Pikkurareja Utössä

Perjantaina 25.9.2009 lähdimme Outin kanssa kohti Utötä, kauniissa puolipilvisessä syyssäässä. Nauvon tutut kuviot, tien varressa hiirihaukka ja Pärnäisissä odotti tutun Eivorin sijasta pieni m/s Lily. Eivor on taas vuosihuollossa. Laiva tuli täpötäyteen väkeä ja tavaraa, onneksi merenkäynti oli lempeää. Utöstä kuului taas mukavia havaintoja – tänään mm. taigauunilintu, 2 muuttohaukkaa, heinäkurppa edelleen, pari pikkusieppoa, lapinkirvinen jne. Laivalla tulossa lisää lintumiehiä Utöseen vaan ei nyt Jurmoon, matkassa mm. Mika ja Petteri Salmi sekä Jarmo Koistinen. Pimeys laskeutui jo ennen Aspötä ja Utöseen saavuttiin klo 22.30. Tavarat kotiin ja pian painuttiin unten maille. Taivas oli harmillisesti tähtikirkas, ehkä silti jokunen hysy huomennakin…

varpup
Utön kautta aikain yhdeksäs varpuspöllö killisteli uteliaana

Lauantaina 26.9.2009 taivas oli selkeä ja lounaistuuli puhkui 12 m/s, ilma yhä lämmin. Tänään käytiin pinnakisaa Jurmon kanssa ja tuloksena oli tasapeli – 77 lajia molemmissa. Utössä merellä mainittavia vain 9 kuikkaa, 44 haapanaa, 6 jouhisorsaa ja 4 ruokkia. Petoja nähtiin 2 merikotkaa, kanahaukka, 8 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja nuolihaukka. Kahlaajia oli 2 valkovikloa, 2 tylliä, 6 kapustarintaa sekä hautausmaan luota edelleen pari kertaa lentoon kompattu komea heinäkurppa. Teeriä nähtiin tänään 7, käpytikkoja 3 sekä lisäksi sarvipöllö. Päivän yllättävin oli aamulla saunamme länsipään pihlajista löytynyt varpuspöllö – Utön 9. kautta aikojen. Pöllö istuskeli myöhemmin tovin kuvauksellisesti Ullan omenapuissa mutta iltapäivällä sitä ei enää löytynyt. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 3 kangaskiurua, räystäspääsky, luotokirvinen, keltavästäräkki, 3 peukaloista, n. 50 rautiaista, 2 leppälintua, kulorastas, mustapääkerttu, 3 tiltalttia, 5 pajulintua, 3 harmaasieppoa, 20 kuusitiaista, 2 puukiipijää, 2 isolepinkäistä, urpiainen, lapinsirkku ja 6 pikkukäpylintua (+ 8 sp). Laaksosen Juha näki päivällä jalkapallokentän luona pienen hetken linnun, jonka tuntomerkit sopivat vain nuoreen sinipyrstöön – lintua ei yrityksistä huolimatta kuitenkaan myöhemmin löydetty uudelleen. Päivän haaveri oli liukastumiseni kalliolla, jonka seurauksena kameran objektiivi kolahti pahasti kallioon ja rikkoontui. Runko tuntuu toimivan normaalisti mutta objektiivin kanssa huoltoliike joutuu tositoimiin saadakseen kuntoon. Onneksi on arvotavaravakuutus kameralle. Varpuspöllökuvien jälkeen ei siis lintukuvia enää syntynyt mutta Gamla Postenin männikössä kuvasimme männyn rungolla lepäillyttä siniritariyökköstä – todella isokokoinen perhonen, joka lennossa muistutti melkeinpä enemmän lintuja. Iltahuuto pidettiin meillä. Saarnion Japi lähti aamulaivalla mantereelle.

siniritari
Siniritariyökkönen jopa lenteli hetken keskellä päivää Gamla Postenilla

Sunnuntaina 27.9.2009 oli taas lähtö mantereelle klo 11.15, tuuli navakka 12-13 m/s lounaasta ja taivas pilvessä. Aamukierros saarella tuotti mm. seuraavaa: varpushaukka 2, urpiainen 2, taivaanvuohi, kapustarinta, valkoviklo, 2 tylliä, nuori muuttohaukka pyöri pääsaaren ja Ormskärin yllä, merikotka, sarvipöllö telttapaikan männyissä, varpuspöllö edelleen ja mukavana löytönä pensassirkkalintu hautausmaan kulmalla. ”Pensassirkkeli” ajettiin lentoon muutaman kerran ja Rami sai pari kuvaakin. Saareen jäivät Juha ja Kimmo, muut palasimme mantereelle. Kimmo soitteli illalla, että saaressa viihtynyt heinäkurppa oli löytynyt tänäänkin, samoin syksyn eka jänkäkurppa.
Paluumatkalla laivalta nähtiin mm. 3 merikotkaa, kaakkuri, 4 metsähanhea ja 7 muuttavaa pikkulokkia Bokullan kohdalla. Turkuun tultiin jo klo 17.10 maissa. Mukavaa oli taas vaikka objektiivirikko harmittikin vietävästi!

kamera
Pahimmat vauriot tulivat objektiivin ja telejatkeen liitoksiin

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.