Säihkylintujen säihkettä

Torstaina 25.5.2023 säätyyppi muuttui – aamulla vähän vesisadetta, aluksi lounais- ja myöhemmin luoteistuulta 7-11 m/s ja lämpöä oli enää 12 astetta. Aamun sade loppui klo 8 aikoihin ja loppupäivä oli pääosin aurinkoinen. Staijia pari tuntia luotsiasemalla, mutta enemmän kompattiin saarta. Merellä nähtiin nyt niukasti liikettä, 30 kuikkaa, kaakkuri, 14 Gaviaa ja 50 A/B. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, 3 lapinsirriä, 2 kapustarintaa, huuhkaja Kobbanilla, 2 käkeä, kehrääjä nukkumassa lammashaassa ja ylilentävä nuolihaukka. Merihanhipoikueita oli jo kolme, niissä 5,5 ja 6 poikasta. Päivän tapahtuma oli säihkylintujen ”joukkokokous” eli ensin löytyi koulun läheltä harjalintu ja kun kokoonnuimme porukalla sitä katsomaan, yhtäkkiä taivaalta alkoi kuulua pehmeän rullaavaa ääntä ja harjalinnun viereen puuhun laskeutui 4 mehiläissyöjää!

HARJALINTU LÖYTYI ENSIN JA PYSYTTELI KOKO PÄIVÄN SAARESSA

HARJALINTU LÖYTYI ENSIN JA PYSYTTELI KOKO PÄIVÄN SAARESSA

Uskomaton hetki. Harjalintu pysyi koko päivän saaressa, mutta meropsit nousivat muutaman minuutin jälkeen lentoon ja katosivat pohjoisen suuntaan eikä niitä nähty enää uudelleen. Päivän pikkulinnuista mainittakoon 3 satakieltä, 5 kultarintaa, 2 sirittäjää, pikkusieppo, 2 luhtakerttusta, 18 pikkulepinkäistä ja lammashaassa ruusupensaassa ajoittain laulanut ja näyttäytynyt viitasirkkalintu. Kova lintupäivä! Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Ossi Öhman, Mikko Järvinen ja Anu, Tarmo Nurmi, Kari Salonen, Antti Fager-Pintilä, Janne Suominen ja muutama muu.

MEHILÄISSYÖJÄT VIIPYIVÄT VAIN MUUTAMIA MINUUTTEJA (Kuva: Pekka Topp)

MEHILÄISSYÖJÄT VIIPYIVÄT VAIN MUUTAMIA MINUUTTEJA (Kuva: Pekka Topp)

Perjantaina 26.5.2023 oli aamun pilvisyyden jälkeen aurinkoista, lämpöä enimmillään 13 astetta ja aluksi etelä-, myöhemmin luoteistuulta 9-13 m/s. Staijia ja saarikomppausta isohkolla joukolla. Merellä oli melko hiljaista, mainittavia mm. 25 sepelhanhea, 63 kuikkaa, kaakkuri, 52 Gaviaa ja 15 ruokkia. Muuttavana nähtiin myös nuolihaukka, tuulihaukka ja töyhtöhyyppä (etelään). Saaressa havaittiin mm. 9 mustakurkku-uikkua, 2 ristisorsaa, kapustarinta, 2 kehrääjää ja sepelrastas kompostorin lähellä.

KEHRÄÄJIÄ ON MUUTAMA LÖYTYNYT VIIME PÄIVINÄ

KEHRÄÄJIÄ ON MUUTAMA LÖYTYNYT VIIME PÄIVINÄ

Pikkulinnuista muita olivat mm. 5 satakieltä, 2 keltavästäräkkiä, 6 kultarintaa, 2 ruokokerttusta, 2 luhtakerttusta, 2 pikkusieppoa, nokkavarpunen ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Aikamoinen pudotus eilispäivästä…

PARI LUHTAKERTTUSTA ON ASETTUNUT SAUNAMME NURKILLE

PARI LUHTAKERTTUSTA ON ASETTUNUT SAUNAMME NURKILLE

Lauantaina 27.5.2023 oli jälleen pilvetöntä, vähän viileää (max 12 astetta) ja aluksi luoteis- ja myöhemmin etelätuulta 4-6 m/s. Staijia runsaat 4 tuntia aamulla ja koko saari sekä Ormskär kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, 268 mustalintua, 68 kuikkaa, 9 kaakkuria, 75 Gaviaa, 3900 koirashaahkaa, 45 ruokkia, 20 suosirriä ja klo 05.50 muutti lajilleen määrittämätön jäägavia kahden kuikan ja yhden kaakkurin kanssa vastavalon puolelta koilliseen. Muita havaintoja olivat mm. 3 ristisorsaa, varpushaukka, kalasääski, kapustarinta, töyhtöhyyppä etelään, myöhäinen lehtokurppa, 240 IK, törmäpääsky ja kehrääjä. Pikkulintuja nähtiin mm. 2 satakieltä, naaraspukuinen mustaleppälintu edelleen, 6 kultarintaa, 2 ruokokerttusta, 3 luhtakerttusta, 25 harmaasieppoa, 9 kirjosieppoa, urpiainen, pikkukäpylintu ja naaras nokkavarpunen. Hilke, Nurmi ja Karlsson lähtivät aamulla mantereelle.

SEPELHANHET MUUTTIVAT SUNNUNTAINA

SEPELHANHET MUUTTIVAT SUNNUNTAINA

Sunnuntaina 28.5.2023 oli pääosin aurinkoista, reipasta (9-12 m/s) etelätuulta ja lämpöä 12 astetta. Staijia n. 5 tuntia ja saartakin kompattiin. Merellä oli mukavaa muuttoa ja etelätuuli myötävaikutti lintujen näkymiseen Utöstä, havaittiin mm. 2245 sepelhanhea, 165 mustalintua, 12 kuikkaa, 2 kaakkuria, 15 Gaviaa, 6 muuttavaa merikihua ja 1+1 etelänkiislaa. Muutolla nähtiin myös ristisorsa, 2 vesipääskyä ja 4 jänkäsirriäistä. Saaressa oli niukahkosti lintuja, mainittavia mm. kesykyyhky, kehrääjä, käki, luhtakerttunen ja nokkavarpunen. Jouduin tänään lähes 1,5 kk saarijakson jälkeen lähtemään hetkeksi mantereelle, laivalla poistuivat myös mm. Jauhiainen, Salonen, Fager-Pintilä, Nurmen Tarppi ja Suominen. Laiva oli aivan tupaten täynnä väkeä, täytyy näköjään taas yrittää välttää sunnuntaivuoroja… Jurmon satamassa nähtiin laivalta pikkutiira.

