Hyytävä pääsiäinen hyydytti muuton

Kiirastorstaina 20.3.2008 lähdettiin klo 14 maissa Outin kanssa Pääsiäisen viettoon Utöseen. Kylmä pohjoisvirtaus ja selkeä sää ei lupaillut kovastikaan uusia muuttolintuja mutta aina sitä silti jotain näkyy. Pääsiäisen takia väkeä oli paljon liikkeellä ja siksi mekin olimme ajoissa – kauppa ja kahvit Nauvossa kävelyn kera. Käytiin myös eka kertaa Estonia-muistomerkillä lähellä Pärnäisiä. M/s Eivor oli kuin nuijalla lyöty väkimäärästä – tällaista ihmispaljoutta en ole kertaakaan nähnyt Utön reitillä! Läheskään kaikille ei riittänyt istumapaikkoja ja viileässä kelissä kannella ei pitkään viihtynyt täysikuusta huolimatta. Tuttuja oli paljon matkassa mutta lintuväkeä vain muutama Jurmoon menijä. Laiva lähti tunnin myöhässä – koska väkeä oli paljon, niin pelastuslauttoja oli liian vähän (osa huollossa) ja niitä etsittiin pitkin Nauvoa. Tähän olisi pitänyt ymmärtää varautua etukäteen! Myöhäisestä lähdöstä ja isosta väkimäärästä johtuen tulimme Utöseen vasta klo 00.15. Pieni iltapala ja nukkumaan, ulkona pakkasta pari astetta.

meri

Pitkäperjantai 21.3.2008 oli edelleen vilpoisaa, aamulla -4 astetta ja päivällä -1; näin kylmää Utössä ei ole tänä talvena ollutkaan! Aamulla staijattiin pari tuntia mutta pohjoistuulen ja pienen takatalven takia muutto seis. Haahkoja oli eteläpuolella n. 2600 paikallista, 2 haapanaa, n. 20 allia, 16 muuttavaa ruokkia, n. 10 riskilää, 2 merihanhea ja koilliseen matkannut harmaahaikara mainittakoon aamulta. Koulun männyissä torkkui 3 sarvipöllöä ja luotsiasemalla kierteli 13 kangaskiurun parvi. Muuten saarelta löytyi 4 peukaloista, 2 punarintaa, 3 hippiäistä, hemppo, 2 niittykirvistä, 3 peippoa, muuttava pulmunen, n.40 mustarastasta ja koulun nurkilla vähän aikaa hyörinyt mustaleppälintu, vanha koiras. Merikotkia nähtiin yhteensä 7, niistä ainakin 4 määrätietoisen tuntuisesti mereltä kohti pohjoista. Päivän kohokohta oli parin tunnin mukava meriretki väylämiesten, Rivaston Arin työkavereineen, mukana Lillharuniin ja siitä vielä etelään olevalle FÃ¥rmansbÃ¥danille, jossa tehtiin kunnostustöitä. Päiväkahvitkin juotiin ulkomerellä – hieno reissu! Lintuja merellä oli vielä niukasti mutta merimetsoja sentään n. 10 sekä kaikkiaan 5 merikotkaa, niistä 2 määrätietoisesti pohjoiseen, ansaitsevat maininnan. Mukavalla iltakahvilla oltiin Willströmeillä ja sen jälkeen purettiin vielä päivän kuvasatoa.

sarvi

Lankalauantai 22.3.2007 oli talven kylmin päivä – aamulla -5 ja päivällä -3 astetta ja pureva 11 m/s pohjoistuuli. Aamu oli selkeä mutta puolesta päivin alkaen lumisadetta, välillä tuhteja kuuroja. Aamun staijaus ei juuri tuonut uusia muuttolintuja, mainittakoon kuitenkin 10 mustalintua, 7 töyhtöhyyppää, 12 riskilää, 4 merihanhea, laulujoutsen ja paikalliset n. 2300 haahkaa. Saaresta löytyi edelleen mustaleppälintu, vanha koiras, nyt saunalahden rannalta, 11 kangaskiurua, sarvipöllö Gamla Postenilla, 3 punarintaa, urpiainen, 3 niittykirvistä, n. 60 mustarastasta, uuttukyyhky ja ainakin 5 merikotkaa. Iltapäivällä saareen saapuivat Antti Sintonen ja Jurmosta Marjatta Suominen, Tuula Granroth, Liisa Kilpeläinen ja Sami Ylistö. Illalla syötiin Outin kanssa herkullista lammasta!
Pääsiäissunnuntaina 23.3.2008 jatkui rankka pohjoistuuli ja yöllä satoi lunta muutama sentti, pakkasta 4 astetta. Ilta kohti tuuli heikkeni ja kääntyi luoteeseen, lumikuuroja tuli pitkin päivää. Staijausta ja komppausta mutta linnut niukassa ja mitään vaihtoa ei takatalven kourissa tapahdu. Mereltä mainittakoon 5 merihanhea, n. 2000 haahkaa, mustalintu, 3 riskilää ja 6 naurulokkia. Saaressa nähtiin mm. mustaleppälintu, vanha koiras, edelleen (nyt itärannan levävalleilla), punarinta 5, peukaloinen 2, kangaskiuru 15, niittykirvinen 4, tilhi 2, uuttukyyhky, kulorastas, mustarastas n. 45, hippiäinen, 6 peippoa ja urpiainen. Lisäksi Gamla Postenin männyissä oli aamulla 3 sarvipöllöä. Illansuussa käytiin Outin kanssa hotellilla saunomassa ja iltahuuto pidettiin meidän tuvassa kahvin ja teen höyrytessä.

musta

Toinen pääsiäispäivä 24.3.2008 oli edelleen kylmä, aamulla -5 astetta, mutta aurinkoinen. Tuuli oli kääntynyt länteen ja heikentynyt. Ennen laivan lähtöä klo 11 vähän staijattiin ja kompattiin ja mainittavimmat havainnot olivat kevään ensimmäiset 3 ristisorsaa kaakkoisrannalla, 7 riskilää, muutama alli, 3 sarvipöllöä edelleen Gamla Postenilla, peukaloinen, 2 punarintaa, 13 kangaskiurua, 4 niittykirvistä, urpiainen ja 4 merikotkaa. Sama mustaleppälintu ilahdutti edelleen, nyt itäniityn levävallilla ja tykkien luona. Paluumatkalla ilma oli mukavan aurinkoinen ja tuuli edelleen heikentynyt, lintuja tosin oli niukasti – harmaahaikara Nötössä, 2 riskilää ja 2 merikotkaa. Turussa oltiin jo klo 17 viileän mutta silti mukavan Pääsiäisreissun jälkeen.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.