmessa parvessa yhteensä 62 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, lehtokurppa, sepelkyyhky ja 30 tilheä, pikkulintuja löytyi mm. 3 kangaskiurua, kiuru, 5 niittykirvistä, 4 luotokirvistä, 4 mustapääkerttua, 5 punarintaa, 15 peukaloista, 2 rautiaista, pikku- ja isokäpylintu ja 2 tundraurpiaista. Gamla Postenilla näkyi lyhyesti tulipäähippiäinen, varmaankin toinen eilisistä. Myöhäinen havis oli kompostorin rannasta löytämäni leppälintu, josta sain muutaman dokumenttikuvankin. Tiiran mukaan Suomesta on alle 10 myöhäisempää havaintoa, niistäkin iso osa tarkastamattomia. Hyvärisen Ismo lähti aamulla mantereelle.

LEPPÄLINNUSTA SAIN KUVIA VAIN AIKA KAUKAA, ONNEKSI KUITENKIN USEITAKIN

LEPPÄLINNUSTA SAIN KUVIA VAIN AIKA KAUKAA, ONNEKSI KUITENKIN USEITAKIN

Sunnuntaina 12.11.2023 oli jälleen vesisadepäivä – aamusta iltaan. Ei kuitenkaan kovin rankkaa sadetta, joten komppailtiin jonkin verran, lähinnä vain kyläalueella ja Enskärillä. Lämpöä oli 5-7 astetta ja koillistuulta 7-9 m/s. Muutama mainittava havainto kuitenkin, mm. laulurastas, 2 tilheä, pulmunen, 2 peukaloista, 10 pyrstötiaista ja paikallisena 3 vuorihemppoa kappelin ympäristössä. Tänään nähtiin taas tulipäähippiäinen, aamulla rivitalojen pihassa ja myöhemmin koululla – varmaankin sama lintu. Haltimo, Viitasola ja M Hyvärinen sekä Tammerot lähtivät päivällä mantereelle.

VUORIHEMPPO TÄNÄÄN KAPPELIN LÄHISTÖLLÄ

VUORIHEMPPO TÄNÄÄN KAPPELIN LÄHISTÖLLÄ

PÄIVITTÄIN NÄKYY MUUTAMIA PUNATULKKUJA

PÄIVITTÄIN NÄKYY MUUTAMIA PUNATULKKUJA

Uusimmat kuvat isompina nähtävänä täällä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syysmuutto edelleen vauhdissa

Rariovi heiluu edelleen

Maanantaina 6.11.2023 oli mukava retkisää – etelätuulta 0-4 m/s, lämpöä 9 astetta ja pilvipoutaa. Staijia luotsiasemalla vajaa pari tuntia, muuten koko saaren komppausta. Nähtiin mm. 20 haapanaa, tavi, lapasorsa, 18 mustalintua, 15 pilkkasiipeä, 2 tukkakoskeloa ja laivan kannelta (Kuusisto, Järvinen) Gråharunin lähellä 16 merisirriä ja myöhäinen isosirri. Saaressa oli myös suopöllö, helmipöllö, 2 lehtokurppaa, 20 tilheä, 3 laulurastasta, 3 punakylkirastasta ja 23 kottaraista. Pikkulintuja oli mukavasti, mm. 3 kiurua, 7 niittykirvistä, 15 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, mustapääkerttu, 5 kuusitiaista, 2 puukiipijää, 3 pikkuvarpusta, pikkukäpylintu ja pajusirkku. Itärannalla oli naaraspukuinen mustaleppälintu (sama kuin eilen) ja hotellin portin-Gamla Postenin alueella liikkui tulipäähippiäinen.

ENSKÄRIN TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI KATAJISSA

TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI KATAJISSA

Iltapäivällä löytyi vielä Kattrumpanin portin läheltä naaraspukuinen pikkusieppo, josta Varesvuon Markus sai kunnon kuvat, joista voitiin sulkea pois idänpikkusiepon mahdollisuus. Onpa myöhäinen pikkusieppo!

PIKKUSIEPPO ILTAVALOISSA. Kuva: Markus Varesvuo

PIKKUSIEPPO ILTAVALOISSA. Kuvasta kiitos Markus Varesvuolle!

