Allihaahka ja harvinaisia suohaukkoja

Myöhään maanantai-illalla 20.7.2009 lähdin velipoikani Ollin kanssa yöksi hänen mökilleen Uudenkaupungin Pyhämaalle tarkoituksena tiistaiaamuna tarkkailla kahlaaja- ym. muuttoa. Saderintaman jälkeen sää oli seljennyt ja lounaistuuli voimistunut n. 10 m/s. Saavuimme Pyhämaalle klo 23, saman tien nukkumaan ja ylös aamulla klo 04.30. Tiistaiaamuna 21.7.2009 klo 05 paikalle saapui myös Heinosen Raimo, tuttu Pyhämaan lintukonkari. Staijattiin muuttoa Ollin lintutornista klo 04.30-10.45, itse tosin suuren osan ajasta piilottelin rantaviivan lähellä kameran kanssa muuttokahlaajia odotellen. Hyvästä kelistä (aurinkoa, SW 9 m/s) huolimatta sain odotella kahlaajia turhaan – muuta muuttoa onneksi oli aika mukavasti näin heinäkuulle. Kahlaajiakin meni jonkin verran mutta tuuli ei kuitenkaan painanut niitä kuvausetäisyydelle rannasta.

pilkkaa
silkkari

Päivän mukavimpia haviksia oli edessä olevan Leton rannassa koko päivän poseerannut ad-naaras allihaahka – sama lintu on viihtynyt näillä vesillä jo ainakin 10 vuotta ja aina vain heinä-elokuussa. Navakan tuulen takia emme yrittäneet sitä (vielä) kuvata. Muuttavana merellä laskettiin aamun aikana mm. 59 merikihua, 84 ruokkia, 35 suosirriä, 32 punakuiria (4a), tundrakurmitsa, metsäviklo, 6 pikkukuovia, kaakkuri, kuikka, 5 koiras-lapasotkaa, 3 räyskää, 2 pikkulokkia ja nuolihaukka. Lisäksi pikkukäpylintuja nähtiin 61 (3a) ja 3 ylilentävää punavarpusta. Paluumatkalla Turkuun näimme mm. Pyhämaalla etäällä hiirihaukan, joka roikotti komeaa käärmettä kynsissään. Turussa olimme jo klo 13.10 maissa mukavan pikku retken päätteeksi.

hirihaukka

Koska tulimme takaisin melko aikaisin niin päätin mennä illaksi Pöytyän Rahkioon, jossa on jo jonkin aikaa oleskellut mm. 1-2 arosuohaukkaa ja niittysuohaukka. Paikalla on käynyt paljon porukkaa ja oli nytkin liki 20 henkeä. Olin alueella noin 3 tuntia ja sinä aikana nähtiin mm. 2 koiras-arosuohaukkaa (yhtäaikaa), naaras-niittysuohaukka, 1-2 naaras-sinisuohaukkaa sekä turkinkyyhky. Aika hienoa. Toisesta macrosta sain melko etäältä muutaman kuvan – erittäin laaja alue ei mitenkään edesauttanut kuvaamisyrityksiä…

arosuo
arosuoh

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.