Syysmuuttoa odotellessa

Torstaina 22.7.2021 oli jälleen pelkkää aurinkoa, lämpöäkin 22 astetta, ja länsituulta 9 m/s. Staijia tavan mukaan tunti ja itäosan kierros, saaliina mm. harmaahaikara, 9 ruokkia, valkoviklo, metsäviklo, 9 liroa, suosirri, taivaanvuohi ja 2 töyhtöhyyppää. Hiljaista on linturintamalla. Huuhkaja näkyi illalla ja kylältä löytyi yllättäen ruokaileva pikkuvarpunen, edellisestä on ainakin pari kuukautta aikaa. Nisulan Timo saapui illalla saareen lintuja katsastamaan.

PIKKUVARPUNEN OLI JOSTAIN ILMESTYNYT SAAREEN

PIKKUVARPUNEN OLI JOSTAIN ILMESTYNYT SAAREEN

OUTI KUVASI YÖLLÄ HIENOSTI VALAISEVAT YÖPILVET

OUTI KUVASI YÖLLÄ HIENOSTI VALAISEVAT YÖPILVET

Perjantaina 23.7.2021 oli aluksi pilvistä, puolen päivän jälkeen pilvetöntä, mutta viileämpää (18 astetta) navakan 8-12 m/s pohjoistuulen myötä. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia ja kierrettiin itäosat, kyläaluetta ja Kesnäs. Mainittavimpia olivat 10 harmaahaikaraa, 3 ruokkia, 11 mustalintua, 26 pikkukuovia, ad punakuiri, 2 valkovikloa, 5 liroa, 2 taivaanvuohta, töyhtöhyyppä, rantasipi ja suosirri. Luotokirvisiä laskettiin yhteensä 7.

PIKKUKUOVIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PIKKUKUOVIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Lauantaina 24.7.2021 oli taas pilvetöntä ja lämmintä (22 astetta), länsituulta oli 4-7 m/s. Staijia aamulla 1,5 tuntia ja itäosan kierros – muuten lähinnä tuttujen (Aaltosen Minna ja Henri, Ritva Blomqvist ym) parissa kotikulmilla. Lintuja nähtiin mm. 12 harmaahaikaraa, 130 merimetsoa, 19 ruokkia ja muuttokahlaajia 6 pikkukuovia, punakuiri edelleen, 2 valkovikloa, 4 liroa, suokukko, töyhtöhyyppä, suosirri ja 2 vp  kuovisirriä. Raripuskan lähistöllä näyttäytyi 2 nuorta kirjokerttua. Nisulan Timo lähti aamulla mantereelle.

VANHA PUNAKUIRI ON OLLUT PARI PÄIVÄÄ ITÄRANNALLA

VANHA PUNAKUIRI ON OLLUT PARI PÄIVÄÄ ITÄRANNALLA

Sunnuntaina 25.7.2021 oli jälleen pilvetöntä ja lämmintä (23 astetta) sekä heikkoa (3-5 m/s) etelälounaista tuulta. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla mutta muuten päivä kului pitkälti veneretkellä Syndaskäriin ja Bokulla örenille. Aamulla näkyi mm. 22 ruokkia, eteläkärjessä uiva alli, n. 3400 sulkivaa haahkaa Kökarin puolella sekä 2 liroa, 2 valkovikloa ja lapinsirri. Majakalla lentelee nyt 4 tervapääskyä, lieneekö 2 lentopoikasta mukana viitaten pesintään… Meriretkellä nähtiin mm. 3 pilkkasiipipoikuetta, 8 merihanhea, harmaahaikara, metsäviklo, 4 liroa, 3 valkovikloa, metsäviklo, rantasipi ja 2 luotokirvistä. Laaksosen Juha oli saapunut saareen ja näki itäosassa mm. nuoren kirjokertun, pikkuvarpusen, pikkutyllin, lapinsirrin ja edelleen punakuirin.

VAIHTEEKSI VENERETKELLÄ UUDESSA SAARESSA

VAIHTEEKSI VENERETKELLÄ UUDESSA SAARESSA, TAUSTALLA BOKULLA

PILKKASIIPIPOIKUE BOKULLA ÖRENILLÄ

PILKKASIIPIPOIKUE BOKULLA ÖRENILLÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Turistikausi vilkkaimmillaan

Maanantaina 19.7.2021 paistoi aurinko taas koko päivän, mutta lämpöä oli enää 18 astetta. Pohjoisluoteinen tuuli 7-9 m/s viilensi mukavasti. Staijia tunti aamulla ja kierrettiin saaren itäosat. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 34 muuttavaa merimetsoa, valkoviklo, 4 liroa, 3 pikkukuovia, taivaanvuohi, 4 suosirriä ja vp kuovisirri. Mainittavimmat pikkulinnut olivat jälleen naaras punatulkku ja reviirillään rätissyt kirjokerttu. Illalla oltiin Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa testaamassa hotellin rantaravintola ”Meriklaarin” pizzat ja sen jälkeen istuttiin pitkään iltaa meidän tuvassa. Mukavaa.

