Uusi laji Utölle!

Maanantaina 18.10.2021 jatkui luoteistuuli, nyt 9-13 m/s, puuskat 17. Aamulla saatiin muutama sadekuuro, myöhemmin oli puolipilvistä ja lämpöä 7-8 astetta. Staijia muutama tunti plus koko saaren komppaus. Nähtiin mm. sepelhanhi, valkoposkihanhi, 15 metsähanhea (+5 Anser sp), tundrahanhi, 26 haapanaa ja petolintuja merikotkien lisäksi 8 varpushaukkaa, tuulihaukka, ampuhaukka ja nuori muuttohaukka.

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Lisäksi havaittiin 2 närheä, 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, lehtokurppa, 33 naakkaa ja pikkulintuja mm. 10 peukaloista, puukiipijä, 2 mustapääkerttua, 17 pikkuvarpusta ja eiliset 2 viiksitimalia (k,n), jotka oleskelivat tuulensuojassa itärannalla ahkerasti ruokaillen. Kimmo näki iltapäivällä itäniityllä ääntelevän isokirvisen, joka katosi Kattrumpanin kallion taakse eikä nähty uudelleen. Mantereelle lähtivät päivällä Öhmanin Ossi perheineen sekä Jauhiaisen Jussi, saareen saapui lintureissulle Matti Pirskanen vaimonsa kanssa.

TIMALIPARISKUNTA ITÄRANNALLA

TIMALIPARISKUNTA ITÄRANNALLA

Tiistaina 19.10.2021 oli vaihteeksi heikkotuulinen päivä – aluksi länsituulta 3-4 m/s, illemmalla voimistuvaa etelätuulta lännestä saapuvan matalapaineen edellä. Puolipilvistä ja lämpöä 6-8 astetta. Staijia n. 3 tuntia ja koko saari komppailtiin. Nähtiin mm. valkoposkihanhi, 10 laulujoutsenta, 155 haapanaa, 2 harmaahaikaraa, 12 varpushaukkaa, sinisuohaukka, 480 naakkaa ja Bådanilla 25 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. luhtakana, huuhkaja, suopöllö, 2 sarvipöllöä, 3 jänkäkurppaa, isolepinkäinen, 17 tilheä ja 2 närheä. Pikkulintuja oli aiempia päiviä enemmän tuulen heikennyttyä, mm. 3 mustapääkerttua, tiltaltti, idäntiltaltti, 24 pikkuvarpusta, 3 pyrstötiaista ja kolmeen otteeseen nähty isokirvinen, varmaankin sama yksilö kuin eilen. Viiksitimaleista koiras oli yhä itärannalla, mitä lie naaraalle tapahtunut… Päivän ”stara” oli kuitenkin Ville Wallinmaan päivällä lammashaan kulmalta löytämä mustakurkkurautiainen, joka melko nopeasti katosi talojen pihoille eikä sitä kovista etsinnöistä huolimatta löydetty enää myöhemmin. Onneksi Ville oli ehtinyt saada myös dokumenttikuvat tästä Utölle uudesta lajista (306). Hieno löytö, kova rari edelleen Suomessa! Olipa hieno lintupäivä.

VILLE WALLINMAA LÖYSI JA KUVASI HIENON UUDEN SAARILAJIN - MUSTAKURKKURAUTIAISEN - KOVASEN TALON LUONA TIEN REUNANURMIKOLLA

VILLE WALLINMAA LÖYSI JA KUVASI HIENON UUDEN SAARILAJIN – MUSTAKURKKURAUTIAISEN – KOVASEN TALON LUONA TIEN REUNANURMIKOLLA

Keskiviikkona 20.10.2021 lännestä saapunut matalapainen pudotti vettä pitkin päivää, taukojakin toki oli, ja näkyvyys oli huono. Etelälounainen tuuli puhkui 12-16 m/s ja lämpö nousi aamun 8:sta illan 12 asteeseen. Kompattiin saarta, ei staijia. Mainittavia havaintoja olivat mm. sepelhanhi, 2 harmaasorsaa, lehtokurppa, 10 taivaanvuohta, 2 jänkäkurppaa, 3 varpushaukkaa, sarvipöllö ja 3 närheä. Lisäksi nähtiin 5 mustapääkerttua, tiltaltti, 24 tilheä, luotokirvinen ja västäräkki. Rastaita tuli saareen pitkin päivää. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Pirskaset ja Wallinmaat ja saareen saapuivat Jyri Strandberg ja Andy Linden. Sään takia oli välipäiväfiilis ja itse teinkin koko iltapäivän kirjoitushommia ja illalla on taas tiedossa Mestarien liigan futista…

MUUTAMIA MUSTAPÄÄKERTTUJA ON PIHLAJANMARJOJEN KIMPUSSA

MUUTAMIA MUSTAPÄÄKERTTUJA ON PIHLAJANMARJOJEN KIMPUSSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kovia tuulia ja meristaijia

Torstaina 14.10.2021 lännestä lähestyi matalapaine ja tuuli oli kääntynyt lounaaseen voimistuen aamun 7:stä illaksi 14-16 m/s. Aluksi puolipilvistä, illansuussa jo kevyttä sadetta. Lämpötila oli 7-10 astetta. Staijia ja komppausta, mutta linnut olivat huomattavasti vähentyneet. Nähtiin mm. 5 metsähanhea, 3 sepelhanhea, 1250 allia, 180 mustalintua, 2 kaakkuria, 14 kuikkaa, 6 Gaviaa, sinisuohaukka, kanahaukka, 12 varpushaukkaa, suopöllö ja 2 sarvipöllöä. Kahlaajia löytyi 2 jänkäkurppaa, 7 taivaanvuohta, 3 lehtokurppaa ja 4 merisirriä, viime mainitut Pattskärin takaluodoilla. Lisäksi havaittiin mm. kangaskiuru, 8 peukaloista, 2 mustapääkerttua, pyrstötiainen, 3 isolepinkäistä, 15 pikkuvarpusta ja 5 närheä. Illalla saareen saapui mm. Ari Savola vaimonsa kanssa lintureissulle.

KAPUSTARINTA LENNOSSA ÖSTERÄNGILLÄ

KAPUSTARINTA LENNOSSA ÖSTERÄNGILLÄ

Perjantaina 15.10.2021 lännestä saapunut matalapaine aiheutti ajoittaista heikkoa sadetta, mutta pääosa päivästä oli pilvipoutaa. Etelälounainen tuuli oli navakkaa, 10-14 m/s (puuskissa 15-17), ja lämpöä oli 11 astetta. Näkyvyys merelle oli hyvä. Staijattiin lähes koko päivä majakan suojassa, saartakin kompattiin, mutta paikallisia lintuja oli nyt tosi niukasti. Merellä oli onneksi mukavaa liikettä, nähtiin mm. 213 metsähanhea, tundrahanhi, 30 valkoposkihanhea, 173 sepelhanhea, 47 A/B, 61 haapanaa, lapasotka, 900 allia ja 10 ruokkia. Lisäksi havaittiin kaikkiaan 67 pikkulokkia, 1kv selkälokki, sinisuohaukka, ampuhaukka, 2 kapustarintaa, 2 taivaanvuohta ja Pattskärin pohjoiskärjessä 2 merisirriä. Myöhään iltapäivällä Kimmo, Jussi, Ossi ja Pipsa näkivät vielä +1kv leveäpyrstökihun matkaavan eteläpuolitse lounaaseen. Saaressa oli huomattavan hiljaista, mainita voi 11 peukaloista, tiltaltti ja 6 närheä. Mantereelle lähtivät aamulla mm.  Söderlingit, Nurmen Tarppi, Topp, Komulainen, Ryynänen ja Nissinen, illalla saapuivat mm. Kaisa Kivinen, Aleksi ja Matti Sarkola sekä Leo ja Ville Wallinmaa.

NÄRHIÄ ON NYT OLLUT PÄIVITTÄIN

NÄRHIÄ ON NYT OLLUT PÄIVITTÄIN

Lauantaina 16.10.2021 oli kovaa länsituulta, 12-14 m/s (puuskat 16-17) ja lämpöä 7-10 astetta. Taivas oli lähes pilvetön, merellä oli väreilyä kylmän yön jäljiltä. Staijia pitkin päivää luotsiaseman nurkilla ja saarta kompattiin, mutta kova länsituuli ja kirkas & kylmä yö pitivät linnut muualla. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, 46 kuikkaa, 122 Gaviaa, 28 allia, 2 harmaasorsaa, ruokki ja yhteensä 18 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. sinisuohaukka, kanahaukka, 5 varpushaukkaa, lehtokurppa, taivaanvuohi, kapustarinta, tilhi, 2 närheä ja 2 isolepinkäistä. Pikkulinnut olivat hyvin vähissä, mainittavia mm. 2 mustapääkerttua ja 3 tiltalttia.

NUORIA SEPELKYYHKYJÄ KYLÄTIELLÄ

NUORIA SEPELKYYHKYJÄ KYLÄTIELLÄ

Sunnuntaina 17.10.2021 jatkui navakka tuuli, nyt luoteesta 9-12 m/s (puuskat 14). Taivas oli selkeä ja lämpöä oli 7-8 astetta. Staijia useita tunteja luotsiasemalla ja edelleen linnuista huomattavan tyhjää saarta kompattiin. Nähtiin mm. sepelhanhi, 18 A/B, 2 lapasotkaa, 700 haahkaa, kaakkuri, 3 kuikkaa, 10 Gaviaa, 5 ruokkia, pikkulokki, selkälokki, 3 sinisuohaukkaa, 3 varpushaukkaa, ampuhaukka ja tuulihaukka. Kahlaajia havaittiin kapustarinta, jänkäkurppa ja yhteensä 41 merisirriä pikkuparvissa.

