Kevään merkkejä Utössä – pohjoistuulesta huolimatta!

Perjantaina 27.2.2009 lähdimme Outin kanssa kohti Utötä, talvisessa maisemassa. Lunta ja räntää sateli Nauvoon saakka, pakkasta oli 2 astetta ja pohjoistuuli navakka 13 m/s. Kauppa ja kahvi oli ohjelmassa kirkolla kuten ennenkin. Laiva lähti jäiden sekaan mutta Nötöstä eteenpäin edelleen jäätöntä. Matkassa myös Metsärannan Rami, Petri Ahti ja Ilkka Laitinen tulossa Utöseen sekä kolme kaveria Jurmoon. Utössä jo paikalla Järvisen Mikko, Ilkka Vieno ja Juha Wallin – kaikki raumlaissii. Matka meni mukavasti ja Utöseen rantauduttiin klo 23, sisällä taas mukavan lämmintä ja kodikasta.

myyra

Lauantai 28.2.2009, Kalevalan päivä, oli Utössä verraton lintupäivä – päivälajeja kertyi näin helmikuun lopulla kaikkiaan 38. Tuuli oli pohjoisessa, 7-13 m/s, taivas pääosin aurinkoinen, pakkasta 1-3 astetta. Aamulla staijattiin porukalla luotsiasemalla, myöhemmin enemmänkin komppausta. Iltahuuto pidettiin meillä pohjoistuulen vinkuessa. Merellä ja saaren rantavesissä havaittiin mm. n. 60 merimetsoa, 7 laulujoutsenta, n. 50 tukkasotkaa, 6 lapasotkaa, 3 haahkaa (2k1n), 47 allia, 3 uiveloa (1k2n), 29 tukkakoskeloa, 3 naurulokkia, 8 ruokkia ja 31 riskilää. Saaresta löytyi petolintuja hienosti – merikotka, sinisuohaukka, 2 piekanaa, tuulihaukka ja 2 sarvipöllöä! Onhan myyriä toki edelleen runsaasti. Mereltä saapui aamulla sepelkyyhky, muuttava tietysti. Lounaispuolen luodoilla hyöri aamulla n. 45 merisirriä ja pikkulintuja edustivat 6 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa, 2 mustarastasta, 7 räkättiä, peippo, urpiainen ja keltasirkku. Mainittakoon vielä, että raumalaiset olivat nähneet pari päivää sitten jo kevään ensimmäisen nokkosperhosen!

pie

Sunnuntai olikin jo maaliskuun 1. päivä 2009 – olisiko kevät virallisesti alkamassa? No, aamulla oli kyllä täällä saaressa -5 astetta ja tuuli edelleen pohjoisessa, tosin vain 5 m/s. Jäätä ei missään paitsi rantakivillä, lunta jonkin verran. Ennen laivan lähtöä staijausta ja pientä kiertelyä saaressa ja havaittiin mm. sarvipöllö, sinisuohaukka, 3 peukaloista, rautiainen, 2 mustarastasta, 7 haahkaa, 15 riskilää, 6 laulujoutsenta, 3 lapasotkaa ja n. 20 merisirrin parvi lounaispuolen luodoilla. Lähdimme klo 11.15 kaikki mantereelle paitsi Järvisen Mikko, joka jatkaa vielä tiistaihin saakka. Mikko ilmoittelikin iltapäivällä, että saareen olivat saapuneet mm. kevään ensimmäiset mustavarikset.

sinsuo

Paluumatkalla havaittiin laivalta porukalla mm. 2 ruokkia, 6 riskilää, 3 merikotkaa ja mukavasti vielä myös esiaikuinen maakotka Nauvon eteläreunalla Berghamnin luoteispuolella. Turkuun saavuimme vähän klo 18 jälkeen, hieno viikonloppu taas kerran!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.