Syyslomaa Utössä

Perjantai 5.10.2007 oli kiireinen päivä – aamulla klo 06.30 starttasin autolla Hämeenlinnaan kurssia pitämään, sieltä takaisin kotiin Turkuun – sitten vaatteiden vaihto ja kassien pakkaus sekä lähtö kohti Pärnäisiä. Matkalta poimin kyytiin Willströmin Valtterin. Nauvon kauppareissun ja rantakahvin jälkeen olimme Pärnäisissä sopivasti klo 16.40 kun Willströmien vene saapui kauniina syyspäivänä Utöstä hakemaan Valtterin ja minut saareen, Brita ja Vili olivat molemmat lähteneet hakureissulle. Niinpä saavuimme Utöön jo klo 18.05 – samaan aikaan kun m/s Eivor vasta lähti liikkeelle. Tuntui erityisen hienolta saapua saareen koska nyt syyslomani aikaan aion olla täällä runsaan viikon. Piipahdin vielä illansuussa Kuusiston Kimin kämpillä kuulemmassa viimeisimmät uutiset, mm. toissapäivänä saaressa oli ollut syksyn 2. taigauunilintu, 2 muuttohaukkaa, eilen etelänkiisla ja tänään syksyn ensimmäinen mustaleppälintu ja lisäksi muuttohaukka. Ilta kului tavaroita järjestellen ja klo 23 maissa saareen saapui yhteysaluksella iso joukko lintuharrastajia, mm. Jukka J Nurmi, Jouko Lunden, Jussi Lindström, Rauli Lumio, Heikki Minn, Jari Helstola ja Tarmo Nurmi. Kyllä nyt komppaajia riittää kun saaressa oli jo Kimmon lisäksi torstaista saakka 5 hengen porukka Olli Sassin johdolla. Illan pimeydessä oli käynnissä kova rastasmuutto (n. 40 ääntä/min), myös mm. kiurujen, järrien ja kapustarinnan ääniä kuului yötaivaalta.

kappula

Lauantaina 6.10.2007 saaressa ainakin riitti lintuharrastajia – laskujeni mukaan 14 kpl plus laivalla tuli illansuussa vielä ainakin 8 lisää! Onneksi lintujakin oli mukavasti vaikka varsinaiset rarit jäivät tänään uupumaan. Aamupäivä oli pilvinen ja tuuli pohjoisessa, myöhemmin puolipilvistä, tuuli heikkeni ja ilma lämpeni. Porukkaa riitti nyt kompaamiseen, staijaamiseen ja kuvaamiseen… Iltahuudossa tuvassamme oli 9 henkeä, joiden havainnoista kertyi 85 lajia. Merilinnuista mainittakoon 2 kaakkuria, 34 kuikkaa, 42 Gavia sp:tä, 3 härkälintua, 45 metsähanhea, 52 tundrahanhea, 76 sepelhanhea (+A/B n. 100), 68 valkoposkihanhea, ruokki ja n. 1000 allia. Petolintuja nähtiin 7 merikotkaa, 4 sinisuohaukkaa, 32 varpushaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Lisäksi saaressa oleskeli kuvauksellinen sarvipöllö sekä eteläniemen kivikkonummella kaikkiaan 6 suopöllöä! Huuhkajakin huuteli taas illalla. Kurkia muutti vielä 21+22 yksilöä ja kahlaajia nähtiin 7 kapustarintaa, 2 tundrakurmitsaa, nuori isosirri, jänkäkurppa, 12 taivaanvuohta, 3 lehtokurppaa ja valkoviklo. Pikkulintuja laskettiin mm. 5 kangaskiurua, haarapääsky, n.100 niittykirvistä, 10 tilheä, n. 35 peukaloista, n. 110 rautiaista, n. 120 punarintaa, 2 leppälintua, 4 kivitaskua, n. 160 mustarastasta, satoja – ehkä paremminkin tuhansia – muuttavia pikkurastaita yöllä, n. 30 kulorastasta, 2 hernekerttua, 5 mustapääkerttua, n.10 tiltalttia, n. 350 hippiäistä, 80 sinitiaista, n. 120 talitiaista, 30 puukiipijää, 2 isolepinkäistä, n. 100 järripeippoa, n. 20 urpiaista, n. 20 punatulkkua, 3 lapinsirkkua ja n. 50 pajusirkkua. Lisäksi mainittakoon vielä nuori käpytikka, itäkärjessä aamulla jonkin aikaa viihtynyt tundraurpiainen sekä tristis-tyyppinen tiltaltti ääntelevänä itäniityn ”raripuskassa”.

isokappari
suopollo

Sunnuntai 7.10.2007 valkeni kauniina, aurinkoisena ja heikkotuulisena. Linnut vaan olivat häipyneet saaresta – paikallisena niukasti lintuja eiliseen verrattuna. M/s Eivorin lähtiessä klo 11 saari tyhjeni myös lintuharrastajista, myös Jukka ja Kimmo lähtivät mantereelle Willströmien kyydissä puoliltapäivin. Saareen jäi iskujoukoksi lisäkseni vielä Helstolan Jari ja Tarmo Nurmi. Merellä mainittavimmat olivat tänään yhteensä lähes 1000 hanhea, joista n. 665 saatiin varmuudella määritettyä sepelhanhiksi. Pikkulokkeja muutti aamulla 25 ja Tarmo näki iltapäivällä 13 etelään matkaavaa merisirriä Patteriniemen vierestä. Syksyn ensimmäiset täällä. Saarella mm. suopöllö, 2 kapustarintaa, valkoviklo, 2 isolepinkäistä, tikli, 3 paikallista isokäpylintua (2k1n), 5 käpytikkaa, 2 kangaskiurua ja 10 tilheä. Varpushaukkoja tänään 12, ampuhaukkoja 2, sinisuohaukkoja 3 ja lisäksi illansuussa kaukana isofalco, ilmeinen muuttohaukka. Huuhkaja huuteli edelleen ahkerasti ennen auringonnousua, illallakin muutaman kerran. Illaksi taivas pilvistyi lännestä alkaen, tuuli kääntyi etelään ja alkoi voimistua – lännestä saapuvaa matalapainetta ennakoiden.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.