SEPELHANHI ITÄRANNALLA

SEPELHANHI ITÄRANNALLA

Saaresta löytyi mm. 2 tilheä, 7 peukaloista, 3 mustapääkerttua, 7 tiltalttia, 2 isolepinkäistä, 3 närheä, 13 pikkuvarpusta, 35 punatulkkua, lapinsirkku ja nokkavarpunen. Päivän mainittavin oli Villen ja Leon illansuussa itäniityn rannasta löytämät 2 viiksitimalia (k,n), jotka pian poistuivat rantaa pitkin kylälle päin. Laji on nykyään Utössä lähes jokavuotinen, useimmiten juuri loka-marraskuussa. Mantereelle lähti tänään paljon lintuväkeä, ainakin Savolat, Kivinen, Sarkolat, Gamlingarna (Nurmi, Hilke, Karlsson) sekä Kaunisto & Lappalainen. Kova luoteistuuli taitaa jatkua huomennakin..

KUVA MUUTAMAN PÄIVÄN TAKAA KUN PIHLAJANMARJOJA OLI VIELÄ PALJON, NYT MM LAULURASTAAT OVAT NIITÄ VÄHENTÄNEET

KUVA MUUTAMAN PÄIVÄN TAKAA KUN PIHLAJANMARJOJA OLI VIELÄ PALJON, NYT MM LAULURASTAAT OVAT NIITÄ VÄHENTÄNEET

PUOLIKESYJÄ KETTUJA NÄKEE LÄHES PÄIVITTÄIN

PUOLIKESYJÄ KETTUJA NÄKEE LÄHES PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Pöllöjä ja saaripinnakin

Maanantaina 11.10.2021 oli puolipilvistä, mutta iltapäivällä rankkojakin sadekuuroja. Lounaistuuli oli navakkaa, 12-13 m/s, mutta hellitti iltaa kohti. Lämpöä oli 10-12 astetta. Staijia aika pitkään, ainakin 5 tuntia, ja saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 25 sepelhanhea, 2 kaakkuria, 21 kuikkaa, 4 Gaviaa, 107 haapanaa, 30 jouhisorsaa, 726 allia, 82 mustalintua, 32 pilkkasiipeä ja 4 ruokkia. Lisäksi nähtiin mm. 2 sinisuohaukkaa, 4 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, nuori muuttohaukka, lehtokurppa, taivaanvuohi, 250 sepelkyyhkyä ja isolepinkäinen.

PYRSTÖTIAISIA ON NYT JONKIN VERRAN LIIKKEELLÄ

PYRSTÖTIAISIA ON NYT JONKIN VERRAN LIIKKEELLÄ

Pikkulinnut olivat selvästi vähentyneet edellispäivistä, mutta nähtiin kuitenkin mm. 3 kangaskiurua, edelleen lapinkirvinen, metsäkirvinen, 12 peukaloista, 2 leppälintua, hernekerttu, lehtokerttu, 8 mustapääkerttua, 17 tiltalttia, pajulintu, 19 pyrstötiaista, 2 puukiipijää ja ruskourpiainen. Isokirvinen oleskeli yhä itäniityllä ja myös tulipäähippiäinen viihtyy paikalla edelleen, ajoittain mielitammessaan ja pariin otteeseen taas meidän katajassa paremmin kuvattavissa. Mantereelle lähti Hyvärisen Ismo ja saareen saapui paljon uutta lintuporukkaa, tuttuja ainakin Timo Nisula, Tarmo Nurmi, Antero Topp, Atte Nissinen, Matti Komulainen, Matti Ryynänen, Kim ja Hilkka Söderling, Päivi ja Osmo Lamminen plus 4-5 muuta. Illansuussa nostettiin meidän Silver Fox alumiinivene pesuun ja moottorihuoltoon, talvi lähestyy.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN KÄVI JÄLLEEN PIHAKATAJASSAMME

TULIPÄÄHIPPIÄINEN KÄVI JÄLLEEN PIHAKATAJASSAMME

Tiistaina 12.10.2021 tuuli oli kääntynyt pohjoiseen, 4-6 m/s, ja taivas oli puolipilvinen, muutama heikko sadekuurokin saatiin. Lämpöä oli 11 astetta. Staijia pitkin päivää ja koko saaren komppausta. Nähtiin muutolla/merellä mm. 57 metsähanhea, 6 merihanhea, 932 valkoposkihanhea, 550 A/B, 21 kaakkuria, 176 kuikkaa, 1103 Gaviaa, 832 kurkea, 17 harmaahaikaraa ja petolintuja sinisuohaukka, 26 varpushaukkaa, hiirihaukka, 6 piekanaa, tuulihaukka, ampuhaukka ja nuori muuttohaukka. Kahlaajia oli vielä tylli, 2 kapustarintaa, lehtokurppa ja taivaanvuohi. Sarvipöllö oli itäniityn reunalla ja vuoden eka helmipöllö Gamla Postenilla.

HELMIPÖLLÖ GAMLA POSTENIN RUSKAN KESKELLÄ

HELMIPÖLLÖ GAMLA POSTENIN RUSKAN KESKELLÄ

Pikkulinnuista mainittakoon 8 kangaskiurua, metsäkirvinen, 3 tilheä (syksyn ekat), 26 peukaloista, 2 leppälintua, pensastasku, 2 hernekerttua, 5 mustapääkerttua, 17 tiltalttia, pikkusieppo, 12 pyrstötiaista, isolepinkäinen, peräti 94 pikkuvarpusta, 950 vihervarpusta ja 19 punatulkkua. Variksia muutti 570 ja naakkoja kaikkiaan 4220. Isokirvinen oleskeli edelleen itäniityllä, mutta pitkään viipynyttä tulipäähippiäistä ei enää löydetty. Iltapäivällä Söderlingin Kim löysi museon läheltä n-pukuisen sinipyrstön, syksyn kolmannen Utöstä. Tarsiger oli jälleen erittäin piilotteleva ja vaivoin siitä saatiin yksi huono dokumenttikuva – kuvaajia kyllä olisi ollut riittämiin… Illalla Kimmo, Jussi ja Ossi kuulivat vielä yömuutolla kaulushaikaran. Olipa hieno syksyinen muuttopäivä pohjoistuulen siivittämänä!

SURKEALAATUINEN DOKUMENTTI PÄIVÄN SINIPYRSTÖSTÄ

SURKEALAATUINEN DOKUMENTTI PÄIVÄN SINIPYRSTÖSTÄ

Keskiviikkona 13.10.2021 tuuli oli edelleen pohjoisesta 8-10 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 9-10 astetta. Staijia luotsiasemalla useita tunteja ja saarikomppausta pitkin päivää. Merellä/muutolla nähtiin mm.10 metsähanhea, 2260 A/B, lapasotka, kaakkuri, 72 kuikkaa, 87 Gaviaa, 950 naakkaa ja petolintuja 3 sinisuohaukkaa, nuori kanahaukka, 22 varpushaukkaa, hiirihaukka, 2 piekanaa, tuulihaukka ja nuori muuttohaukka. Lisäksi havaittiin mm. harmaahaikara, luhtakana, 3 jänkäkurppaa, 3 taivaavuohta, huuhkaja, sarvipöllö, suopöllö ja koko päivän saaressa saalistellut hiiripöllö – vuoden eka.

HIIRIPÖLLÖ ILAHDUTTI

HIIRIPÖLLÖ ILAHDUTTI

Aamuyöllä Kimmo kuuli 2 muuttavaa kaulushaikaraa. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 4 kangaskiurua, 30 peukaloista, 2 leppälintua, hernekerttu, lehtokerttu, 3 mustapääkerttua, 12 tiltalttia, idäntiltaltti, 10 pyrstötiaista, 2 isolepinkäistä, 10 pikkuvarpusta, peräti 162 punatulkkua, 2 lapinsirkkua ja pulmunen. Pitkään paikalla ollutta isokirvistä ei tänään enää nähty. Saareen saapuivat vuoden ekat närhet, yhteensä 8 yksilöä ja aamun ”stara” oli hotelliniemen yllä pyörähtänyt virtavästäräkki, joka saman tien jatkoi merelle länteen. Odotettu saarilaji (279) itselleni, vihdoin, vaikka mieluusti olisin sitä enemmänkin katsonut. Ossille kiitos linnun plokkaamisesta! Iltapimeässä jälleen ylimuuttava kaulushaikara äännellen etelään. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Varesvuon Markus ja Minna, Lammiset, NIsulan Timo sekä Rautasen Jouni ja saareen saapuivat mm. Pipsa ja Kari Kaunisto sekä ”Gamlingarna” eli Hannu Hilke, Timo Nurmi ja Rolf Karlsson.

LEHTOKERTTU VIIVYTTELEE VIELÄ

LEHTOKERTTU VIIVYTTELEE VIELÄ

HIIRIPÖLLÖ LENSI SPONDESTI PÄIN RIVITALON IKKUNAA JA PÖKERTYI JOKSIKIN AIKAA MUTTA ANTERO TOPP'IN KÄSIEN KAUTTA LINTU KUITENKIN LÄHTI VIELÄ LENTOON JA NÄYTTI PÄRJÄÄVÄN LOPPUPÄIVÄN SAARESSA KOHTALAISEN HYVIN

HIIRIPÖLLÖ LENSI SPONDESTI PÄIN RIVITALON IKKUNAA JA PÖKERTYI JOKSIKIN AIKAA, MUTTA ANTERO TOPP’IN KÄSIEN KAUTTA LINTU KUITENKIN LÄHTI VIELÄ LENTOON JA NÄYTTI PÄRJÄÄVÄN LOPPUPÄIVÄN SAARESSA KOHTALAISEN HYVIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pöllöjä ja saaripinnakin

Katsomista riittää

Torstaina 7.10.2021 oli edelleen lämmintä, lähes 14 astetta, ja etelälounaista tuulta 9-10 m/s. Aamu oli sumuinen ja pilvinen, iltapäivä selkeä. Staiji jäi tänään vähälle, mutta saarta kompattiin ahkerasti. Nähtiin mm. sepelhanhi, lapasotka, 4 harmaahaikaraa, 5 sinisuohaukkaa, 15 varpushaukkaa, 3 piekanaa, 5 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, ad muuttohaukka, 2 jänkäkurppaa, 4 taivaanvuohta, 8 haarapääskyä, 2 isolepinkäistä ja suopöllö.

