Hysyjä liikkeellä!

Tiistaiaamuna 11.5.2010 lähdin viettämään pidempää yhtenäistä Utö-jaksoa. Ajelin pilvisenä aamuna Pärnäisiin, nyt poikkeuksellisesti aamukahvit Paraisilla kaffestugassa. Pärnäsiiin saapui melko niukasti väkeä laivalle, Utöseen tulivat Minna Varesvuon Markuksen kämppikseksi sekä Holvitien Mikko. Saareen saavuttiiin klo 13.10, matkalla ei nyt merikotkia kummempaa. Utössä odottelivat Markuksen lisäksi Laaksosen Juha, Rannilan Veli-Pekka ja Rantasen Esko, lisäksi saaressa katseli lintuja Ismo Eriksson ja Raimo Hämäläinen perheineen. Utössä sateli koko iltapäivän ja illan mutta koska lintuja oli saaressa paljon niin toki kompattiin ja kuvattiin. Lukumääristä mainittakoon mm. 15 kirjosieppoa, 2 pikkusieppoa, n. 150 hernekerttua (minimi), n. 100 mustapääkerttua, 40 pensastaskua, 70 leppälintua, mustaleppälintu, 4 sinirintaa ja suosirri. Saaren yli muutti n. 30 valkoposkihanhea ja itäniityn luoteiskulmassa oleskeli kirjokerttu, ahkerasti ja melko avoimesti ruokaileva koirasyksilö. Lienee Suomen kautta aikain varhaisimpia keväthaviksia nisoriasta..? Illalla Minna ystävällisesti kalibroi uuden tietsikkanäyttöni oikeaan värimaailmaan.

kirjok
Huippuvarhainen kirjokerttu on ilahduttanut monia

Keskiviikko 12.5.2010 oli sumuinen ja utuinen, lämmin (+8 astetta) kevätpäivä – meri oli lähes tyven koko päivän. Huonon näkyvyyden takia meristaiji jäi kokonaan väliin mutta saarta kompattiin ahkerasti ja lintujakin edelleen mukavasti. Komppaajiakin riitti: aamupäivän saaressa kulki m/y Kristiina Brahen linturisteilyporukka (n. 30 henkeä) aiemman väen lisäksi. Mainittavia havaintoja tänään olivat mm. 2 harmaasorsaa, 2 heinätavia (pari), varpus- ja tuulihaukka, 20 kurkea illalla pohjoiseen, 9 suosirriä itärannalla, musta- ja valkoviklo, lehtokurppa ja törmäpääsky. Pikkulintuja oli lepäilevänä mainiosti: 9 satakieltä, 25 sinirintaa, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 35 leppälintua, 30 pensastaskua, ruokokerttunen, 2 kultarintaa, edelleen eilinen kirjokerttu, n. 100 hernekerttua, 3 pensaskerttua, 70 mustapääkerttua, n. 120 fyllaria, 3 harmaasieppoa, 15 kirjosieppoa, kuusitiainen, 4 pikkulepinkäistä, tikli, 2 pikkukäpylintua ja peltosirkku. Lisäksi lammashaassa oleskeli naaraspukuinen pikkusieppo ja samassa paikassa hiippaili aamulla jo odotettu kevätrari – 2kv koiras-sepelsieppo. Tämä sepelsieppo näyttäytyi kuitenkin vain vajaat 15 minuuttia (löytäjä Ismo Eriksson), jonka jälkeen lintua ei yrityksistä huolimatta enää löydetty koko päivänä. Harmi koska useita kuvaajiakin oli lajia jaagaamassa ja linnun ehti nähdäkin meistä vain muutama… Illansuussa Juha löysi vielä koulun läheltä naarassiepon, joka myös ”hiippaili” ja joka kuvien perusteella sopii paremmin sepel- kuin kirjosieppoon mutta ihan varmaa määritystä ei saatu.

psieppo
Pikkusieppoja on juuri nyt liikkeellä

Helatorstai 13.5.2010 valkeni utuisena mutta staijasin aamulla luotsiasemalla kuitenkin runsaat 3 tuntia. Tuuli oli idässä 8-9 m/s ja näkyvyys n. 10 km, taivas puolipilvinen. Päivällä oli pitkään huono näkyvyys ja koleaakin, illalla aurinkoa ja 9 lämpöastetta. Muuttavana nähtiin mm. 46 kuikkaa, 34 Gaviaa, harmaahaikara, nuolihaukka, varpushaukka ja tuulihaukka. Saaressa selvästi edellispäiviä niukemmin lintuja, mm. satakieliä ja sinirintoja ei yhtään! Yöllä oli sen sijaan tullut kultarintoja – tänään nähtiin 11 yksilöä ja yön saapujia olivat myös kevään ekat lehtokertut (6) ja punavarpuset (5). Pikkusieppoja oli 3 naaraspukuista ja muista haviksista mainittakoon vielä kuusitiainen, n. 25 pensastaskua, kirjokerttu edelleen, rytikerttunen, musta- ja valkoviklo, 7 suosirriä, 4 harmaasorsaa ja 3 pikkukäpylintua. Illalla olin hotellilla pitämässä lukiolaisille (opettajana Hannu Velmala) kuvaesitystä lintuharrastuksesta.

rinta
Sinirinta on helppo kuvattava

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.