Päivän tapahtumiin kuuluu vielä aamupäivällä meidän saunan lähellä pikavierailulla käynyt keskiruskea lepinkäinen, joka istahti hetkeksi n. 20 metrin päähän lehdettömään pensaaseen. Kiikarilla ehdin nähdä mm. naamarin (ei valkoista cristatus-juovaa), mutta kameraa nostaessani lintu lähti ja laskeutui kauemmas koivun oksalle pieneksi hetkeksi. Sain nopeasti kaukaa yhden huonon kuvan linnusta takaapäin, mutta lepinkäinen jatkoi saman tien Patteriniemen suuntaan. Kuvassa näkyy mm. linnun pitkä punertava pyrstö ja varsin tasavärinen selkäpuoli. Etsinnöistä huolimatta lintua ei enää löytynyt. Kannattanee vielä mainita, että muutama päivä aiemmin naapurimme Disa Öhman, joka tuntee varsin hyvin lintuja, kertoi nähneensä pihallaan ”lepinkäisen, jolla oli punainen pyrstö”. Disan talo on meidän saunalta vain n. 50 m päässä. Hain lintua silloin vajaan tunnin, mutta en löytänyt ja jos kyseessä on tämän päiväinen yksilö, ei asia siis vieläkään täysin valjennut. Isabellinus-lajithan tuosta lähinnä mieleen tulivat. Tällaisia auki jääviä tapauksia aina silloin tällöin tulee.. Päivällä lähtivät mantereelle Outi sekä Järvisen Mikko ja saareen saapui lintureissulle Kuusiston Kimmo. Kimmo havainnoi illalla yömuuttoa Enskärillä, saldona mm. 4 laulurastasta, 48 punakylkirastasta ja 19 pulmusta.

EPÄTARKKA JA RAKEINEN KUVA LEPINKÄISESTÄ

EPÄTARKKA JA RAKEINEN KUVA LEPINKÄISESTÄ

Tiistaina 7.11.2023 oli jälleen mukava pilvipoutainen ja heikkotuulinen (luode 1-3 m/s) päivä, lämpöä oli 8 astetta. Staijia pari tuntia, mutta pääasiassa koko saaren komppausta. Merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 18 haapanaa, 2 tavia, 24 mustalintua, 19 pilkkasiipeä, 1550 allia, haahka ja 14 ruokkia. Saaressa nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, merisirri, 18 tilheä, kulorastas, 6 laulurastasta ja 5 punakylkirastasta. Pikkulintuja oli taas monipuolisesti, mm. 3 kangaskiurua, kiuru, 10 niittykirvistä, luotokirvinen, 16 peukaloista, 8 punarintaa, mustaleppälintu (Kesnäs), mustapääkerttu, 3 tiltalttia, 20 hippiäistä, 3 pyrstötiaista, 5 kuusitiaista, 5 pikkuvarpusta, 2 vuorihemppoa, pikkukäpylintu, nokkavarpunen ja 2 pulmusta. Jälleen oli saaressa tulipäähippiäinen, koko päivän Enskärillä, ehkä sama kuin eilen Gamla Postenin lähellä.

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ USEITA

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ USEITA

Päivän laji oli kuitenkin Ossin aamupäivällä kompostorin tien varrelta löytämä kashmirinuunilintu. Humei oli kovin liikkuvainen pitkin ja poikin Kesnäsiä ja iltapäivällä kompostorille. Kovalla yrityksellä saatiin vilkkaasta linnusta sentään jokunen kuvakin. Utön 13. havis tästä lajista. Hieno marraskuu vaan jatkuu! Kimmo tarkkaili taas iltayöllä pitkään yömuuttoa Enskärillä ja havaitsi mm. luhtakanan, lehtokurpan, taivaanvuohen, 3 kulorastasta, 17 laulurastasta, 55 mustarastasta, 61 punakylkirastasta ja 9 pulmusta. Tänään näin vielä tien poikki luikertelevan kyyn, aika myöhäinen sekin.

UTÖN 13. KASHMIRINUUNILINTU

UTÖN 13. KASHMIRINUUNILINTU

Keskiviikkona 8.11.2023 oli kolmas päivä peräkkäin hyvin heikkoa tuulta (N 2-3 m/s, vasta illalla voimistuvaa itätuulta), lämpöä oli 7 astetta ja pilvipoutaa. Staijia runsas tunti aamulla, mutta taas satsattiin enemmän koko saaren komppaukseen. Merellä nähtiin mm. kaakkuri (+1 sp), 650 allia, 5 haapanaa ja 2 tavia.

ALLEJA ON HARVOIN SAAREN RANNALTA KUVATTAVAKSI, VIIHTYVÄT ENEMMÄN ULKOMERELLÄ

ALLEJA ON HARVOIN SAAREN RANNALTA KUVATTAVAKSI, VIIHTYVÄT ENEMMÄN ULKOMERELLÄ

Saaresta löytyi mm. 2 harmaahaikaraa, peräti 4 suopöllöä, pikkutikka, lehtokurppa, itään päin muuttanut ääntelevä kuovi (myöhäinen!, Markus kuvasikin), 47 tilheä, 2 kulorastasta, 4 laulurastasta ja 8 punakylkirastasta. Pikkulintuja oli saaressa taas monipuolisesti ajankohtaan nähden, mm. 3 kangaskiurua, kiuru, 6 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 8 peukaloista, 2 rautiaista, 6 punarintaa, +2kv koiras mustaleppälintu luotsiasemalla, 3 mustapääkerttua, 14 kuusitiaista, puukiipijä, 2 pikkuvarpusta, 2 tundraurpiaista ja nokkavarpunen. Myös eilinen kashmirinuunilintu näyttäytyi tänäänkin jonkin aikaa kompostorin puissa ja illansuussa löytyi vielä itärannan ruovikosta 2 viiksitimalia (k,n). Iltapäivällä lähtivät mantereelle Kuusiston Kimmo ja Öhmanin Ossi, saareen saapuivat lintureissulle mm. Ismo Hyvärinen, Jukka Haltimo, Hans Viitasola ja Markku Hyvärinen.

