Tuulista ja sadetta

Maanantaina 26.9.2022 lähestyvä matalapaine nosti tuulta – aamulla eteläkaakosta 6 ja illansuussa jo 12 m/s. Puolipilvistä, mutta aamulla ja illalla sadettakin. Lämpöä oli 14 astetta. Staijia aamulla runsas tunti, mutta nyt merimuutto oli lopahtanut. Kierrettiin saarta, Kesnäs vähän huonommin. Mainittavimpia havaintoja olivat mm. 4 Gaviaa, 5 metsähanhea, 5 valkoposkihanhea, 20 jouhisorsaa, 7 harmaahaikaraa, 5 tuulihaukkaa, 7 varpushaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, hiirihaukka ja kalasääski. Muista mainittakoon lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, valkoviklo, 10 suokukkoa, 2 suosirriä, 5 tylliä, isolepinkäinen, 7 kivitaskua, 2 hernekerttua, keltavästäräkki ja 4 lapinsirkkua. Päivällä lähtivät mantereelle Rautasen Jouni sekä Lahdenpäät, myös Outin täytyi lähteä Hesaan käymään.

PIKKUSIEPOT ALKAVAT JO LOPPUA (Kuva: Outi Sarjakoski)

PIKKUSIEPOT ALKAVAT JO LOPPUA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 27.9.2022 oli aamu ja aamupäivä paksua pilveä ja saatiin vähän sadettakin, iltapäivällä oli selkeää ja lämpöä 15 astetta. Kaakkoistuuli oli aika reipasta, 10-13 m/s, puuskissa enemmänkin. Staijia aamulla vajaa pari tuntia ja saarikomppausta. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 7 harmaahaikaraa, 58 valkoposkihanhea, 37 metsähanhea, 2 tundrahanhea, suopöllö, 7 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, ad muuttohaukka, ampuhaukka ja 2 sinisuohaukkaa.

TILTALTTEJA ON JO PALJON ENEMMÄN KUIN PAJULINTUJA

TILTALTTEJA ON JO SELVÄSTI ENEMMÄN KUIN PAJULINTUJA

Kahlaajia oli lehtokurppa, kapustarinta, taivaanvuohi, valkoviklo ja 13 suokukkoa, jouhisorsia 32 ja Fladanin rannasta löytyi talvipukuinen mustakurkku-uikku. Lisäksi nähtiin mm. ruokokerttunen, hernekerttu, 2 harmaasieppoa ja 4 leppälintua. Pikkulintuja, lähinnä hippiäisiä, punarintoja ja tiltaltteja on jonkin verran, mutta kunnon pikkulinturynnistystä vielä odotellaan.

MUSTAKURKKU-UIKKU KYLÄN RANNASSA

MUSTAKURKKU-UIKKU KYLÄN RANNASSA

Keskiviikkona 28.9.2022 oli koleaa – kovaa (11-14 m/s) itätuulta koko päivä, lämpöä 13 astetta ja puolipilvistä. Staijia taas pari tuntia aamulla luotsiaseman suojassa ja kompattiin saarta Kesnäsiä lukuun ottamatta. Muutolla nähtiin mm. kuikka, harmaahaikara, 96 kurkea, 112 valkoposkihanhea, 35 A/B, 16 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka, nuori muuttohaukka, 4 sinisuohaukkaa ja 1kv arosuohaukka, joka teki hienosti saarikierroksen myötävalossa ennen lähtöään merelle länteen. Kaikki ehtivät nähdä.

TUULIHAUKKA ON VARPUSHAUKAN JÄLKEEN YLEISIN PETOLINTU

TUULIHAUKKA ON VARPUSHAUKAN JÄLKEEN YLEISIN PETOLINTU

Muita havaintoja olivat mm. 2 kapustarintaa, 11 suokukkoa, taivaanvuohi, valkoviklo, isolepinkäinen, 2 käpytikkaa ja pikkulintuja mm. kangaskiuru, lapinsirkku, harmaasieppo, 2 keltavästäräkkiä, syksyn ekat 2 punatulkkua sekä Varesvuon Markuksen Enkärillä näkemä heinikossa piilotteleva pensassirkkalintu. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Japi, Knaapi, Laitinen, Rämänen ja Tammelin, saareen saapui uutta lintuväkeä ainakin Gamlingarna (Hannu Hilke, Rolf Karlson ja Timo Nurmi) sekä Tatu Sikkinen ja Jarmo Lehtinen.

LEPPÄLINTUJA ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN

LEPPÄLINTUJA ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat nähtävissä isompina tiedostoina (klikkaa auki) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Rariovi avautui

Torstaina 22.9.2022 oli sää muuttunut korkeapainekeliksi – pääosin oli aurinkoista, heikkoa (1-4 m/s) etelätuulta ja lämpöä 14 astetta. Staijia aamulla pari tuntia ja aamupäivällä tehtiin parin tunnin veneretki ulkomerelle haahkoja ja hylkeitä katsomaan, Outin ja mun mukana matkassa oli Rautasen Jouni. Hylkeitä kymmeniä, haahkoja toista tuhatta. Saaressa staijia ja komppausta isolla joukolla ja tänään nähtiin mm. kuikka, 2 kaakkuria, härkälintu, 4 metsähanhea, 11 sinisuohaukkaa (2k), 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 47 varpushaukkaa ja kahlaajia mm. pikkusirri, tundrakurmitsa, 4 kapustarintaa, valkoviklo, 5 tylliä ja taivaanvuohi.

haahka_01_Korppoo_09_22

HAAHKOJA JA HARMAAHYLKEITÄ OLI AVOMERELLÄ RUNSAASTI

HAAHKOJA JA HARMAAHYLKEITÄ OLI AVOMERELLÄ RUNSAASTI

Saaressa nähtiin myös mm. 4 isolepinkäistä, 60 muuttavaa haarapääskyä, 4 pikkusieppoa, sinirinta, pikkuvarpunen, keltavästäräkki, harmaasieppo, lehtokerttu sekä koko päivän itäniityn luoteiskulman männyissä ruokaillut taigauunilintu. Iltapäivällä itärannan edustan saarille ilmestyi jalohaikara, syksyn ensimmäinen. Jallu viipyi iltaan saakka. Mainittakoon vielä, että saaressa on kettuja pelättyä enemmän, tänään näimme 3 kettua yhtä aikaa Patteriniemellä. Saareen saapui illalla lisää lintuväkeä, mm. Esa ja Johanna Lahdenpää ja Marko Heiskanen.

VARESVUON MARKUS SAI HYVÄ KUVAN ITÄNIITYN INOSTA - KIITOS MARKUKSELLE!

VARESVUON MARKUS SAI HYVÄN KUVAN ITÄNIITYN TAIGAUUNILINNUSTA – KIITOS MARKUKSELLE!

JALOHAIKARA ITÄRANNAN EDUSTAN SAARILLA

JALOHAIKARA ITÄRANNAN EDUSTAN SAARILLA

Perjantaina 23.9.2022 oli upea lintupäivä. Sää suosi – etelätuulta 5-6 m/s, puolipilvistä ja lämpöä 16 astetta. Staijia taas pari tuntia aamulla, muuten lähinnä saaren komppausta isolla joukolla. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 7 metsähanhea, 62 allia, 3 suokukkoa, 5 tylliä, jänkäkurppa, 3 käpytikkaa ja eteläkärkeen hienosti näkyville laskeutunut suopöllö. Petolintuja havaittiin 2 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja Outin kanssa näimme pihamme yli kovalla vauhdilla lounaaseen kiitäneen ad koiras arosuohaukan. Ehdin jotenkuten pari kuvaa napata, harmi kun muut eivät ehtineet tilanteeseen.

KOIRAS AROSUOHAUKKA PYYHÄLSI PIHAMME YLI

KOIRAS AROSUOHAUKKA PYYHÄLSI PIHAMME YLI

Saaressa oli paikallisena hienosti lintuja, mainittakoon 5 pikkusieppoa, isolepinkäinen, 3 käpytikkaa, 4 pikkukäpylintua ja 2 naaraspukuista sinipyrstöä. Ekan löysi Lintulan Timo hautausmaan polun varrelta ja toisen Japi Kovasen talon nurkilta. Molemmat olivat kähmyjä, mutta ekasta Timo sai kuvankin, muille vain näyttäytyi lyhyesti muutaman kerran. Iltapäivällä Lintula ja Heiskanen löysivät jalkapallokentältä harjalinnun, jonka kaikki pääsivät mainiosti näkemään kun oleskeli saunalahden rantatiellä ja talojen kulmilla.

HARJALINTU KIINNOSTI KAIKKIA

HARJALINTU KIINNOSTI KAIKKIA

Eikä vielä kaikki, illansuussa Salosen Liisa löysi luotsiaseman läheltä turturikyyhkyn, joka kähmyili pihlajissa näyttäytyen kuitenkin hyvin kaikille halukkaille. Isopäiväkiitäjäkin pörräsi vielä meidän pihalla. Olipa hieno syksyinen lintupäivä! Illalla saareen saapui lintureissulle Marko Virkki.