RENKAATON KESYKYYHKY TUPSAHTI SAAREEN

RENKAATON KESYKYYHKY TUPSAHTI SAAREEN

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä (klikkaa kuvat auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kahlaajamuuttoa ja lisää hysyjä

Maanantaina 22.5.2023 lämpötila nousi edelleen, nyt oli jo 19 astetta. Taivas oli pääosin aurinkoinen ja pohjoistuuli heikkoa, 3-5 m/s. Staijia n. 4 tuntia aamulla ja saari kompattiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 5 valkoposkihanhea, 2 ristisorsaa, 286 kuikkaa, 4 kaakkuria, 256 Gaviaa, 3 ruokkia, 12 merikihua, 260 IK:ta, 18 tervapääskyä ja törmäpääsky. Saaressa havaittiin mm. harmaahaikara, käki, varpushaukka, ampuhaukka, myöhäinen kulorastas, 3 suosirriä, liro ja huuhkaja (Kobbanilla).

SATAKIELIÄ LAULAA JA LYMYILEE SAARESSA

SATAKIELIÄ LAULAA JA LYMYILEE SAARESSA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 3 satakieltä, 5 kultarintaa, luhtakerttunen, 22 punavarpusta, sirittäjä, keltavästäräkki, n. 50 harmaasieppoa ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Saareen saapui tänään kohtalaisesti uutta lintuväkeä, mm. Pekka Topp, Kimmo Kuusisto, Kimmo Hiltunen vaimonsa kanssa, Gamlingarna eli Rolf Karlsson, Timo Nurmi ja Hannu Hilke sekä velipoikani Olli Reijan (Heinonen) kanssa.

KULTARINTOJEN AIKA ON NYT

KULTARINTOJEN AIKA ON NYT

Tiistaina 23.5.2023 oli edelleen pilvetöntä, lämpöä oli 17 astetta ja aluksi heikkoa länsi-, myöhemmin etelätuulta alle 3 m/s. Staijia aamulla runsaat 4 tuntia ja kompattiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. 315 kuikkaa, 280 Gaviaa, 425 valkoposkihanhea (+230 A/B), 11 ruokkia, 40 punakuiria, 735 tundrakurmitsaa (7a) ja IK 400. Lisäksi nähtiin n. 4000 koirashaahkaa paikallisena, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 kurkea, käki ja itärannalla kapustarinta, pikkutylli, kevään eka jänkäsirriäinen ja lapinsirri. Saaresta löytyi  pikkulintuja mm. 4 satakieltä, 5 kultarintaa, 3 ruokokerttusta, nokkavarpunen, keltavästäräkki ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Utössä harvinainen rastaskerttunen oleskeli pätkittäin laulaen koko päivän saunalahden pikku ruovikossa. Itärannalla näkyi eka sinisorsapoikue (n ja 10 pull) ja merihanhipoikue (emot ja 6 pull), lisäksi Kesnäsin tien reunassa oli karikukon pesä, 4 munaa.

KAPUSTARINTA OLESKELEE ITÄRANNALLA

KAPUSTARINTA OLESKELEE ITÄRANNALLA 

Keskiviikkona 24.5.2023 jatkui lämmin (17 astetta) ja aurinkoinen sää. Etelän ja idän välinen tuulenvire oli heikkoa, 2-5 m/s. Staijia aamulla n. 3 tuntia ja vähän myöhemminkin, lisäksi lähes koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, 432 kuikkaa, 6 kaakkuria, 193 Gaviaa, 12 ruokkia ja kahlaajia 990 tundrakurmitsaa (4a), 500 IK (5a) ja 32 meriharakkaa (1a). Lisäksi saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, 2 ristisorsaa, käki, tuulihaukka, varpushaukka, lapinsirri, pikkutylli, kapustarinta, töyhtöhyyppä (etelään) ja 2 pikkukäpylintua. Yöllä oli tullut lisää hysyjä, tänään nähtiin mm. 3 satakieltä, 3 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta, 6 ruokokerttusta, rytikerttunen, sirittäjä, 16 kultarintaa, 23 pikkulepinkäistä, 11 keltavästäräkkiä ja illansuussa Jussi ja Kimi kuulivat ja näkivät lyhyesti koiras sepelsiepon korkealla koulun puissa. Ei löytynyt uudestaan. Kylällä huuteli aamulla turkinkyyhky. Mainittakoon vielä eka lapasorsapoikue, naaras ja 10 pull. Mantereelle lähtivät iltapäivällä mm. velipoikani Olli ja Reija sekä Hiltusen Kimmo vaimonsa kera ja saareen saapui lintureissulle mm. Nisulan Kirsi.

PUNAVARPUNEN SYÖ MEIDÄN KIRSIKAN NUPPUJA

PUNAVARPUNEN SYÖ MEIDÄN KIRSIKAN NUPPUJA

PIKKULEPINKÄISIÄ ON TULLUT PALJON

PIKKULEPINKÄISIÄ ON TULLUT PALJON

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kahlaajamuuttoa ja lisää hysyjä

Hyönteisyöjät hiipuivat korkeapaineen myötä

Helatorstaina 18.5.2023 matalapaine oli ohi, taivas oli lähes pilvetön ja tuuli oli kääntynyt länsiluoteeseen, 4-8 m/s. Lämpöä oli 10 astetta. Kirkas ja kylmä yö piti edelleen pikkulinnut kovin vähissä, mutta merellä sentään oli hiukan liikettä. Staijia n. 4 tuntia, pääosin luotsiasemalla. Saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 1580 A/B (12a), 2 lapasotkaa, 650 allia, 120 mustalintua, 50 kuikkaa, 102 Gaviaa, 94 ruokkia, 1+1 etelänkiislaa, kurki, 4 harmaahaikaraa, suopöllö, varpushaukka ja nuori muuttohaukka. Aamupäivällä muutti saaren yli koilliseen kevään toinen haarahaukka, joka vähän myöhemmin nähtiin myös Jurmosta. Lisäksi tänään nähtiin 2 ohilentävää kesykyyhkyä sekä kevään eka isokoskelopoikue, naaras ja 9 pientä poikasta.

LAPASORSIA PESII UTÖSSÄ 3 PARIA

LAPASORSIA PESII UTÖSSÄ 3 PARIA

Saaresta löytyi mm. tundrakurmitsa edelleen, 3 karikukkoa ja pikkulintuja mm. 4 keltavästäräkkiä, 2 peukaloista, satakieli, 2 sinirintaa, kultarinta, ruokokerttunen, 3 sirittäjää ja järripeippo. Outi saapui illansuussa saareen sekä ainakin 10 uutta lintuharrastajaa (mm. Annika Tatterbach ja Marko Järvenpää), laiva oli lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä.

VARIS TAPPOI RANTAKÄÄMEEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

VARIS TAPPOI RANTAKÄÄMEEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 19.5.2023 jatkui aurinkoinen sää, lämpöä oli enimmillään 12 astetta, ja lounaistuulta 5-7 m/s. Staijia taas ainakin 5 tuntia ja koko saaren komppaus. Muuttavana nähtiin mm. 1144 valkoposkihanhea, 1235 A/B, 600 allia, 19 mustalintua, 53 pilkkasiipeä, 2 kaakkuria, 84 kuikkaa, 293 Gaviaa, 8 merikihua, 74 ruokkia, 420 IK, 3 pikkukuovia, harmaahaikara, 2 kurkea, varpushaukka, nuolihaukka ja ad muuttohaukka.