ISOLEPINKÄISIÄ ON LIKI PÄIVITTÄIN

ISOLEPINKÄISIÄ ON LIKI PÄIVITTÄIN

Saaressa oli jälleen mukavasti pikkulintuja, mainittakoon mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen, 6 metsäkirvistä, edelleen isokirvinen itäniityllä, 40 peukaloista, 12 leppälintua, pensastasku, hernekerttu, 14 mustapääkerttua, 120 tiltalttia, 7 pajulintua ja vilkasliikkeinen taigauunilintu (välillä Enskär-Handel). Itäniityllä, hautausmaan lähellä, nähtiin muutamaan otteeseen sirkkalintu, jonka laji jäi auki – varmaan kuitenkin pensassirkkalintu. Muita olivat vielä 2 harmaasieppoa, pikkusieppo, 17 pyrstötiaista, 5 puukiipijää, 2 lapinsirkkua ja n. 500 vihervarpusta. Tulipäähippiäinen oleskeli edelleen jo tutulla paikalla lammashaan reunalla, viihtyi usein tammessa. Yökuuntelulla Kimmo kuuli 2 valkovikloa ja näki sarvipöllön. Illansuussa saareen saapuivat lintureissulle Jarmo Laine ja Ismo Hyvärinen.

PUUKIIPIJÄT MUUTTAVAT NYT

PUUKIIPIJÄT MUUTTAVAT NYT

Perjantaina 8.10.2021 oli pilvistä ja merelle huono näkyvyys, lounaistuuli puhalsi 8-10 m/s koko päivän. Lämpöä oli 11 astetta. Staiji jäi taas melko vähälle, mutta saari kompattiin huolellisesti. Nähtiin mm. 7 metsähanhea, 7 sepelhanhea, kuikka, 3 Gaviaa, 2 ruokkia, selkälokki, harmaahaikara, 3 sinisuohaukkaa, 10 varpushaukkaa, myöhäinen kalasääski, 6 tuulihaukkaa, jänkäkurppa, 4 taivaanvuohta, lehtokurppa ja 2 suopöllöä. Pikkulintuja oli jälleen mukavasti, mm. 3 kangaskiurua, 10 metsäkirvistä, lapinkirvinen edelleen, 30 peukaloista, 8 leppälintua, pensastasku edelleen, hernekerttu, lehtokerttu, 12 mustapääkerttua, 7 pyrstötiaista, 6 puukiipijää, 4 tikliä ja 3200 muuttavaa peippoa.

MUUTAMA KANGASKIURU ON VIIHTYNYT JO PIDEMPÄÄN SAARESSA

MUUTAMA KANGASKIURU ON VIIHTYNYT JO PIDEMPÄÄN SAARESSA

Tulipäähippiäinen oli edelleen paikalla, ajoittain ”vakiotammessaan” lammashaan reunalla ja myös isokirvinen nähtiin edelleen useita kertoja itäniityllä. Iltapäivällä Vapenlagretin luota löytyi maasta ruokailemasta taigauunilintu, joka heikon ekan siipijuovan takia antoi vähän humeimaisen vaikutelman. Oli kuitenkin muiden tuntomerkkien perusteella ino. Mainittakoon vielä majakan juurelta aamulla kuolleena löytynyt luhtakana, törmäyksen uhri. Illalla saareen saapui mm. Ossi Öhman perheineen, Pekka Vainio kavereineen sekä Jussi Jauhiainen.

TAIGAUUNILINTU RUOKAILI MAASSA

TAIGAUUNILINTU RUOKAILI MAASSA

KUOLLUT LUHTAKANA LÖYTYI MAJAKAN JUURELTA

KUOLLUT LUHTAKANA LÖYTYI MAJAKAN JUURELTA

Lauantaina 9.10.2021 oli edelleen pilvistä ja nyt heikkoa sadettakin pitkin päivää. Näkyvyys merelle oli huono. Lämpöä tasaiset 12 astetta ja lounaistuulta 7 m/s. Yritettiin staijata pitkin päivää ja saarikin kompattiin kokonaan. Nähtiin mm. 7 sepelhanhea, 13 allia, 2 mustalintua, 10 pilkkasiipeä, kaakkuri, ruokki ja petolintuja 4 sinisuohaukkaa, 8 varpushaukkaa, 4 piekanaa, 6 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja ad muuttohaukka. Havaittiin myös harmaahaikara, jänkäkurppa, 4 taivaanvuohta, huuhkaja, 2 sarvipöllöä, suopöllö ja 2 isolepinkäistä. Pikkulintuja oli edelleen varsin mukavasti, mm. 3 kangaskiurua, 4 metsäkirvistä, lapinkirvinen, 40 peukaloista, 11 leppälintua, pensastasku edelleen, 4 hernekerttua, lehtokerttu, 15 mustapääkerttua, 60 tiltalttia, 2 pajulintua, harmaasieppo, 25 pyrstötiaista ja 4 puukiipijää. Vanhat tutut raritkin olivat yhä paikalla – tulipäähippiäinen lammashaan reunatammessa ja isokirvinen itäniityllä.

VESISATEESSA OTETTU KUVA ITÄNIITYN ISOKIRVISESTÄ

VESISATEESSA OTETTU KUVA ITÄNIITYN ISOKIRVISESTÄ

Kimmo kuunteli yömuuttoa koko iltayön ja havaitsi mm. luhtakanan, rantasipin, suosirrejä ja yli 3200 laulurastasta. Me Outin kanssa vietettiin rennosti iltaa kyläilemällä Varesvuolla. Päivän lajimäärä oli 84, joista aikarajoitusten takia saaripinnakisaan saimme laskea 79 lajia. Muut kisaajat olivat lajimäärineen: Säppi 82, Lågskär 77, Domarkobben 72, Jurmo 65 ja Isokari 61. Mantereelle lähtivät aamulla Lindroos, Lumio, Lunden, Kormano, Vuokko, Haataja, Jokinen, Palojärvi, Rasp, Luhtala, Sassi, Vesaoja ja Helin.

PENSASTASKU ON PYSYTELLYT ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

PENSASTASKU ON PYSYTELLYT ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 10.10.2021 oli jälleen pilvistä ja tuulista (lounaasta 10-13 m/s), lämpöä oli 12 astetta. Pitkästä aikaa hyvä näkyvyys merelle ja siksi staijattiin runsaat 3 tuntia. Koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 6 sepelhanhea, 825 haahkaa, 575 allia, 28 mustalintua, 28 kuikkaa, 18 Gaviaa, härkälintu, 3 ruokkia ja tp etelänkiisla kauniisti Pattaskärin rantaa pitkin etelälounaaseen. Petolintuja nähtiin merikotkien lisäksi 4 sinisuohaukkaa, 12 varpushaukkaa, 10 piekanaa, 7 tuulihaukkaa, 3 ampuhaukkaa ja muuttohaukka. Kahlaajia nähtiin 4 kapustarintaa, taivaanvuohi, lehtokurppa ja 7 merisirriä Pattskärin pohjoiskärjen luodoilla. Lisäksi nähtiin mm. suopöllö, 89 kurkea ja 2 isolepinkäistä. Pikkulintujakin löytyi, mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen edelleen, 20 peukaloista, 8 leppälintua, pensastasku edelleen, kivitasku, hernekerttu, 11 mustapääkerttua, 50 tiltalttia, 2 pajulintua, 31 pyrstötiaista ja nokkavarpunen. Itäniityllä nähtiin edelleen isokirvinen ja lammashaan nurkalla havaittiin edelleen tulipäähippiäinen, joka käväisi iltapäivällä myös meidän pihalla (toinen havis ko. lajista pihallamme). Iltapäivällä löytyi vielä taigauunilintu kylän keskeltä, vilkkaasti liikkunut ino kulki vauhdikkaasti kaupan suuntaan pihaamme viistäen. Nyt ei ehditty kuvia saamaan, mutta selvästi eri yksilö kuin pari päivää sitten. Mantereelle lähti tänään melko paljon väkeä, myös mm. Pekka Vainio kavereineen sekä Jarmo Laine.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN KÄVÄISI MEIDÄN MEREN PUOLEN KAHVIPAIKAN VIEREISESSÄ KATAJASSA

TULIPÄÄHIPPIÄINEN KÄVÄISI MEIDÄN MEREN PUOLEN KAHVIPAIKAN VIEREISESSÄ KATAJASSA

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Katsomista riittää

Pudotuskeli!

