Mulelit rantautuivat Utöseen

Perjantaina 14.3.2008 oli pari viikon tauon jälkeen aika matkata taas Utöseen. Lähdin klo 15 maissa kohti Nauvon kauppaa ja kahvilaa ja sieltä m/s Eivorille. Sää oli tihkusateinen ja lämpöä 4 astetta, meri lähes tyven. Laivalle ilmaantuivat myös Ville Kirstilä Annan kanssa sekä Jouni Tittonen ja Marita Kari, kaikki matkalla Utöön – lisäksi Kausen Antti menossa Jurmoon. Matka kului ihan mukavasti ja perille saavuttiin klo 22.45. Saaren katuvalot ovat poissa pelistä ja pimeys tuntui oudolta mutta talolle toki osaa mennä vaikka silmät ummessa. Tavarat paikoilleen ja nukkumaan. Odotuksia muuttolintujen suhteen oli – Brita ja Vilihän olivat nähneet viikolla jo mm. 2-3 mustaleppälintua (=muleli).

musti

Lauantai 15.3.2008 alkoi pilvisenä mutta heikkotuulisena. Staijattiin aluksi runsas tunti luotsiasemalla kunnes alkoi vesi- ja räntäsade, pohjoistuuli voimistui koko ajan. Sade taukosi mutta tuuli yltyi ja ilma kylmeni vain +1 asteeseen – talven kylmimpiä päiviä täällä! Kompattiin saarta ja iltapäivällä vielä liki kaksi tuntia tarkkailua merelle. Kevät oli taas edistynyt – mereltä löytyi mm. n. 1600 paikallista haahkaa, 30 merimetsoa, 2 laulujoutsenta, 6 merihanhea, haapana, n. 60 allia, mustalintu, 15 ruokkia, n. 20 riskilää ja 4 naurulokkia. Saarella nähtiin mm. hetken paikalla ollut tylli, lehtokurppa, uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä, 8 kangaskiurua, 36 kiurua, 8 niittykirvistä, n. 50 tilheä, 3 peukaloista, 2 punarintaa, peräti n. 40 mustarastasta, 2 punakylkirastasta, 7 räkättirastasta, 2 kulorastasta, 5 hippiäistä, 4 puukiipijää, n. 30 sinitiaista, 10 peippoa, 3 vihervarpusta, punatulkku ja 8 pajusirkkua. Erikoismaininnan ansaitsevat 2 mustaleppälintua – toinen upea vanha koiras ja toinen 2-kv koiras, jotka oleskelivat kappelin ja itärannan välisellä alueella koko päivän. Kuvaaminen oli vähän hankalaa koska olivat paitsi vilkkaita myös aika arkoja. Aikaisia muuttajia mulelit ovat! Lisäksi tänään nähtiin 5 muuttavaa pulmusta, 2 hiirihaukkaa ja varpushaukka sekä 5 merikotkaa. Iltapäivällä saareen ilmestyi myös Seppo Sällylä ja Ilkka Laiho, siis lisää salolaisia. Iltahuuto pidettiin kahvi- ja teekuppien ääressä tuvassamme ja päivän lajimääräksi kertyi jo hienosti 53 lajia. Mainittakoon vielä, että tänään näyttäytyi kevään ensimmäinen rupikonna!

pasi

Palmusunnuntai 16.3.2008 valkeni edelleen pilvisenä mutta pohjoistuuli oli heikentynyt, lämpötila nollassa, yöllä pakkasen puolella. Staijausta luotsiasemalla ja saaren koluamista kunnes m/s Eivor lähti mantereelle klo 13. Ennen lähtöä havaittiin muuttavana mm. 2 harmaahaikaraa, 4 kanadanhanhea, metsähanhi, 7 merihanhea, 2 koiras-uiveloa, 4 ruokkia, 14 riskilää ja 7 uuttukyyhkyä. Saaressa oleskeli edelleen ad-koiras mustaleppälintu, 7 niittykirvistä, 3 peukaloista, peräti 12 kangaskiurua, nyt 2 tylliä, hiirihaukka, varpushaukka, 4 kulorastasta, n. 35 mustarastasta, 2 naurulokkia, mustalintu, 12 vihervarpusta, 2 puukiipijää, 2 punarintaa ja 5 töyhtöhyyppää. Haahkoja laskettiin etelärannalta tänään n.1900 yksilöä. Viikonlopun lajimäärä saarella nousi 58 lajiin.
Paluumatkalla laivalta havaittiin mm. 6 lapasotkaa, n. 7 merikotkaa ja harmaahaikara Nötössä. Jurmosta kyytiin tuli mm. Hannu Kivivuori – pikkukultarintaekspertti Värtsilästä; olipa mukava tavata yli 10 vuoden tauon jälkeen. Tie oli kuiva ja Turkuun saavuin klo 18.45 mukavan lintuviikonlopun päätteeksi.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.