HUONO KUVA  HEINÄKUISESTA PUNATULKUSTA ULKOSAARELLA

HUONO KUVA HEINÄKUISESTA PUNATULKUSTA ULKOSAARELLA

SUO- JA KUOVISIRREJÄ ON OLLUT TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN TÄNÄ KESÄNÄ

SUO- JA KUOVISIRREJÄ ON OLLUT TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN TÄNÄ KESÄNÄ

Tiistaina 20.7.2021 oli edelleen aurinkoista, lämpö käväisi 22 asteessa. Länsiluoteista tuulta, 6-9 m/s, mutta voimistui illalla 12 m/s. Staijia taas runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja tuttu itäosan kierros. Havaintoja mm. 2 harmaahaikaraa, 21 ruokkia, 3 pikkukuovia, 7 liroa, 2 valkovikloa, 5 suokukkoa, taivaanvuohi ja vp kuovisirri. Kirjokerttu nähtiin nyt Teerikallion reunalla ruusupensaassa ja itärannalla käväisi ad pikkutiira, ilmeisesti Jurmon alueen pesimäkantaa. Pikkutiira on lähes vuosittainen Utössä, mutta kuitenkin täällä ns. pikkurari.

NUORIA JA VANHOJA LUOTOKIRVISIÄ NÄKYY PÄIVITTÄIN

NUORIA JA VANHOJA LUOTOKIRVISIÄ NÄKYY PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 21.7.2021 auringonpaiste jatkui, mutta lämpöä oli ”vain” 18 astetta. Pohjoisluoteinen tuuli, 6-8 m/s, viilensi mukavasti. Staijia tunti aamulla ja itäosan kierros tehtiin. Melko hiljaista edelleen lintumaailmassa, nähtiin mm. 6 ruokkia, 18 mustalintua, 75 muuttavaa merimetsoa, 2 harmaahaikaraa, 7 liroa, 3 valkovikloa, metsäviklo, 2 suokukkoa, 2 taivaanvuohta, suosirri ja vp kuovisirri. Turisteja riittää edelleen ja satamassa on runsaasti vierasveneitä.

VALKOVIKLO ON PÄIVITTÄINEN TÄHÄN AIKAAN VUODESTA

VALKOVIKLO ON PÄIVITTÄINEN TÄHÄN AIKAAN VUODESTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Lintumaailmassa vielä rauhallista

Torstaina 15.7.2021 kostean tukala helle jatkui, nyt maksimilämpö oli tasan 28 astetta – hipoo jo meidän Utö-ajan (15 vuotta) ennätystä. Aurinkoa koko päivä ja heikkoa (1-4 m/s) etelälounaista tuulta. Aamulla luotsiasemalla staijia n. 1,5 tuntia, nyt Rivaston Arin kanssa. Myöhemmin pikainen käynti itärannalla ja muu päivä vieraiden kanssa kotinurkilla. Mainittavia havaintoja olivat 3 allia, 16 ruokkia, muuttavana 4 pikkulokkia (1kv ja 3 ad), 3 pikkukuovia, 2 metsävikloa, 4 valkovikloa, 8 liroa, 2 suokukkoa ja pikkutylli edelleen. Kaksi kirjokerttua oli edelleen reviirillään.

PIKKULEPINKÄISIÄ ON PESINYT KAKSI PARIA - TÄMÄ PYYDYSTI MATARAKIITÄJÄN

PIKKULEPINKÄISIÄ ON PESINYT KAKSI PARIA – TÄMÄ PYYDYSTI MATARAKIITÄJÄN

Perjantaina 16.7.2021 hellekausi vihdoin hellitti – tuuli kääntyi pohjoiseen ja puhalsi koko päivän 9-11 m/s. Aamuyöllä saatiin vähän sadettakin, mutta päivä oli aurinkoinen ja lämpöä oli enimmillään 23 astetta. Aamustaiji luotsiasemalla ei tuottanut mainittavaa, myöhemmin tehtiin pikainen käynti itäosaan, jossa nähtiin mm. harmaahaikara, 2 mustavikloa, 11 liroa, suokukko, 3 suosirriä ja vielä jp kuovisirri. Vieraamme lähtivät iltapäivällä m/s Utö Express’illä mantereelle, Varesvuon Markus ja Minna saapuivat illansuussa saareen.

LIRO, NUORI PUNAJALKAVIKLO JA KUOVISIRRI

LIRO, NUORI PUNAJALKAVIKLO JA KUOVISIRRI

Lauantaina 17.7.2021 vietettiin rauhallinen päivä, pääosin kotosalla. Aurinkoista, lämpöä oli 23 astetta ja heikkoa (2-5 m/s) aluksi pohjois-, myöhemmin lounaistuulta. Staijia aamulla vajaa tunti luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat. Syksyn merkkejä olivat mm. 14 harmaahaikaraa ja yllättävästi naaras punatulkku. Voisikohan kähmyillä ja jopa pesiä saaressa, nähtiin vielä toukokuun lopulla ja viime vuonna jopa kesäkuun puoliväliin saakka…Muita havaintoja olivat mm. 3 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 5 liroa, 2 taivaanvuohta, ad-suosirri ja 3 vp kuovisirriä. Lisäksi nähtiin törmäpääsky. Iltapäivällä tehtiin pieni koeajo Ormskärin ympäri vielä vähän korjausta (vaihteisto) vaativalla Silverillämme.

HARMAAHAIKAROITA LEPÄILI ITÄRANNAN EDUSTAN SAARILLA

HARMAAHAIKAROITA LEPÄILI ITÄRANNAN EDUSTAN SAARILLA

Sunnuntaina 18.7.2021 oli edelleen aurinkoista, mutta reipas (9-12 m/s) pohjoisluoteinen tuuli vähän viilensi ilmaa (21 astetta). Taas tunnin staji luotsiasemalla ja kierrettiin itäosat sekä vähän kyläaluettakin. Mainittavimmat havainnot olivat 3 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, 4 pikkukuovia, 12 valkovikloa, 3 liroa, suosirri, kuovisirri ja pikkusirri. Huuhkaja istuskeli koko päivän Pattskärillä ja kirjokerttu näyttäytyi edelleen pesimäalueellaan. Merimetsojen syysmuutto on jo alkanut, mutta muuten on muuttorintamalla vielä kovin hiljaista.