Maanantaina 4.10.2021 oli edelleen navakkaa eteläkaakkoista tuulta, 12 m/s, joka iltaa kohti vähän heikkeni. Päivä oli pilvinen ja klo 13 jälkeen alkoi heikko sade, lämpöä oli 12 astetta. Staijia aamulla pari tuntia ja saari kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 3 kuikkaa, 65 tundrahanhea, 77 Anseria, 51 sepelhanhea, 13 lapasotkaa, 700 allia ja petolintuja 6 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 5 sinisuohaukkaa ja nuori muuttohaukka. Saaressa nähtiin jänkäkurppa, taivaanvuohi ja pikkulintuja mm. kangaskiuru, hernekerttu, 5 leppälintua, pajulintu, metsäkirvinen, myöhäinen pensastasku ja lapinkirvinen, pikkuvarpunen, pikkusieppo, nokkavarpunen, kuusitiainen ja vuoden ekat 9 pyrstötiaista.

MELKO MYÖHÄINEN PENSASTASKU OLESKELI HAUTAUSMAAN TAKANA LAMMASAITAUKSEN LIEPEILLÄ

MELKO MYÖHÄINEN PENSASTASKU OLESKELI HAUTAUSMAAN TAKANA LAMMASAITAUKSEN LIEPEILLÄ

Harvinaisemmiltakaan lajeilta ei vältytty – kylällä oli naaraspukuinen mustaleppälintu, saaren itäosassa nähtiin kolmeen otteeseen isokirvinen (varmaan sama yksilö edelleen), koulun nurkilla nähtiin edelleen eilinen tulipäähippiäinen ja Gamla Postenin ja koulun välillä Kimmo kuuli muutaman kerran taigauunilinnun ääntä. Mantereelle lähtivät tänään Kirsi Nisula, Saarnion Japi sekä Vilen, Suominen ja Vatanen. Saareen saapui uutta lintuporukkaa Tom Lindroos, Jouko Lunden, Rauli Lumio, Jouko Vuokko, Hannu Kormano, Kari Haataja, Hannu Palojärvi, Timo Luhtala, Pertti Rasp, Juha Jokinen ja Olli Sassi, lisäksi pari keskisuomalaista lintukuvaajaa.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN OLI EDELLEEN KOULUN NURKILLA

TULIPÄÄHIPPIÄINEN OLI EDELLEEN KOULUN NURKILLA

Tiistaina 5.10.2021 oli yöllisen sateen jälkeen oikea klassinen pudotuskeli! Lämpöä oli 12 astetta, taivas oli pilvessä ja sopivasti oli satamatta klo 08-15 välinen aika. Eteläkaakkoinen tuuli oli nyt heikkoa, 4-5 m/s. Vähän staijia, mutta pääosin saarikomppausta, koska yöllinen sade oli pudottanut saareen huomattavan suuren määrän pikkulintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. kaakkuri, 5 kuikkaa, 2 Gaviaa, 4 sepelhanhea, 47 mustalintua ja petolintuja 12 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 sinisuohaukkaa ja vielä 2 myöhäistä mehiläishaukkaa. Saaressa havaittiin mm. lehtokurppa, 3 taivaanvuohta, sarvipöllö, Asio sp ja 2 isolepinkäistä.

MEHILÄISHAUKOILLA ALKAA OLLA JO KIIRE AFRIKKAAN

MEHILÄISHAUKOILLA ALKAA OLLA JO KIIRE AFRIKKAAN

Pikkulintuja oli paljon, erityisesti tiltaltteja oli saari aivan ”täynnä” – n. 400 yksilöä, mm. itärannalla levällä oli n. 50 yksilöä yhtä aikaa. Tällaista tiltalttimäärää en muista koskaan ennen olleen.. Muita olivat mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen, 8 metsäkirvistä, 200 laulurastasta, 40 peukaloista, 20 rautiaista, 9 leppälintua, vielä peräti 3 sinirintaa, 3 hernekerttua, lehtokerttu, 12 mustapääkerttua, 5 pajulintua, 3 harmaasieppoa, 2 kirjosieppoa, pikkusieppo, 15 pyrstötiaista, 6 puukiipijää ja 2 lapinsirkkua. Samoja syysrareja oli edelleen paikalla – isokirvinen itäniityn alueella, tulipäähippiäinen koulun ja lammashaan alueella ja lisäksi nähtiin taigauunilintu sääaseman lähellä. Hieno lintupäivä!

TÄNÄÄN OLI TILTALTTIEN "MASSAPÄIVÄ"!

TÄNÄÄN OLI TILTALTTIEN MASSAPÄIVÄ!

LUNDENIN JOUKO SAI HIENON KUVAN SAARESSA PYSYTELLEESTÄ ISOKIRVISESTÄ - KIITOS JOKKELLE!

LUNDENIN JOUKO SAI HIENON KUVAN SAARESSA PYSYTELLEESTÄ ISOKIRVISESTÄ – KIITOS JOKKELLE!

Keskiviikkona 6.10.2021 eteläkaakkoinen tuuli oli voimistunut ja puhalsi koko päivän 13-17 m/s, taivas oli pilvessä, mutta lämpöä oli vielä 12-13 astetta. Staijia vajaa pari tuntia plus koko saaren komppaus. Muutolla/merellä nähtiin mm. 10 sepelhanhea, lapasotka, 9 Gaviaa, 3 sinisuohaukkaa, 10 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 3 ampuhaukkaa ja 3 muuttohaukkaa (2ad,1juv). Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja isolepinkäinen.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON EDELLEEN HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON EDELLEEN HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Pikkulinnut olivat eilisestä paljon vähentyneet, mutta kyllä silti katsottavaa oli – mm. 4 kangaskiurua, 3 metsäkirvistä, edelleen lapinkirvinen, luotokirvinen, 20 peukaloista, sinirinta, 9 leppälintua, 3 hernekerttua, lehtokerttu, 50 tiltalttia, pajulintu, harmaasieppo, pikkusieppo, 17 pyrstötiaista, 7 puukiipijää, 150 vihervarpusta ja lapinsirkku. Saaressa viihtyivät edelleen sekä isokirvinen (itäniityllä ja itärannassa) että tulipäähippiäinen – jälkimmäinen jälleen koulun-lammashaan nurkilla. Saareen saapuivat illalla lintukuvausreissulle Heikki Helin ja Juha Vesaoja.

TÄMÄN AAMUN SINIRINTA OLESKELI MAJAKKAMÄEN KIVIPORTAILLA

TÄMÄN AAMUN SINIRINTA OLESKELI MAJAKKAMÄEN KIVIPORTAILLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pudotuskeli!

Takaisin Utöhön – rariovikin raottui!

Keskiviikkona 29.9.2021 oli aika palata Utöhön. Outi jäi vielä hoitamaan flunssaansa kaupunkiin, mutta itse ajelin aamulla Nauvoon. Kävin tapani mukaan kahvilla Nauvon keskustan ainoalla huoltoasemalla – viimeistä kertaa, sillä ikävä kyllä paikka suljetaan tulevana lauantaina taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Kun myös vierassataman polttoainejakelu lopetetaan, niin Nauvosta ei kohta enää saa löpöä sen paremmin autoon kuin veneeseenkään. Vaikeaa. Kahvin jälkeen siirryin m/s Baldurille, jonne tuli kohtalaisesti väkeä – lintuporukkaa Utöhön mm. Rami Metsäranta, Petri Ahti, Erkki Jokinen, Ilkka Laitinen, Risto Saranto, Tatu Sikkinen, Jarmo Lehtinen ja Andreas Uppstu. Saaressa oli paikalla jo mm. Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Timo Nisula, Kari Vuorinen, Kalle Lindeman, Jarmo Saarnio, Hannu Tammelin, Hilkka Rämänen ja Minna & Markus Varesvuo, ehkä muitakin. Syksyinen ns. rariaika vetää väkeä, muulloinhan on usein hiljaistakin.. Laivamatkalla nähtiin mm. 2 sinisuohaukkaa ja pari varpushaukkaa, ei kummempaa, ja perille saavuttiin klo 15.20. Utössäkin oli varsin hiljaista linturintamalla, tosin oma retkeily jäi vielä väliin, kun illansuu kului kotihommissa – mm. vuoden viimeinen nurmikonleikkuu tuli tehtyä.

MUSTAPÄÄKERTTUJA ON YLLÄTTÄVÄN NIUKASTI

MUSTAPÄÄKERTTUJA ON YLLÄTTÄVÄN NIUKASTI

Torstaina 30.9.2021 oli pääosin pilvistä, vähän auringonpilkettä tosin iltapäivällä, ja tuulista: kaakkoistuulta 10-12 m/s. Lämpöä oli 11 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja isolla porukalla kun oltiin, niin koko saari tuli kompattua. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 13 pilkkasiipeä, 30 mustalintua, 5 allia, ruokki, 3 harmaahaikaraa, 2 kapustarintaa ja petolintuja ruskosuohaukka, 5 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 nuolihaukkaa ja nuori muuttohaukka.

JOKUNEN KIRJOSIEPPOKIN ON VIELÄ SAARESSA

JOKUNEN KIRJOSIEPPOKIN ON VIELÄ SAARESSA

Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kangaskiurua, peräti n. 50 peukaloista, 4 rautiaista, 5 leppälintua, kivitasku, 2 hernekerttua, 2 mustapääkerttua, 2 pajulintua, harmaasieppo, 3 kirjosieppoa, pikkusieppo, 3 puukiipijää, isolepinkäinen ja nokkavarpunen. ”Nokkanisse” käväisi myös meidän saunan juoma-altaalla kuvattavana. Saareen saapui illansuussa lisää lintuväkeä, mm. Timo Lintula, Sam Salin, Marko Heiskanen, Ilkka Vatanen, Jukka Vilen, Marjatta Suominen, Ilpo Aalto ja Heikki Korpelainen.