TURTURIKYYHKY PIILOTTELI PIHLAJISSA

TURTURIKYYHKY PIILOTTELI PIHLAJISSA

Lauantaina 24.9.2022 oli edelleen mukavaa syyskeliä, puolipilvistä, lämpöä 15 astetta ja etelätuulta 5 m/s. Staijia tutulla tavalla runsaat pari tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Nähtiin merellä/muutolla mm. 2 laulujoutsenta, 28 valkoposkihanhea, 40 sepelhanhea, 6620 allia (iso lukema Utössä!), härkälintu, ristisorsa, 3 varpushaukkaa, nuolihaukka, 2 tuulihaukkaa ja 3 sinisuohaukkaa. Saaresta löytyi mm. jänkäkurppa, valkoviklo, 2 isolepinkäistä, lapinkirvinen, sinirinta, harmaasieppo ja 2 pikkusieppoa. Eilinen harjalintu viipyi edelleen koko päivän saaressa ilahduttaen myös illansuussa saapuneita orneja. Mantereelle lähtivät aamulla Dick ja Inki Forsman sekä koko Tringan retkiporukka ja illansuussa saareen saapuivat lintureissulle Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Hilkka Rämänen ja Hannu Tammelin.

LINTULAN TIMO LÖYTÄMÄ JA KUVAAMA SINIPYRSTÖ RARIPUSKASSA - KIITOS TIMOLLE!

LINTULAN TIMON LÖYTÄMÄ JA KUVAAMA SINIPYRSTÖ RARIPUSKASSA – KIITOS TIMOLLE!

Sunnuntaina 25.9.2022 oli jälleen hieno retkipäivä – pilvipoutaa, heikkoa (2-3 m/s) etelätuulta ja lämpöä enimmillään 15 astetta. Myöhään iltapäivällä saatiin jonkinmoinen sadekuurokin. Staijia 3 tuntia aamulla luotsiasemalla ja iltapäivällä toinen mokoma kappelin kalliolla. Muuttoa oli aika mukavasti, mm. 2 Gaviaa, yhteensä 6060 allia, 169 valkoposkihanhea (7a), 93 metsähanhea (11a), 102 A/B (4a), 2 merihanhea, 11 varpushaukkaa, 6 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa, mehiläishaukka, hiirihaukka, 3 tuulihaukkaa ja 3 ampuhaukkaa. Saaressa nähtiin mm. 6 harmaahaikaraa, harmaasorsa, valkoviklo, kapustarinta, 2 suokukkoa, tylli, 3 taivaanvuohta ja itärannalla lymyillyt jänkäkurppa. Muita olivat isolepinkäinen, 4 kivitaskua, 2 harmaasieppoa, 2 hernekerttua, tilhi, keltavästäräkki, kangaskiuru ja 1-2 taigauunilintua. Ino kuultiin useita kertoja Gamla Postenilla ja yksi näkyi lyhyesti meidän saunalla. Mantereelle lähtivät aamulla Lintula, Heiskanen ja Virkki.

JÄNKÄKURPPA LYMYILI ITÄRANNALLA

JÄNKÄKURPPA LYMYILI ITÄRANNALLA

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina (klikkaa auki!) täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Hipö ja ino

Maanantaina 19.9.2022 oli puolipilvistä ja reipasta pohjoisvirtausta – aamulla 7 ja illansuussa 10 m/s, puuskat jo 14. Vettä saatiin vain muutama pisara, lämpöä oli enimmillään 14 astetta. Staijia aamulla vajaa 3 tuntia luotsiaseman suojassa ja taas kompattiin koko saari. Merimuutto oli pitkästä aikaa vähän vilkkaampaa, nähtiin muutolla mm. 16 kuikkaa, 6 Gaviaa, 18 pilkkasiipeä, 1045 mustalintua, syksyn ekat 7 allia, 5 metsähanhea, 14 jouhisorsaa, 12 haapanaa, 3 merikihua (2 vaaleaa, 1 tumma) ja merellä uiskenteli vielä n. 1300 haahkaa, valtaosa koiraita. Lisäksi nähtiin mm. harmaahaikara, 7 kapustarintaa, 19 suokukkoa, 5 tylliä, taivaanvuohi ja petolintuja 13 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 6 sinisuohaukkaa.

NUORIA TYLLEJÄ NÄKEE VIELÄ PÄIVITTÄIN

NUORIA TYLLEJÄ NÄKEE VIELÄ PÄIVITTÄIN

Saaressa oli myös pikkusieppo, 9 peukaloista, 10 keltavästäräkkiä, pensaskerttu, 2 leppälintua, isokäpylintu ja iltapäivällä löytynyt hiiripöllö – jo toinen tänä syksynä. Hipö oleskeli aluksi melko pitkään itäniityn luoteiskulmassa, mutta lensi myöhemmin meidän pihan vierestä koulun suuntaan ja varmaankin jäi saareen. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Koskisen Pirkko ja Timo sekä Järvisen Mikko ja Anu, saareen saapui uutta lintuväkeä lähes 10 henkeä – tuttuja Saarnion Japi sekä Hilkka Lampen ja Kim Söderling.

HIIRIPÖLLÖ KATTRUMPANIN PORTIN LÄHELLÄ, SAALINA ILMEISESTI NIITTYKIRVINEN

HIIRIPÖLLÖ KATTRUMPANIN PORTIN LÄHELLÄ, SAALINA ILMEISESTI NIITTYKIRVINEN

Tiistaina 20.9.2022 jatkui pohjoisvirtaus – puuskainen tuuli puhkui 8-11 m/s koko päivän, pääosin oli pilvistä ja lämpöä oli enää runsas 12 astetta. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin ajoittain kappelin kalliolla, lisäksi koko saaren kierros. Muutolla nähtiin mm. 4 kuikkaa, 2 kaakkuria, 16 pilkkasiipeä, vain 2 mustalintua (vrt eilinen!), 8+4 Anseria (ilm metsähanhia) ja petolintuja 32 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 hiirihaukkaa, 6 sinisuohaukkaa, nuolihaukka ja ampuhaukka.

SINISUOHAUKOILLA TAITAA OLLA JUURI NYT PÄÄMUUTTOAIKA

SINISUOHAUKOILLA TAITAA OLLA JUURI NYT PÄÄMUUTTOAIKA

Kahlaajia havaittiin tänään mukavasti – lehtokurppa, taivaanvuohi, 24 suokukkoa, 5 tylliä, 4 valkovikloa, 2 tundrakurmitsaa, 4 kapustarintaa, 4 suosirriä, pikkusirri ja 3 pulmussirriä, kaikki sirrit eteläkärjen luodoilla. Saaressa havaittiin mm. 2 laulujoutsenta, 2 harmaahaikaraa, 60 jouhisorsaa, käpytikka, hiiripöllö edelleen liikkuen laajasti, sekä pikkulintuja mm. isokäpylintu, harmaasieppo, pikkusieppo ja sinirinta.

JOKUNEN LUOTOKIRVINEN OLESKELEE EDELLEEN SAAREN RANNOILLA

JOKUNEN LUOTOKIRVINEN OLESKELEE EDELLEEN SAAREN RANNOILLA

Keskiviikkona 21.9.2022 jatkui edelleen pohjoisvirtaus, mutta selvästi heikentyneenä. Tuuli oli enää vain 1-4 m/s, taivas oli pilvessä ja lämpöä oli enimmillään vain 9 astetta. Staijia taas 2 tuntia aamulla plus iltapäivällä kappelin kalliolla, koko saarikin kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 4 Gaviaa, 2 valkoposkihanhea, 3 metsähanhea, 10 allia, 6 kurkea, 960 sepelkyyhkyä, 4 uuttukyyhkyä ja petolintuja merikotkien lisäksi 34 varpushaukkaa, 7 sinisuohaukkaa, 6 hiirihaukkaa, 5 tuulihaukkaa, nuori muuttohaukka, nuolihaukka ja 3 ampuhaukkaa. Kahlaajia nähtiin meriharakka, 2 tundrakurmitsaa, 3 kapustarintaa, 5 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 4 tylliä, 20 suokukkoa, 2 suosirriä ja pikkusirri. Muita olivat mm. 3 harmaahaikaraa, isolepinkäinen, isokäpylintu ja 7 käpytikkaa.

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Yöllä oli tullut kohtalaisen iso annos pikkulintuja, erityisesti laulurastaita (n. 800), mutta lisäksi punarintoja, fyllareita (kymmeniä) ja hippiäisiä. Muutamia mainittavia: 2 lapinkirvistä, 4 pikkusieppoa, puukiipijä, 2 lehtokerttua, 5 mustapääkerttua, 4 hernekerttua, 3 kivitaskua, 13 leppälintua, 2 harmaasieppoa ja kappelin läheltä löytämäni taigauunilintu, syksyn toinen. Japi ehti myös hyvin nähdä linnun ennen hysyparven katoamista. Söderlingit lähtivät iltapäivällä mantereelle ja samalla saareen saapui melko paljon lintuväkeä – Tringan retkikunta n. 15 henkeä (oppaina Salmela ja Sarvala), Timo Lintula, Jouni Rautanen, Kari Norha, Varesvuon Markus ja Minna sekä Dick ja Inki Forsman.