HUUHKAJA PÄIVYSTI AAMUVALOISSA PATTSKÄRILLÄ

HUUHKAJA PÄIVYSTI AAMUVALOISSA PATTSKÄRILLÄ

TÖYHTÖHYYPPIÄ MUUTTAA ETELÄÄN SILLOIN TÄLLÖIN

TÖYHTÖHYYPPIÄ MUUTTAA ETELÄÄN SILLOIN TÄLLÖIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lintumaailmassa vielä rauhallista

Huh hellettä!

Maanantaina 12.7.2021 jatkui lämpö (24 astetta), auringonporotus eikä heikko (3-5 m/s) etelälounainen tuuli tuonut oleellista helpotusta. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja kierrettiin pikaisesti saaren itäosat. Muuten viihdyttiin paljon talon varjoisalla pohjoisseinustalla. Havaintoja olivat mm. 5 merihanhea, 3 mustalintua, 14 ruokkia ja muuttokahlaajia valkoviklo, 7 liroa, 3 suokukkoa, 2 pikkukuovia, isokuovi, 4 töyhtöhyyppää, vuoden eka pikkutylli (nuori lintu itärannalla), 12 suosirriä ja 2 kuovisirriä. Pikkulinnuista mainittakoon 2 kultarintaa ja kirjokerttu. Turisteja ja vierasveneitä on edelleen runsaasti saaressa.

NUORI PIKKUTYLLI ITÄRANNALLA

NUORI PIKKUTYLLI ITÄRANNALLA

JOKUNEN ISOKUOVI ON SILLOIN TÄLLÖIN MUUTTANUT

JOKUNEN ISOKUOVI ON SILLOIN TÄLLÖIN MUUTTANUT

Tiistaina 13.7.2021 korkeapaine edelleen päällä, heikkoa (2-4 m/s) koillistuulta, aurinkoa ja kesän maksimi Utössä eli 27,9 astetta. Staijia tunti aamulla ja pikainen itäosan kierros tuottivat mm.  kaakkurin, 29 ruokkia, mustalinnun, 4 pikkukuovia, 9 liroa, valkoviklon, 5 suokukkoa, edelleen nuoren pikkutyllin, 8 suosirriä, kuovisirrin ja vuoden ekan pikkusirrin. Kultarinta oli edelleen meidän saunalla ja 2 kirjokerttua raripuskan lähellä, kuljettavat yhä ruokaa oletetun pesäpaikan suuntaan. Iltapäivällä meille saapuivat kyläilemään Lotta, Vesa ja Vilma, Linni ja Niko sekä Liina, Viljami ja Eemeli. Nyt on menoa ja meininkiä!

KIRJOKERTTU VIE EDELLEEN RUOKAA POIKASILLEEN

KIRJOKERTTU VIE EDELLEEN RUOKAA POIKASILLEEN

Keskiviikkona 14.7.2021 jatkui hellesää – tänään oli 27 astetta ja pilvetöntä. Koillistuulta oli 4-5 m/s. Aamulla taas tunnin staiji luotsiasemalla ja myöhemmin pikainen käynti itärannalla, muuten vieraiden kanssa kotinurkilla oleskelua. Mainittavat havainnot olivat harmaahaikara, 7 merihanhea, mustalintu, 27 ruokkia, 2 pikkukuovia, 5 liroa, 4 valkovikloa, 4 suokukkoa, suosirri ja kirjokerttu. Linni ja Niko purjehtivat tänään s/y Taivaanvuohella Utön ja Ormskärin ympäri.

MONENLAISIA HUVIALUKSIA ON NYT LIIKKEELLÄ

MONENLAISIA HUVIALUKSIA ON NYT LIIKKEELLÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Huh hellettä!

Kesälämpö jatkuu, vähän sateitakin

Torstaina 8.7.2021 oli yöllisen sateen jälkeen lämmintä (24 astetta) ja aurinkoista, länsituuli oli heikkoa 4-5 m/s. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia ja itäosaa tuli kierrettyä. Mainittavia olivat mm. 2 kaakkuria, 29 mustalintua, 8 ruokkia, harmaasorsa, 2 suosirriä, 12 liroa, 2 valkovikloa ja 3 suokukkoa. Huuhkaja näkyi Kobbanilla ja pikkulinnuista mainittavimmat olivat luhtakerttunen ja edelleen kirjokerttupari itäniityn luoteisnurkassa. Petro näki Enskärillä vuoden ekan etelänpäiväkiitäjän. Vatanen, Vilen ja Suominen lähtivät iltapäivällä mantereelle ja Outi saapui illansuussa kotikulmille.

KULTARINTA VIE POIKASILLEEN RUOKAA

KULTARINTA VIE POIKASILLEEN RUOKAA

Perjantaina 9.7.2021 oli aamulla tyyntä, myöhemmin itätuulta 3-6 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja illalla saatiin etelästä sadekuuroja. Lämpötila oli 23 astetta. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia ja kierrettiin saaren itäosat. Merellä nähtiin mm. kuikka, 10 merihanhea, 63 mustalintua, 21 ruokkia ja tyyneltä mereltä laskettiin 149 kyhmyjoutsenta ja n. 8000 sulkivaa haahkaa. Muuttokahlaajia nähtiin tänään isokuovi, 2 pikkukuovia, 5 liroa, 2 valkovikloa, 4 suokukkoa ja itärannalla lähes jp kuovisirri, syksyn eka täällä. Muita olivat mm. syksyn eka käki, 2 kultarintaa, satakieli ja koiras kirjokerttu itäniityn nurkalla. Pynnösen Petro perheineen lähti aamulla mantereelle.