NOKKAVARPUNEN LÄYSI MEIDÄN SAUNANKULMAUKSEN

NOKKAVARPUNEN LÖYSI MEIDÄN SAUNANKULMAUKSEN

nokkavarpunen_04_Korppoo_09_21

Perjantaina 1.10.2021 oli puolipilvistä ja edelleen tuulista – voimakas etelävirtaus, 11-13 m/s (puuskat 15), puhalsi koko päivän. Lämpöä oli 13 astetta, ilma vähän utuinen. Staijia ja koko saaren komppausta. Mainittavia olivat mm. kuikka, 5 kaakkuria, ruokki, 3 harmaahaikaraa, 2 kapustarintaa, tylli, 2 lehtokurppaa ja petolintuja nuori mehiläishaukka, sinisuohaukka, 7 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, nuolihaukka ja nuori muuttohaukka. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 kangaskiurua, myöhäinen lapinkirvinen, 60 peukaloista, 5 leppälintua, 3 mustapääkerttua, pajulintu, harmaasieppo, kirjosieppo, 2 puukiipijää ja 2 isolepinkäistä. Illalla saareen saapuivat Kirsi Nisula kaverinsa kanssa sekä Kuusiston Kimmo. Mantereelle lähtivät aamulla Nisulan Timo ja Andreas Uppstu.

HARMAASIEPPOJA VIIVYTTELEE VIELÄ

HARMAASIEPPOJA VIIVYTTELEE VIELÄ

Lauantaina 2.10.2021 jatkui eteläkaakkoinen navakka tuuli, 9-12 m/s. Lämpöä oli 12 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia pari tuntia ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 4 kuikkaa, harmaahaikara, nuori pikkulokki, lehtokurppa, 3 taivaanvuohta, suopöllö ja petolintuja 5 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja eilinen mehiläishaukka, joka yöpyi ilmeisesti Ormskärissä. Huuhkaja patsasteli illalla Kobbanilla. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. metsäkirvinen, lapinkirvinen, 3 puukiipijää, isolepinkäinen, nokkavarpunen, 2 mustapääkerttua, leppälintu, 20 peukaloista, 9 tiltalttia, 3 pajulintua, harmaasieppo, 5 pikkusieppoa, isokäpylintu ja aamulla Enskäriltä lentoon noussut isokirvinen, joka lensi äännellen Patteriniemen suuntaan, ei löydetty enää myöhemmin. Illansuussa Japi löysi vielä kyläalueelta naaraspukuisen sinipyrstön, joka piilotteli taitavasti talojen pihoilla – kaikki eivät lintua päässeet näkemään ja joillekin havis jäi äänen varaan. Itse näin linnun hyvin, mutta kuvaa kähmystä linnusta ei tällä kertaa saatu. Tämän syksyn 2. ja kaikkien aikojen 17. tarsiger Utössä. Aamulla mantereelle lähtivät Knaapi, Laitinen, Tammelin, Rämänen, Saranto, Vuorinen ja Lindeman ja iltapäivällä saapuivat Outi sekä lintureissulle Jouni Rautanen.

HIPPIÄISIÄ ON NYT RUNSAASTI

HIPPIÄISIÄ ON NYT RUNSAASTI

Sunnuntai 3.10.2021 oli mainio lintupäivä! Sää oli pääosin pilvinen ja navakka (12-14 m/s) kaakkoistuuli puhalsi, mutta lintuja liikkui silti mukavasti. Lämpöä oli 13 astetta. Staijia ja koko saaren komppausta, aikaa riitti myös kuvaamiselle. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 710 valkoposkihanhea (10a), 144 tundrahanhea (3a), 4 metsähanhea ja 80 A/B, lisäksi 145 merimetsoa,  laulujoutsen, 8 jouhisorsaa, 19 haapanaa, 55 tavia, 18 mustalintua, 3 pikkulokkia ja petolintuja 9 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 6 ampuhaukkaa, 9 sinisuohaukkaa, kalasääski ja 2 nuorta muuttohaukkaa. Muuttavia olivat myös n. 500 sepelkyyhkyä, 21 uuttukyyhkyä, 10 metsäkirvistä, 2 haarapääskyä, 4 kapustarintaa ja Fladanin pintaa viilettänyt 5 merisirrin parvi.

MUUTAMA PAJULINTUKIN ON VIELÄ, MUTTA FYLLARIT OVAT YLEISESTI OTTAEN VÄHISSÄ

MUUTAMA PAJULINTUKIN ON VIELÄ, MUTTA FYLLARIT OVAT YLEISESTI OTTAEN VÄHISSÄ

Saaresta löytyi mm. 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, lehtokurppa, 2 harmaahaikaraa, luhtakana eikä pikkulintupuolikaan ollut huono – mm. 2 kangaskiurua, 4 leppälintua, 2 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, 2 puukiipijää, 9 pikkuvarpusta, hernekerttu, kivitasku, pajulintu, 4 tiltalttia, isolepinkäinen, nokkavarpunen ja puolenpäivän jälkeen kylän yli äännellen lentänyt isokirvinen, joka jäi joksikin aikaa paikalliseksi kylän rantaniitylle. Ehkä sama lintu kuin eilen. ”Päivän laji” oli kuitenkin Sam Salinin koulun pihapuista löytämä tulipäähippiäinen, Utön viides. Lähes kaikki onnistuvat onneksi näkemään linnun. Mantereelle lähti puolilta päivin paljon väkeä, lintuporukkaa mm. Lintula, Salin, Heiskanen, Sikkinen, Lehtinen, Ahti, Metsäranta, Jokinen, Laitinen, Aalto ja Korpelainen.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN ILAHDUTTI KAIKKIA

TULIPÄÄHIPPIÄINEN ILAHDUTTI ISOHKOA JOUKKOA

tulipääpaikka_02_Korppoo_10_21

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön – rariovikin raottui!

Syysretki Viron lintumaille

Sunnuntaina 19.9.2021 ajeltiin iltapäivällä Outin kanssa Turusta Nummelle, Outin kotitalolle, yöksi. Ilta kului leppoisasti ja nukkumaan mentiin aikaisin, Outi aika lailla flunssaisena ja minä puolestaan valmiina varhaiseen herätykseen. Maanantaina 20.9.2021 lähdin klo 07.00, aamunpalan jälkeen, ajelemaan Mäntsälän Ohkolaan, jonne jätin auton noin viikoksi. Klo 08.45 lähdimme Ohkolasta muutaman muun retkeläisen kanssa Korhosen Karin (Skaftung Nature) kyydissä kohti Helsingin Katajanokkaa, jossa seuraamme liittyi vielä muutama retkeläinen. Ajettiin Viking Xpress-laivaan – edessä oli lähtö kohti Viron lintumaita. Seurueeseemme kuuluivat Karin ja minun lisäksi Kirjosen Jopi (samalla toisen auton kuljettaja), Antti Brander (jonka kanssa olen ollut Falsterbossa) sekä uusina tuttavuuksina Ari Saarinen, Martti Melkko, Hannele Heino, Olli Tuomi, Kimmo Nieminen, Tuula Kyllönen ja Esa Hämäläinen.

OLTIIN LIIKKEELLÄ KAHDELLA AUTOLLA

OLTIIN LIIKKEELLÄ KAHDELLA AUTOLLA

Laivamatkalla (2,5 tuntia) syötiin maittava lounas ja Tallinnaan saavuttiin klo 13. Koronajutuista ja -rokotuksista ei missään kysytty mitään ja ajoimme ensimmäiseksi Tallinnan länsireunalle, jossa tapasimme sovitusti Timo Nuorasen – tuoreen Viron Lintuoppaan kirjoittajan. Vaihdettiin kuulumisia ja muutama kirjakin jäi autoihimme. Matkalla majapaikkaamme, Puisen niemenkärjen tuttuun majataloon (Nina Talu), teimme muutaman pikku pysähdyksen ja saimme ensi tuntumaa lintutilanteeseen. Itätuuli oli edelleen navakkaa, taivas pääosin pilvinen ja lämpöä oli 12 astetta.

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS LAULOI JOKA PÄIVÄ MAJAPAIKKAMME PIHASSA

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS LAULOI JOKA PÄIVÄ MAJAPAIKKAMME PIHASSA

Majoittumisen jälkeen staijailimme tunnin verran Puisen tornissa ja teimme vielä iltakierroksen niemen pohjoisrannalle ennen illallista majapaikassamme. Olipa hyvää kotiruokaa. Tänään ehdittiin nähdä mm. jalohaikara, 7 hiirihaukkaa, varpushaukka, 2 ruskosuohaukkaa, 2 tuulihaukkaa, n. 4000 valkoposkihanhea, 4 tundrahanhea, 50 lapasotkaa, ainakin 5 riuttatiiraa, 70 kapustarintaa, mustaleppälintu, 5 törmäpääskyä, n. 120 hemppoa ja aivan ilmeinen nokivaris (hieman liian nopea tilanne). Kaukana oli suosirrejä n. 50, mutta yllättäen kurjet loistivat lähes täysin poissaolollaan – vain 110 nähtiin.  Oletamme, että lisää kurkia on vielä tulossa. Mainittakoon vielä, että edellisen kerran olin (Outi silloin mukana) täällä Puisessa syyskuun lopulla 2015, silloinkin Korhosen Karin kanssa matkassa.

VALKOPOSKIHANHIA OLI MONESSA PAIKASSA SATAPÄISIÄ PARVIA

VALKOPOSKIHANHIA OLI MONESSA PAIKASSA SATAPÄISIÄ PARVIA

Tiistaina 21.9.2021 oli pilvistä, iltapäivällä vähän kevyttä sadettakin, ja lämpöä 8 astetta. Tuuli oli koillisesta 3-5 m/s. Aloitettiin tunnin aamustaijilla puisen tornilla klo 7-8, sitten aamiainen ja sen jälkeen lähialueiden kierrokselle. Käytiin mm. Kiidevassa, Pangassa, Haeskassa ja Rannajoen tornilla. Palattiin majapaikkaan klo 18.10, pidettiin iltahuuto sekä nautittiin illallinen ennen painumista pehkuihin. Tänään nähtiin mm. 20 jalohaikaraa, 10 laulujoutsenta, 40 tundrahanhea, 50 merihanhea, 4500 tundrametsähanhea, 8000 valkoposkihanhea, 2500 haapanaa, 4000 punasotkaa, 10 lapasotkaa, 600 telkkää ja 100 kurkea.