SAARESSA PESINEET KIURUT OVAT EDELLEEN PAIKALLA

SAARESSA PESINEET KIURUT OVAT EDELLEEN PAIKALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävänä täällä (klikkaa kuvat auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hipö ja ino

Kohtalaisesti petolintuja

Perjantaina 16.9.2022 oli jälleen aika sateista, reippaita kuuroja koko aamupäivän ajan. Iltapäivällä puolipilvistä ja lämpöä 15 astetta. Länsituuli oli aamulla hyvin heikkoa, myöhemmin luoteesta 7 m/s. Staijia runsas tunti aamulla ja kierrettiin koko saari, olihan nyt porukkaa. Lintuja oli tullut iso annos lisää ja tänään nähtiin mm. 2 kuikkaa, 14 jouhisorsaa, 13 mustalintua, 9 harmaahaikaraa, 3 käpytikkaa, käki, 3 käpytikkaa, 4 tuulihaukkaa, 31 varpushaukkaa, syksyn eka piekana, töyhtöhyyppä, tylli, 2 nuorta isosirriä, valkoviklo, 25 suokukkoa, kapustarinta ja 3 taivaanvuohta.

MUUTAMA TAVI VIIHTYY SAAREN VESILLÄ

MUUTAMA TAVI VIIHTYY SAAREN VESILLÄ

Pikkulintujakin oli melko mukavasti, mm. n. 80 hippiäistä, 60 punarintaa, 450 vihervarpusta, 12 leppälintua,  harmaasieppo, pikkusieppo, 5 hernekerttua, 5 mustapääkerttua, 3 pensaskerttua, 4 lehtokerttua, rytikerttunen, pensastasku, keltavästäräkki, 8 peukaloista, pikkulepinkäinen ja isolepinkäinen. Fyllareitakin oli jonkin verran ja Ismo näki Gamla Postenilla syksyn ekan taigauunilinnun, jota ei myöhemmin enää löydetty. Teivonen, Damski ja Virtanen lähtivät varhain aamulla mantereelle ja Järvisen Mikko ja Anu saapuivat iltalaivalla saareen.

HERNEKERTTU TAITEILEE PENSAIKOSSA

HERNEKERTTU TAITEILEE PENSAIKOSSA

Lauantaina 17.9.2022 jatkui puolipilvinen matalapainesää. Muutama heikko sadekuuro, muuten pilvipoutaa ja lämpöä runsaat 14 astetta. Luoteistuuli 6 m/s kääntyi pohjoiseen ja voimistui 9 m/s. Staijia aamulla luotsiasemalla runsaat 2 tuntia ja koko saari kompattiin. Päivällä myös petostaijia eri puolilla. Nähtiin mm. kuikka, 6 mustalintua, 15 jouhisorsaa, 3 harmaahaikaraa, huuhkaja, 2 kapustarintaa, töyhtöhyyppä, 2 tylliä, 2 isosirriä, 25 suokukkoa, mustaviklo ja valkoviklo.

KETTU HYPPELI TAAS KOMPOSTORIN LÄHELLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

KETTU HYPPELI TAAS KOMPOSTORIN LÄHELLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Petolintuja laskettiin ihan mukavasti 3 mehiläishaukkaa, 4 hiirihaukkaa, ruskosuohaukka, 8 sinisuohaukkaa, 2 kanahaukkaa, 92 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa ja ampuhaukka. Pikkulinnut olivat paljon vähentyneet eilisestä, mainittavia olivat mm. lapinkirvinen, keltavästäräkki, 6 peukaloista, 80 järripeippoa, pensastasku ja pikkusieppo.

SINISUOHAUKKOJA ON NYT MUUTOLLA

SINISUOHAUKKOJA ON NYT MUUTOLLA

Sunnuntaina 18.9.2022 oli edelleen pääosin pilvistä ja aamupäivällä vähän sadettakin. Lämpöä oli 14 astetta ja luoteistuulta 5 m/s. Staijia aamulla pari tuntia ja taas kompattiin koko saari. Linnut olivat parin runsaamman päivän jälkeen jonkin verran vähentyneet. Merellä/muutolla nähtiin mm. 2 kuikkaa (+1 sp), 36 mustalintua, 17 jouhisorsaa, 7 harmaahaikaraa, 2 mehiläishaukkaa, sinisuohaukka, 18 varpushaukkaa, ampuhaukka ja 2 tuulihaukkaa. Saaresta löytyi mm. suopöllö, 3 kapustarintaa, 16 suokukkoa, 3 tylliä, 4 taivaanvuohta, 2 isokuovia, 7 keltavästäräkkiä, 2 leppälintua, pikkusieppo sekä vuoden eka isokäpylintu. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, lintuporukoista ainakin Taimistot, Arjo Jokinen ja Ismo Hyvärinen.

MUUTAMA HIIRIHAUKKA ON MUUTTANUT SAAREN YLI

MUUTAMA HIIRIHAUKKA ON MUUTTANUT SAAREN YLI

PUNARINTA ON TÄMÄN AJAN LINTU

PUNARINTA ON TÄMÄN AJAN LINTU

Uusimmat kuvat ovat nähtävänä isompina tiedostoina (klikkaa auki) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kohtalaisesti petolintuja

Takaisin Utöhön

Maanantaina 12.9.2022 oli aika palata kotiin Utöhön. Ajeltiin aamulla Outin kanssa Nauvoon, jossa pieni kauppareissu ja sitten m/s Baldurille. Väkeä kertyi kohtalaisesti, lintuväkeä jopa runsaasti – mm. Porvoon seudun lintuyhdistys (13 henkeä) Mauri Leivon johdolla sekä Mika Teivonen, Isto Virtanen ja Timo Damski Utöhön, lisäksi ainakin kolme ornia Jurmoon. Sää oli komea, aurinkoa, lähes tyyntä ja lämpöä 17 astetta. Matkalla ei tehty ihmeempiä havaintoja, Utöhön saavuttiin jo klo 11.50, koska matalalla olevan meriveden takia laiva yritti rantautua Jurmoon vasta paluumatkalla. Lintureissulla saaressa olivat paikalla jo mm. Paavo Taimisto perheineen, Harri Saxen sekä Varesvuon Markus ja Minna. Me puuhasteltiin loppupäivä lähinnä koti- ja venehommia, mutta joitain haviksiakin sentään tänään kertyi. Kirjattavaa olivat mm. harmaahaikara, 3 sinisuohaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 18 varpushaukkaa, ampuhaukka ja 2 pikkusieppoa. Illalla huuhkaja istuskeli Kobbanilla.

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO JATKUU

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO JATKUU

Tiistaina 13.9.2022 oli pääosin pilvistä ja iltapäivästä alkaen vesisadetta. Lämpöä oli 15 astetta ja lännestä saapunut matalapaine nostatti tuulen aamun 8 m/s illan 15 m/s (puuskat 20). Aamulla tunnin staiji ja saaren komppausta, mutta lintuja oli niukasti. Mainittakoon mm. 2 kuikkaa, 2 mustakurkku-uikkua (toinen 1kv), 5 harmaahaikaraa, 2 sinisuohaukkaa, 10 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, töyhtöhyyppä, valkoviklo, taivaanvuohi, 2 merikihua ja pikkusieppo. Tänään nostettiin ja pestiin s/y Taivaanvuohi, kahviteltiin Markuksen ja Minnan luona ja nähtiin vielä myös pari isopäiväkiitäjää.