SYKSYN EKA KUOVISIRRI ITÄRANNALLA

SYKSYN EKA KUOVISIRRI ITÄRANNALLA

Lauantaina 10.7.2021 oli yöllisen sateen jälkeen lämmintä (25 astetta) ja kosteaa. Aamun reipas itätuuli heikkeni iltaa kohti ja kääntyi etelään. Aamulla tunnin staiji ei tuottanut juuri mitään, eikä itäosan kierroskaan ollut kovinkaan palkitseva lintujen suhteen. Kirjattiin mm. 20 merihanhea, 2 ruokkia, 28 liroa, 3 valkovikloa, 2 isokuovia ja 24 pikkukuovia. Pikkulintuja nähtiin mm. satakieli, 2 kultarintaa, luhtakerttunen ja edelleen koiras kirjokerttu. Naaraskin on varmaan edelleen paikalla, mutta lyhyellä läpikululla molempia ei aina näe. Majakan ympärillä on jo kesäkuun lopulta asti pyörinyt 2 tervapääskyä – mahdollinen pesintä jossain majakan rakenteissa on vielä epäselvää.

NAARAS KIRJOKERTTU

NAARAS KIRJOKERTTU

KIRJOKERTTUJEN PESIMÄMAASTOA

KIRJOKERTTUJEN PESIMÄMAASTOA

Sunnuntaina 11.7.2021 oli yöllisten ukkoskuurojen jälkeen taas aurinkoinen kesäpäivä. Lämpöä oli 23 astetta ja etelälounaista tuulta 8-11 m/s, viilensi mukavasti. Staijailin aamulla tunnin verran ja kierrettiin saaren itäosat. Näkyi mm. 6 ruokkia, 34 liroa, 6 valkovikloa, metsäviklo, 9 suokukkoa, 2 isokuovia, töyhtöhyyppä, 2 suosirriä ja kuovisirri. Suosirrien vähyys ihmetyttää, viime vuonna tähän aikaan oli jo toistasataa paikallista suosirriä. Pikkulinnuista ainoat mainittavimmat olivat 2 kirjokerttua reviirillään. Illalla odottaakin EM-futiksen finaali.

MUUTTAVA METSÄVIKLO KÄVÄISI

MUUTTAVA METSÄVIKLO KÄVÄISI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kesälämpö jatkuu, vähän sateitakin

Takaisin Utöhön, turistikauden keskellä

Tiistaina 6.7.2021 pääsin palaamaan Utöhön, Outi tulee jonkun päivän päästä perässä. Helteisenä aamuna ajelin Nauvoon kahville, katselin täpötäyttä vierassatamaa ja siirryin täysinäiselle Pärnäisten parkkipaikalle. Taisin viedä lähes viimeisen paikan, vaikka laivan lähtöön oli aikaa reilusti toista tuntia. M/s Baldur tulikin ääriään myöten täyteen matkustajia, istumapaikkoja ei riittänyt läheskään kaikille. Aurinkoinen sää piti huolen, että kannellakin oli tarjolla lähinnä vain seisomapaikkoja. Aika ”rankan” matkan jälkeen rantauduttiin Utöhön klo 15 aikoihin, tavarat kotiin ja loppupäivän vietin kotinurkilla ilman mainittavia lintuhavaintoja. Aurinko porotti, lämpöä oli 24 astetta ja heikkoa etelätuulta. Saaressa oli niinikään paljon väkeä ja laiturit pullollaan vierasveneitä – kotimaan matkailu kukoistaa! Lintuväkeäkin on saaressa Petro Pynnönen, Ilkka Vatanen, Jukka Vilen, Marjatta Suominen ja Varesvuon Markus. Petro ym olivat aamulla nähneet mm. etelänkiislan.

LUOTOKIRVINEN PESI ETELÄKÄRJESSÄ JA SAI AINAKIN YHDEN LENTOPOIKASEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

LUOTOKIRVINEN PESI ETELÄKÄRJESSÄ JA SAI AINAKIN YHDEN LENTOPOIKASEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 7.7.2021 oli puolipilvistä ja lämmintä (25 astetta), 5-7 m/s etelä-kaakkoistuuli virkisti vähän. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia ja kompattiin saaren itäosat. Nähtiin mm. kuikka, 22 merihanhea, 34 mustalintua, 18 ruokkia, pikkukuovi, valkoviklo, 8 liroa ja 3 suokukkoa. Huuhkaja istui aamulla Kobbanilla ja pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kultarintaa, 2 luhtakerttusta ja raripuskan tuntumassa 2 kirjokerttua (naaras ja koiras), selvästi pesäpaikan läheisyydessä. Andreas ”Andy” Linden ja Jyri Strandberg kävivät päiväretkellä bongaamassa kirjokertun vuodariksi ja Varesvuon Markus & Minna lähtivät mantereelle. Pitkästä aikaa piti pihanurmikkokin siistiä, ei se tosin paljon ollut tässä auringonpaahteessa ja kuivuudessa kasvanut. Ilta kuluu taas leppoisasti EM-futiksen parissa.