HAAPANA TAISI OLLA YLEISIN VESILINTU

HAAPANA TAISI OLLA YLEISIN VESILINTU

Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 2 ruskosuohaukkaa, 5 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, piekana, 3 hiirihaukkaa, ampuhaukka, tuulihaukka, nuolihaukka ja muuttohaukka. Kahlaajista mainittakoon mm. 200 kapustarintaa, 5 tundrakurmitsaa, 1500 töyhtöhyyppää, 20 suosirriä, 15 suokukkoa ja 15 taivaanvuohta. Sepelkyyhkyjä muutti 1300, varpuspöllö vihelteli aamuyöllä majapaikallamme, pikkutikka havaittiin ja pikkulinnuista mainittakoon 7 kangaskiurua, 2 isolepinkäistä, 8 mustaleppälintua, 20 pyrstötiaista, 7 viitatiaista, 4 pähkinänakkelia, 5 nokkavarpusta, vain 10 närheä, mutta n. 1000 haarapääskyä. Mukava päivä Matsalun lahden pohjoisreunalla, vaikka vaelluslintujen ja kurkien vähyys tuntuvat yllättäviltä. Illallinen syötiin taas majapaikassamme.

MUUTAMA TUNDRAKURMITSA NÄHTIIN PUISEN RANNALLA

MUUTAMA TUNDRAKURMITSA NÄHTIIN PUISEN RANNALLA

Keskiviikkona 22.9.2021 oli hyvä retkisää – pääosin aurinkoista, heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta ja kylmän yön jälkeen päivällä lämpöä +12 astetta. Aamiaisen jälkeen ajeltiin Spithamiin, tarkemmin sanottuna Pöösaspean niemelle, merilintuja katsomaan. Paikalla oli mm. vakiotarkkailija Annika Forsten, joka olikin mukava tavata pitkästä aikaa. Vähän liiankin hienon ja tuulettoman sään takia muutto ei ollut kovinkaan vilkasta, mutta jotain toki nähtiin n. 3 tunnin staijin aikana. Spithamista siirryttiin muutaman pysäyksen kera Haapsaluun, jossa oli kaupungin lahti pullollaan lintuja. Käytiin illansuussa vielä Rannajoen tornilla ennen paluuta Puiseen ja illalliselle.

HAAPSALUN RANNASSA OLI TUHANSIA NOKIKANOJA

HAAPSALUN RANNASSA OLI TUHANSIA NOKIKANOJA

 

TYYTYVÄISEN NÄKÖINEN MIES PÖÖSASPEASSA, TAKANA ANNIKA STAIJAA

TYYTYVÄISEN NÄKÖINEN MIES PÖÖSASPEASSA, TAKANA ANNIKA STAIJAA

Tänään havaittiin mm. 156 kaakkuria, 25 kuikkaa, 105 Gavia sp, 2500 valkoposkihanhea, 250 lapasotkaa, 373 allia, 108 mustalintua, 490 pilkkasiipeä, 1500 telkkää ja 489 tukkakoskeloa. Lisäksi laskettiin mm. 80 harmaahaikaraa, peräti 230 jalohaikaraa (eniten Haapsalussa), 10 laulujoutsenta, 126 kurkea, 30 tundrahanhea, 1000 tundrametsähanhea, 500 harmaasorsaa, 3500 nokikanaa, 16 taivaanvuohta, 1000 sepelkyyhkyä, 4 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, 3 hiirihaukkaa, tuulihaukka ja 2 muuttohaukkaa. Muita mainittavia olivat mm. 2 pikkutikkaa, 6 kangaskiurua, luotokirvinen, 500 haarapääskyä, mustaleppälintu, 101 pyrstötiaista, viitatiainen ja nokkavarpunen. Kuvia syntyi tänäänkin.

VIITATIAISET EIVÄT OLLEET TÄLLÄ KERTAA OIKEIN KO-OPERATIIVISIA - HYVÄT KUVAT JÄIVÄT SAAMATTA

VIITATIAISET EIVÄT OLLEET TÄLLÄ KERTAA OIKEIN KO-OPERATIIVISIA – HYVÄT KUVAT JÄIVÄT SAAMATTA

Torstaina 23.9.2021 oli pilvistä ja klo 16.20 alkaen satoi vettä. Eteläkaakkoinen tuuli oli navakkaa, 10-13 m/s, ja ilma varsin viileä. Staijia aamulla pari tuntia Puisen kärjessä, lintutornin kupeessa, ja päivällä kierrettiin reitillä Puise – Keemu – Penijoe – Kloostri – Rannajoe ennen paluuta kämpille. Sauna lämpesi ja illallinen maistui sateen ropistessa.

PÄHKINÄNAKKELI NÄYTTI TUTTUA  PÄÄ ALASPÄIN LIIKKUMISTAAN

PÄHKINÄNAKKELI NÄYTTI TUTTUA PÄÄ ALASPÄIN LIIKKUMISTAAN

Mainittavia havaintoja tänään olivat mm. 2 kuikkaa, 90 jalohaikaraa, 40 laulujoutsenta, 50 tundrahanhea, 800 tundrametsähanhea, 2000 valkoposkihanhea, 4000 haapanaa, 3000 punasotkaa, 1500 nokikanaa, 160 kurkea, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 9 hiirihaukkaa, varpushaukka, 2 tuulihaukkaa ja muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 20 kapustarintaa, 3500 töyhtöhyyppää, 2 riuttatiiraa, palokärki, pikkutikka ja harmaapäätikka. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kangaskiurua, 4 mustaleppälintua, 15 pyrstötiaista, viitatiainen, pähkinänakkeli ja peräti 54 nokkavarpusta – kaikki Penijoeilla. Kloostrissa äänteli lehtopöllö.

RIUTTATIIROJA OLI VIELÄ USEITA

RIUTTATIIROJA OLI VIELÄ USEITA

Perjantaina 24.9.2021 ohjelmassamme oli retki Kablin lintuasemalle Etelä-Viroon. Hyvä, että lähdettiin sillä yöllisen sateen jälkeen paksua, pimeää ja tihkuista pilveä roikkui maan luoteisosan päällä, mutta Kablissa oli leppoisan puolipilvistä, lämmintä (15 astetta) ja heikkoa länsituulta plus erinomainen näkyvyys. Aamiaisen jälkeen ajeltiinkin suoraan Kabliin, n. 2 tuntia, ja viihdyttiin siellä klo 16 saakka. Sen jälkeen pieni koukkaus Vihulaan ja takaisin Puiseen iltahuutoon ja illalliselle. Melkein kaikki päivän havikset kertyivätkin Kablista, joka oli mukava tuttavuus.

KABLIN LINTUASEMA OLI MUKAVA TUTTAVUUS - KUVASSA HELGOLAND-FELLA

KABLIN LINTUASEMA OLI MUKAVA TUTTAVUUS – KUVASSA HELGOLAND-FELLA

Mainittavia havaintoja olivat mm. kuikka, 16 jalohaikaraa, 14 laulujoutsenta, 4 paikallista pikkujoutsenta, 4 lapasotkaa, mehiläishaukka, kanahaukka, 6 varpushaukkaa, piekana, 5 hiirihaukkaa, nuolihaukka ja nuori muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 120 kurkea, 6 tylliä, tundrakurmitsa, 20 kapustarintaa ja 3 isolepinkäistä.

NUORI MUUTTOHAUKKA PYYHÄLSI PARI KERTAA TORNIN OHI, MUUTENKIN NÄHTIIN USEITA MUUTTOHAUKKOJA

NUORI MUUTTOHAUKKA PYYHÄLSI PARI KERTAA TORNIN OHI, MUUTENKIN NÄHTIIN USEITA MUUTTOHAUKKOJA

Kablin lintutornin läheisyydessä nähtiin ja kuultiin kahteen otteeseen tammitikka ja juuri ennen poislähtöä paikalle ilmestyi myös koiras valkoselkätikka – makea tikkapaikka! Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. mustaleppälintu, 31 pyrstötiaista, 15 hömötiaista ja 2 pähkinänakkelia. Kablin rengastusasemaa ja Helgoland-fellaa ympäröi hieno monimuotoinen vanha rantametsä, jossa kiertelimme samalla tutustuen alueen luontokeskukseen. Olipa mukava päivä taas.

KOIRAS VALKOSELKÄTIKKA ILMESTYI KABLIN TORNIN LÄHELLE

KOIRAS VALKOSELKÄTIKKA ILMESTYI HETKEKSI KABLIN TORNIN LÄHELLE

TAMMITIKASTA SAIN VAIN EPÄTARKAN LENTOKUVAN TAKAA PÄIN - MUISTO SEKIN...