NUOLIHAUKKOJA ON NÄHTY NIUKASTI

NUOLIHAUKKOJA ON NÄHTY NIUKASTI

Merellä oli ensimmäinen isompi koirashaahkojen kerääntymä, n. 900 koirasta. Utön kyläalueelta puolestaan löysimme Outin kanssa vasta nyt ensimmäisen hautovan haahkan. Saaressa nähtiin myös mm. tundrakurmitsa, töyhtöhyyppä, 7 lapinsirriä, 3 suosirriä, 3 valkovikloa ja törmäpääsky. Pikkulintuja oli edelleen varsin niukasti, mainittavia keltavästäräkki, 3 sinirintaa, kultarinta, sirittäjä ja pikkusieppo. Aamulla mantereelle lähtivät mm. Heikki Minn ja Seppo Paulamäki.

MUUTAMIA LAPINSIRREJÄ ON NÄKYNYT VIIME PÄIVINÄ

MUUTAMIA LAPINSIRREJÄ ON NÄKYNYT VIIME PÄIVINÄ

TÄNÄÄN LÖYSIMME OMITUISEN VÄRISEN JA SEPELKAULAISEN, HERNEKERTUN

TÄNÄÄN LÖYSIMME OMITUISEN VÄRISEN JA SEPELKAULAISEN, HERNEKERTUN

Lauantaina 20.5.2023 korkeapaine jylläsi edelleen, aurinkoa, +13 astetta ja etelälounaista tuulta 2-3 m/s – täydellinen turistikeli. Staijia n. 4 tuntia, mutta nyt oli merelläkin vähän hiljaisempaa, Gavioita lukuun ottamatta, ja saari oli varsin tyhjä hyönteissyöjistä. Mereltä/muutolta mainittakoon mm. 113 valkoposkihanhea, 23 sepelhanhea (illalla), 89 mustalintua, 4 kaakkuria, 567 kuikkaa, 409 Gaviaa, 14 merikihua, 7 ruokkia, 3 tundrakurmitsaa, harmaahaikara ja 9 kurkea. Saaressa nähtiin mm. 5 suosirriä, töyhtöhyyppä, käki, 3 keltavästäräkkiä, 2 satakieltä, sinirinta, pikkusieppo, myöhäinen järripeippo, 7 pikkukäpylintua, 2 isokäpylintua ja 4 punavarpusta. Muutama lintuharrastaja lähti aamulla mantereelle, mm. Kimmo Hiltunen.

NAARAS SINIRINTA MEIDÄN PIHALTA

NAARAS SINIRINTA MEIDÄN PIHALTA

Sunnuntaina 21.5.2023 sama säätyyppi jatkui – pilvetöntä, lämpöä jo jopa 16 astetta ja itätuulta 1-4 m/s. Staijia aamulla n. 3 tuntia, mutta merellä oli varsin niukasti liikettä, allit, haahkat jne vain kelluivat lähes tyynellä merellä. Saari kompattiin. Nähtiin tänään mm. 2 valkoposkihanhea, 50 kuikkaa, kaakkuri, 35 Gaviaa, 900 allia, 120 mustalintua, 5200 koirashaahkaa, 8 ruokkia, 115 riskilää, 6 ristisorsaa, räyskä, harmaahaikara, 4 kurkea, 2 lapinsirriä, 2 suosirriä, karikukko ja valkoviklo. Muita mainittavia saaresta olivat kehrääjä, 3 rytikerttusta, 2 ruokokerttusta, 3 sirittäjää, sinirinta ja 4 keltavästäräkkiä. Aika hiljaista on edelleen saaren hysyrintamalla. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä ja lintuporukoista saareen jäi vain muutama henkilö, mm. Jauhiaisen Jussi.

KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hyönteisyöjät hiipuivat korkeapaineen myötä

Sade ei tuonutkaan lintuja

Maanantaina 15.5.2023 oli vieläkin lähes pilvetöntä ja lämpöä 15 astetta, itäkaakkoinen tuuli puhalsi 5-7 m/s ennakoiden etelästä lähestyvää sadealuetta. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja taas koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 363 valkoposkihanhea, 10 kuikkaa, kaakkuri, 6 merikihua, 3 ruokkia, jp etelänkiisla 2 ruokin kanssa luoteeseen, muuttava lapinsirri ja valkoviklo. Saarikierroksella löytyi mm. nuolihaukka, 2 karikukkoa, tundrakurmitsa itärannalla, 9 pikkukäpylintua ja pikkulintuja mm. 3 satakieltä, 12 sinirintaa, kevään eka kultarinta, punavarpunen, 2 pikkusieppoa, ruokokerttunen, tilhi, järripeippo ja kevään eka kehrääjä, joka surisi aamulla Gamla Postenilla. Mantereelle lähtivät tänään mm. Tammerot ja Kostiainen, mutta päivällä saapui tilalle yli 25 lintuharrastajaa ja -kuvaajaa. Tuttuja joukossa oli paljon, mm. Jarmo T Koistinen, Mika Teivonen, Janda Käyhkö, Timo Lintula, Rami Metsäranta, Petri Ahti, Ilkka Laitinen, Erkki Jokinen, Jorma Hannu, Pauli Eriksson, Vesa Haapaniemi, Pertti Oksanen, Jouko Vuokko, Rauli Lumio, Heikki Minn, Seppo Paulamäki, Kimmo Hiltunen, Paavo Harri ja Jussi Jauhiainen. Kyllä nyt on lintujen vaikea olla tulematta löydetyiksi ja nähdyiksi…

SINIRINTOJEN PÄÄMUUTTO ON NYT

SINIRINTOJEN PÄÄMUUTTO ON NYT

Tiistaina 16.5.2023 oli pitkästä aikaa sadepäivä. Sade alkoi klo 7 aikoihin ja loppui klo 14 aikaan, myöhemmin oli utuista, jopa sumuista, ja pilvistä. Itäkaakkoinen tuuli puhalsi 4-8 m/s ja lämpöä oli 10 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta sateen lomassa. Nähtiin mm. valkoposkihanhi, 7 kuikkaa (+11 sp), 5 ruokkia, pikkulokki, isokuovi (etelään), pikkukuovi, töyhtöhyyppä, valkoviklo, tundrakurmitsa ja käki. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 satakieltä, 2 sinirintaa, 3 ruokokerttusta, 5 lehtokerttua, 20 mustapääkerttua, 3 sirittäjää, 3 pikkusieppoa, järripeippo ja 6 punavarpusta. Aika vaatimaton lintupäivä vuodenaika huomioiden, sade tietysti vaikutti.

KIVITASKU PEHMUSTAA PESÄKOLOAAN KOMEILLA HÖYHENILLÄ

KIVITASKU PEHMUSTAA PESÄKOLOAAN KOMEILLA HÖYHENILLÄ

Keskiviikko 17.5.2023 alkoi sumuisena ja kosteana, päivän mittaan näkyvyys parani ja iltapäivällä oli taas aurinkoakin. Lämpöä oli 9-10 astetta, mutta puuskainen ja kova (13-15 m/s) etelätuuli pakotti linnutkin vähän piiloon. Staijia pitkin päivää ja saari kompattiin, Kesnäs huonommin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 879 valkoposkihanhea, 70 kuikkaa, 276 Gaviaa, 53 pilkkasiipeä, 18 mustalintua, 11 merikihua, 9 ruokkia, harmaahaikara, sinisuohaukka, varpushaukka ja nuolihaukka.