TAIVAANVUOHET RUOKAILEVAT MIELELLÄÄN RAKKOLEVÄLLÄ

TAIVAANVUOHET RUOKAILEVAT MIELELLÄÄN RAKKOLEVÄLLÄ

Keskiviikkona 14.9.2022 oli vesisadetta lähes puoleen päivään saakka. Myöhemmin oli puolipilvistä ja lämpöä 16 astetta, etelätuuli heikkeni aamun 15 m/s illaksi 8 m/s. Sateen tauottua kierrettiin likimain koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta ja nähtiin mm. 6 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 10 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, isokuovi, 12 suokukkoa, valkoviklo, 3 taivaanvuohta, töyhtöhyyppä, 2 tylliä ja 2 nuorta pulmussirriä. Lisäksi havaittiin mm. mustapää- ja pensaskerttu, 3 keltavästäräkkiä, 5 peukaloista, 3 luotokirvistä ja sinirinta. Mantereelle lähtivät tänään Porvoon seudun lintuyhdistyksen väki, Varesvuot, Saxen kavereineen ja saareen saapui lintureissulle mm. Hyvärisen Ismo ja Heikki Taimisto. Ilta kului taas mukavasti kv-futiksen parissa.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Torstaina 15.9.2022 oli puolipilvistä, mutta iltapäivällä useita rankkoja sadekuuroja. Lämpöä oli enimmillään 16 astetta ja etelälounainen tuuli puhalsi 5-8 m/s. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja koko saaren komppaus – lintuja vaan on huomattavan niukasti. Mainita voi mm. 11 jouhisorsaa, kaakkurin, merikihun, 2 harmaahaikaraa, 4 tuulihaukkaa, 4 varpushaukkaa, käpytikan, 12 suokukkoa, töyhtöhyypän, 5 taivaanvuohta, rantasipin, valkoviklon sekä pikkulinnuista pensaskertun, 2 mustapääkerttua, nokkavarpusen, 3 peukaloista ja 8 luotokirvistä. Saareen saapui illalla lisää lintuväkeä 5 henkeä, tuttuja Timo ja Pirkko Koskinen. Mainittakoon vielä, että tämän hetkisen tiedon mukaan Utön hotelli suljetaan talvella n. 4 kk ajaksi, marraskuun lopulta alkaen maalis/huhtikuun vaihteeseen saakka.

SUOKUKKO ON TÄMÄN AJAN KAHLAAJA

SUOKUKKO ON TÄMÄN AJAN KAHLAAJA

BALDURILLA ON OLLUT VAIKEUKSIA RANTAUTUA JURMOON, NYT MERIVESI ON JO NOUSSUT JA ONGELMAT POISTUNEET

BALDURILLA ON OLLUT VAIKEUKSIA RANTAUTUA JURMOON, NYT MERIVESI ON JO NOUSSUT JA ONGELMAT POISTUNEET

Uusimmat kuvat ovat nähtävänä isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön

Lintumatkalla Pohjois- ja Luoteis-Espanjassa

Maanantaina 29.8.2022 lähdin puolen päivän jälkeen ajelemaan kohti Helsingin lentoasemaa, edessä on lintureissu Luoteis-Espanjaan, Galiciaan. Saavuin lentoaseman hotelli Glo’hun klo 15 aikoihin, kävin syömässä sekä juomassa perinteisen kuohuviinin matkan aluksi. Aikaisin nukkumaan, koska herätys oli tiistaina 30.8. jo klo 03.45. Heti neljän jälkeen tavattiin koko retkiporukka lähtöhallissa. Matkaan lähtivät Kari Korhonen, Mikko Kataja, Johanna Klemettinen-Kataja, Jouni Rautanen, Jarmo Lehtinen, Kari Aromäki, Ilkka Iivonen, Jari Markkula, Jyrki Erikäinen, Ilpo Hauta-aho, Timo Mäkinen, Eero Peltonen ja Kirsti Krogerus. Lufthansan lentomme lähti vähän myöhässä klo 06.35, vaihto Münchenissä oli tiukka ja jatkettiin Lufthansalla edelleen Bilbaoon. Perillä kaksi vuokrapakua alle ja menoksi. Ajettiin länteen pitkin Biskajanlahden rantaa ja pidettiin pidempi ruoka- ja lintujen tarkkailutauko La Arenillassa, Santonassa, ja pistäydyttiin vielä Montehanon kaivoksella ennen nousua ylös vuorille. Matkaa yöpaikkaan Camalenoon, lähelle Picos de Europaa, kertyi tänään n. 230 km. Yövyttiin hotelli El Caseriassa ja illallinen käytiin syömässä läheisessä toisessa hotellissa. Sää oli tänään puolipilvinen, vähän hetkittäin tihkusadettakin, ja lämpöä oli 25 astetta.

OSA RETKIPORUKASTAMME - MUUTAMASSA PAIKASSA (MM. LUFTHANSAN LENNOILLA) OLI EDELLEEN MASKIPAKKO

PÄÄOSA RETKIPORUKASTAMME – MUUTAMASSA PAIKASSA (MM. LUFTHANSAN LENNOILLA) OLI EDELLEEN MASKIPAKKO

Mainittavimmat tiistain matkapäivän havainnot olivat mm. vp koiras haahka Santonassa (heti uusi Espanjanlaji minulle), 30 kapustahaikaraa, n. 70 hanhikorppikotkaa, ruskosuohaukka, 30 hiirihaukkaa, 5 tuulihaukkaa, muuttohaukka, lehtopöllö, n. 100 pikkukuovia, 2 isokuovia, 2 punakuiria, 30 riuttatiiraa, räyskä, 8 mustanmerenlokkia, 2 kuningaskalastajaa, 2 närheä, 3 pyrstötiaista, 50 kalliopääskyä, koskikara, 4 mustaleppälintua ja 2 virtavästäräkkiä.

ISOHAARAHAUKKA OLI RETKEN YLEISIMPIÄ PETOLINTUJA

ISOHAARAHAUKKA OLI RETKEN YLEISIMPIÄ PETOLINTUJA

Keskiviikkona 31.8.2022 oli puolipilvistä, heikkoa tuulta ja 25 astetta lämmintä. Aamiaisen jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Picos de Europan vuorenhuippuja, Manner-Espanjan korkeimpia vuoria. Vuorille noustiin kabiineilla pilvikerroksen läpi, onneksi ylhäällä paistoi kauniisti aurinko ja ilmakin tuntui yllättävän lämpimältä 2,4 km korkeudessa. Viihdyttiin ylhäällä n. 4 tuntia, välillä toki kahviteltiin.

PICOS DE EUROPAN KOMEITA MAISEMIA

PICOS DE EUROPAN KOMEITA MAISEMIA

Nähtiin Picosilla mm. n. 40 hanhikorppikotkaa, 3 partakorppikotkaa (joista 1 ad), 2 hiirihaukkaa ja 2 tuulihaukkaa sekä 3 kivikkorastasta, 2 alppirautiaista, 3 vuorikirvistä, 5 mustaleppälintua, 30 alppinaakkaa ja 50 alppivarista. Ala-aseman ympäristössä nähtiin mm. pyrstötiainen, viitatiainen, puukiipijä, etelänpuukiipijä ja palokärki.

ODOTETUSTI PICOSILTA LÖYTYI PARI ALPPIRAUTIAISTA

ODOTETUSTI PICOSILTA LÖYTYI PARI ALPPIRAUTIAISTA

Jatkettiin päivällä matkaa Taman pikkukaupungin kupeeseen Picon alueen opastuskeskuksen luo, jossa staijattiin pitkään petolintuja. Nähtiin 2 mehiläishaukkaa, n. 60 hanhikorppikotkaa, 6 pikkukorppikotkaa, 2 isohaarahaukkaa, 3 käärmekotkaa, 4 hiirihaukkaa, 10 pikkukotkaa, 2 tuulihaukkaa ja muuttohaukka. Viereisen viinitehtaan sisäpihalla ihasteltiin henkilökunnan ystävällisellä avustuksella päiväunilla torkkuvaa lehtopöllöä, hauska yllätys.

LEHTOPÖLLÖ PÄIVÄLEVOLLA

LEHTOPÖLLÖ PÄIVÄLEVOLLA

Loppuiltapäivä vietettiin El Habariossa, vuorilla olevassa pyhiinvaellusreitin välipisteessä, jossa nähtiin mm. 4 mustapäätaskua, retken ekat 2 samettipääkerttua, 5 rautiaista ja 4 keltahemppoa. Muita päivän havaintoja olivat mm. 6 närheä, tammitikka, virtavästäräkki, 90 kalliopääskyä, 3 etelänpuukiipijää ja  2 tulipäähippiästä. Illallinen nautittiin taas samassa hotelliravintolassa kuin eilenkin, toki hyvän viinin kera.

KIVIKKORASTAS OLI TOIVOTTU RETKILAJI PICOSILTA

KIVIKKORASTAS OLI TOIVOTTU RETKILAJI PICOSILTA

Torstaina 1.9.2022 oli vähän yllättäen matkapäivä. Yllättäen siksi, että meillä oli tarkoitus tehdä Galician rannikolta 1-2 meriretkeä vasta tulevana viikonloppuna, mutta kun viikon lopulle ennustetaan (liian) kovia tuulia, saimme kehotuksen saapua rannikolle jo tänään.  Näin jouduimme jättämään väliin Estaca de Baresin meristaijipaikan ja ajoimme tänään yhteensä 552 km Gijonin, Oviedon ja Santiago de Compostelan kautta illaksi Campadoksen pikkukaupunkiin Atlantin rannalle. Asetuimme seuraaviksi kolmeksi yöksi A Marina-hotelliin lähelle rantaa. Ajomatkan alkupuolella pysähdyimme kuitenkin useassa paikassa (Siejo, Villanueva, Noriega, Arroyo de Onan jne) lintuja katsomaan ja nähtiinkin tänään mm. 30 lehmähaikaraa, mehiläishaukka, vuorikotka, 2 ruskosuohaukkaa, 5 varpushaukkaa, 50 hiirihaukkaa, maakotka, pikkukotka, 7 tuulihaukkaa, 2 nuolihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Muita olivat mm. merikihu, 3 lehtopöllöä, kuningaskalastaja, iberianvihertikka, palokärki, etelänisolepinkäinen, 2 pikkulepinkäistä, 4 tulipäähippiäistä, 3 viitatiaista, 2 punatulkkua, heinäkerttu, etelänpuukiipijä, 3 sinirastasta, 3 koskikaraa, 12 mustapäätaskua ja 2 pensassirkkua. Illalla syötiin rannan läheisessä ravintolassa valtaisat ruoka-annokset, ihan hyvää oli, mutta vähän vähemmänkin olisi riittänyt… Ajon aikana saatiin sadettakin, mutta muuten päivä oli pääosin aurinkoinen ja lämmin (23 astetta).