LUHTAKERTTUNEN EDELLEEN MEIDÄN SAUNALLA

LUHTAKERTTUNEN EDELLEEN MEIDÄN SAUNALLA

SAARESSA ON 6 KETTUA, TÄSSÄ YKSI PENNUISTA HAUTAUSMAAN NURKILLA TÄNÄÄN

SAARESSA ON 6 KETTUA, TÄSSÄ YKSI PENNUISTA HAUTAUSMAAN NURKILLA TÄNÄÄN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön, turistikauden keskellä

Rääkkä, oriolus ym kesälintuja

Maanantaina 28.6.2021 jatkui korkeapaine – aurinkoa, lämpöä 21 astetta ja heikkoa (2-4 m/s) pohjoisvirtausta. Aamulla runsas tunti staijia luotsiasemalla ja kierrettiin itäosat ja Kesnäs. Havaittiin mm. 31 merihanhea (isoja poikasia joukossa), 93 mustalintua, 32 ruokkia, 3 pikkukuovia, valkoviklo, 2 töyhtöhyyppää, 5 suokukkoa ja itäniityllä raksutti edelleen harvakseltaan ruisrääkkä. Luhtakerttusia oli vielä 2 laulavana, meidän saunalla piilotteli satakieli ja itäniityn pohjoisreunalla nähtiin hiljainen koiras kirjokerttu – saattaa siis kuitenkin pesiä saaressa. Pari minulle tuntematonta lintuharrastajaa saapui iltapäivällä saareen.

SATAKIELI NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN SAUNALLAMME

SATAKIELI NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN SAUNALLAMME

Tiistaina 29.6.2021 oli lämmintä (24 astetta), lähes tyyntä, pilvetöntä ja aamulla sumuista/utuista. Huonon näkyvyyden takia aamustaiji jäi väliin ja tyydyttiin helteisessä kelissä kiertämään vain saaren itäosa. Saunan varjoisassa paikassa tuli taas kuvattua jonkin verran. Mainittavia havaintoja oli tänään niukasti, mm. 2 valkovikloa, 3 suokukkoa ja saunalla satakieli ja melko innokkaasti laulava viitakerttunen. Illat kuluvat edelleen leppoisasti hyvien futismatsien parissa.

SAUNAN NURKALLA PESIVÄ HARMAASIEPPO

SAUNAN NURKALLA PESIVÄ HARMAASIEPPO

Keskiviikkona 30.6.2021 jatkui pääosin aurinkoinen keli, lämpöä oli 21 astetta, mutta voimistuva pohjoistuuli (aamu 4, ilta 11 m/s) viilensi mukavasti. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin taas vain saaren itäosat. Mainittavimmat havainnot olivat 32 merihanhea, 5 haapanaa, 32 mustalintua, 24 ruokkia ja muuttokahlaajia 2 valkovikloa, 13 liroa, 14 suokukkoa, suosirri, töyhtöhyyppä ja 3 pikkukuovia. Kuhankeittäjä lauloi aamulla runsaat 2 tuntia melko ahkerasti lammashaassa – näin linnun lennossa, mutta vastavalossa ikä jäi määrittämättä. Jo kolmas ”kuhis” tänä vuonna. Saunallamme oli edelleen satakieli, kultarinta ja nyt luhtakerttunen.

KÄENPIIKA KUULUU MYÖS SAAREN PESIMÄLINNUSTOON

KÄENPIIKA KUULUU MYÖS SAAREN PESIMÄLINNUSTOON

Torstaina 1.7.2021 lämmin kesä jatkuu – aurinkoista, lämpöä 25 astetta ja koillistuulta 4-8 m/s. Staijailin taas aamulla n. 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kiersimme saaren itäosan sekä Kesnäsin. Nähtiin mm. kuikka, 31 merihanhea, 18 mustalintua, 4 ruokkia, räyskä ja muuttokahlaajia 11 valkovikloa, 14 liroa, 12 töyhtöhyyppää, 9 suosirriä ja 6 suokukkoa. Itärannalla lauloi vielä luhtakerttunen ja saunamme nurkalla näkyi mm. 2 kultarintaa ja satakieli. Huomenaamulla on lähtö mantereelle lauantaiseen perhetilaisuuteen.

pikkulepinkäinen_01_Korppoo_06_21

PIKKULEPINKÄINEN JA PUNAVARPUNEN OVAT MYÖS TYYPILLISIÄ UTÖN KESÄLINTUJA

PIKKULEPINKÄINEN JA PUNAVARPUNEN OVAT MYÖS TYYPILLISIÄ UTÖN KESÄLINTUJA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rääkkä, oriolus ym kesälintuja

Juhannusaikaa Utössä

Keskiviikkona 23.6.2021 palattiin Outin kanssa Utöhön. Laiva lähti nyt pitkästä aikaa Pärnäisistä, jossa työmaa oli vielä kovin kesken, mutta laivamatka on nyt yli tunnin lyhyempi. Melko paljon oli jo juhannusvieraita tulossa saaristoon. Virosta noussut raju ukkosrintama meni juuri ja juuri reittimme itäpuolelta ohi ja saimme tehdä merimatkan rauhallisessa pohjoistuulessa (4-6 m/s) ja n. 15 asteen lämpötilassa. Matkalla näkyi mm. 2 kuikkaa, kalasääski ja muutama merikotka. Utöhön saavuttiin klo 13 ja iltapäivällä tehtiin pieni kierros vielä itärannalle, jossa näkyi mm. 3 töyhtöhyyppää, 3 suokukkoa ja syksyn eka ad suosirri. Saunallamme näkyi mm. rytikerttunen ja 2 kultarintaa. Ilta kului taas leppoisasti EM-futiksen parissa.