TÄNÄÄN MUUTTI UTÖLÄISITTÄIN KOHTALAISESTI VALKOPOSKIHANHIA, PÄÄJOUKOT MENEVÄT TOKI IDEMPÄÄ

TÄNÄÄN MUUTTI UTÖLÄISITTÄIN KOHTALAISESTI VALKOPOSKIHANHIA, PÄÄJOUKOT MENEVÄT TOKI IDEMPÄÄ

Saaresta mainittavia olivat mm. 4 mustakurkku-uikkua, tundrakurmitsa, lapinsirri, valkoviklo, pikkukuovi ja pikkulinnuista 3 keltavästäräkkiä, satakieli, 3 ruokokerttusta, rytikerttunen, 3 sirittäjää, 2 pikkusieppoa, peukaloinen ja 5 punavarpusta. Hyönteissyöjiä oli eilistäkin niukemmin. Iltapäivällä lähtivät mantereelle mm. Rautanen, Hannu, Lintula, Harri, Eriksson, Haapaniemi, Oksanen ja Aalto. Itärannan muutamien ”harharetkeilijöiden” takia vielä kerran muistutan, että penkkien luota ei kannata mennä yhtään eteenpäin (kylttien toiselle puolelle), jotta linnut saavat rauhassa pesiä suojelualueella ja muuttavat linnut voivat rauhassa ruokailla rannalla. Näin meille lintuharrastajille riittää jotain katsottavaa ja ollaan esimerkkinä muillekin vierailijoille.

KIRJOSIEPPOJAKIN ON VIELÄ VÄHÄN

KIRJOSIEPPOJAKIN ON VIELÄ VÄHÄN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sade ei tuonutkaan lintuja

Rariovi raollaan

Torstaina 11.5.2023 etelästä virtasi lisää lämmintä ilmaa, päivällä oli jo 13 astetta. Merellä oli kovaa lämpöväreilyä. Aurinkoa taas koko päivä ja lempeää 4-6 m/s etelätuulta. Staijia vajaa 2 tuntia ja kompattiin koko saari. Lämmin yö oli tuonut mukavasti uusia pikkulintuja ja keväälle uusia lajeja havaittiinkin useita. Havaintoja olivat mm. 3 kuikkaa (+5 sp), 16 ruokkia, 3 merikihua, varpushaukka, nuolihaukka, 2 kurkea, isokuovi, liro ja koko päivän saaressa huhuillut ja lennellyt turkinkyyhky. Lisäksi nähtiin huuhkaja Kobbanilla, mustavaris, tilhi, 2 pikkukäpylintua, 2 pikkulepinkäistä, järripeippo, 2 punavarpusta ja mukavasti hysyjä – 5 satakieltä, 16 sinirintaa, 2 mustaleppälintua, 12 leppälintua, 14 pensastaskua, 56 hernekerttua, 2 pensaskerttua, lehtokerttu, 18 mustapääkerttua, sirittäjä, 4 harmaasieppoa, 3 pikkusieppoa, kirjosieppo ja aamulla raripuskan luona sirissyt pensassirkkalintu.

KEVÄÄN EKA PIKKUSIEPPO

KEVÄÄN EKA PIKKUSIEPPO

Päivän laji oli (taas) sepelsieppo, joita nähtiin yhteensä kolme: 2kv koiras lammashaassa ja 2 kv koiras ja naaras saunalahden pohjukassa. Saareen saapui illalla muutama uusi lintuharrastaja, tuttuja Petri Vainio ja Hannu Ruotsalainen.

SEPELSIEPPO LYMYILEE SAUNALAHDEN PUSKISSA

SEPELSIEPPO LYMYILEE SAUNALAHDEN PUSKISSA

Perjantaina 12.5.2023 jatkui eteläinen (4-6 m/s) lämmin (jopa 16 astetta) ilmavirtaus ja aurinko porotti koko päivän. Merellä oli taas väreilyä, mutta staijattiin silti pari tuntia. Taas kompattiin koko saari. Muutolla nähtiin mm. 23 valkoposkihanhea, 160 allia, 16 pilkkasiipeä, 33 kuikkaa, kaakkuri, 10 merikihua, 9 ruokkia, yhteensä 254 punakuiria (4a), suopöllö ja tervapääsky. Lisäksi havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, varpushaukka, naaras sinisuohaukka, 4 karikukkoa, tilhi, mustavaris ja 9 pikkukäpylintua. Aamupäivällä löysin kompostorin läheltä hienon +2kv koiras arosuohaukan, jonka hälytykseni jälkeen kaikki muutkin näkivät kun macro laskeutui joksikin aikaa itäniitylle ja käväisi vielä myöhemmin eri puolilla saarta ennen kuin poistui itään päin.

VANHA AROSUOHAUKKAKOIRAS ITÄNIITYN REUNALLA

VANHA AROSUOHAUKKAKOIRAS ITÄNIITYN REUNALLA

Pikkulintuja oli saaressa eilistä vähemmän, mainittavia mm. 2 keltavästäräkkiä, satakieli, 14 sinirintaa, naaraspukuinen mustaleppälintu, pensassirkkalintu lyhyesti äänessä hautausmaan luona, 2 ruokokerttusta, rytikerttunen, 6 lehtokerttua, 7 harmaasieppoa, pikkusieppo ja 3 punavarpusta. Illalla saareen saapuivat mm. Tammerot ja muutama muu lintuharrastaja/-kuvaaja.

PESIVÄ KALALOKKI HERMOSTUI OHILENTÄVÄSTÄ NUORESTA MERIKOTKASTA

PESIVÄ KALALOKKI HERMOSTUI OHILENTÄVÄSTÄ NUORESTA MERIKOTKASTA

Lauantaina 13.5.2023 jatkui aurinkoinen toukokuu. Pilvetöntä, lämpöä 12 astetta ja aluksi 3-4 m/s lounaistuulta, myöhemmin 5-6 m/s lännestä. Staijia runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja taas koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 1716 valkoposkihanhea, 1 tundrahanhi (valkkariparvessa), 95 kuikkaa, 42 Gaviaa, 15 merikihua (2 vaaleaa), 15 ruokkia, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, 6 pikkukuovia ja valkoviklo. Aamun erikoisin muuttohavainto oli avomereltä etelästä saapunut hiiripöllö, joka jäi hetkeksi tolpan päähän eteläkärkeen, kunnes katosi kallioiden taakse. Ei nähty enää myöhemmin. Aamun saldoa oli myös Ismon löytämä ad koiras kyhmyhaahka paikallisten haahkojen joukosta Patteriniemen rannasta, spekta pysytteli paikalla koko aamun kaikkien iloksi. Hiiripöllön tapaan oli kevään toinen havis Utöstä. Keväälle uutena nähtiin heinätavipari, illansuussa itärannalla.