ITÄRANNAN TIMALIT PIILESKELIVÄT TAITAVASTI

ITÄRANNAN TIMALIT PIILESKELIVÄT TAITAVASTI

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rariovi heiluu edelleen

Uusi alalaji Utölle ja muuta mukavaa

Torstaina 2.11.2023 oli mukava syyspäivä – pääosin oli pilvistä ja aluksi heikkoa luoteistuulta (4 m/s), joka illaksi kääntyi itään ja alkoi hiljalleen voimistua. Lämpöä oli 4 astetta. Staijia tunti aamulla ja koko saari taas kompattiin. Nähtiin merellä mm. Gavia, 230 allia, 2 haahkaa, 4 ruokkia, 13 haapanaa ja 11 valkoposkihanhea. Mandariinisorsaa ei enää tänään löydetty. Saaressa nähtiin mm. uuttukyyhky, 34 tilheä, 3 kottaraista, 3 punakylkirastasta ja 3 laulurastasta. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 3 kiurua, 6 kangaskiurua, 3 niittykirvistä, 14 peukaloista, tiltaltti, kuusitiainen, 4 pyrstötiaista, 4 hippiäistä ja 6 pulmusta. Päivän laji oli aamulla luotsiaseman-majakan maastosta löytämäni mustaleppälintu, joka on ilmeisesti itäistä alalajia phoenicuroides. Linnun pääsivät kaikki hyvin näkemään ja Outin kanssa kuvattiin lintu mahdollisimman hyvin RK-käsittelyä varten. Ruokaili melko pienellä alueella, ei ollut arka mutta oli kovin vilkas. Ko. alalajista on Suomesta vain neljä aiempaa havaintoa. Illansuussa saareen saapui mm. Järvisen Mikko.

mustaleppälintu_08_Korppoo_11_23

PHOENICUROIDES-TYYPPINEN MUSTALEPPÄLINTU UTÖSSÄ (Kuvat JT ja Outi Sarjakoski)

PHOENICUROIDES-TYYPPINEN MUSTALEPPÄLINTU UTÖSSÄ (Kuvat JT ja Outi Sarjakoski)

Perjantaina 3.11.2023 oli pilvistä ja vesisadetta klo 13 alkaen. Lämpöä oli peräti 9 astetta, mutta kova itäkaakkoinen tuuli (16, puuskat 19 m/s) haittasi havainnointia. Staijia kuitenkin kolmisen tuntia ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin merellä mm. 8 laulujoutsenta, 12 haapanaa, 2 haahkaa, 250 allia, 15 pilkkasiipeä ja ruokki. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, lehtokurppa, 13 tilheä, laulurastas, 3 punakylkirastasta ja 3 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. kangaskiuru, 2 kiurua, 7 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 5 peukaloista, punarinta, kuusitiainen, pikkuvarpunen, 9 järripeippoa, tundraurpiainen ja 2 pulmusta. Illalla saaren saapui runsaasti väkeä mm. Suomen Ladun ja Turun Kameroiden retkiporukat, kalakisalaisia ja lintuväkeäkin saapui mm. Ossi Öhman sekä Varesvuon Markus ja Minna. Aamulaivalla lähtivät mantereelle Westerholm, Joutsamo ja Kivivuori.

JOKUNEN LUOTOKIRVINEN VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA

JOKUNEN LUOTOKIRVINEN VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA

Lauantaina 4.11.2023 satoi aamulla klo 11 saakka ja taas uudelleen iltapäivällä klo 16 alkaen, muuten oli pilvipoutaa. Kaakkoistuuli puhkui 12-14 m/s, puuskissa 19, ja lämpöä oli 9 astetta. Staiji jäi aamulla väliin ja päivä kului saarta kiertäessä. Nähtiin mm. 13 haapanaa, tavi, 40 allia, ruokki, jänkäkurppa, 11 tilheä, 30 kottaraista, 3 laulurastasta ja 6 punakylkirastasta. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat kangaskiuru, 3 kiurua, 6 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 6 peukaloista, 4 punarintaa, mustapääkerttu, tiltaltti, 2 kuusitiaista, pikkuvarpunen ja 3 tundraurpiaista. Enskäriltä löytyi naaraspukuinen mustaleppälintu ja myöhemmin ’muleli’ näkyi myös koulun lahdella, ehkä sama. Kalakisat peruutettiin tänään kovan tuulen takia ja kisat siirtyvät vuodella eteenpäin.