PARI KULTARINTAA VIIHTYY SAUNAMME NURKALLA

PARI KULTARINTAA VIIHTYY SAUNAMME NURKALLA

Torstaina 24.6.2021 oli aamu sumuinen ja päivä pilvinen, kunnes iltapäivällä aurinko taas lämmitti (19 astetta). Luoteistuuli oli heikkoa (3-4 m/s) koko päivän. Sumu esti meristaijin, mutta kierreltiin saaren itäosissa ja iltapäivällä laskettiin s/y Taivaanvuohi veteen. Lintuja nähtiin mm. mehiläishaukka, 9 mustavikloa, 10 suokukkoa, 3 töyhtöhyyppää, 2 kultarintaa, rytikerttunen ja vielä innokkaasti laulava mustapääkerttu. Saareen saapui paljon juhannuksen viettäjiä, tänään eka kertaa myös m/s Utö Expressillä.

KASVILLISUUS ON TÄNÄ VUONNA ERITYISEN REHEVÄÄ - LAPINTIIRA JA KUKKIVA MERIKAALI

KASVILLISUUS ON TÄNÄ VUONNA ERITYISEN REHEVÄÄ – LAPINTIIRA JA KUKKIVA MERIKAALI

Juhannusaattona 25.6.2021 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), illalla tosin pilvistyi ja saatiin vähän sadettakin. Tuuli oli heikkoa, pohjoisluoteesta. Staijasin aamulla runsaan tunnin luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosa, muuten juhannuksen viettoa kotona ja kylällä juhannussalon nostossa. Lintuja näkyi mm. kuikka, 55 mustalintua, 11 ruokkia, 24 merihanhea ja muuttokahlaajia suosirri, 2 valkovikloa, 7 töyhtöhyyppää ja 9 suokukkoa. Saunan kulmalla lauloi nyt luhtakerttunen, paikalla oli myös edelleen 2 kultarintaa.

PIHAMMEKIN ON RUNSAS TÄNÄ VUONNA

PIHAMMEKIN ON RUNSAS TÄNÄ VUONNA

Juhannuspäivänä 26.6.2021 oli pääosin pilvistä ja pari kertaa saatiin heikkoa sadettakin. Luoteistuuli puhalsi 5-9 m/s ja lämpötila oli 16-18 astetta. Staijasin aamulla tunnin luotsiasemalla, myöhemmin kierrettiin saaren itäosat. Mainittavimmat havainnot olivat 28 merihanhea (osa nuoria), 12 mustalintua, 7 ruokkia, töyhtöhyyppä, 8 suokukkoa, 3 valkovikloa, 2 mustavikloa, liro, isokuovi ja itärannan ruovikossa laulava luhtakerttunen. Itäniitylle oli ilmestynyt melko ahkerasti raksuttamaan vuoden toinen ruisrääkkä ja saunan nurkilla olivat kultarinnat edelleen paikalla. Huviveneitä ja juhannusturisteja on saaressa kohtalainen määrä. Illalla taas mukavasti EM-futista.

LUHTAKERTTUNEN KONSERTOI ITÄRANNAN RUOVIKOSSA

LUHTAKERTTUNEN KONSERTOI ITÄRANNAN RUOVIKOSSA

Sunnuntaina 27.6.2021 aurinko porotti ja oli lämmintä (23 astetta), luoteistuuli puhalsi maltillisesti (4-6 m/s) koko päivän. Staijia aamulla 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin Enskär sekä itäosat. Mainittavia olivat mm. 10 tavia, 21 mustalintua, 31 ruokkia, mehiläishaukka ja muuttokahlaajia 4 valkovikloa, 12 suokukkoa, 2 suosirriä, 4 pikkukuovia ja 2 töyhtöhyyppää.  Luhtakerttunen lauloi edelleen itärannalla, mutta ruisrääkkää ei enää kuulunut. Yllättäviä nämä tosi myöhäiset pernikset, lienevät kuitenkin edelleen kevätmuuttavia, koska saapuvat lounaasta avomereltä.

HIENON NÄKÖINEN KOIRAS MEHILÄISHAUKKA MUUTTI TÄNÄÄN - KOVA LÄMPÖVÄREILY TOSIN HAITTASI KUNNOLLISEN KUVAN SAAMISTA

HIENON NÄKÖINEN KOIRAS MEHILÄISHAUKKA MUUTTI TÄNÄÄN – KOVA LÄMPÖVÄREILY TOSIN HAITTASI KUNNOLLISEN KUVAN SAAMISTA

VÄSTÄRÄKKI VIE RUOKAA POIKASILLEEN

VÄSTÄRÄKKI VIE RUOKAA POIKASILLEEN

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Juhannusaikaa Utössä

Alkuvuosi 2021 – yhteenveto

Tammikuun alkupuoli oli vielä lauha, mutta kovat pakkaset alkoivat 13.1. Kylmää jatkui huhtikuulle saakka, mutta loppukevät oli varsin tavanomaista säätä sumuineen ja muutamine lämpimine jaksoineen. Koronarajoitukset vaikuttivat jonkin verran mm. laivamatkustukseen ja hotellin palveluihin, mutta saaressa oli silti melko kattava miehitys koko kevään ajan. Pisimmät jaksot allekirjoittaneen lisäksi olivat Mikko Järvisellä, Jussi Jauhiaisella, Kimmo Kuusistolla ja Ismo Hyvärisellä.

