Kevään pikku askelia Utössä

Torstaina 22.4.2010 lähdimme Kuusiston Kimmon kanssa kohti Utötä, Kimmo jääkin saareen vajaaksi 2 viikoksi. Yöllisen sateen jälkeen ajeltiin pilvipoutaisessa kelissä Nauvoon kauppaan ja kaffelle ja kierreltiin Mieliksen alueen peltoja ennen siirtymistä Pärnäisiin. Kurkia (n. 10) kummempaa ei kuitenkaan nähty. Pärnäisissä odotti nyt m/s Lily sillä Eivor-yhteysalus on vielä vuosikunnostuksessa telakalla. Laiva tuli liki täyteen väkeä, lintuporukoita mm. Antti Karppi vaimonsa kera, Petri Vainio (Hki) ystävien kera, Mikko Holvitie, Petri Ahti ja Jurmosta kyytiin hyppäsi Sintosen Antti. Jurmoon jäivät ainakin Ali-Eskola, Roering ja Suominen. Utössä oli jo paikalla mm. Laaksosen Juha, Kupiaisen Tuukka, Sällylä & Korvenoja, Rami Metsäranta, Mika ja Petteri Salmi ym. Kyllä keväinen saaristo vetää väkeä!
Laivamatkalla tyvenellä ja vähän utuisella merimatkalla havaittiin mm. 4 kuikkaa (+3 sp:tä), 29 härkälintua, 6 mustakurkku-uikkua, kanadanhanhi, 4 valkoposkihanhea, 2 lapasotkaa, 3 uiveloa, 52 ruokkia ja merikihu. Utössä oltiin klo 15.50 ja illan aikana nähtiin mm. 5 mustakurkku-uikkua, 4 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, heinätavi-pari, 2 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka-naaras, tuulihaukka, 2 jänkäkurppaa, 2 valkovikloa, suopöllö, 2 haarapääskyä, luotokirvinen, peukaloinen ja naaraspukuinen mustaleppälintu kylän eteläreunalla. Lehtopöllökin löytyi taas mainiosti Gamla Postenin takaa Kimmolle saarenpinnaksi! Aamulla saaressa olleet olivat nähneet hotelliniemessä koiras-sepelrastaan, joita on alkuviikon aikana Utöstä kertynyt yhteensä 4 yksilöä. Illalla taivas selkeni ja tuuli virisi lännestä, yöstä tuntui tulevan kylmä.

lehtopolo
Lehtopöllö on viihtynyt saaressa jo yli 2 kuukautta

Perjantaiaamuna 23.4.2010 heräsimme sakeaan räntä- ja lumisateeseen ja maa oli valkoinen. Aamupäivällä kuitenkin jo selkeni, tuuli kääntyi luoteeseen ja lämpöä oli 5 astetta. Staijattiin noin 6 tuntia, muuten kompattiin ja kuvailtiin. Lajeja kertyi tänään 84 mutta saaressa oli niukasti pikkulintuja. Muuttavana havaittiin mm. 6 kuikkaa, kaakkuri, 2 silkkiuikkua, härkälintu, 5 metsähanhea (+19 Anser sp), 3 lapasotkaa, 1660 mustalintua, 156 pilkkasiipeä, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, hiirihaukka, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, 20 pikkukuovia, 147 isokuovia, valkoviklo, 6 merikihua, 2 lapintiiraa (kevään ekat), 14 ruokkia ja mustavaris. Saaressa paikallisena nähtiin mm. 4 mustakurkku-uikkua, 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 8 merikotkaa, teeri-koiras, 3 punajalkavikloa, 5 käpytikkaa, kevään eka käenpiika, 3 luotokirvistä, 6 peukaloista, 12 rautiaista, n. 40 punarintaa, 5 kivitaskua, 4 tiltalttia, 3 tikliä, kangaskiuru ja huuhkaja illalla Ormskärissä. Päivän pikkurareja olivat mustaleppälintu, edelleen koiras-sepelrastas Enskärillä sekä iltapäivällä eteläniemellä hetken laulanut koiras-pohjansirkku. Lisäksi lehtopöllö lymyili jälleen Gamla Postenilla ja aamupäivällä muutti nokivariksen tyyppinen Corvus majakan eteläpuolelta määrätietoisesti merelle lounaaseen. Ihan mukava päivä sittenkin ankean aamusään jälkeen.

lapaso
Saaren lapasorsat ovat palanneet muuttomatkaltaan

Lauantaina 24.4.2010 heräsin taas valkoiseen maahan – nyt huurassa pakkasyön jäljiltä. Kirkas taivas ja pohjoistuuli tietävät niukkaa lintupäivää. Aamulla staijausta pari tuntia kunnes klo 8 maissa levisi paksu sumu saareen. Puolenpäivän jälkeen selkeni mutta puhalsi kylmä luoteistuuli. Saaressa tosiaan niukasti lintuja – mainita kannattaa mm. 3 ristisorsaa, heinätavi-koiras, 9 merikotkaa, jänkäkurppa, taivaanvuohi, suopöllö, 3 luotokirvistä, tilhi, peukaloinen, kulorastas, käenpiika ja jalkapallokentän luona viihtynyt mustaleppälintu (n-pukuinen). Muuttavana havaittiin mm. 5 kuikkaa (+1 sp), 2 varpushaukkaa, 3 töyhtöhyyppää, 2 valkovikloa, pikkukuovi, 23 isokuovia, 6 merikihua, 18 tiiraa (määritetyt lapintiiroja) ja 17 ruokkia. Saaren kaakkoisrannalta löytyi tänään jo ensimmäinen haahkanpesä – naaras, jolla 3 munaa. Nyt on siis jo aika välttää eteläniemen (Kesnäsin) rantojen komppaamista!

meriharak
Meriharakoiden soidinmenot ovat kuvauksellista katsottavaa

Sunnuntaina 25.4.2010 oli taas aika palata mantereelle töihin. Aamulla kuitenkin runsaan 3 tunnin staijaus luotsiasemalla tuotti mm. 28 kuikkaa, kaakkurin, 8 Gaviaa, 35 ruokkia, 2 merikihua, 13 punasotkaa (1a), 44 tiiraa (lapin- ja kalatiiroja), isokuovin, kanadanhanhen ja kaikkiaan 113 metsähanhea (osa Anser sp, 4a), eteläpuolelta NE. Sää oli pilvetön, länsituulta 5 m/s ja lämpöä 4 astetta. Saaressa havaittiin ennen laivan lähtöä mm. haarapääsky, mustaleppälintu, nokkavarpunen ja kevään ensimmäinen mustapääkerttu, koiras hotellialueella. Saaren vuodarimäärä on nyt 139.
Laivamatkalla nähtiin mm. 2 merikihua, kuikka, 6 merikotkaa, rantasipi ja 5 härkälintua. Laiva oli taas tupaten täynnä väkeä, Pärnäisiin saavuttiin klo 16 maissa ja Turussa olin klo 17.30 paikkeilla.

jalkaviklo
Punajalkaviklot ovat myös saapuneet pitämään huolta äänimaailmasta

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.