KYHMYHAAHKA PATTERINIEMEN RANNALLA KUVATTUNA LUOTSIASEMAN TUNTUMASTA

KYHMYHAAHKA PATTERINIEMEN RANNALLA KUVATTUNA LUOTSIASEMAN TUNTUMASTA

Pikkulintuja oli saaressa taas vähän eilistä vähemmän, erityisesti punarinnat alkavat hiipua. Mainittavia olivat 2 satakieltä, 13 sinirintaa, keltavästäräkki, 26 leppälintua, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, katkonaisesti sirisevä pensassirkkalintu, 2 ruokokerttusta, rytikerttunen, 6 harmaasieppoa, pikkusieppo ja 2 kirjosieppoa. Nisulan Timo näki aamupäivällä Gamla Postenilla vilkkaasti liikkuneen ad koiras sepelsiepon, joka katosi Enskärin suuntaan. Ei löydetty uudelleen, mutta oli jo kevään neljäs sepelsieppo. Aamulla lähti mantereelle melko paljon väkeä, lintuporukoista mm. Tonteri kavereineen, Lindeman, Nurmi, Hiltunen ja Varesvuot. Saareen saapui mm. Ilpo Aalto.

RUOKOKERTTUSET SAAPUIVAT

RUOKOKERTTUSET SAAPUIVAT

Sunnuntaina 14.5.2023 oli edelleen pilvetöntä auringonpaahdetta. Lämpöä oli 14 astetta ja etelätuuli heikkoa, 4-6 m/s. Staijia vajaa 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Muutolla/merellä nähtiin mm. 586 valkoposkihanhea, 19 kuikkaa (+13 sp), 350 allia, silkkiuikku, 7 merikihua, 9 ruokkia, 2 isokuovia, valkoviklo ja 2 varpushaukkaa. Eilen löytynyt koiras kyhmyhaahka uiskenteli edelleen Patteriniemen rannoilla haahkojen seurassa. Saaressa nähtiin myös heinätavipari edelleen, 3 karikukkoa, liro, mustavaris, 4 satakieltä, 5 sinirintaa, pensasirkkalintu, rytikerttunen, 2 pikkusieppoa, 2 pikkulepinkäistä, koiras mustaleppälintu ja 11 pikkukäpylintua. Iltapäivällä naaraspukuinen sepelrastas lensi itäniityltä läheisille saarille Kobbanin suuntaan. Päivällä lähti mantereelle melko lailla vierailijoita, lintuväkeä mm. Nisula, Hyvärinen, Ruotsalainen, Vainio ja Lindholmit.

PUNARINTOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

PUNARINTOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rariovi raollaan

Pari sepellintua

Maanantaina 8.5.2023 jatkui auringonpaiste ja lämpöä oli jo 10 astetta. Etelälounainen tuuli oli 5-7 m/s. Näennäisen hyvästä muuttosäästä huolimatta aamustaijilla (1,5 tuntia) ei ollut juurikaan liikettä eikä lintumäärä saaressakaan huimannut, paljon vähemmän kuin eilen. Merellä näkyi mm. kaakkuri, 2 kuikkaa (+3 sp), 7 metsähanhea, 9 pilkkasiipeä, 33 ruokkia ja 3 merikihua (1 vaalea). Saarikomppaus tuotti mm. 2 varpushaukkaa, 3 pikkukuovia, kevään ekat 3 sinirintaa, 2 keltavästäräkkiä, tilhen sekä jälleen itärannalla koiras sepelrastaan, varmaankin sama kuin eilen.

HERNEKERTTU ON VÄRJÄNNYT ITSENSÄ KAUNIIN KELTAISEKSI PAJUPENSAAN SIITEPÖLYSSÄ

HERNEKERTTU ON VÄRJÄNNYT ITSENSÄ KAUNIIN KELTAISEKSI PAJUPENSAAN SIITEPÖLYSSÄ

Mantereelle lähti päivällä 4-5 lintuharrastajaa, mutta tilalle tuli reilusti yli 20 uutta. Suurin osa tulijoista oli meikäläiselle tuntemattomia, tuttuja sentään mm. Timo Nisula, Kalle Lindeman, Yrjö Tonteri kavereineen, Kimmo Hiltunen sekä Eija-Leena ja Veijo Lindholm.

staijarit_Korppoo_05_23

Tiistaina 9.5.2023 oli toisinto eilisestä säästä – aurinkoa, lämpöä 10 astetta ja etelälounaista tuulta 8 m/s. Aamulla pari tuntia meristaijia ja koko saari kompattiin. Näkyvä muutto oli edelleen melko vaisua, valkkareita tosin oli liikkeellä. Nähtiin mm. 987 valkoposkihanhea, kuikka (+3 sp), 3 merikihua ja 90 ruokkia. Saaresta löytyi 4 karikukkoa, ristisorsa, kevään ensimmäisiä satakieli, lehtokerttu ja pensaskerttu sekä nyt sepelrastas koulun lahdella. Aamulla löysin meidän talon nurkilta naaras sepelsiepon, joka näyttäytyi mukavasti parin aamutunnin aikana kaikille halukkaille.

TYYPILLISEN HARMAA NAARAS SEPELSIEPPO LÖYTYI MEIDÄN PIHAN NURKALTA

TYYPILLISEN HARMAA NAARAS SEPELSIEPPO LÖYTYI MEIDÄN PIHAN NURKALTA

Keskiviikkona 10.5.2023 sama sää jatkui – pilvetöntä, lämpöä 10 astetta ja etelätuulta 5-6 m/s. Merellä oli utuista, mutta aamulla staijia tänäänkin 2,5 tuntia luotsiasemalla. Saari kompattiin likimain kokonaan. Muutolla nähtiin mm. 133 valkoposkihanhea, 120 A/B (ilm valkkareita), kuikka, 16 Gaviaa, 19 ruokkia ja aamulla eteläniemen yli itään muutti 2 jalohaikaraa. Muita havaintoja olivat mustaviklo, 2 liroa, ristisorsa ja pikkulintuja mm. lehtokerttu, 3 pensaskerttua, satakieli, 2 sinirintaa, punatulkku ja edelleen samoilla paikoilla eilinen naaras sepelsieppo. Iltapäivällä Outi lähti käymään mantereella, samalla lähti joitakin lintuharrastajia ja -kuvaajia ja saareen saapuivat lintureissulle mm. Hyvärisen Ismo ja kuvaajia Sanni Kostiainen sekä Varesvuon Markus ja Minna..