CABARET-TYYPPISIÄ RUSKOURPIAISIA LÖYTYY URPIAISTEN JOUKOSTA SILLOIN TÄLLÖIN

CABARET-TYYPPISIÄ RUSKOURPIAISIA LÖYTYY URPIAISTEN JOUKOSTA SILLOIN TÄLLÖIN

Sunnuntaina 5.11.2023 oli pilvipoutaa, eteläkaakkoista tuulta 7-9 m/s ja lämpöä 8 astetta. Hyvä näkyvyys. Staijia pari tuntia aamulla ja koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 16 haapanaa, tavi, 1280 allia, 26 mustalintua, 15 pilkkasiipeä, tukkakoskelo ja 27 ruokkia. Saaressa havaittiin mm. 2 varpushaukkaa, merisirri, jänkäkurppa, lehtokurppa, 14 tilheä, 4 laulurastasta, 7 punakylkirastasta, 25 kottaraista ja 34 pikkukäpylintua. Pikkulintuja oli ihan mukavasti, mm. kangaskiuru, 2 kiurua, 5 niittykivistä, 2 luotokirvistä, 12 peukaloista, 8 punarintaa, 3 tiltalttia, 6 pyrstötiaista, 18 kuusitiaista, 4 pikkuvarpusta, 2 tundraurpiaista, 2 pulmusta ja Enskärillä aamulla 2 vuorihemppoa, vuoden ekat.

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ USEITA

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ USEITA

Lisäksi päivä oli varsinainen ”mulelipäivä”, nähtiin 2 naaraspukuista mustaleppälintua (luotsiasemalla ja Kattrumpanilla) sekä eteläkärjen kallioilla nähtiin uudelleen 2.11. löytynyt phoenicuroides-mustaleppälintu! Missä lie pari päivää piileskellyt kovaa tuulta suojassa. Nyt linnun näkivät kaikki, Varesvuon Markuskin ehti tulla kuvaamaan linnun. Myöhään iltapäivällä Ossi löysi vielä saunalahden katajista tulipäähippiäisen, jonka niinikään kaikki ehdimme nähdä ennen valojen hiipumista. Hieno lintupäivä! Mantereelle lähti tänään päivällä paljon väkeä, lähemmäs sata henkeä.

"TAVALLINEN" MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN, TOINEN NIISTÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

”TAVALLINEN” MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN, TOINEN NIISTÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi alalaji Utölle ja muuta mukavaa

Uusi laji Utölle!

Lauantaina 28.10.2023 oli taas aika palata Utöhön. Outi on vielä Hesassa & Nummella ja tulee ensi viikolla. Ajelin aamulla Nauvoon, sää oli pilvinen ja lämpöä 0-2 astetta, pohjoistuulta 4-6 m/s. Nauvossa kahvit ja m/s Utöhön saapui yllättävän paljon väkeä näin lauantaina. Matka sujui joutuisasti ja perille rantauduttiin klo 17.10. Matkalla näkyi Nauvossa hiirihaukka ja laivalta Bokullan luona luodolla 12 merisirriä. Utössä on paikalla TLYn retkikunta, yli 20 ornia, plus Jari ja Petri Laurikka, Henrik Westerholm sekä Marko Virkki.

MAAILMAN SUURIN RISTEILYALUS, ICON OF THE SEAS, OHITTI VIIKONLOPPUNA UTÖN KOEAJOLLAAN

MAAILMAN SUURIN RISTEILYALUS, ICON OF THE SEAS, OHITTI VIIKONLOPPUNA UTÖN KOEAJOLLAAN

Sunnuntaina 29.10.2023 oli pitkästä aikaa kaunis syyspäivä. Päivällä oli aurinkoista, aamun 0 astetta kohosi +3 asteeseen ja heikko pohjoistuuli kääntyi idän kautta etelään, koko päivän vain 2-4 m/s. Staijia haittasi kova väreily merellä, pääasiassa siis saarikomppausta. Nähtiin mm. 11 ruokkia, riskilä, 19 pilkkasiipeä, 2 suopöllöä ja Kobbanilla huuhkaja. Saaressa havaittiin mm. helmipöllö, tundrakurmitsa, 2 pikkutikkaa, 5 kangaskiurua, 2 luotokirvistä, västäräkki, 9 peukaloista, 14 pyrstötiaista, 10 kuusitiaista, 7 isokäpylintua ja 21 pulmusta. Päivällä lähti mantereelle paljon väkeä, lintuporukkaa jäi saareen lisäkseni Westerholm, Jorma Hellsten sekä Heimo Mänty.

KANGASKIURUJA VIIVYTTELEE EDELLEEN SAARESSA

KANGASKIURUJA VIIVYTTELEE EDELLEEN SAARESSA

YKSI SUOPÖLLÖ LÄHTI MERELLE

YKSI SUOPÖLLÖ LÄHTI MERELLE

Maanantai 30.10.2023 alkoi vesisateella, joka loppui klo 10 aikoihin. Päivä oli puolipilvinen, lämpöä 5 astetta ja itätuuli puhalsi 5-8 m/s. Staijia tunti aamupäivällä ja koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 7 laulujoutsenta, 560 allia, 6 haahkaa, 19 pilkkasiipeä, 5 haapanaa, 2 tavia, 2 lapasorsaa ja 3 ruokkia. Lisäksi havaittiin mm. 2 sinisuohaukkaa, varpushaukka, 2 harmaahaikaraa, pikkutikka, 4 kulorastasta ja 35 tilheä. Pikkulinnuista mainittakoon 7 kangaskiurua, 3 luotokirvistä, 5 kuusitiaista, 16 pyrstötiaista, 5 peukaloista, 4 isokäpylintua ja 6 pulmusta. Hellsten ja Mänty lähtivät päivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintureissulle Osmo Kivivuori ja Esko Joutsamo, myös Outi saapui tänään.