MUUTTAVA MEHILÄISHAUKKA

MUUTTAVA MEHILÄISHAUKKA

Perjantaina 2.9.2022 oli meriretken aika. Sää oli aamulla utuinen, melkeinpä sumuinen, mutta kun kosteus hälveni niin aurinko paistoi, tuuli oli heikkoa (0-4 m/s W) ja lämpöä oli 24 astetta. Aamiaisen jälkeen lähdettiin kohti venesatamaa. josta matka jatkui m/s Chasulalla kohti avomerta, Atlanttia. Merellä oltiin kaikkiaan 8 tuntia ja merimatkaakin kertyi 86 km, leppoisassa kelissä. Chumia heitettiin mereen kaksi kertaa ja mitä ulommas rannikosta mentiin, sitä enemmän oli lintuja ja sitä mielenkiintoisemmaksi lajisto kävi. Katselun ja kuvaamisen ohessa nautittiin meheviä simpukoita, paikallista viiniä, piirakkapaistoksia ja vähän omiakin eväitä, jotta jaksettiin painaa koko päivä.

MERIRETKEN TYYTYVÄISTÄ VÄKEÄ

MERIRETKEN TYYTYVÄISTÄ VÄKEÄ

Lintuja nähtiin tosi hienosti, mm. 150 karimetsoa, mustalintu, myrskylintu, ainakin 30 isoliitäjää (itselleni elis), 5 baleaarienliitäjää, 10 makaronesianliitäjää, peräti n. 70 merikeijua (suurin parvi n. 25), n. 40 suulaa, 4 merikihua, ad tunturikihu, 2 leveäpyrstökihua (ad ja 2-3 kv), 2 isokihua, 3 tiiralokkia, 15 riuttatiiraa, 2 vp mustatiiraa ja n. 30 mustanmerenlokkia. Lisäksi nähtiin pari valasta ja muutama delfiini. Upea kokemus kaikkineen tämä meriretki! Illallinen nautittiin hotellilla.

tiiralokki_02_Espanja_09_22

isoliitäjä_02_Espanja_09_22

TIIRALOKKI, ISOLIITÄJÄ JA LEVEÄPYRSTÖKIHU MERIRETKELTÄ

TIIRALOKKI, ISOLIITÄJÄ JA LEVEÄPYRSTÖKIHU MERIRETKELTÄ

Lauantaina 3.9.2022 oli edelleen aurinkoista, lämpöä 22 astetta ja tuuli heikkoa. Tänään jakauduttiin kahteen porukkaan, osa lähti vasta tänään ekalle meriretkelle ja osa uudelleen toiselle meriretkelle ja puolet meistä jäi retkeilemään mantereelle Campadoksen ja O’Groven alueille. Itse jäin nyt mantereen porukkaan. Aamiaisen jälkeen tehtiin kävelykierros hotellin läheisyydessä, kaupungin reunoilla, ja käytiin myös saattamassa merelle lähtijät matkaan. Meidän porukan retkeläisten lisäksi venekyytiin menivät tänään myös Kapasen Matti ja Liisa sekä Pajusen Matti vaimonsa kera, jotka olivat omatoimiretkellä Galiciassa. Mantereen kierroksella (56 km) näimme mm. 70 harmaasorsaa, jouhisorsan, n. 70 kapustahaikaraa, pronssi-ibiksen (retken ainoa), 5 pikku-uikkua, ruskosuohaukan, varpushaukan, 5 hiirihaukkaa, ampuhaukan, muuttohaukan, 350 meriharakkaa, 64 mustapyrstökuiria, punakuirin, 3 kuovisirriä, 70 suosirriä, 3 pikkusirriä, 12 riuttatiiraa, turturikyyhkyn, kuningaskalastajan, 3 ruostepääskyä, heinäkertun ja 6 mustapäätaskua. Päivän paras oli aamulla marjapuutarhan reunapensaista löytämäni taiturikultarinta, jonka kaikki muutkin pääsivät näkemään ja josta saatiin paljon kuvia. Itselleni jo toinen uusi laji tällä reissulla.

TAITURIKULTARINTA CAMPADOKSESTA

TAITURIKULTARINTA CAMPADOKSESTA

Merikierroksella oli tänäänkin näkynyt hienosti lintuja, mm. 253 isoliitäjää, 8 baleaarienliitäjää, peräti 53 nokiliitäjää, 40 makaronesianliitäjää, 6 merikeijua, etelänkeiju, 4 isokihua ja 5 tiiralokkia. Tyytyväisiä ja auringossa paahtuneita naamoja näkyi taas illallisella.

merikeiju_03_Espanja_09_22

MERIKEIJUJA OLI AVOMERELLÄ PALJON, JOPA PARVISSA

MERIKEIJUJA OLI AVOMERELLÄ PALJON, JOPA PARVISSA

Sunnuntaina 4.9.2022 matkamme jatkui rannikolta takaisin sisämaahan. Sää oli aluksi pilvinen, tuulinen ja jopa kolea, mutta myöhemmin saatiin taas aurinkoa ja lämpöä 26 astetta. Aamiaisen jälkeen hypättiin autoihin ja ajettiin Galiciasta Castilla y Leon’in maakuntaan ja siellä Benaventen kaupunkiin, jossa majoituimme Hotelli Santiagoon. Ajoa kertyi tänään 426 km. Matkalla pysähdyttiin Dornaan katsomaan ruskokerttuja. Tavarat huoneisiin ja saman tien maastoon – loppupäivä vietettiin Villafafilan aroalueella. Nähtiin mm. 3 punapyytä, 3 haarahaukkaa, 11 isohaarahaukkaa, 30 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, 4 pikkukotkaa, 2 maakotkaa, 3 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, koiras niittysuohaukka, 3 varpushaukkaa, 15 tuulihaukkaa ja muuttohaukka. Muita olivat mm. peräti 180 (!) isotrappia, iberianvihertikka, etelänisolepinkäinen, 20 töyhtökiurua, törmäpääsky, 2 ruskokerttua, 3 heinäkerttua, jälleen taiturikultarinta sekä 20 kulorastasta. Mukava päivä jälleen ja yhteinen illallinen naapuriravintolassa oli maukas ja runsas, viiniä unohtamatta.

ISOTRAPPIEN RUNSAUS OLI HÄMMENTÄVÄÄ

ISOTRAPPIEN RUNSAUS OLI HÄMMENTÄVÄÄ

Maanantaina 5.9.2022 oli aurinkoista, vasta illansuussa alkoi pilvistyä, ja lämpöä oli 26 astetta. Tuuli oli heikkoa/kohtalaista. Kierreltiin koko päivä samoja aroalueita kuin eilenkin, välillä myös metsäkävelyä Villa Nuevassa ja petostaijia Villafafilassa. Kilometrejä kertyi tänään 97. Mainittavimpia havaintoja olivat 90 merihanhea, 70 harmaasorsaa, 12 punapyytä, 3 kapustahaikaraa, kattohaikara, 18 pikku-uikkua ja petolintuja mm. 10 isohaarahaukkaa, 40 hanhikorppikotkaa, munkkikorppikotka, 5 käärmekotkaa, 20 ruskosuohaukkaa, 2 kanahaukkaa, 20 hiirihaukkaa, 5 pikkukotkaa, kaikkiaan 4 iberiankeisarikotkaa, pikkutuulihaukka, 15 tuulihaukkaa sekä muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 9 liejukanaa, 100 isotrappia, 7 mustapyrstökuiria, 2 minervanpöllöä, 2 harjalintua, mehiläissyöjä, kuningaskalastaja, 3 iberianvihertikkaa, 2 etelänisolepinkäistä, nuori punapäälepinkäinen, 6 kangaskiurua, 25 töyhtökiurua, 10 silkkikerttua, ruostepääsky, pyrstötiainen, 3 iberiantiltalttia (vielä laulavia), 2 rytikerttusta, 2 vihervarpusta, 2 keltahemppoa ja n. 450 harmaasirkkua. Taas oli komea lintupäivä, joka päätettiin maukkaalla illallisella eilisessä ravintolassa.