JÄITÄ OLI IHAN KUNNOLLA KEVÄTTALVELLA

JÄITÄ OLI IHAN KUNNOLLA KEVÄTTALVELLA

Saaressa oli leudon alkutalven jäljiltä monia viivyttelijöitä, joista viimeiset havainnot tehtiin seuraavasti: kulorastas 3.1., silkkiuikku 9.1., kanadanhanhi 9.1., laulurastas 9.1., vuorihemppo 10.1., punakylkirastas 18.1., jänkäkurppa 21.1., härkälintu 23.1., kuikka 26.1., taivaanvuohi 26.1., luhtakana 27.1., lehtokurppa 2.2., niittykirvinen 3.2., hiirihaukka 6.2., sinisuohaukka 9.2., piekana 11.2., harmaahaikara 13.2. ja tavi 5.3. Talven yli sinnitteli saaressa n. 12 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa, kiuru ja luotokirvinen.

115-MILLIN VALOVOIMAISELLA  SWAROVSKILLA OLI HYVÄ STAIJAILLA VÄHÄN HÄMÄRÄMMÄSSÄKIN

115-MILLIN VALOVOIMAISELLA SWAROVSKILLA OLI HYVÄ STAIJAILLA VÄHÄN HÄMÄRÄMMÄSSÄKIN

Talvehtivia haahkoja nähtiin 1-3 yksilöä helmikuun lopulle saakka, jolloin muutto alkoi. Merisirrejä oli niin ikään läpi talven, enimmillään n. 500 yksilöä 22.3. ja 31.3. Kevään viimeiset merisirrit nähtiin 29.5. Sarvipöllöjä talvehti saaressa enimmillään 5 yksilöä 17.1. Utön ensimmäinen talvinen mustaleppälintu havaittiin 7-16.1. ja 15.2. havaittiin yllättäen 4 kapustarintaa (muuttavia?).

MERISIRREJÄ OLI VARSIN NORMAALIIN TAPAAN

MERISIRREJÄ OLI VARSIN NORMAALIIN TAPAAN

Mustaleppälintuja havaittiin 28.3. – 25.5. yhteensä ainakin 22 yksilöä ja vuorihemppoja 1-5.4. 3-4 yksilöä. Lyhytnokkahanhia nähtiin 4 yksilöä 2.4. ja etelänkiisloja 12.4.-16.6. yhteensä 10 yksilöä. Muuttohaukkoja havaittiin 15.4.-22.5. yhteensä 7 yksilöä ja sepelrastaita 30.4.- 8.5. yhteensä vain 5 yksilöä. Keväinen lapinkirvinen havaittiin 13.5., kuhankeittäjä 25.5. ja 15.6., sekä idäntiltaltti 30.5., 2.6. (2 yks) ja 3.6. Idänuunilintuja havaittiin 27.5.-3.6. vain 3 yksilöä. Kirjokerttu saapui 27.5. ja niitä nähtiin 18.6. saakka, 1-3 useana päivänä. Ruisrääkkä havaittiin 3-4.6. ja keväinen kuovisirri 6-7.6. ja 13.6.

ENSIMMÄISET LEHTOKURPAT TULIVAT AIKAISIN

ENSIMMÄISET LEHTOKURPAT TULIVAT AIKAISIN

Kevään ensimmäinen muuttava haahka saapui 16.2. Muita helmikuun saapujia olivat kiuru 21.2., uuttukyyhky 21.2., sepelkyyhky 22.2., töyhtöhyyppä 22.2., naakka 22.2., kottarainen 25.2., ruokki 25.2., kulorastas 26.2., niittykirvinen 26.2. ja kanadanhanhi 27.2. Aikaisia keväthavaintoja olivat mm. kangaskiuru 2.3., lehtokurppa 12.3., kurki 17.3., merikihu 28.3., kuikka 30.3. ja punakuiri 16.4.

MUSTAPÄÄKERTTUJEN MUUTTO OLI ENNÄTYSMÄISEN RUNSASTA TÄNÄ KEVÄÄNÄ

MUSTAPÄÄKERTTUJEN MUUTTO OLI ENNÄTYSMÄISEN RUNSASTA TÄNÄ KEVÄÄNÄ

Harvinaisuudet: (osa havainnoista on vielä RK/ARK-käsittelyssä)

Pikkukajava 16.1. ja 19.1. 2kv p, ilm sama yksilö

Allihaahka 25.1. 1 n-puk p, 21-23.2. +2kv n p

Jalohaikara 27.3. 3 m/p, 29.3. 1p, 7.5. 2 m, 13.5. 8 (6+2) m

Mustapäätasku 28.3. 1 n p

Haarahaukka 31.3. 1 m, 15.4. 1 m, 18.4. 1 m, 19.4. 1 m, 6.5. 1 m

HAARAHAUKKOJA HAVAITTIIN EPÄTAVALLISEN MONTA

HAARAHAUKKOJA HAVAITTIIN EPÄTAVALLISEN MONTA

Arosuohaukka 28.4. 2kv k m

Leveäpyrstökihu 2.5. ad vaalea m, 22.5. ad tumma m

Kyhmyhaahka 4.5. 1 jp k p

KYHMYHAAHKA OLI HARVINAISEN HYVIN KUVATTAVISSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ

KYHMYHAAHKA OLI HARVINAISEN HYVIN KUVATTAVISSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ

Avosetti 6.5. 2 m, 11.5. 1p/m

Turkinkyyhky 10-13.5. 1 p, 19.5. 1 p, 3.6. 1 p, 12.6. 1 p

Pikkusirkku 10.5. 1 p

Heinäkurppa 11.5. 1 p

Sepelsieppo 12.5. +2kv k ja 2kv k p, 14-21.5. 2kv k p, 19.5. 2 uutta 2kv k, 24-25.5. 2kv k p, 30.5. 2kv k  (yht 7 yksilöä)