TAMMITIKASTA SAIN VAIN EPÄTARKAN LENTOKUVAN TAKAA PÄIN – AINA EI VOI ONNISTUA, MUTTA MUISTO TÄMÄKIN…

Lauantaina 25.9.2021 oli aamulla täyspilvistä yön sateen jälkeen, mutta päivän kuluessa hiljalleen selkeni illan auringonpaisteeksi. Länsiluoteinen tuuli oli aluksi heikkoa, myöhemmin 6-8 m/s. Lämpöä oli 14 astetta. Aamu alkoi n. 3 tunnin staijilla Puisen kärjessä, myöhemmin siirryttiin Kiidevaan ja Haeskaan sekä tehtiin lukuisia tienvarsipysähdyksiä. Nähtiin mm. kuikka, 50 jalohaikaraa, 8 laulujoutsenta, 600 kurkea, 50 tundrahanhea, 50 merihanhea, 3000 tundrametsähanhea, 3000 valkoposkihanhea, 20 lapasotkaa, ruskosuohaukka, varpushaukka, 90 hiirihaukkaa, nuolihaukka ja 2 muuttohaukkaa. Lisäksi nähtiin 190 kapustarintaa, 7 tundrakurmitsaa, 2000 töyhtöhyyppää, 150 suosirriä, 7 suokukkoa, 30 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 5 punakuiria, isokuovi, 5 valkovikloa, mustaviklo, 8 tylliä, 15 riuttatiiraa, pikkutikka, 8 kangaskiurua, isolepinkäinen, keltavästäräkki, 7 mustaleppälintua, 90 pyrstötiaista, 100 tikliä ja 15 nokkavarpusta. Aamulla Puisen pihan reunalla kävi kultasakaali, jonka Kari ja Jopi havaitsivat – löysivät äänestä ja koirien reaktiosta. Päivän tapahtumiin lukeutuu vielä Saabin takarenkaan hajoaminen, mutta onneksi oli sekä vararengas että tomerat renkaanvaihtajat matkassa.

HÖMÖTIAISTA EN OLLUT NÄHNYT MUUTAMAAN VUOTEEN, EIPÄ NIITÄ UTÖSSÄ OLE..

HÖMÖTIAISTA EN OLLUT NÄHNYT MUUTAMAAN VUOTEEN, EIPÄ NIITÄ UTÖSSÄ OLE..

PYRSTÖTIAISILLA OLI PIENTÄ VAELLUSTA

PYRSTÖTIAISILLA OLI PIENTÄ VAELLUSTA

Sunnuntai 26.9.2021 oli paluupäivä Suomeen. Aamiaisen jälkeen staijattiin Puisessa aamumuuttoa klo 10.30 saakka mukavassa säässä: aurinkoista, luoteistuulta 4-6 m/s ja lämpöä 10 astetta. Aamustaijin  tulos oli mm. 8 jalohaikaraa, 50 valkoposkihanhea, ruskosuohaukka, varpushaukka, hiirihaukka, 2000 kurkea (hienosti aivan matalalla yli aamuvarhaisella), kapustarinta, 6 riuttatiiraa, 2 käpytikkaa, 6 pikkutikkaa, harmaapäätikka, 3 palokärkeä, kangaskiuru, 180 pyrstötiaista, viitatiainen, 45 närheä ja pihalla viihtyneet 2 mustaleppälintua.

KURKIA MATKASI ETELÄÄN KAUNISSA AAMUVALOSSA TOITOTTAEN

KURKIA MATKASI ETELÄÄN KAUNISSA AAMUVALOSSA TOITOTTAEN

NÄRHIÄ NÄHTIIN KOVIN VÄHÄN VERRATTUNA AIEMPIIN SYKSYIHIN

NÄRHIÄ NÄHTIIN KOVIN VÄHÄN VERRATTUNA AIEMPIIN SYKSYIHIN

Keittolounaan jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Tallinnaa, jossa siirryttiin Tallink Megastar alukseen runsaan turistimäärän jatkoksi. Korona ”hellittää”.. Helsinkiin saavuttiin klo 15.30 aikoihin ja osa meistä jatkoi Karin autolla Mäntsälään. Satamassa kuluikin pitkä aika, reilusti toista tuntia, kun nyt myös autoilla saapunut iso ihmismäärä tarkastettiin koronarokotusten ja koronatestausten suhteen – aikamoinen operaatio. Mäntsälästä ajelinkin sitten omalla autolla Turkuun, jonne saavuin klo 19.30 aikoihin.

Olipa mukava Karin järjestämä syysmatka mukavassa seurassa – pitkästä aikaa tuli käytyä oikein ulkomailla, edellinen reissunihan oli joulukuussa 2019 Egyptiin. Virossa on aina paljon lintuja, tosin tällä kertaa kurkia, kahlaajia ja hyönteissyöjiä oli epätavallisen vähän. Kurjet lähtivät Suomesta voimalla liikkeelle juuri tänään, mutta Viroon oli ehtinyt vasta melko vähäinen määrä. Vajaan viikon reissumme lajimäärä oli 125, jonkin verran niukemmin kuin aiemmilla syysreissuilla tänä samana ajankohtana.

KABLISSA KUVASIMME VILKASTA KÄRPPÄÄ

KABLISSA KUVASIMME VILKASTA KÄRPPÄÄ

TUNDRAMETSÄHANHIA NÄHTIIN RUNSAASTI, JOUKOSSA MYÖS LUKUISASTI TUNDRAHANHIA

TUNDRAMETSÄHANHIA NÄHTIIN RUNSAASTI, JOUKOSSA MYÖS LUKUISASTI TUNDRAHANHIA

Retken kuvat ovat nähtävänä isompina tiedostoina (exif-tietoineen) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Syysretki Viron lintumaille

Pohjoisvirtauksessa

Maanantaina 13.9.2021 alkoi voimakas pohjoisvirtaus, lämpöä oli enää 12-13 astetta. Luoteistuuli puhalsi koko päivän 12 m/s, puuskat 16 m/s, ja taivas oli puolipilvinen. Staijailin aamulla tunnin luotsiasemalla ja kierteli saunalahden, saaren itäosat ja iltapäivällä kotinurkilla staijia ja kuvaamista. Pohjoisvirtaus pyyhki pikkulintuja paljon pois saaresta, mutta suojaisissa paikoissa lymyili vielä hysyjä. Meidän pihalla oli mm. 10 leppälintua, 2 mustapääkerttua, lehtokerttu ja pensaskerttu. Muuten näkyi mm. harmaahaikara, 10 haapanaa, 6 jouhisorsaa, 2 merikihua, meriharakka, taivaanvuohi, 2 suokukkoa, 2 valkovikloa ja petolintuja 26 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja 2 sinisuohaukkaa. Saareen saapuivat päivällä mm. Antero Topp vaimonsa Maaran kanssa sekä lintukuvaajia Raumalta, Ari Ahlfors ja Make Suomela.

TUNTUU KUIN LEPPÄLINTUJA OLISI OLLUT TAVALLISTA ENEMMÄN

TUNTUU KUIN LEPPÄLINTUJA OLISI OLLUT TAVALLISTA ENEMMÄN

Tiistaina 14.9.2021 jatkui pohjoisvirtaus, luoteistuuli oli koko päivän 8-12 m/s ja lämpöä enimmillään 13 astetta. Puolipilvistä. Staijia taas tunti aamulla luotsiaseman suojassa ja saarikomppausta, pääosin itäosassa. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 35 mustalintua, 2 jouhisorsaa, meriharakka, 2 valkovikloa, suosirri ja petolintuja merikotkien lisäksi 46 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, naaras sinisuohaukka ja vanha muuttohaukka, joka aamulla istuskeli pitkään luotsiaseman luodoilla. Pikkulinnuista mainittavia olivat itäniityllä lapinkirvinen ja aamun ja aamupäivän peippomuutto, yhteensä n. 1520 yksilöä. Hyönteissyöjät ovat nyt lähes kateissa, muutama leppälintu, hernekerttu ja fyllari – pohjoisvirtaus tyhjentää.

HARMAAHAIKAROITA ON LÄHES PÄIVITTÄIN

HARMAAHAIKAROITA ON LÄHES PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 15.9.2021 jatkui edelleen pohjoisvirtaus, mutta eilistä heikompana (6-8 m/s). Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enää 11 astetta. Staijia pari tuntia aamulla ja kompattiin likimain koko saari, Enskär tosin niukasti. Merellä/muutolla nähtiin mm. syksyn ekat 17 metsähanhea, Gavia, 2 harmaahaikaraa, 18 mustalintua, 140 haapanaa, 4 jouhisorsaa, uuttukyyhky, 65 sepelkyyhkyä ja varsin niukasti petolintuja: 9 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja 2 sinisuohaukkaa. Pitkästä aikaa oli kuitenkin vähän monipuolisemmin kahlaajia –  punakuiri, tundrakurmitsa, 2 kapustarintaa, 3 valkovikloa, suokukko, 9 tylliä, 2 suosirriä ja pulmussirri (luotsiaseman luodoilla). Lisäksi nähtiin käpytikka, kangaskiuru, pikkusieppo ja luotsiaseman vierestä aamulla lentänyt tsik-sirkku. Ahlfors ja Salmela lähtivät iltapäivällä mantereelle, kolme uutta lintuharrastajaa saapui saareen. Oma iltapäivä vierähti mm. koulun uuden opettajan ja oppilaiden lehtikuvaajana.