MINERVANPÖLLÖJÄ LÖYTYI ODOTETUSTI PARI KAPPALETTA

MINERVANPÖLLÖJÄ LÖYTYI ODOTETUSTI PARI KAPPALETTA

ESIAIKUINEN IBERIANKEISARIKOTKA

ESIAIKUINEN IBERIANKEISARIKOTKA 

Tiistaina 6.9.2022 Pohjois-Espanjan kierroksemme jatkui, lähdettiin heti aamiaisen jälkeen pitkälle (530 km) ajomatkalle kohti itää ja saavuttiin iltapäivällä jo tämän vuoden keväältä tuttuun Hotelli Ekaihin, Navarraan (ks. kevätretki tästä). Navarrassa vietetäänkin loppuaika matkastamme. Sää oli tänään aluksi sateista, mutta Navarrassa paistoi aurinko ja hellettä oli hulppeasti 28 astetta. Tavarat huoneisiin, pieni päiväpala ja heti vaan maastoon, kohteena Lumbierin rotkolaakso. Havaintoja kertyi mm. 25 punasotkaa, 3 pikku-uikkua, 3 haarahaukkaa, 20 isohaarahaukkaa, 8 pikkukorppikotkaa, 100 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, 15 ruskosuohaukkaa, 10 hiirihaukkaa ja 5 pikkukotkaa. Lisäksi havaittiin mm. iberianvihertikka, 2 alppivarista, ruostepääsky, silkkikerttu, iberiantiltaltti ja 2 sinirastasta. Iltapäivän ”stara” oli kuitenkin nuori sininärhi,  joka blokattiin langalta Tabarissa, saatiin kuvia ja oli kaikille uusi Espanjan laji ja joillekin eliskin. Sininärheä ei olisi löydetty, jollei olisi tielle kaadettujen puiden takia jouduttu ottamaan kiertotietä Lumbieriin – olipa hyvää onnea! Makoisa illallinen nautittiin hotellilla.

SININÄRHI OLI MUKAVA YLLÄTYS

SININÄRHI OLI MUKAVA YLLÄTYS

Keskiviikkona 7.9.2022 oli puolipilvistä, aamu (mukavan) viileä ja iltapäivällä 24 astetta, tuuli oli kohtalaista. Aamu aloitettiin vajaan. 2 tunnin kävelykierroksella hotellin ympäristössä ja aamiaisen jälkeen lähdettiin kohti Larra-Belaguen aluetta Pyrenneillä, lähellä Ranskan rajaa. Pysähdeltiin sopivin paikoin ja ylhäällä kierreltiin vähän pidempäänkin, paluumatkalla staijia Foz de Arabaiun’in rotkolaakson näköalapaikalla. Nähtiin tänään mm. 9 kyhmyjoutsenta, 5 muuttavaa mustahaikaraa, mehiläishaukka, 30 isohaarahaukkaa, partakorppikotka, pikkukorppikotka, 150 hanhikorppikotkaa, 2 käärmekotkaa, 10 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, 10 hiirihaukkaa, 4 maakotkaa, 2 pikkukotkaa, 15 tuulihaukkaa ja kalasääski. Muita päivän havaintoja olivat mm. alppikiitäjä, jälleen nuori sininärhi (eri kuin eilen), 3 iberianvihertikkaa, 3 kuhankeittäjää, 250 alppinaakkaa, 100 alppivarista, 2 töyhtötiaista, 5 silkkikerttua, 8 pyrstötiaista, etelänpuukiipijä, 15 vuorikirvistä, 12 pikkukäpylintua, 2 pensassirkkua, 2 vuorisirkkua, 10 keltahemppoa ja 7 kalliovarpusta. Päivän ”paras” oli vuoriston korkeimmalta kohdalta löytyneet 5 sitruunahemppoa, vanhoja ja nuoria yksilöitä. Monille oli yksi retken toivelajeista. Mainittakoon vielä vuorilla näkemämme 3 alppimurmelia, erikoisen näköisiä isoja nisäkkäitä. Hieno retkipäivä taas ja illalla nautittiin mainio yhteinen illallinen hotellilla.

SITRUUNAHEMPPO OLI MONEN TOIVELISTALLA

SITRUUNAHEMPPO OLI MONEN TOIVELISTALLA

Torstaina 8.9.2022 oli puolipilvistä ja lämmintä, enimmillään 28 astetta. Tänään matkattiin etelään päin ns. aroalueille, mutta toki käytiin muuallakin. Ajoa kertyi taas aika lailla, yhteensä 304 km. Pysähdykset tehtiin Sangüesassa, Gallipienzossa ja Laguna de Pitillaksessa, iltapäivällä oltiin vähän pidempään Ablitaksen aroilla, jotka kyllä jäivät turhan vähälle. Päivän havaintoja olivat mm. 30 punapyytä, 50 kattohaikaraa, 80 pikku-uikkua, mehiläishaukka, 20 isohaarahaukkaa, 350 hanhikorppikotkaa, 2 käärmekotkaa, 20 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, 45 hiirihaukkaa, maakotka, 6 pikkukotkaa, 10 tuulihaukkaa ja kahlaajia mm. paksujalka, avosetti ja 14 pitkäjalkaa. Muita olivat mm. harjalintu, 8 mehiläissyöjää, 2 iberianisolepinkäistä, 3 punapäälepinkäistä, 6 viiksitimalia, 22 lyhytvarvaskiurua, 40 arokiurua ja kaitanokkakiuru.

PUNAPYITÄ NÄHTIIN MUUTAMASSA PAIKASSA

PUNAPYITÄ NÄHTIIN MUUTAMASSA PAIKASSA

Lisäksi nähtiin 5 silkkikerttua, 4 pyrstötiaista, 5 pikkupensaskerttua, ruskokerttu, 2 lännenrusokerttua, 2 etelänsatakieltä, 3 kalliovarpusta, vuorikirvinen ja 2 nummikirvistä. Monipuolinen lintupäivä tämäkin, vaikka Ablitaksessa olisi mielellään ollut pidempäänkin ja pari eka retkipaikkaa olisi voinut jättää pois turhan tiukan aikataulun takia. Kaitanokkakiurusta en vieläkään saanut kuvaa, olin vuorollani pakun takapenkillä ja kun auto oli täynnä väkeä niin kuvaaminen ei mitenkään onnistunut muiden takaa, nopeassa tilanteessa. Onneksi ainakin Ilkka sai hyvän kuvan tästä vaikeasti kuvattavasta lajista. Illallinen nautittiin totutusti hotellilla, viimeisenä retkipäivänä juhlavasti kuohujuoman kera.

NUMMIKIRVINEN ON ESPANJASSAKIN VÄHÄLUKUINEN

NUMMIKIRVINEN ON ESPANJASSAKIN VÄHÄLUKUINEN

Perjantaina 9.9.2022 alkoi paluumatkamme Suomeen. Aamiaisen jälkeen pakattiin tavarat autoihin ja lähdettiin ajamaan kohti Bilbaota (214 km). Matkalla pysähdyttiin Senorio de Bertiz’in puistoalueella, josta ei nytkään (kuten ei keväälläkään) löydetty (C-kat) tulirintatimaleita. Paikalla nähtiin mm. kauluskaija, punatulkku ja 4 etelänpuukiipijää. Sadekuurojen lomassa jatkettiin matkaa Bilbaon lentokentälle, josta lensimme Lufthansan reippaasti myöhässä lähteneellä koneella Frankfurtiin. Aromäen Kari jäi Bilbaoon ja jatkaa Espanjan lintukierrosta vielä vajaa pari viikkoa, seuraavaksi maan eteläosissa. Frankfurtissa oli useiden tuntien odotus Lufthansan jatkolennolle Suomeen ja kaiken lisäksi kone lähti lähes 2 tuntia myöhässä, Hesan kentälle saavuttiinkin vasta klo 02 lauantaina 10.9. Ajoin loppuyöksi Lauttasaareen ja sieltä ajeltiin yhdessä Outin kanssa Turkuun lauantai-iltapäivällä.

KALLIOVARPUSIA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA

KALLIOVARPUSIA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA 

Epilogi.