PULMUSIA ON TÄNÄ SYKSYNÄ NÄHTY TAVANOMAISTA ENEMMÄN

PULMUSIA ON TÄNÄ SYKSYNÄ NÄHTY TAVANOMAISTA ENEMMÄN

EPÄTAVALLISEN MONTA PIKKUTIKKAAKIN ON NÄHTY NYT SYKSYLLÄ

EPÄTAVALLISEN MONTA PIKKUTIKKAAKIN ON NÄHTY NYT SYKSYLLÄ

Tiistaina 31.10.2023 oli taas aamulla vesisadetta ja erityisesti klo 13 jälkeen koko loppupäivä. Välissä oli pilvistä ja utuista, lämpöä 10 astetta ja etelätuulta 9-11 m/s. Staiji jäi tänään väliin huonon näkyvyyden takia, kierrettiin kuitenkin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Linnut olivat paljon vähentyneet eilisestä, mainittavia olivat mm. harmaahaikara, varpushaukka, 2 kulorastasta, 60 räkättiä, 18 mustarastasta, 4 kottaraista, 2 tilheä ja pikkulintuja mm. 5 kangaskiurua, kiuru, 6 peukaloista, 2 puukiipijää, 5 punarintaa, 4 isokäpylintua ja 8 pyrstötiaista. Aloitin tänään talviruokinnan vaikkei täällä vielä talvista olekaan, mantereella kuulemma kylläkin.

PYRSTÖTIAISIA NÄKYY NYT PÄIVITTÄIN

PYRSTÖTIAISIA NÄKYY NYT PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 1.11.2023 satoi taas aamulla vettä, mutta lyhyt staiji kuitenkin. Sade loppui klo 10 ja loppupäivä oli puolipilvistä, 5 astetta lämpöä ja aluksi oli heikkoa (3 m/s) pohjoistuulta, joka kääntyi itään ja voimistui illaksi 13 m/s. Kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 4 haapanaa, tavi, 70 allia, 6 mustalintua, 8 haahkaa, 3 ruokkia, 2 varpushaukkaa ja n-pukuinen sinisuohaukka. Päivän laji oli koiras mandariinisorsa, jonka Joutsamon Eskon plokkasi aamupäivällä luotsiaseman edustan luodolta ja joka pysytteli alueella iltahämärään saakka. Uusi laji Utölle (309)! Lintu liikkui löyhästi sinisorsien seurassa, saa nähdä viihtyykö saaressa pidempään.

KOIRAS MANDARIINISORSA LUOTSIASEMAN EDUSTALLA

KOIRAS MANDARIINISORSA LUOTSIASEMAN EDUSTALLA

Muita havaintoja olivat mm. tundrakurmitsa, jänkäkurppa, lehtokurppa ja 25 tilheä sekä pikkulintuja mm. 6 kangaskiurua, kiuru, 2 luotokirvistä, 3 niittykirvistä, 9 pyrstötiaista, 2 pikkuvarpusta, 3 punarintaa ja 13 peukaloista. Hyvä lintupäivä ja lajimääräkin oli tänään 47.

MANDARIINISORSA LIIKKUI LÖYHÄSTI SINISORSIEN SEURASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MANDARIINISORSA LIIKKUI LÖYHÄSTI SINISORSIEN SEURASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi laji Utölle!

Saari hiljenee linnuista ja lintuharrastajista

Maanantaina 23.10.2023 oli melko koleaa (4-5 astetta), täyspilvistä ja muutama sadetippakin sekä pohjoistuulta 4-5 m/s. Staijia vajaa pari tuntia, koko saari kompattiin, mutta lintuja oli varsin vähän verrattuna aiempiin päiviin. Merellä nähtiin mm. 2 Gaviaa, 19 haapanaa, 5 lapasotkaa, 14 haahkaa, 5580 allia, 8 pilkkasiipeä ja 3 ruokkia. Lisäksi havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, 5 varpushaukkaa, jänkäkurppa, taivaanvuohi ja pikkulintuja mm. 5 peukaloista, 2 rautiaista, 2 pyrstötiaista, 2 kuusitiaista, 4 puukiipijää, luotokirvinen, 24 pikkuvarpusta, mustapääkerttu ja Enskärillä edelleen eilinen mustaleppälintu. Iltapäivällä lähtivät mantereelle mm. Kimmo Kuusisto, Tarmo Nurmi, Jouni Rautanen ja Ossi Öhman, saareen saapuivat Päivi ja Riku Lumiaro.