SEPELSIEPPOKEVÄT OLI YKSI KAIKKIEN AIKOJEN PARHAISTA

SEPELSIEPPOKEVÄT OLI YKSI KAIKKIEN AIKOJEN PARHAISTA

Niittysuohaukka 12.5. ad n p, 2.6. 2kv p

Ruostepääsky 14-15.5. 1 p

SAAREN KOLMAS RUOSTEPÄÄSKY

SAAREN KOLMAS RUOSTEPÄÄSKY

Turturikyyhky 27.5. 1 p

Keltahemppo 1.6. 1 k p

Punakottarainen 8.6. +2kv p

Kenttäkerttunen 15.6. 1 p

PUNAKOTTARAINEN KÄVÄISI KESÄKUUN ALUSSA

PUNAKOTTARAINEN KÄVÄISI KESÄKUUN ALUSSA

KENTTÄKERTTUNEN TAISI OLLA KEVÄÄN HARVINAISIN LAJI

KENTTÄKERTTUNEN TAISI OLLA KEVÄÄN HARVINAISIN LAJI

_______

Pesimälinnustosta mainittakoon haahkan jatkuva alamäki, tänä vuonna nähtiin enää 6 poikasta. Näistä yksikään ei varttunut lentokykyiseksi ja laji on häviämässä Utön pesimälinnustosta. Merikotkia ei enää juurikaan ole haahkoja jahtaamassa, mutta kaksi kertaa nähtiin haahkanaaras ketun hampaissa. Parimääriä mm. huuhkaja 1, karikukko 2, luotokirvinen 3, kiuru 1, mustakurkku-uikku 3, pilkkasiipi 5, merihanhi 1, kyhmyjoutsen 2, ristisorsa 1, harmaasorsa 1, lapasorsa 3, tavi 2 ja mielenkiintoisesti 14.6. paikallisena heinätavipari. Aivan ilmeisesti pesiviä pikkulintuja olivat mm. mustapääkerttu, kultarinta, satakieli, luhtakerttunen, viitakerttunen, nokkavarpunen, punavarpunen, käenpiika, tiltaltti, sirittäjä. harmaasieppo ja kirjosieppo. Kirjokerttukin saattaa pesiä, ainakin on pitänyt pitkään reviiriä itäniityn pohjoisreunalla.

NIITTYSUOHAUKKA HAVAITTIIN KAHDESTI

NIITTYSUOHAUKKA HAVAITTIIN KAHDESTI

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Alkuvuosi 2021 – yhteenveto

Aurinkoa, futista ja vähän lintujakin

Torstaina 17.6.2021 oli hiljainen lintupäivä. Tuuli oli etelästä 6-8 m/s, lämpöä 16 astetta ja pääosin aurinkoista. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja kiersin Kesnäsin ja saaren itäosat, muuten kotihommia ja futiskisoja. Ainoat mainittavat olivat n. 1300 koirashaahkaa etelä-länsipuolen merialueella, 11 suokukkoa ja 3 tavia itärannalla, kirjokerttu raripuskassa ja luhtakerttunen saunapensaissa. Iltapäivällä saareen saapui neljä ornia TLY:stä.

AINAKIN YKSI KULTARINTAPARI ON JÄÄNYT SAARELLE PESIMÄÄN

AINAKIN YKSI KULTARINTAPARI ON JÄÄNYT SAARELLE PESIMÄÄN

LAPASORSAT KISAILEVAT

LAPASORSAT KISAILEVAT

Perjantaina 18.6.2021 oli edelleen aurinkoista ja reipasta etelätuulta, nyt 6-10 m/s. Lämpötila kohosi jo 18 asteeseen etelävirtauksen myötä. Aamulla runsas tunti staijia luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat ja saunalahden perukan. Havaintoja olivat mm. 80 mustalintua, 28 ruokkia, 16 suokukkoa, 3 mustavikloa, kirjokerttu edelleen harvakseltaan laulavana ja saunapensaissamme 2 kultarintaa ja luhtakerttunen.

TÄMÄN AJANKOHDAN SYYSMUUTTAJAT - SUOKUKKO JA MUSTAVIKLO

TÄMÄN AJANKOHDAN SYYSMUUTTAJAT – SUOKUKKO JA MUSTAVIKLO

Lauantaina 19.6.2021 piti lähteä taas mantereelle käymään. Sää oli edellispäivien kaltainen – aurinkoa, etelätuulta 4-6 m/s ja lämmintä. Otin aamun rennosti kotikulmilla ennen laivan lähtöä klo 9. Saunapensaissa lauloi nyt vaihteeksi rytikerttunen, hyvin on Acrojen suosiossa tuo paikka. Matka mantereelle sujui pääosin laivan kannella, mantereelle tulivat myös TLYläiset sekä Varesvuon Markus ja Minna.

UTÖSSÄ ON KAKSI KYHMYJOUTSENPOIKUETTA

UTÖSSÄ ON KAKSI KYHMYJOUTSENPOIKUETTA

MERILOKKI LASKEUTUU

MERILOKKI LASKEUTUU

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina ovat nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Aurinkoa, futista ja vähän lintujakin