Olen nyt kuluvan vuoden aikana ollut kahdesti Pohjois-Espanjassa ja alueen linnusto on nähty varsin kattavasti. Tällä syysretkellä lajimäärä oli 193 ja Espanjassa kautta aikain havaitsemieni lintulajien määrä kipusi lukuun 288. Maastot pohjoisosassa ovat monipuolisia kuivista aroista korkeaan vuoristoon, rehevistä metsistä vaihteleviin merenrantoihin ja niinpä lajistokin on mukavan moninaista. Meriretket luoteisrannikolta kruunasivat kokonaisuuden, valtamerilintuja Atlantin retkillä oli varsin komeita määriä lajirunsauden lisäksi. Miinuspuolelle kallistuvat pitkät etäisyydet – ajamista tulee väkisinkin paljon, jos mielii nähdä lajiston ja biotoopit kattavasti. Autossa istumista riitti nytkin yli 2500 km verran, mutta toisaalta tiet sekä kuskit, Kari ja Mikko, olivat tosi hyviä. Kaikkea ei voi koskaan nähdä, mutta plussapuolella olivat erityisesti hienot petolintumäärät, isot trappiparvet, meriretki kaikkineen ja itselleni kokonaan uudet lajit isoliitäjä ja taiturikultarinta. Toisaalta vieläkään en onnistunut saamaan jo vuosia yrittämiäni kuvia iberianvihertikasta enkä kaitanokkakiurusta, täytynee muuttaa strategiaa jotenkin toiseksi ainakin näiden lajien kohdalla. Vaikka lintujen kuvaamisen kannalta selvästi pienempi retkiporukka olisi oletettavasti toimivampi, tämä retkiporukkamme kaikkineen oli todella mukavaa ja pätevää väkeä – kiitos kaikille hienosta seurasta ja erityiskiitos Karille/Skaftung Naturelle kaikista järjestelyistä!

LEVEÄPYRSTÖKIHUSTA SAIN EKA KERTAA MUUTA KUIN LENTOKUVAN

LEVEÄPYRSTÖKIHUSTA SAIN EKA KERTAA MUUTA KUIN LENTOKUVAN

Retken lintukuvia löytyy isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/
Klikkaa kuvat auki isommiksi.

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Lintumatkalla Pohjois- ja Luoteis-Espanjassa

Petolintujen parissa Utössä

Tiistaina 23.8.2022 pääsimme palaamaan Utöhön. Ajelimme aamulla Nauvoon kahville ja sieltä m/s Baldurille, jossa oli mukana melko maltillisesti väkeä. Nauvossa pysähdyimme hetkeksi Simonkylän peltoaukealla, josta oitis löytyi 2 nuorta punajalkahaukkaa, jotka ovat viipyneet paikalla jo 21.8. alkaen. Istuskelivat langoilla lennellen välillä, lintukameramme olivat harmi kyllä Utössä odottamassa. Laivamatkalla ei nähty harmaahaikaraa ihmeempää ja muutama sadepisaran saattelemana saavuttiin Utöhön klo 15.30. Loppupäivä oli sateinen ja pysyteltiin kotikulmilla, nähtiin vain varpushaukka ja harmaahaikara.

HAARAPÄÄSKYT PARVEILEVAT ENNEN MUUTTOMATKAA

HAARAPÄÄSKYT PARVEILEVAT ENNEN MUUTTOMATKAA

Keskiviikkona 24.8.2022 yöllä vähän satoi, aamu ja aamupäivä olivat pilvisiä, loppupäivä aurinkoa ja lämpö käväisi 20 asteessa. Koko päivä puhalsi pohjoistuulta 8-10 m/s. Aamulla runsas tunti staijia luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Nähtiin mm. kuikka, kaakkuri, 8 tuulihaukkaa, 21 varpushaukkaa ja kahlaajia taivaanvuohi, rantasipi, 2 liroa, 4 valkovikloa, metsäviklo ja 2 tylliä. Kahlaajat ovat jo selvästi vähentyneet. Muita olivat mm. 7 käpytikkaa, 3 pensastaskua ja katajikossa kähmyillyt ruokokerttunen. Isopäiväkiitäjä tai – kiitäjiä käy ahkerasti pihallamme.

Mainittakoon vielä, että hautausmaan takana ollut lammasaitaus on muutama päivä sitten maanomistajan toimesta purettu kokonaan pois – vähän harmi kun aidantolpilla on istuskellut mm. nokitasku, mustapäätasku, sepeltasku ja punapäälepinkäinen… Joitain uusia istumakeppejä täytyisi varmaan kehittää maisemaan.

ISOPÄIVÄKIITÄJIÄ RIITTÄÄ!

ISOPÄIVÄKIITÄJIÄ RIITTÄÄ!

Torstaina 25.8.2022 oli aurinkoista ja lämmintä (21 astetta), pohjoistuuli puhalteli 4-7 m/s. Staijia taas tunti aamulla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 8 käpytikkaa ja kahlaajia lapinsirri, 31 suosirriä, 4 tylliä, 2 isokuovia, 4 punakuiria, taivaanvuohi, 11 valkovikloa ja punajalkaviklo. Petolintuja muutti tänään mukavasti, nähtiin 42 varpushaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, hiirihaukka, 8 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja klo 15.40 majakan ja meidän talon luona hienosti pyörähtänyt 1kv punajalkahaukka. Katosi pian Patteriniemen suuntaan eikä löytynyt uudestaan kylän länsipään kierroksella.

MEHILÄISHAUKKOJEN MUUTTOREITTI OSUU HARVOIN UTÖHÖN

MYÖS HIIRIHAUKAT MUUTTAVAT JO 

Illalla Varesvuon Markus ilmoitti itäniityltä naaras sinisuohaukan ja 1kv koiras arosuohaukan, jotka pyörivät melko pitkään niityn reunoilla – itse katselin molempia kaukoputkella majakalta. Päivän muita mainittavia olivat 8 pensastaskua ja 48 keltavästäräkkiä. Jauhiaisen Jussi saapui illansuussa saareen.

KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 26.8.2022 oli edelleen pääosin aurinkoista ja lämpöä 21 astetta. Itäkaakkoinen tuuli puhalteli 4-6 m/s. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. harmaahaikara, 13 kuikkaa, 3 Gaviaa, 310 mustalintua ja kahlaajia 9 valkovikloa, liro, 11 tylliä, 4 isokuovia, 15 pikkukuovia, 4 töyhtöhyyppää ja taivaanvuohi. Petolintuja oli tänäänkin muutolla, havaittiin 52 varpushaukkaa, 19 tuulihaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, 2 nuorta ruskosuohaukkaa ja jälleen 1kv arosuohaukka, joka kierteli itäosassa ja lähisaarilla iltapäivän lämmössä.

AROSUOHAUKKA KIERTELI KATTRUMPANIN REUNOJA

AROSUOHAUKKA KIERTELI KATTRUMPANIN REUNOJA

Lisäksi nähtiin 17 käpytikkaa ja yöllä oli saapunut runsaasti hyönteissyöjiä – leppälintuja, kirjo- ja harmaasieppoja, fyllareita, pensastaskuja ja syksyn ekat 5 hippiäistä. Tittosen Jouni saapui illalla saareen.

LEPPÄLINTUJA SAAPUI YÖLLÄ TOISTAKYMMENTÄ

LEPPÄLINTUJA SAAPUI YÖLLÄ TOISTAKYMMENTÄ

Lauantaina 27.8.2022 lähdin aamulaivalla mantereelle, edessä on linturetki vähän kauemmas. Outi jäi tällä kertaa ”kotihenkilöksi”. Aurinkoinen laivamatka sujui leppoisasti seurustellen, ainoa mainittava havis oli 12 tyllin parvi Gråharunilla. Turussa olin klo 13.
Mainittakoon vielä, että tänään lauantaina Utössä oli nähty 2 uutta 1kv punajalkahaukkaa (J Tittonen, J Jauhiainen).

MÄRKÄ TÖYHTÖHYYPPÄ (kuva: Outi Sarjakoski)

MÄRKÄ TÖYHTÖHYYPPÄ (kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Petolintujen parissa Utössä

Vespareita Utössäkin

Vähän huonoon aikaan osui pakollinen käyntini mantereella, sillä massiivinen nuorten punajalkahaukkojen invaasio saapui loppuviikolla Suomeen. Toistaiseksi Suomessa on havaittu jo useita satoja yksilöitä! Yksi ensimmäisistä ilmestyi Utöhön 19.8.2022, jossa Järvisen Mikko ja Sukasen Anu blokkasivat nuoren linnun majakan läheltä. Vespari kierteli sittemmin saaren itäosassa ja kun se käväisi pariin otteeseen Kattrumpanin tornin kaiteella, saaressa myös paikalla ollut Varesvuon Markus kävi hoitamassa sen meille pihapinnaksi (no 230)! Kiitos Markukselle, joka lähetti mulle myös oheisen meidän talolta kaukaa Kattrumpanille otetun kameranperäkuvan dokumentiksi.

IMG_10031

Seuraavana päivänä luultavasti sama lintu oli edelleen paikalla, mutta illansuussa Anu ja Mikko löysivät Patteriniemen portin läheltä 2 nuorta punajalkahaukkaa, jotka lähtivät sitten lentäen idän suuntaan. Anu otti näistä vespareista hienon kuvan, joka liitteenä. Kiitos Anulle kuvan käytöstä! Vespareista on Utöstä 13 aiempaa havaintoa, itse olen niistä nähnyt 5, mutta olisipa mukava nähdä taas uudelleen. No, kohta mennään taas takaisin saareen..

Kiitos Anulle vesparikuvasta!

Kiitos Anulle vesparikuvasta!