PEUKALOISIA RIITTÄÄ VIELÄ JOKA PÄIVÄLLE

PEUKALOISIA RIITTÄÄ VIELÄ JOKA PÄIVÄLLE

Tiistaina 24.10.2023 oli edelleen pilvistä, lämpöä 5 astetta ja koillistuulta 3-6 m/s. Periaatteessa ihan ok sää, mutta saari oli melko tyhjä linnuista. Runsaan tunnin aamustaijilla luotsiasemalla näkyi mm. 113 muuttavaa valkoposkihanhea, 26 haapanaa, 600 allia ja ruokki. Kiersin saaren itäosat, kylän ja Enskärin, mutta havaintoja kertyi niukalti – mainittavia varpushaukka, piekana, 2 tikliä, 3 puukiipijää, 2 peukaloista, n. 40 urpiaista ja edelleen mustaleppälintu. Iltapäivä kului pitkästä aikaa kuva- ja kirjoitushommissa.

HANHIA ON VARMAAN VIELÄ MANTEREELTA TULOSSA, TÄSSÄ PARI TAIGAMETSÄHANHEA (Kuva: Outi Sarjakoski)

HANHIA ON VARMAAN VIELÄ MANTEREELTA TULOSSA, TÄSSÄ PARI TAIGAMETSÄHANHEA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 25.10.2023 piti lähteä pitkästä aikaa käymään mantereella asioita hoitamassa. Päivä oli pilvinen ja tuulinen (E 13 m/s), lämpöä oli vain 4 astetta. Jatkoin eilistä eli ennen laivan lähtöä pelkkiä kotihommia. Joskus täytyy niitäkin tehdä, enhän ole täällä linturetkellä vaan asumme täällä. Laivalle tuli kohtalaisesti väkeä ja tuulisessa kelissä matka sujui vähän kiikkerästi. Pärnäisissä oltiin klo 20.30 ja Turkuun tulin klo 22. Kohta taas takaisin saareen.

ISOKOSKELOITA ALKAA KERÄÄNTYÄ TALVEKSI UTÖN VESILLE

ISOKOSKELOITA ALKAA KERÄÄNTYÄ TALVEKSI UTÖN VESILLE

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Saari hiljenee linnuista ja lintuharrastajista

Kovia itätuulia ja syksyn toinen pro

Torstaina 19.10.2023 oli toistaiseksi syksyn kylmin päivä – lämpöä oli vain 1-3 astetta, koillistuulta 7-9 m/s ja päivällä jopa reipas lumikuurojakso. Päivä oli muutenkin pilvinen ja kolea. Staijia useampi tunti ja koko saari kompattiin. Nähtiin muutolla mm. 1581 valkoposkihanhea, 1615 A/B, 4000 allia, 2 Gaviaa, 2 ruokkia, 15 merikotkaa, 4 sinisuohaukkaa, kanahaukka ja 16 varpushaukkaa.

MERIKOTKIA NÄKYY HARVAKSELTAAN

MERIKOTKIA NÄKYY HARVAKSELTAAN

Saaressa havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, suopöllö, naaras teeri, jänkäkurppa, 3 taivaanvuohta ja koiras pikkutikka. Pikkulinnuista mainittakoon 3 kangaskiurua, 9 peukaloista, 2 mustapääkerttua, tiltaltti, 18 pyrstötiaista, 20 pikkuvarpusta, 13 tikliä ja 9 pulmusta. Iltapäivällä raivattiin Lähteenmäen Ilkan, naapurin Jannen sekä kahden moottorisahan avulla viime viikonlopun tuulimyräkässä katkenneet saunapihlajamme rungot ja oksat. Onneksi puusta sentään yli puolet jäi vielä pystyyn. Kovia tuulia on riittänyt ja niitä ennustetaan yhä vaan lisää lähipäiville.

MATKAVÄSYNYT PIKKUKÄPYLINTU

MATKAVÄSYNYT PIKKUKÄPYLINTU

Perjantaina 20.10.2023 jatkui kylmä (+4 astetta) ja kovatuulinen (NE 12-14 m/s) keli. Aurinko paistoi, muttei juurikaan lämmittänyt tuulen takia. Staijia pitkin päivää ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 8 laulujoutsenta, 167 valkoposkihanhea, sepelhanhi, naaras uivelo, kaakkuri, 6 ruokkia ja petolintuja merikotkien lisäksi 2 sinisuohaukkaa, 12 varpushaukkaa, 3 piekanaa ja nuori maakotka. Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, taivaanvuohi, 2 pikkutikkaa ja isolepinkäinen. Pikkulintuja oli niukasti, mainittavia 4 kangaskiurua, 2 luotokirvistä, mustapääkerttu, tiltaltti, 2 pyrstötiaista, 7 pikkuvarpusta ja pulmunen. Aamulla saareen saapuivat Roni Väisänen ja Heikki Eriksson meristaijille.

