Utön arktikaa

Maanantai 19.5.2008 oli kirkas ja kylmä päivä, tuuli pohjoisluoteessa n. 10 m/s. Aamuinen merimuutto oli heikkoa ja saaressa lintuja niukasti verrattuna eiliseen. Päivällä tuuli kuitenkin heikkeni ja kääntyi länteen josta seurauksena se, että iltamuutto oli ihan näyttävää – Utön ”arktikaa”. Kaikkiaan laskettiin mm. yhteensä 11.625 allia, 2 kaakkuria, 18 kuikkaa, 39 Gaviaa, 9 valkoposkihanhea ja 115 mustalintua. Lisäksi muuttavana havaittiin 199 suosirriä (+ 80 pikkukahlaajaa), 2 vaaleaa merikihua, 8 pikkulokkia, 38 ruokkia ja n. 20 tervapääskyä. Keskikokoisia kahlaajia muutti n. 100. Saaressa lepäilevinä nähtiin mm. n. 40 keltavästäräkkiä, 2 rautiaista, 3 satakieltä, 2 sinirintaa, mustaleppälintu (edelleen sama n-pukuinen), 11 leppälintua, 17 pensastaskua, kultarinta, n. 40 hernekerttua, 10 lehtokerttua, 12 mustapääkerttua, 2 sirittäjää, n. 60 fyllaria, n. 40 harmaasieppoa, 7 pikkulepinkäistä, 8 punavarpusta ja 4 peltosirkkua. Illansuussa majakalle pyörähti jostain kesykyyhky, jolla ei lainkaan renkaita eli villi ja vapaa. Harvinainen ilmestys! Yllättävä oli myös satamasta päivällä löytynyt yksinäinen nokikana. Muita havaintoja olivat vielä 4 ristisorsaa, harmaasorsa-koiras, 2 lapinsirriä, 12 merikotkaa, 3 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, ampuhaukka, sarvipöllö ja 5 mustakurkku-uikkua. Leikkasin iltapäivällä pihanurmikot. Iltahuuto pidettiin tavan mukaan meillä kahvikuppien ääressä.

suo

Tiistai 20.5.2008 alkoi tyvenenä ja puolipilvisenä, myöhemmin heikko lounaistuuli ja aurinkoista. Yö oli kylmä. Aamulla klo 04.40 oli luotsiasemalla Gavia-muutto jo täydessä vauhdissa ja kuikkalintuja staijattiinkin suuri osa päivästä. Summaksi kertyi kaikkiaan 1531 Gaviaa, josta 615 määritettiin kuikiksi ja 4 kaakkureiksi. Hienoa muuttoa! Muita merilintuja olivat valkoposkihanhet, joita nähtiin 51, muuttava tundrahanhi ja isoja kahlaajia 255, ilmeisesti tundrakurmitsoja. Pikkukahlaajia oli muutolla 65, lisäksi paikallisena pari lapinsirriä ja 8 suosirriä. Muuttavana oli myös pikkutylli, mustaviklo, pikkukuovi, 77 ruokkia ja 4 merikihua.

satka
sin

Saaresta löytyi tänään mm. eilinen kesykyyhky ja nokikanakin edelleen, satakieliä 7, sinirintoja 18, 2 pikkusieppoa (toinen ad-koiras), keltavästäräkkejä 15, mustaleppälintu (n-pukuinen hotellilla), leppälintuja 20, pensastaskuja 20, ruoko- ja rytikerttunen, 4 kultarintaa, n. 40 hernekerttua, 15 lehtokerttua, n. 20 mustapääkerttua, sirittäjä, n. 90 fyllaria, n. 50 harmaasieppoa, 8 kirjosieppoa, 8 pikkulepinkäistä, 3 järripeippoa ja 8 punavarpusta. Jauhiaisen Jussi ja Kivisen Kaisa lähtivät mantereelle ja Helstolan Jari tuli tilalle staijaamaan. Iltakahvit ja lajiynnäykset tehtiin meillä kauniin kevätpäivän päätteeksi ja illalla vielä paikallinen huuhkaja istuskeli pesäluotonsa laella tupsut pystyssä.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.