Hieno talviviikonloppu Utössä

Perjantaina 30.1.2009 oli taas aika lähteä Pohjois-Itämeren reunalle, Utöseen. Sää oli pilvipoutainen, lämpö nollan kieppeissä ja tuuli heikko. Lunta oli reippaasti Pärnäisiin saakka mutta avoveden äärellä saaret olivat jo lumettomia. Nauvossa tehtiin kauppa- ja kahvireissut, Outi matkassa mukana. M/s Eivorilla oli melko niukasti nyt väkeä – Jurmoon kuitenkin matkalla neljä lintumiestä. Soitto Utössä jo olevalle Vuorion Arin porukalle ja Sulkon Matin porukalle oli lupaava – saaressa nähty tänään mm. 70 merisirriä, 28 allihaahkan parvi uimassa eteläpuolella, tuulihaukka, sarvipöllö, huuhkaja, punarinta, rautiainen, peukaloisia, lapasotkia jne. Hienoa talvilajistoa! Me oltiin matkalla vasta pimeässä, Nauvossa ehdittiin nähdä sentään tukkasotka. Perille saavuttiin klo 23 maissa, tuttuun torppaamme.

lapa

Lauantai 31.1.2009 oli talven kylmin päivä – pakkasta 5 astetta, itäviima 4-6 m/s, taivas selkeä. Ei lunta eikä jäätä. Aamuinen tapitus merelle ei tuottanut juuri mitään havaintoja, linnut eivät tänään liikkuneet. Merellä nähtiin mm. 32 merimetsoa, 16 tukkasotkaa, 3 lapasotkaa, 5 allia, n. 100 telkkää, n. 30 tukkakoskeloa, 12 riskilää ja 25 naurulokkia. Merikotkia oli tänään 5, lisäksi eilinen tuulihaukka käväisi saarella pari kertaa oleskellen pääosin Ormskärissä. Saarikomppauksessa löytyi mm. 8 peukaloista, 2 punarintaa, 5 mustarastasta, punakylkirastas, n. 20 räkättiä, 6 urpiaista, keltasirkku ja sarvipöllö. Illalla huuteli huuhkaja Ormskärin suunnasta ja Brita näki illansuussa lehtokurpan lennossa. Iltaa istuttiin meillä Kymenlaakson mukavan porukan kera, Sulkon Matin porukka puolestaan kävi tänään keikan Jurmossa.

lapas

Sunnuntai 1.2.2009 oli heikkotuulinen (S 3 m/s), poutapilvinen talvipäivä, pakkasta 3 astetta. Laivan aikataulut muuttuivat tänään ja lähtö mantereelle oli harmillisesti jo klo 11.15. Aamulla pikaisesti staijausta ja vähän komppausta, jotka tuottivat mm. 32 riskilää (6 jp), lapasotkia 7 etelään ja 3 paikallista, alleja 48, kaakkuri, 3 merikotkaa, 40 tukkakoskeloa, 6 peukaloista, punakylkirastas, 13+1 tilheä, peippo ja eteläpuolen luodoilla jälleen n. 70 merisirriä. Paluumatkalla staijattiin isolla porukalla laivan kannella Pärnäisiin asti ja nähtiin mm. haahka, 5 merikotkaa, 11 riskilää (2 jp), 6 mustalintua, 3 allia, 19 laulujoutsenta, tavi Berghamnissa ja Jurmon nummen päällä lennellyt naaraspukuinen sinisuohaukka. Turussa olimme klo 17.45 jälleen mukavan talviviikonlopun päätteeksi.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.