PENSASTASKUJA ON VAIN MUUTAMA PÄIVÄSSÄ

PENSASTASKUJA ON VAIN MUUTAMA PÄIVÄSSÄ

SINIRINNAT OVAT SAAPUNEET

SINIRINNAT OVAT SAAPUNEET

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä (klikkaa kuvat auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pari sepellintua

Kylmä pohjoisvirtaus pysäytti

Torstaina 4.5.2023 Suomeen levisi kylmä pohjoisvirtaus ja Utössäkin satoi rakeita pariin otteeseen. Tuuli oli aluksi pohjoisesta 4 m/s ja myöhemmin luoteesta 8-11 m/s, lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijia aamulla 2,5 tuntia ja koko saari kompattiin, mutta pohjoisvirtaus oli paljon tyhjentänyt saarta, varsinkin hysyistä. Merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 520 allia, 310 mustalintua, 13 pilkkasiipeä ja 88 ruokkia. Trattenilla pyörähti aamulla vielä 14 merisirriä. Saarikierroksella nähtiin mm. 7 harmaasorsaa, 3 kurkea, suopöllö, varpushaukka, 2 karikukkoa, 3 valkovikloa ja Outi löysi kompostorin läheltä naaras sepelrastaan. Muutama leppälintu, hernekerttu, mustapääkerttu, pari kirjosieppoa – kovin niukkaa ajankohtaan nähden. Luhtakana huuteli illalla itärannan ruovikossa, pesimäpaikallaan.

SEPELRASTAS KOMPOSTORIN TAKAKALLIOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

SEPELRASTAS KOMPOSTORIN TAKAKALLIOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 5.5.2023 kylmä korkeapaine jatkui, pohjoistuulta oli aamulla 8-9 m/s, myöhemmin vähän vähemmän. Lämpöä oli aamulla vain 1-2 astetta, mutta aurinko lämmitti päivällä runsaaseen 6 asteeseen. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari eteläkärkeä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 17 pilkkasiipeä, n. 300 allia ja 49 ruokkia. Petolintuja havaittiin tänään varpushaukka, ad muuttohaukka, piekana ja osa Tringalaisista (löytäjä Liisa Salonen) havaitsi kylän yli muuttaneen ad haarahaukan päivällä.

HAARAHAUKKA MUUTTI KYLÄN YLI - KUVASTA KIITOS ELISABETH HELLINGILLE

HAARAHAUKKA MUUTTI KYLÄN YLI – KUVASTA KIITOS ELISABETH HELLINGILLE

Muista havainnoista mainittavia olivat 2 karikukkoa, liro, 4 pikkukuovia, 3 peukaloista, n. 20 tilheä ja illalla sepelrastas itärannan saarilla. Myös luhtakana oli illalla äänessä. Kylmyys ja pohjoistuuli oli pyyhkinyt saaren huomattavan hiljaiseksi pikkulinnuista ja rastaista. Tuulen kääntymistä odotellaan..

1-2 PARIA TAIVAANVUOHIA PESII ITÄNIITYLLÄ

1-2 PARIA TAIVAANVUOHIA PESII ITÄNIITYLLÄ

Lauantaina 6.5.2023 oli pilvetöntä, mutta edelleen varsin viileää (max 6 astetta). Aamun heikko (3 m/s) pohjoistuuli kääntyi päivän aikana lounaaseen (2-3 m/s). Staijia aamulla 2 tuntia ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 7 kuikkaa, 240 mustalintua, 310 allia, 21 pilkkasiipeä, 147 ruokkia ja merikihu (olleet kovin niukassa toistaiseksi, kuten Gaviatkin). Saaresta mainittavimmat olivat valkoviklo, 2 liroa, 2 tuulihaukkaa, suopöllö, huuhkaja aamulla Kobbanilla, 3 peukaloista, naaras mustaleppälintu itärannalla ja ”talvilintujen” rippeitä naaras punatulkku ja 24 tilheä. Lisäksi puolen päivän jälkeen jalohaikara yritti laskeutua itärannalle, mutta jatkoi kuitenkin matkaa pohjoisen suuntaan. Tringan retkiporukka lähti aamulla mantereelle, Rautasen Jouni saapui illansuussa lintureissulle.

NIITTYKIRVISTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN

NIITTYKIRVISTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN

Sunnuntaina 7.5.2023 oli ns. turistikeli – koko päivä aurinkoa, heikkoa (2-3 m/s) etelätuulta ja lämpöä 7 astetta, yöllä lämpötila kävi nollassa. Staijia aamulla vain tunti, merellä oli kovin hiljaista. Kompattiin likimain koko saari, Kesnäs tosin vähän huonommin. Havaintoja olivat mm. kuikka, 20 valkoposkihanhea, 21 ruokkia, 5 merikihua, 2 liroa, 3 isokuovia, 45 pikkukuovia, kalasääski ja tilhi. Hysyjä oli saapunut jonkinmoinen annos yöllä, mainittakoon n. 70 hernekerttua, 30 mustapääkerttua, 15 leppälintua, 10 pensastaskua ja 7 kirjosieppoa, lisäksi itärannalla nähtiin useaan otteeseen komea koiras sepelrastas. Mantereelle lähti päivällä melko paljon väkeä, myös lähes kymmenen saaressa ollutta (lintu)kuvaajaa.

OSA TYLLEISTÄ ON JO PESIMÄPUUHISSA REVIIREILLÄÄN

OSA TYLLEISTÄ ON JO PESIMÄPUUHISSA REVIIREILLÄÄN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kylmä pohjoisvirtaus pysäytti

Vappulintuja

Vapunpäivänä 1.5.2023 oli puolipilvistä, mutta illansuussa lounaasta alkaen voimistuvaa vesisadetta. Lämpöä oli 7 astetta ja lounaistuulta aamulla 4 ja illalla 10 m/s. Staijia runsaat 2 tuntia aamulla luotsiasemalla ja saaren komppausta Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 18 tundrahanhea, 10 valkoposkihanhea, 7 kuikkaa (+28 sp), 52 mustalintua, 7 pilkkasiipeä, 19 ruokkia ja reipasta tiiramuuttoa, yli 200 yksilöä. Saaressa mainittavaa oli 5 harmaasorsaa, harmaahaikara, varpushaukka, nuolihaukka, kurki, 2 valkovikloa, räystäspääsky ja tilhi. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 peukaloista, 12 leppälintua, pensastasku, hernekerttu, 24 mustapääkerttua, 4 kirjosieppoa ja punatulkku. Ajankohtaan nähden oli kuitenkin niukanpuoleinen lintupäivä. Iltapäivällä mantereelle lähti paljon väkeä, lintuporukoista mm. Jauhiaisen Jussi.

LUOTOKIRVISIÄ ON SAARESSA PÄIVITTÄIN USEITA, REVIIRI MM ETELÄKÄRJESSÄ

LUOTOKIRVISIÄ ON SAARESSA PÄIVITTÄIN USEITA, REVIIRI MM ETELÄKÄRJESSÄ

Tiistaina 2.5.2023 satoi vettä, ajoittain reippaasti, klo 11 saakka. Tuuli oli luoteesta 6-9 m/s ja lämpöä 3 astetta – iltapäivällä aurinko tuli esiin ja lämpö nousi 6 asteeseen. Aamustaiji jäi väliin, mutta saarta komppailtiin melko huolellisesti. Nähtiin mm. ristisorsa, 3 harmaasorsaa, varpushaukka, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 töyhtöhyyppää, 2 rantasipiä, 8 valkovikloa, 8 liroa ja itärannalla pitkästä aikaa 5 merisirriä.

