Utölle uusi laji – tulipäähippiäinen!

Perjantaina 23.10.2009 oli aika jälleen lähteä tuttuun Utöseen. Nauvossa ohjelmassa kauppa ja kahvit, sitä ennen käväisin kiikaroimassa Kaarinassa Littoistenjärven rannalla jossa mainittavinta oli 6 uiveloa. Outi lähti nyt viikonlopuksi Hesaan tyttärien luo. Utössä oli viikolla ollut porukkaa ja tilastoihin itsensä merkkauttivat mm. syksyn ensimmäiset 2 hippiäisuunilintua, myöhäinen lapinkirvinen ja muutama vuorihemppo. Nyt saaressa ovat ainakin Laaksosen Juha, Jorma Knaapi ja Leena Laitinen, Harri Salo, Markku Salo, Markus Tuomi, Totti Toiskallio ja Tomi Kaijanen sekä Lauttasaaresta Rusasen Pekka, Vakialan Markku ja Kupiaisen Tuukka. Nyt iltalaivalla meitä tuli lisää Lindroosin Tomppa, Lumion Rauli, Minnin Heikki ja Lundenin Jokke. Sää on tällä hetkellä pilvinen, 5-6 m/s koillistuulta ja lämmintä 6 astetta. Ei ihan hullumpaa ajatellen mahdollisia harhailijoita… Yllättäen ei käyty lainkaan Aspössä (eikä Berghamnissa) ja Utöseen saavuttiin jo klo 22.20 rastaiden äännellessä innokkaasti taivaalla.

helm
Helmipöllöjä on mukavasti tänä syksynä Utössä saakka

Lauantaina 24.10.2009 päivä valkeni hitaasti (paksu pilvipeite) mutta heikko itäkoillinen tuuli lupaili hyvää lintupäivää. Sellainen tosiaan tulikin – aika makoisa lokakuun lopun lintupäivä tuotti Utössä 83 lajia, jolla voitettiin tämän päivän saariskaba (Signilskär 73, Jurmo 69, Ristisaari 69, Rönnskär 63). Merellä näimme tänään mm. 3 kuikkaa, silkkiuikun, 161 sepelhanhea (suurin parvi n. 90), 48 Anser/Brantaa, lapasotkan, 6 pilkkasiipeä, 22 pikkulokkia ja ruokin. Petolintuja havaittiin 4 merikotkaa, 2 sinisuohaukkaa, kanahaukka, 15 varpushaukkaa, hiirihaukka, piekana ja ampuhaukka. Kahlaajiakin oli vielä liikkeellä: kapustarinta, tundrakurmitsa, 3 jänkäkurppaa, 15 taivaanvuohta, 7 lehtokurppaa ja 7 pikkukahlaajaa, ilmeisesti merisirrejä. Harmaahaikara lenteli aamulla, tilhiä nähtiin n. 80, käpytikkoja oli 8 ja pikkutikkakin oli jälleen saaressa. Helmipöllö löytyi vanhan päiväkodin läheltä ja syksyn jo 3. varpuspöllö saalisteli iltapäivällä ja illansuussa kyläalueella – Juha sai hienon kuvan varpuspöllöstä punainen koirasloxia kynsissä! Pikkulintuja olivat lisäksi mm. 24 paikallista kangaskiurua, 3 luotokirvistä, västäräkki, 25 peukaloista, 20 rautiaista, n. 80 punarintaa, n. 60 mustarastasta, karkeasti arvioiden n. 1000 räkättirastasta, 10 kulorastasta, 3 mustapääkerttua, 5 tiltalttia, 8 kuusitiaista, isolepinkäinen, 2 tikliä, 12 pikkukäpylintua ja n. 200 punatulkkua. Kyläalueella lenteli myös 2 nokkavarpusta ja oleskeli liikkuvainen mustaleppälintu, ilm. 2kv koiras. Vuorihemppojakin on yhä saaressa, tänään yhteensä 4 yksilöä. Päivän ehdoton huippurari oli kuitenkin koiras-tulipäähippiäinen, jonka Rauli, Tomppa ja Heikki löysivät aamupäivällä vilkkaasti liikkumasta itäniityn rantakatajista – uusi laji Utölle! (no. 290). Nopeahkon tilanteen jälkeen tulipää lensi kallion yli itäniityn puolelle eikä sitä yrityksestä huolimatta enää löydetty koko päivänä. Huikea lintupäivä kaikkineen! Iltahuuto pidettiin meillä ja illansuussa saareen saapuivat Laineen Henkka, Karlssonin Rolle ja Kimmo Jarpa, mantereelle lähtivät aamulla mm. Markku Salo ja Harri Salo. Huomiseksi povataan tihkusadetta ja edelleen itäisiä tuulia…

varp
Jälleen varpuspöllö!

Sunnuntaina 25.10.2009 oli taas aika palata mantereelle töihin. Tuuli oli nyt kaakossa 10 m/s ja taivas paksussa pilvessä, pientä tihkusadettakin. Aamun aikana ennen laivan lähtöä havaittiin mm. mainiota hanhimuuttoa – yhteensä 322 tundrahanhea, 212 sepelhanhea ja 95 valkoposkihanhea, lisäksi Anser/Branta 302 ja Anser sp 5. Pilkkasiipiä muutti 57, haapanoita 41, mustalintuja 105, jouhisorsia 5, pikkulokkeja 10 ja muuten havaittiin mm. suopöllö eteläniemessä, sarvipöllö itäniityn männyissä, töyhtöhyyppä, jänkäkurppa, 2 lehtokurppaa, mustapääkerttu, tiltaltti ja pulmunen. Lauantai-sunnuntain lajimääräksi Utöstä tuli hulppeat 90 lajia. Paluumatkalla laivalta nähtiin vielä 21 tundrahanhea ja 145 Anser/Brantaa sekä 3 merikotkaa. Nauvossa tuli tieto että Henkka, Rolle ja Kimmo olivat löytäneet vesisateessa uudelleen tulipäähippiäisen alkuperäiseltä löytöpaikalta, jonka olimme tarkistaneet monia kertoja tässä välillä. Näin se tuuri vaihtelee…

tundra
Sunnuntaina oli Utössä epätavallisenkin runsasta hanhimuuttoa, kuvassa tundrahanhia

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.