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vespareita Utössäkin

Mantereelle

Maanantaina 15.8.2022 aurinko paistoi jälleen koko päivän ja lämpöä oli 23 astetta. Onneksi itätuuli 6-8 m/s viilensi mukavasti. Staijia vajaa tunti ja saaren itäosien kierros tuottivat 8 varpushaukkaa, tuulihaukan, nuoren ruskosuohaukan, 5 käpytikkaa, käen ja 18 keltavästäräkkiä. Kahlaajat vähenevät korkeapaineen myötä, nyt enää liro, 5 valkovikloa, mustaviklo, töyhtöhyyppä ja 28 tylliä. Outi lähti aamulla mantereelle, tällä kertaa vauhdikkaasti kyydissä Lehtimäen Jyrkin Ribissä – tasan tunti Pärnäisiin.

NUORET RUSKOSUOHAUKAT MUUTTAVAT

NUORET RUSKOSUOHAUKAT MUUTTAVAT

OUTI LÄHDÖSSÄ JYRKIN RIBILLÄ PÄRNÄISIIN

OUTI LÄHDÖSSÄ JYRKIN RIBILLÄ PÄRNÄISIIN

Tiistaina 16.8.2022 oli edelleen aurinkoista ja entistä lämpimämpää (24,2 astetta). Kaakkoistuuli 5-6 m/s oli miellyttävä. Staijia vajaa tunti aamulla ja pitkä Kesnäsin ja itäosan kierros, mutta lintuja tässä korkeapainekelissä edelleen varsin niukasti. Näkyi mm. 2 kuikkaa, harmaahaikara, 4 tuulihaukkaa, 11 varpushaukkaa ja käpytikka. Kahlaajia oli 4 suosirriä, 4 liroa, 5 valkovikloa, töyhtöhyyppä ja 26 tylliä. Iltapäivä ja ilta kului leppoisasti mm. EM-urheilun parissa, saareen saapui pari minulle tuntematonta ornia ja yksi lintukuvaaja.

MERIMETSOT KERÄÄNTYVÄT LEPÄILEMÄÄN MUUTTOMATKALLAAN

MERIMETSOT KERÄÄNTYVÄT LEPÄILEMÄÄN MUUTTOMATKALLAAN

Keskiviikkona 17.8.2022 etelästä vyöryi ukkosrintama ja yöllä ja aamupäivällä saatiin pitkästä aikaa sadetta. Myöhemmin taas aurinkoista ja lämmintä (22 astetta) sekä heikkoa etelätuulta. Tänään oli pitkästä aikaa lähdettävä mantereelle, päivä kului lyhyttä aamustaijia lukuun ottamatta lähinnä kotinurkilla. Mainittavia havaintoja olivat vain käki, 8 tylliä ja 5 isokuovia. Laiva lähti klo 16, Turussa olin klo 21.30. Mainittakoon vielä, että muutokset saaressa jatkuvat, hotelli on tietojen mukaan ns. hiljaisessa myynnissä, mutta ainakin vielä toiminta jatkuu. Talvikaudeksi hotelli ennakkotiedon mukaan taas suljetaan marraskuun lopulta alkaen.

KÄPYTIKKAVAELLUS ALKAA HILJALLEEN NÄKYÄ UTÖSSÄKIN

KÄPYTIKKAVAELLUS ALKAA HILJALLEEN NÄKYÄ UTÖSSÄKIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mantereelle

Lämpöä riittää, lintujakin lisää

Torstaina 11.8.2022 lämmin (21 astetta) lounaisvirtaus jatkui ja aurinko paistoi taas likimain koko päivän. Tuulen nopeus oli 8-9 m/s. Staijia aamulla pari tuntia ja lähes koko saari kierrettiin. Mainittavia haviksia olivat mm. 2 harmaahaikaraa, 2 kurkea, 5 tuulihaukkaa, varpushaukka, 2 törmäpääskyä, pensastasku ja vielä luhtakerttunen meidän saunalla. Muuttokahlaajia löytyi punakuiri, 2 isokuovia, 7 kapustarintaa, 3 ad tundrakurmitsaa, 4 suosirriä (1 juv), ad pulmussirri (luotsiaseman luodoilla), 3 vp kuovisirriä, 14 tylliä, 5 valkovikloa, 18 liroa, 2 metsävikloa ja 3 taivaanvuohta. Tänään saaressa pörräsi taas 3 isopäiväkiitäjää. Mika Grönroos saapui saareen lintuja, perhosia jne kuvaamaan.

SAIN LUHTAKERTTUSESTA JONKINMOISEN LENTOKUVAN

SAIN LUHTAKERTTUSESTA JONKINMOISEN LENTOKUVAN

LÄMMIM ILMA ON TUONUT ISOPÄIVÄKIITÄJIÄ

LÄMMIM ILMA ON SUOSINUT ISOPÄIVÄKIITÄJIÄ

Perjantaina 12.8.2022 sama säätyyppi jatkui – pilvetöntä, lämpöä 21 astetta ja länsilounaista tuulta 5-6 m/s. Staijia pari tuntia aamulla ja koko saaren kierros, Enskäriä lukuun ottamatta. Mainittavia olivat mm. harmaahaikara, 3 ruokkia, 3 mustalintua, 4 tuulihaukkaa, varpushaukka, käpytikka, käki, 3 törmäpääskyä sekä syksyn ekat 9 keltavästäräkkiä ja metsäkirvinen. Muuttokahlaajia nähtiin mm. 2 vp tundrakurmitsaa, 5 isokuovia, 23 tylliä, 2 suosirriä, 3 vp kuovisirriä, karikukko, 3 valkovikloa, metsäviklo, mustaviklo, 5 liroa ja taivaanvuohi. Vierasveneet vähenevät – koulut ja työt alkavat. Saareen saapui käymään Ville Wallinmaa ja pari muuta lintuharrastajaa.

TÖRMÄPÄÄSKYJÄ ON OLLUT TAVANOMAISTA ENEMMÄN

TÖRMÄPÄÄSKYJÄ ON OLLUT TAVANOMAISTA ENEMMÄN

Lauantaina 13.8.2022 oli edelleen pilvetöntä, lämpöäkin taas 21 astetta. Aluksi heikkoa koillistuulta, myöhemmin etelästä 3-5 m/s. Staijia 2 tuntia ja likimain koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 3 ruokkia, 4 harmaahaikaraa, jo 10 käpytikkaa, räyskä, 5 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa, käki, huuhkaja (Mörttilän lähellä), 5 uuttukyyhkyä, 3 pensastaskua, 4 metsäkirvistä, 41 keltavästäräkkiä ja sirittäjä. Kahlaajia havaittiin 12 tylliä, 10 suokukkoa, 4 taivaanvuohta, 7 isokuovia, 2 pikkukuovia, 3 mustavikloa, 4 liroa ja 3 valkovikloa. Tänäänkin näkyi isopäiväkiitäjä. Varesvuon Markus ja Minna palasivat saareen ja Ville Wallinmaa jatkoi aamulla työmatkaa, lisäksi Palmut kyläilivät meillä illalla. Mukavaa.

NUORIA JA VANHOJA ISOKUOVEJA MUUTTAA NYT

NUORIA JA VANHOJA ISOKUOVEJA MUUTTAA NYT

Sunnuntaina 14.8.2022 aurinko porotti taas koko lämpimän (22,5 astetta) päivän ja kaakkoistuuli oli heikkoa, 3-5 m/s. Staijia runsas tunti aamulla ja saari kierrettiin eteläkärkeä myöten. Havaintoja olivat mm. ruokki, 4 harmaahaikaraa, 5 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, nuori ruskosuohaukka, syksyn eka sinisuohaukka (naaras), 7 käpytikkaa, 2 törmäpääskyä, 13 keltavästäräkkiä, 4 pensastaskua, sirittäjä ja nuori nokkavarpunen. Nokkavarpunen lieneekin taas pesinyt saaressa. Kahlaajia oli niukasti – suosirri, 4 valkovikloa, 6 liroa, isokuovi ja 28 tylliä. Isopäiväkiitäjiä nähtiin saaressa ainakin 4, taas useita kertoja myös meidän pihalla syrikassa ja suopayrteillä. Valkoselkätikkaa ei ole enää yli viikkoon löytynyt, luultavasti on poistunut saaresta reilusti yli 2 kuukauden vierailun jälkeen. Nisulan Kirsi, Mika Grönroos ja muut lintuharrastajat lähtivät päivällä mantereelle.

HARMAAHAIKARAT LIIKKUVAT, JALLUA ODOTELLAAN..

HARMAAHAIKARAT LIIKKUVAT, JALLUA ODOTELLAAN..

LÄMPIMINÄ PÄIVINÄ LOKIT PYYDYSTELEVÄT HYÖNTEISIÄ ISOINA PARVINA

LÄMPIMINÄ PÄIVINÄ LOKIT PYYDYSTELEVÄT HYÖNTEISIÄ ISOINA PARVINA

Uusimmat kuvat nähtävissä isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lämpöä riittää, lintujakin lisää