MERISIRRIT VAIHTAVAT KESÄPUKUUN

MERISIRRIT VAIHTAVAT NYT KESÄPUKUUN

Sade oli taas tiputtanut lisää lintuja saareen ja mainittavia havaintoja olivat mm. 2 peukaloista, 70 punarintaa, 15 leppälintua, 7 pensastaskua, 8 hernekerttua, 40 mustapääkerttua, 3 kirjosieppoa, tilhi ja itäniityn-Kattrumpanin alueella (vihdoin..) kevään eka sepelrastas. Itärannan ruovikossa äänteli luhtakana ja itäniityn rannan tuntumasta isolta sadevesilammikolta Ossi löysi jälleen naaras sitruunavästäräkin, jonka Outin kanssa myös näimme hienosti. Kuvien perusteella eri yksilö kuin 28.4. eli Utön kevään jo kolmas sittis!

UUSI SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI NAARAS

UUSI SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI NAARAS

Keskiviikkona 3.5.2023 oli pääosin aurinkoista ja lämpöä oli enimmillään 8 astetta. Tuuli oli länsiluoteesta 3-7 m/s. Staijia aamulla runsas 2 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 8 kuikkaa (+3 sp), 215 mustalintua, 440 allia, 108 ruokkia, 2 jouhisorsaa, 3 merikihua (1 vaalea) ja merellä muuttanut Asio. Saarikierroksella havaittiin mm. harmaahaikara, varpushaukka, tuulihaukka, pikkukuovi, lehtokurppa, suokukko, 8 harmaasorsaa ja itärannalla nyt 3 merisirriä.

LIROT SAAPUIVAT

LIROT SAAPUIVAT

Pikkulintuja nähtiin mm. 3 peukaloista, 16 leppälintua, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 11 pensastaskua, 2 kirjosieppoa, 5 urpiaista, punatulkku ja itärannan lammikolla aamupäivällä eilen löytynyt naaras sitruunavästäräkki.  Linnut olivat kuitenkin selvästi vähentyneet eilisestä kylmän ja kirkkaan yön aikana. Kolme viikkoa saaressa ollut elokuvaryhmä poistui tänään mantereelle, myös lintuväestä lähti mm. Öhmanin Ossi. Saareen saapui iltapäivällä mm. Tringan linturetkiporukka, noin 15 henkeä, ja muutama muu lintuharrastaja ja -kuvaaja.

RANTASIPI ON UTÖSSÄ MELKO VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

RANTASIPI ON UTÖSSÄ MELKO VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ LÄHES 10 YKSILÖÄ PÄIVÄSSÄ

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ LÄHES 10 YKSILÖÄ PÄIVÄSSÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vappulintuja

Sitruunavästäräkkejä

Torstaina 27.4.2023 oli vaihteeksi aurinkoista ja lämmintä (7 astetta), etelälounainen tuuli henkoili vain 6 m/s. Staijia aamulla 2,5 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. laulujoutsen, 6 kuikkaa (+sp 7), härkälintu, 16 pilkkasiipeä, 185 mustalintua, 255 allia, 9 tukkakoskeloa, 104 ruokkia, 26 tavia, 2 merikihua ja mereltä lounaasta saapunut suopöllö. Saaressa nähtiin mm. 2 harmaasorsaa, sinisuohaukka, tuulihaukka, kalasääski, 2 valkovikloa, lehtokurppa ja mustavaris. Pikkulinnut ja rastaat olivat paljon vähentyneet eilisestä, mainittavimmat tänään olivat pensastasku, edelleen eilinen koiras pikkulepinkäinen (nyt lammashaassa), 2 naaraspukuista mustaleppälintua ja päivän lajina Antero Topp löysi aamulla itäniityltä koiras sitruunavästäräkin, joka oleskeli pitkään puupenkkien edustalla kaikkien nähtävänä. Myöhemmin päivällä itärannalta löytyi myös naaras sitruunavästäräkki – onpa niitä nyt liikkeellä! Outi saapui illansuussa mantereelta kotiin, laivassa oli myös pari-kolme lintuharrastajaa (mm. Taxellit).

KOIRAS "SITTIS" ITÄRANNALLA

KOIRAS ”SITTIS” ITÄRANNALLA

URPIAINEN YRITTÄÄ EHKÄ TAAS PESIÄ SAARESSA

URPIAINEN YRITTÄÄ EHKÄ TAAS PESIÄ SAARESSA

Perjantaina 28.4.2023 oli puolipilvistä, lämpöä oli 5-6 astetta ja aluksi etelätuulta 4-5 m/s ja myöhemmin lännestä 10-11 m/s. Näkyvyys oli hyvä ja staijattiin taas 2,5 tuntia aamulla luotsiasemalla. Aika hiljaista oli kuitenkin merellä, nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 22 valkoposkihanhea, 17 kuikkaa, 325 mustalintua, 24 pilkkasiipeä, 455 allia, 11 tukkakoskeloa, 19 tavia ja 87 ruokkia. Saaressa nähtiin mm. harmaasorsa, 2 valkovikloa, vuoden eka rantasipi ja tilhi. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 2 käenpiikaa, kirjosieppo, hernekerttu, pensastasku, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, keltavästäräkki ja jälleen sitruunavästäräkki, tällä kertaa naaras – varmaankin sama kuin eilen. Saareen saapui illalla lisää lintuväkeä, mm. Jukka Taskinen, Roger Egan, Tanja Lindholm, Ossi Öhman ja Jussi Jauhiainen sekä 4-5 muuta. Alkaa olla ”kevätruuhkaa…”.

TÄNÄÄN SAMOILLE KULMILLE ILMESTYI NAARAS SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI

TÄNÄÄN SAMOILLA KULMILLA OLI NAARAS SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI

Lauantaina 29.4.2023 oli aluksi aurinkoista ja heikkoa (2 m/s) etelätuulta, mutta päivän kuluessa pilvistyi, illalla sadetta, ja etelätuulta 9-10 m/s. Lämpöä oli 7 astetta. Aamulla staijia 2,5 tuntia ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 4 valkoposkihanhea, 18 kuikkaa (+17 sp), härkälintu, 325 allia, 105 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 19 tukkakoskeloa, 2 merikihua ja 56 ruokkia. Muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 4 harmaasorsaa, 5 valkovikloa, kevään eka karikukko, rantasipi, tuulihaukka ja 8 tilheä. Taskinen, Egan ja Lindholm  näkivät varhain aamulla hotellialueen yli luoteeseen muuttaneen jalohaikaran. Pikkulinnuista mainittakoon 2 hernekerttua, 2 käenpiikaa, 2 naaraspukuista mustaleppälintua ja 2 pikkukäpylintua. Aamulla lähtivät mantereelle lintuväestä mm. Toppit, Jompero, Koskiset, Tanner ja Honkanen.

