Synkkää ja märkää joulukuuta Utössä

Perjantaina 14.12.2007 lähdimme Outin kanssa taas pitkästä aikaa Utöseen – jopa ihan kohtuullista säätä luvattiin viikonlopuksi. Ajeltiin Nauvoon, jossa kauppaan ja kahville, ja Pärnäisten lauttarannassa odottikin tuttu m/s Eivor matkustajia. Näin Joulun lähellä matkaajia oli kuitenkin niukasti ja laivalla mukavan väljää. Raumalaisia lintumiehiä oli sentään laivalla kolme kappaletta matkalla Jurmoon. Merellä pilvet hävisivät ja tähtitaivas saattoi matkaa kohti Utötä, jonne saavuttiin klo 22.40. Tavarat tupaan, pieni teehetki ja nukkumaan.

sumu

Lauantaina 15.12.2007 päällä oli korkeapaine, tuuli lännestä vain 3-4 m/s, lämpö nollassa mutta koko päivän vallitsi ikävän sankka sumu! Lyhyt päivä ja tiheä sumu tekivät päivästä pimeän ja kostean, näkyvyys keskimäärin vain 500 metriä. ”Valoisa” aika kierreltiin saarta, jossa lintuja oli tosi niukasti. Lajisto oli kuitenkin mukavaa näin joulukuun puolivälissä: itäniityn rannassa jänkäkurppa, 4 niittykirvistä, 2 kiurua, peukaloinen ja rautiainen! Toinen peukaloinen löytyi saunalahden perukasta. Muista lajeista mainittakoon 2 merimetsoa sataman suulla, 2 peippoa, punatulkku ja räkättirastas. Sumun takia pimeys laskeutui jo pian klo 15 jälkeen mutta pitkä ilta kului mukavasti radion, hyvän ruuan ja lehtien siivittämänä – pimeässä tehtiin vielä kävelyretki majakan upeita valokeiloja sumuisella taivaalla ihmetellen.

sumua

Sunnuntaina 16.12.2007 ehdin tehdä vain pikaisen kerroksen itäniityllä ennen laivan lähtöä – sää oli nyt seljennyt, taivas toki pilvinen edelleen, tuuli lounaassa 5 m/s, lämpöä +3 astetta. Uusia retkilajeja näkyi naurulokki, kaakkuri ja pilkkasiipi, 4 niittykirvistä edelleen paikalla. Matkalla takaisin Pärnäisiin niukasti lintuja (kuten tänä talvena muutenkin!), mainittavimmat merikotka, riskilä, 14 merimetsoa ja Aspössä ohilentäneet harmaahaikara ja kanahaukka. Turkuun saavuttiin klo 17 maissa, kosteassa ja pimeässä Etelä-Suomen talvessa.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.