Hieno kuvausreissu Kuusamoon!

Sunnuntai-illalla 7.6.2009 nousin Turusta Rovaniemelle lähtevään yöjunaan, tosin suuntana Oulu ja sieltä edelleen Kuusamoon. Ilta oli komean aurinkoinen, vähän viileä, mutta kesän vihreys vilisti ikkunoiden ohi kauniina ennen nukahtamista. Matkan tarkoitus on puhtaasti kuvaaminen ja matkaseurana Oulusta alkaen on Jari ’Peltsi’ Peltomäki, vanha tuttu.
Maanantaiaamuna 8.6.2009 juna saapui Ouluun tunnin myöhässä, vasta klo 08.25, yöllisen tulipalon (veturissa) takia. No, ei hätää – lähdettiin Peltsin kanssa aurinkoisessa kelissä kohti Siikajokea, jossa ensimmäisenä kuvauskohteena oli viirupöllö. Pesäpöntön lähellä emo päivysti lähipuissa. Pikaisesti kuvattiin (varmuudeksi suojalasit silmillä..) ja jatkettiin muutaman kilometrin päähän, jossa lapinpöllön pesässä oli kolme isoa poikasta ja emo rauhallisena lähipuissa. Upeita pöllölajeja heti kärkeen! Tien varressa nähtiin mustapyrstökuiri ja tuulihaukka. Seuraava pysähdys tehtiin peltosirkkujen takia, työtä tehtiin ja jokunen kuva saatiin, ei ehkä kuitenkaan sitä ”parasta”. Päiväkahvien jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Kuusamoa, jonne saavuttiin klo 16 maissa, Tavarat hotelliin ja menoksi. Illansuussa kuvattiin upeassa yksinäisessä kelossa pesivää palokärkeä ja paikalla hyörineitä paria käkeä kunnes palattiin kylille syömään ja hotelliin nukkumaan. …

viirupollo

Tiistaina 9.6.2009 lähdimme liikkeelle klo 03.00 ja aluksi suuntana oli Iivaara. Aamu oli kaunis, puolipilvinen, lähes tyven, +4 astetta. Myöhemmin lämpeni mutta muuten sää samankaltaista eli ihan mainiota. Iivaaralla ei ollut meidän lisäksi muita ja sinipyrstöjä löytyi helposti – tosin ei kaivattua vanhaa koirasta. Sen sijaan laulavina olivat 2kv-koiras ja jo jonkin verran sininen ilmeinen 3kv-koiras, lisäksi nähtiin varoitteleva naaras. Kuviakin syntyi tiukalla yrittämisellä. Muista lajeista mainittakoon pari laulavaa rautiaista ja viheltelevä taviokuurna. Parkkipaikan lähellä nähtiin arka ukkometso ja lammen rantametsässä pohjansirkku-pari. Kuusamon keskustan läheltä löysimme – tunnetulta paikalta – laulavan ja varoittelevan pikkusirkkuparin ja 9 tunnin retken jälkeen jo maistui lounas ja iltapäivänokoset… Neljän maissa lähdettiin Hautalan Hannun luo ja Hannu tuli opastamaan meidät Rukan suuntaan metson pesälle, jossa koppelo rauhallisesti hautoi hienossa varvikossa. Luottavainen lintu tallentui korteille kunnes pian poistuimme Konttaiselle, Valtavaaran viereen. Paikalla lauleli ahkerasti päivän neljäs sinipyrstö. Jatkettiin vielä kirkonkylän lähelle hakemaan uusia pikku- ja pohjansirkkuja ja jälkimmäisen lajin ahkerasti laulava koiras löytyikin ja linnusta saatiin ihan kelpo kuvia. Ruokailtiin vielä hotellilla ja sitten taas pehkuihin odottamaan varhaista herätystä.

pohjan
sinipysto

Keskiviikko 10.6.2009 valkeni taas kauniina ja aurinkoisena, tyventä ja lämpöä 4 astetta mutta päivällä jo lähes 20. Upea keli. Liikkeelle lähdettiin taas klo 03.00 ja aluksi eiliselle pohjansirkkupaikalle, josta löydettiin komea koiras-riekko. Kamerat raksuivat auringon ensi säteiden valaistessa varvikossa päivystävää riekkoa. Pohjansirkkukin lauloi edelleen. Matka jatkui Valtavaaralle – jätimme auton Konttaisen parkkipaikalle ja lähdimme kapuamaan Valtavaaran itärinnettä kohti suolampea. Jo parkkipaikalle kuului 2 sinipyrstöä (toinen sama kuin eilen) ja suolammen kaakkoiskulmasta löytyi uusi sinipyrstö, nuori koiras. Muutama kuva ja jatkoimme suolammen laavulle. Kirjosiipikäpylintu lensi ylitsemme ja laavulla käväisi kuukkeli. Hieno fiilis paikalla! Polun varrelta löysimme vielä uuden laulavan sinipyrstön, jolla päässä ja peitinhöyhenissä oli jo runsaasti sinistä eli (lähes) vanha koiras. Mystisiä nämä sinipyrstökoiraiden puvut – täytyy selvittää mitä niistä oikein tiedetään. Tätä lintua kuvattiin pitkälle aamuun ja muutama kohtuullinen laulukuva syntyikin. Paikalla oli myös naaras ja näin sinipyrstösummamme kohosi jo 8 yksilöön. Onpa mainio tarsigervuosi!

sinipyst

Valtavaaralta palasimme klo 11 maissa hotellille, pienelle lepotuokiolle, ja seuraavaksi suunnattiin vielä uudelleen eiliselle pikkusirkkupaikalle. Molemmat linnut olivat paikalla mutta nytkään eivät antautuneet kuvattaviksi, hiljaisia ja piileskeleviä ainakin nyt iltapäivällä. Matka jatkui illansuussa takaisin Ouluun, jonne saavuttiin vähän ennen iltaseitsemää. Loistava kuvauskumppanini Peltsi lähti kotiin ja itse hiippailin kaupungille syömään ennen yöjunan lähtöä Turkuun klo 21.27. Turkuun saavuin 11.6. aamulla klo 07.50, tavarat kotiin ja töihin… Hieno kuvausreissu!

rieko

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.