Tunturikihu ja muuta mukavaa

Torstaina 8.9.2011 lähdimme aamulla Outin kanssa kohti Utötä, yöllinen sade oli ohi ja ilma mukava. Nauvossa kahviteltiin ja käytiin kaupassa kunnes lastattiin tavarat m/s Eivorille. Väkeä oli kohtalaisen paljon mutta ei muuta lintuporukkaa tällä kertaa. Matkalta mainittavimmat havainnot olivat harmaahaikara, 2 tuulihaukkaa ja pari merikotkaa. Utöseen rantauduttiin klo 15.50, Laaksosen Juha oli laiturilla vastassa – tuttu kuvio viime vuodelta. Tavarat talolle ja heti maastoon – varpunen löytyi edelleen upseerikerhon luota, töyhtökiuru oli nyt lintumökin rannassa, kesykyyhky meidän pihalla ja pikkusieppo rätisi kaupan takana. Itärannalla oli 32 suokukkoa, 5 valkovikloa, 2 kapustarintaa ja isosirri ja pari tuulihaukkaa pyöri kylällä.  Keltavästäräkkejä muutti illalla n. 40 yksilöä. Päivän laji oli kuitenkin klo 16.49 itäniityn päältä löytynyt 1kv tunturikihu, joka lensi saman tien itärannan edustalle merelle ja häipyi parin minuutin kuluttua näkyvistä Pattskärin suuntaan, lounaaseen. Ehdin muutaman dokumenttikuvan napata, melko etäältä, mutta lajin niistä kyllä tuntee. Meren päällä tunturikihu teki sulavaa edestakaista lentoliikettä ylös-alas pintaan ja taas 10-20 metriä ylös ja takaisin pintaan jne. En olekaan tällaista tunturikihun lentoa merellä ennen nähnyt – hienoa! Mainittakoon, että vain 45 minuuttia aiemmin Haliaksella nähtiin nuori tunturikihu – ehkä sama yksilö? Meikäläiselle saarenpinna ja vasta 4. havainto Utöstä. Juha näki aiemmin päivällä mm. pensassirkkalinnun ja sinirinnan itäniityllä ja luhtakanan itärannalla (jaloista lentoon) – hyvä lintupäivä tänään.

NUORI TUNTURIKIHU ETÄÄLLÄ MEREN PÄÄLLÄ, MUUT KUVAT SIITÄ SÄÄSTÄN VIELÄ...

Perjantaina 9.9.2011 oli ns. turistikeli – aurinkoa, heikko länsituuli, lämmintä. Ja tietysti sen myötä lintuja niukemmin. Varpushaukkoja muutti 43, tuulihaukkoja nähtiin 3, valkovikloja 6, liro, rantasipi, punajalkaviklo, 2 suokukkoa ja harmaahaikara. Kesykyyhky ja töyhtökiuru löytyivät helposti edelleen, lisäksi illansuussa itäniityllä kähmyili pensassirkkalintu – ehkä sama kuin eilen. Gamla Postenin männikössä viihtyi 2 pikkusieppoa ja hotellin yli muutti lapinkirvinen. Iltalaivalla saareen saapui linturetkelle TLY:n retkiporukka (14 henkeä – monta tuttua, mm.  Hellsten, Mustakangas, Mänty, Rauno Laine, Tervaportti, Nummenpää ja Ari Linna) sekä lisäksi mm. Ville-Veikko Salonen poikansa Vernerin kanssa.

SYKSYN EHKÄ VIIMEISIÄ PIKKULEPINKÄISIÄ

Lauantaina 10.9.2011 puhalsi luoteistuuli 9 m/s, taivas oli puolipilvinen, lämpöä 16 astetta ja jokunen sadekuurokin saatiin. Staijattiin ja kompattiin nyt isommalla joukolla ja lajeja löytyi 69. Petolinnut olivat tänään mukavasti muutolla – yhteensä 250 varpushaukkaa, kanahaukka, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, nuolihaukka, 5 sinisuohaukkaa, 5 ruskosuohaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, 8 merikotkaa, isofalco ja komea vanha muuttohaukka itäniityn yli lounaaseen klo 16.48. Olin väijymässä kameran kanssa oikeassa paikassa eli jokunen perekuva syntyi… Kahlaajia nähtiin 10 kapustarintaa, 2 valkovikloa, rantasipi, 4 tylliä, 2 suosirriä, 4 taivaanvuohta, 13 suokukkoa, 2 meriharakkaa ja ehdottomasti parhaana 3 pulmussirriä pikku luodolla Pattskärin eteläpuolella. Muuttavana nähtiin myös mm. 48 haapanaa, 3 merikihua, 2 käkeä, lapinkirvinen ja 2 lapinsirkkua. Saaressa oli melko niukasti pikkulintuja, mainittavimmat olivat 4 pikkusieppoa, 2 mustapääkerttua, 6 keltavästäräkkiä, 5 punarintaa, 4 leppälintua, 30 hippiäistä, 20 fyllaria, 8 harmaasieppoa, 9 urpiaista ja syksyn eka talitiainen. Töyhtökiuru oleskeli vakiopaikallaan ja itärannalla nähtiin teeri. Iltahuuto pidettiin isolla joukolla meidän pihalla.

VANHA MUUTTOHAUKKA PYYHÄLSI ITÄNIITYN YLI

Sunnuntaina 11.9.2011 oli taas turistikeli – auringonporotusta, heikko tuuli ja liki 20 astetta. Linnut ovat vähissä tällaisella ilmalla. Ennen laivan lähtöä klo 11.15 mainittavaa olivat mm. 2 lehtokerttua, 2 mustapääkerttua, 2 lapinsirkkua, sinirinta, ruokokerttunen, 15 kapustarintaa, käpytikka, 3 sinisuohaukkaa ja 28 varpushaukkaa. Töyhtokiurukin oli yhä paikalla. Saareen jäi Laaksosen Juha, muut ornit mantereelle. Paluumatkalla mainittavaa olivat mm. karikukko lähellä Utötä sekä Jurmon päällä liihotelleet 2 ruskosuohaukkaa. Turussa oltiin klo 17.30 aikoihin.

MERIMETSOJA NÄKYY NYT MYÖS UTÖSSÄ, PÄINVASTOIN KUIN KESÄLLÄ

 

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.