HAAHKOJEN SUKUPUOLIJAKAUMA ON LÄHES TÄLLAINEN

HAAHKOJEN SUKUPUOLIJAKAUMA ON LÄHES TÄLLAINEN

Vapunaattona 30.4.2023 oli vappusää – pilvistä ja sadekuuroja pitkin päivää, illalla tosin selkeni. Länsituuli oli navakkaa, 10-15 m/s, ja lämpöä oli vain 3-4 astetta. Oli aika koleaa. Staijia runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosaa ja kyläaluetta, mutta lintuja oli saaressa melko niukasti. Merellä/muutolla nähtiin mm. 25 valkoposkihanhea, 4 kuikkaa (+2 sp), 490 mustalintua, 85 pilkkasiipeä, 1130 allia, 48 ruokkia, 5 merikihua, 3 pikkukuovia, tuulihaukka ja pohjoiseen muuttanut suopöllö. Lisäksi ruokkiparvessa nähtiin kevään eka jp etelänkiisla klo 7.25. Saaressa havaittiin mm. 6 harmaasorsaa, 2 käenpiikaa, 3 tilheä, 2 pensastaskua ja nokkavarpunen. Melko paljon väkeä lähti päivällä mantereelle, lintuporukoista mm. Helander, Saarnio, Taskinen, Egan ja Lindholm. Vapunaatto kului mukavasti kodin terassilla.

PENSASTASKUJA ON OLLUT VASTA MUUTAMA

PENSASTASKUJA ON OLLUT VASTA MUUTAMA

VIHERVARPUSIA ON MUUTAMA PÄIVÄSSÄ

VIHERVARPUSIA ON MUUTAMA PÄIVÄSSÄ

KYHMYJOUTSEN HAUTOO ITÄRANNAN EDUSTAN SAARESSA

KYHMYJOUTSEN HAUTOO ITÄRANNAN EDUSTAN SAARESSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) näkyvät täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sitruunavästäräkkejä

Sumuja ja huippuaikainen pikkulepinkäinen

Maanantaina 24.4.2023 satoi aamuyöllä muutama tippa vettä (pitkästä aikaa!) ja aamulla tiheä sumu roikkui saaren päällä klo 9 saakka. Lämpöä oli tänään 4 astetta ja pohjoistuulta 4-5 m/s. Sumun takia staijia vasta klo 9-11 luotsiasemalla, saari kierrettiin muuten paitsi Kesnäs. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, kaakkuri, 24 valkoposkihanhea, 545 mustalintua, 224 pilkkasiipeä, 340 allia, 15 ruokkia, 26 tavia, 16 jouhisorsaa, 19 haapanaa, 5 merikihua, 25 tiiraa (joista ainakin 7 lapintiiroja), 31 tukkakoskeloa ja 5 kurkea. Saaressa havaittiin lisäksi mm. ristisorsa, 2 harmaasorsaa, ruskosuohaukka, tuulihaukka, 2 metsävikloa, valkoviklo, vp punakuiri itärannalla ja isolepinkäinen.

ITÄRANNALLA KÄVÄISSYT PUNAKUIRI

ITÄRANNALLA KÄVÄISSYT PUNAKUIRI

Muita olivat mm. 2 haarapääskyä, 2 räystäspääskyä, 2 tilheä, 4 mustapääkerttua, 2 pikkukäpylintua, kevään eka käenpiika ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Muutama lintuharrastaja lähti päivällä mantereelle (mm. Knaapi ja Laitinen) ja saareen saapuivat lintureissulle mm. Jukka Rannikko, Pentti Jompero sekä Pirkko ja Timo Koskinen. Tänään liikenteessä olikin m/s Kökar, koska Baldur on telakalla seuraavat pari viikkoa.

LAULURASTAITA ON MONIA PÄIVITTÄIN

LAULURASTAITA ON MONIA PÄIVITTÄIN

Tiistaina 25.4.2023 yöllisen sateen jälkeen päivä oli pilvinen ja sumuinen, ajoittain näkyvyys oli vain 100-200 m. Lämpöä oli 7 astetta ja aamun 8 m/s kaakkoistuuli heikkeni 4 m/s etelästä. Huonon näkyvyyden takia meristaiji jäi niukaksi, mutta saarta komppailtiin. Vähän oli ”välipäiväfiilistä” vaikka lintuja oli kohtalaisesti, mutta ei mitään yllätyksellistä. Keväälle uusia lajeja nähtiin leppälintu (3 koirasta), koiras pensastasku ja hernekerttu. Muita havaintoja olivat mm. ristisorsa, 4 ruokkia, punakuiri, kapustarinta, varpushaukka, räystäspääsky, isolepinkäinen ja 7 tilheä. Pikkulinnuista mainittavia em. lisäksi olivat 17 mustapääkerttua, 9 rautiaista, 4 metsäkirvistä ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua.

KEVÄÄN EKA HERNEKERTTU

KEVÄÄN EKA HERNEKERTTU

Keskiviikkona 26.4.2023 satoi taas yöllä ja aamusta alkaen saari oli säkkisumussa (näkyvyys alle 500m) pitkälle iltapäivään saakka. Iltapäivällä sitten saatiin uudelleen vesisadetta. Lämpöä oli 5 astetta ja etelätuulta 4-6 m/s. Ei tänäänkään staijia, mutta saarta kompattiin melko ahkerasti. Yöllä oli pudotuskeli, saari kuhisi aamulla lintuja – erityisesti rastaita oli paljon (mm. yli 400 räkättiä). Uusia kevätlajeja löytyi kirjosieppo (3 koirasta), pajulintu (2) ja yllättävimpänä huippuaikainen koiras pikkulepinkäinen. Viimemainittu käväisi kevyessä sateessa lyhyesti meidän saunan lähellä, ehdin saada kuvat, ja jatkoi pian kylän itäosaan päin eikä nähty uudelleen. Ei taida olla montaakaan varhaisempaa hyväksyttyä keväthavista Suomesta, Pöyhösen (2015) kirjan mukaan 25.4. olisi olemassa jokin ”seulan läpäissyt” havainto.

TÄMÄNPÄIVÄINEN KOIRAS PIKKULEPINKÄINEN

TÄMÄNPÄIVÄINEN KOIRAS PIKKULEPINKÄINEN

Muita havaintoja tänään olivat mm. ristisorsa, sinisuohaukka (+2 sp), kalasääski, tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, suopöllösarvipöllö, kapustarinta, jänkäkurppa, 2 harmaahaikaraa, isolepinkäinen ja 4 tilheä. Pikkulinnusta em. lisäksi nähtiin mm. hernekerttu, pensastasku, käenpiika, 4 leppälintua ja naaras mustaleppälintu itärannan kivillä. Myös tiltaltteja, mustapääkerttuja ja hippiäisiä oli yöllä tippunut selvästi lisää. Jukka Rannikko lähti iltapäivällä mantereelle ja uutta lintuväkeä saapui mm. Esa Helander, Juha Saarnio, Eero Honkanen ja Petri Tanner.

TILTALTTEJA ON PÄIVITTÄIN USEITA

TILTALTTEJA ON PÄIVITTÄIN USEITA

TUKKAKOSKELOLLA TUKKA SEKAISIN

TUKKAKOSKELOLLA TUKKA SEKAISIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sumuja ja huippuaikainen pikkulepinkäinen