PIKKUSIEPOT OVAT EDELLEEN KAIKKI NUORIA

PIKKUSIEPOT OVAT EDELLEEN KAIKKI NUORIA

KÄPYTIKKOJA ON NÄKYNYT HARVAKSELTAAN, EI MITÄÄN KUNNON VAELLUSTA

KÄPYTIKKOJA ON NÄKYNYT HARVAKSELTAAN, EI MITÄÄN KUNNON VAELLUSTA

Torstaina 16.9.2021 tuuli kääntyi itään ja puhalsi 7-11 m/s, hiljalleen koko ajan voimistuen. Taivas oli pilvessä ja lämpöä 11 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiaseman suojassa ja iltapäivällä pihalla, välillä ohjelmassa Kesnäsin ja itäosan kierros. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 3 kuikkaa, 50 mustalintua, 108 muuttavaa haapanaa ja petolintuja 11 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 hiirihaukkaa ja 5 sinisuohaukkaa. Kahlaajia havaittiin tänään 3 suosirriä, 4 tylliä, pulmussirri, 2 kapustarintaa, tundrakurmitsa, taivaanvuohi ja syksyn eka jänkäkurppa. Pikkulintupuoli oli niukkaa, kangaskiuru, muutama leppälintu, yksi lehtokerttu, fyllareita, pari hernekerttua ja punarintoja. Saareen saapui illansuussa ainakin 5-6 uutta lintuharrastajaa ja -kuvaajaa. Varhain huomenaamulla on itselläni lähtö mantereelle pitkästä aikaa.

LEHTOKERTTUJAKIN ON VIELÄ MAISEMISSA

LEHTOKERTTUJAKIN ON VIELÄ MAISEMISSA

SYKSYINEN PUNARINTA

SYKSYINEN PUNARINTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pohjoisvirtauksessa

Muutto piristyi sumusta huolimatta

Torstaina 9.9.2021 jatkui lounaistuuli, 7-9 m/s, mutta taivas oli tänään pilvetön ja aurinko lämmitti ilman liki 17 asteiseksi. Yöt ja aamut ovat nyt tosi kosteita. Staijia pari tuntia aamulla, mutta näkyvä muutto on edelleen todella vaatimatonta. Saari kierrettiin. Mainittavimmat havainnot olivat 7 kuikkaa, harmaahaikara, 3 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, kalasääski, rantasipi ja pikkulinnuista mm. pikkusieppo (meidän saunalla), lehtokerttu, sinirinta ja 2 keltavästäräkkiä. Peippoja, västäräkkejä ja vihervarpusia muutti muutama parvi päivän aikana.

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

KALASÄÄSKI MUUTTI MELKEIN TALOMME YLI

KALASÄÄSKI MUUTTI MELKEIN TALOMME YLI

Perjantaina 10.9.2021 sää muuttui – tuuli oli nyt idästä (7 m/s), taivas pilvessä ja lämpöä 14 astetta. Tuulen suunnan muutos laittoi vauhtia syysmuuttoon, mm. petolintuja nähtiin yllättävänkin monta. Staijia iltapäivällä n. 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, 2 valkovikloa, taivaanvuohi, punakuiri, tylli ja petolintuja merikotkien lisäksi 19 varpushaukkaa, 15 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa ja peräti 10 mehiläishaukkaa. Monet menivät mukavasti saaren päältä, valot vaan olivat niukat kuvaamiseen.

NUORI MEHILÄISHAUKKA PIHALTA KUVATTUNA

NUORI MEHILÄISHAUKKA PIHALTA KUVATTUNA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 pikkusieppoa, 5 leppälintua, rautiainen, 2 kivitaskua ja 3 lapinkirvistä. Peippoja muutti muutama sata. Saareen saapuivat illalla mm. Tammerot.

LEPPÄLINTUJA ON NYT PALJON

LEPPÄLINTUJA ON NYT PALJON

Lauantaina 11.9.2021 oli sumupäivä – kuten taisi olla laajalti koko Etelä-Suomessa. Näkyvyys oli koko päivän vain 100-300 metriä, lämpöä 13-14 astetta ja länsituuli oli hyvin heikkoa. Kiertelin kyläaluetta, saunalahden perukkaa ja saaren itäosaa – olihan yöllä kuitenkin tullut kohtalaisen paljon hysyjä lisää. Havaintoja tänään olivat mm. 6 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, sinisuohaukka, taivaanvuohi ja hyönteissyöjiä mm. 8 lehtokerttua, 16 mustapääkerttua, 23 hernekerttua, 11 leppälintua, 8 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, ruokokerttunen ja syksyn eka peukaloinen. Myös ensimmäiset laulu- ja punakylkirastaat olivat ilmestyneet ja punarintoja oli ainakin n. 60 yksilöä. Päivällä Mika Mäki kävi asentamassa meidän saunalle pesukoneeseen uudet poistoputket ja -liitännät. Lundenin Jokke ja Kristiina lähtivät aamulla mantereelle.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ALKOI

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ALKOI

RUOKOKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA

RUOKOKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA

Sunnuntaina 12.9.2021 oli yöllisen sateen jälkeen toinen sumupäivä putkeen. Aamupäivällä näkyvyys oli alle 200 m, iltapäivällä hetken parempi näkyvyys kunnes taas levittäytyi paksua sumua. Etelälounainen tuuli puhalsi 5-6 m/s ja lämpöä oli enimmillään 15 astetta. Kun ei merelle nähnyt, komppailin ahkerasti kyläaluetta, saunalahtea ja itäosaa – pitkään tuli myös kuvattua hysyjä meidän saunalla. Oli toinen hyvä pikkulintupäivä peräkkäin, tänään tuli kirjattua mm. 31 hernekerttua, 5 lehtokerttua, 8 mustapääkerttua, pensaskerttu, ruokokerttunen, 32 leppälintua, 10 harmaasieppoa, peukaloinen, 2 kivitaskua, pikkulepinkäinen, n. 70 punarintaa ja myöhäinen kultarinta. Fyllareita näkyi n. 45. Päivän muita lajeja olivat mm. harmaahaikara, 4 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja mehiläishaukka. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, mm. Tammerot.

PIKKULEPINKÄINEN - SUOMESTA, EI SIPERIASTA...

PIKKULEPINKÄINEN – SUOMESTA, EI SIPERIASTA…

MYÖHÄINEN KULTARINTA NÄKYI TÄNÄÄN

MYÖHÄINEN KULTARINTA NÄKYI TÄNÄÄN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Muutto piristyi sumusta huolimatta

Muutto edelleen varsin hiljaista

Maanantaina 6.9.2021 oli puolipilvistä, heikkoa (3-6 m/s) länsituulta ja lämpöä 15 astetta. Staijia taas tunti aamulla ja komppasimme itäosat ja kyläaluetta ennen laivan lähtöä – Outin täytyi lähteä mantereelle asioita toimittamaan. Iltapäivän pyörin kotinurkilla, kamera kourassa. Tänään saaressa nähtiin mm. kuikka, 9 mustalintua, 2 tylliä, käpytikka, törmäpääsky ja pikkulinnuista mainittavia olivat sinirinta, pikkusieppo ja lapinkirvinen – kaikki itäosassa.

SINIRINTA ITÄRANNALLA

SINIRINTA ITÄRANNALLA

Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 2 tuulihaukkaa, 3 (vain!) varpushaukkaa, ampuhaukka ja 2 vanhaa muuttohaukkaa, koon perusteella eri sukupuolta. Saareen saapui lisää lintuväkeä – Kirsi Nisula, Lundenin Jokke vaimonsa Kristiinan kanssa, Voitto Pajulehto sekä Rivaston Ari. Voitto Pajulehto havaitsi iltapäivällä heinäkurpan itäniityllä, tämän vuoden toinen.

KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA VANHASTA MUUTTOHAUKASTA KOBBANILLA

KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA VANHASTA MUUTTOHAUKASTA KOBBANILLA

Tiistaina 7.9.2021 oli pilvistä, voimistuvaa lounaistuulta (aamu 3, ilta 10 m/s) ja lämpöä 14-15 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja likimain koko saari kompattiin, Enskär huonosti. Nähtiin mm. 12 kuikkaa, silkkiuikku, 2 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka ja taivaanvuohi. Hiljaista on näkyvä muutto. Pikkulintuja oli tullut hiukan lisää, mm. 3 pikkusieppoa, 2 kirjosieppoa, 17 harmaasieppoa, 15 leppälintua ja lapinkirvinen. Puolenpäivän jälkeen tapahtui peippomuuttoa vastatuuleen, yhteensä n. 1700, ja joukossa jo järrejä.

KAIKKI PIKKUSIEPOT OVAT OLLEET NUORIA LINTUJA

KAIKKI PIKKUSIEPOT OVAT OLLEET NUORIA LINTUJA

NUORI SILKKIUIKKU. LAJI ON VARSIN VÄHÄLUKUINEN UTÖSSÄ.

NUORI SILKKIUIKKU. LAJI ON VARSIN VÄHÄLUKUINEN UTÖSSÄ.

Keskiviikkona 8.9.2021 oli edelleen puolipilvistä, paljon matalalla roikkuvaa (sumu)pilveä ja vähän aamulla sadettakin. Lämpöä oli 16 astetta ja länsilounainen tuuli puhalsi 6-8 m/s. Staijia runsas tunti, mutta merellä oli hyvin hiljaista. Myös saaressa oli edelleen niukasti lintuja, selvästi vielä vähemmän kuin eilen. Mainittavaa olivat kuikka, meriharakka, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 2 varpushaukkaa, syksyn eka räkättirastas sekä pikkulinnuista pensastasku, 7 kivitaskua ja 2 pikkusieppoa. Mantereelle lähtivät iltapäivällä mm. Nisulan Kirsi, Pajulehdot ja Varesvuon Markus ja Minna.

NUOLIHAUKKA LENTELI PÄIVÄLLÄ KYLÄALUEELLA

NUOLIHAUKKA LENTELI PÄIVÄLLÄ KYLÄALUEELLA

VARPUSHAUKKA SÖI SUOKUKKOA ITÄRANNAN TUNTUMASSA

VARPUSHAUKKA SÖI SUOKUKKOA ITÄRANNAN TUNTUMASSA

Uusimmat kuvat ovat nähtävänä isompina tiedostoina exif-tietoineen täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Muutto edelleen varsin hiljaista