NUORI SEPELHANHI LEPÄILI MUUTAMAN PÄIVÄN ITÄRANNAN TUNTUMASSA

NUORI SEPELHANHI LEPÄILI MUUTAMAN PÄIVÄN ITÄRANNAN TUNTUMASSA

Lauantaina 21.10.2023 puhkui edelleen kova itätuuli, 14-16 m/s koko päivän, puuskat 20 m/s. Taivas oli puolipilvinen, lämpöä 5-6 astetta. Staijia luotsiaseman suojassa pitkin aamua ja aamupäivää, pääasiassa kuitenkin saarikomppausta. Nähtiin mm. laulujoutsen, merihanhi, valkoposkihanhi, nuori sepelhanhi itärannalla, 3 lapasotkaa, 950 allia, 50 mustalintua, 5 Gaviaa ja 55 ruokkia. Saaressa havaittiin mm. harmaahaikara, sinisuohaukka, 9 varpushaukkaa, töyhtöhyyppä, pikkutikka ja 2 helmipöllöä (syksyn ekat).

HELMIPÖLLÖJÄ ILMAANTUI SAAREEN

HELMIPÖLLÖJÄ ILMAANTUI SAAREEN

Pikkulinnuista mainittavia olivat kangaskiuru, 2 luotokirvistä, 4 peukaloista, 2 mustapääkerttua, 12 pyrstötiaista, 2 kuusitiaista, 10 pikkuvarpusta, 70 pikkukäpylintua, 42 punatulkkua, nokkavarpunen ja 4 pulmusta. Roni ja Heikki näkivät aamulla luotsiaseman portaiden vieressä hippiäisuunilinnun, joka nopeasti siirtyi läheisen talon pihalle eikä prota kovassa tuulessa löydetty enää uudelleen. Aamulla lähtivät mantereelle Haataja, Palojärvi, Rasp, Luhtala, Jokinen ja Sassi ja iltapäivällä lähtivät meritakseerausta veneellä jatkamaan Väisäsen Roni ja Heikki Eriksson.

PUNATULKUILLE KELPAAVAT MUUTKIN KUIN PIHLAJANMARJAT

PUNATULKUILLE KELPAAVAT MUUTKIN KUIN PIHLAJANMARJAT

Sunnuntaina 22.10.2023 tuuli vihdoin hellitti, tänään itätuulta enää 3-6 m/s ja illansuussa lähes tyyntä. Taivas oli pilvessä, aamulla saatiin vähän sadettakin, ja lämpöä oli 7 astetta. Staijia yhteensä pari tuntia, enemmän saarikomppausta. Nähtiin mm. 18 ruokkia, 650 allia, 26 haapanaa, jouhisorsa, 4 varpushaukkaa ja sinisuohaukka. Saaressa oli mm. 2 harmaahaikaraa, 5 lehtokurppaa, 5 jänkäkurppaa, 4 taivaanvuohta, töyhtöhyyppä ja Ormskär-Gråharun välillä 14 merisirriä. Mainittavia olivat myös 3 helmipöllöä, 73 tilheä, 36 pikkukäpylintua ja pikkulintuja mm. 5 kangaskiurua, 2 luotokirvistä, 2 mustapääkerttua, 3 pyrstötiaista, 7 kuusitiaista, 28 pikkuvarpusta, 9 pulmusta, 10 peukaloista ja yhteysaluslaiturin luona pyörinyt koiras mustaleppälintu (syksyn 2.). Mantereelle lähtivät päivällä mm. Jauhiainen, Heiskanen, Kotkavuori-Karras, Vaaranto ja Nisulan Kirsi. Myös Outi lähti hoitamaan asioitamme mantereelle.

MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN ENKÄRIN KÄRJESSÄ

MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN ENKÄRIN KÄRJESSÄ

HAAHKOJA ON ENÄÄ NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

HAAHKOJA ON ENÄÄ NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kovia itätuulia ja syksyn toinen pro

Promeininkiä

Maanantaina 16.10.2023 jatkui viileä luoteisvirtaus – koko päivä 9 m/s, puuskat 13. Lämpöä oli 7 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia 3-4 tuntia luotsiasemalla ja taas kompattiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. tundrahanhi, 2 kuikkaa (+2 sp), 85 ruokkia, 2 pikkulokkia, selkälokki ja petolintuja 13 varpushaukkaa, kanahaukka, hiirihaukka, 7 sinisuohaukkaa (3k), 2 ampuhaukkaa ja muuttohaukka. Eteläkärjen luodoilla käväisi 4 merisirriä, saaressa hyöri 10 närheä ja pähkinähakki, lisäksi nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 2 isolepinkäistä, 3 taivaanvuohta, 380 tilheä ja 200 kottaraista. Ormskärin yllä lensi iltapäivällä 2 teertä (k,n) ja pikkulintuja havaittiin mm. 14 puukiipijää, 2 mustapääkerttua, 14 punatulkkua, 45 kuusitiaista, 18 peukaloista, 8 tikliä, 38 pikkukäpylintua, 6 isokäpylintua ja 320 urpiaista. Yömuuton seuranta illalla tuotti mm. 2 lehtokurppaa. Saareen saapui päivällä lisää lintuväkeä, Ossi Öhman perheineen, Timo Nisula sekä Kari Haataja, Hannu Palojärvi, Olli Sassi, Pertti Rasp, Juha Jokinen ja Timo Luhtala.

PUNARINTOJEN MUUTON HUIPPU LIENEE JO OHI

PUNARINTOJEN MUUTON HUIPPU LIENEE JO OHI

Tiistaina 17.10.2023 oli pitkästä aikaa hieno syyspäivä ja ”turistikeli”. Pääosin oli aurinkoista, lämpöä runsaat 8 astetta ja heikkoa (huom!) länsilounaista tuulta 3-4 m/s. Staijia pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja myöhemmin myös kappelin kalliolla. Koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. kaakkuri, 22 ruokkia, 2 lapasotkaa, 1800 allia, 36 metsähanhea ja petolintuja 2 hiirihaukkaa, 61 varpushaukkaa, kanahaukka, 2 ampuhaukkaa, 2 muuttohaukkaa ja sinisuohaukka. Pattskärin takaluodoilla oli 6 merisirriä, itäniitylle laskeutui suopöllö ja aamulla saaresta lähti kohti Kökaria 5 närheä ja pähkinähakki.

PEUKALOISIA ON PÄIVITTÄIN USEITA

PEUKALOISIA ON PÄIVITTÄIN USEITA

Muita havaintoja olivat mm. isolepinkäinen, kapustarinta, taivaanvuohi, 210 tilheä, 3 kangaskiurua, iso- ja pikkukäpylintu, vielä 5 haarapääskyä, 42 kuusitiaista, 11 pyrstötiaista, 2 mustapääkerttua ja 5 tiltalttia. Päivän laji oli Ossin aamulla Kesnäsin rantakatajista ja pihlajista löytämä hippiäisuunilintu, joka pysytteli alueella koko päivän. Kuviakin syntyi. Meidän saunan nurkilla pyöri edelleen etelänpäiväkiitäjä ja neitoperhokin vielä havaittiin. Jussi ja Kimmo tarkkailivat taas korvin plus lämpökameralla yömuuttoa useita tunteja (17-18.10.) ja runsaan rastasmuuton lomassa havaitsivat mm. valkoviklon (18.10.), 3 lehtokurppaa, 33 taivaanvuohta, 3 Asiota ja 2 kaulushaikaraa (molemmat 18.10.).

HIPPIÄISUUNILINTU - PRO - ETELÄNIEMEN PIHLAJISSA

HIPPIÄISUUNILINTU – PRO – ETELÄNIEMEN PIHLAJISSA

Keskiviikkona 18.10.2023 yöllisen sateen jälkeen oli puolipilvistä ja kohtalaista pohjoiskoillista tuulta, 7-11 m/s. Lämpöä oli enää 3-4 astetta. Pohjoistuuli laittoi mantereelta lintuja liikkeelle ja siksi staijattiin pääosa päivästä, toki saari kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 2 kuikkaa (+1 sp), 10 laulujoutsenta, 90 merihanhea, 2 taigametsähanhea, 1050 valkoposkihanhea, 3810 A/B ja petolintuja n. 20 merikotkaa, 17 varpushaukkaa, kanahaukka, 7 hiirihaukkaa, 3 piekanaa, 2 ampuhaukkaa ja 5 sinisuohaukkaa. Lisäksi muutti 1880 naakkaa ja pähkinähakki.

MONET HANHIPARVET MENIVÄT VÄHÄN KAUKAA

MONET HANHIPARVET MENIVÄT VÄHÄN KAUKAA

Saaressa havaittiin mm. 2 suopöllöä, 2 harmaahaikaraa, 3 taivaanvuohta, 2 lehtokurppaa, 2 jänkäkurppaa, töyhtöhyyppä, n. 400 kottaraista (yömuuton jäljiltä aamuhämärissä Enskärillä), ainakin 220 mustarastasta, 250 punakylkirastasta, 30 laulurastasta, 60 punatulkkua, 120 urpiaista, kangaskiuru, isolepinkäinen, nokkavarpunen, 3 mustapääkerttua, 3 tiltalttia, 8 pikkuvarpusta, 2 pulmusta ja tundraurpiainen. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Wallinmaat sekä Timo Nisula ja saareen saapuivat lintureissulle mm. Tarmo Nurmi, Kimmo Heiskanen, Raisa Kotkavuori-Karras, Annika Vaaranto ja Kirsi Nisula.

KORPPEJA NÄKYY LÄHES PÄIVITTÄIN 1-2 KPL (Kuva: Outi Sarjakoski)

KORPPEJA NÄKYY LÄHES PÄIVITTÄIN 1-2 KPL (Kuva: Outi Sarjakoski)

FLAVISTINEN SINISORSA OLEILEE SAAREN VESILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

FLAVISTINEN SINISORSA OLEILEE SAAREN VESILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Promeininkiä